Hallgat az állam a Dunaferről – nagy a csend a kormányzat részéről

doszerk - 2022. október 27. 16:47

Több mint egy hónapja jelezte a térség fideszes országgyűlési képviselője, hogy kormányzati segítséget kér a Dunaferrnek. Az ügyben azóta megszólalt maga Orbán Viktor miniszterelnök is, de konkrét lépés mégsem történt, sőt, az országgyűlési képviselő azóta már a Dunaferr felszámolásáról beszélt. 

A dunaújvárosi önkormányzat a gyárral egy 2 milliárd forintos segélycsomagban állapodott meg, ez azonban nem elég a megoldáshoz. A közgyűlés több mint két éve, 2020. október 22-én egyhangú szavazással fogadta el azt a határozatot, amelyben többek között arra kérte Magyarország kormányát, hogy orosz kapcsolatait felhasználva segítsen tisztázni a Dunaferr tulajdonosi hátterét és segítse a vállalat stabil működésének helyreállítását. 

Nem jött érdemi válasz, nem történt érdemi lépés

Sajnos erre a komoly felhívásra egy semmitmondó válasz érkezett Gulyás Gergelytől, miszerint a vállalat magántulajdon, így nem tudnak segíteni. Az azóta eltelt két esztendőben láthattuk, hogy Magyarország kormánya számolatlanul önti a közpénzt más magánvállalatokba; egy szemléletes példa: az iváncsai SK Innovation 78 milliárd forintot kapott. 
Az ukrajnai orosz invázió jelentősen megnehezítette, hogy a magyar és az orosz fél a Dunaferr tulajdonosi hátterét tisztázni tudja. Az elmúlt hónapokban a Dunaferr ismét nehéz helyzetbe került, elengedhetetlen lenne az állami beavatkozás, a cég által közöltek értelmében erre bőven lenne lehetőség. 
Dunaújváros MJV Önkormányzata a Dunaferrel történt egyeztetéseket követően közel 2 milliárd forintos segítséget nyújtott a gyárnak, ez azonban a megoldáshoz kevés. Az önkormányzat többször hangsúlyozta: a Dunaferr működése nemzetgazdasági érdek, elég ha csak arra gondolunk, hogy a Rail Cargo forgalmának több, mint 10 százalékát a vasműnek történő vasúti szállítások teszik ki.
A kormányzat részéről azonban sajnos csak ellentmondásos információkat kaptunk az elmúlt időszakban, sok szereplő ígért sok mindent, de konkrét lépés egyetlen egy sem történt a részükről. 

A polgármester szerint életveszélyes politikai hiba a vasmű cserbenhagyása

A legújabb kormányzati kommunikáció már a Dunaferr felszámolásáról szól, amit megerősített dr. Mészáros Lajos, a térség fideszes országgyűlési képviselője is. Indokaik szerint a Dunaferr ugyanis szankciós listán van, ezt a hírt azonban a vállalat cáfolta. (Ha a kormányzat szerint a Dunaferr érintett a szankciókban, az egyben azt is jelenti, hogy korábbi állításukkal ellentétben ismerik a tulajdonosi szerkezetet is.)
Megkeresésünkre Pintér Tamás polgármester elmondta:  életveszélyes politikai hibának tartja ezt a kommunikációs ámokfutást, ami egy olyan időszakban okoz bizonytalanságot a Dunaferr megrendelői és finanszírozói között, amikor a legnagyobb szükség lenne rájuk. Felelős politikai vezetők dolga ilyenkor az lenne, hogy a krízist csillapítsák, nem pedig az, hogy felelőtlen nyilatkozataikkal – felszámolásról beszélve – éppen ők maguk idézzék azt elő – mondja a polgármester, aki hozzátette:
– Végzetes hiba és bűn lenne ha az Orbán-kormány ismét cserben hagyná a Dunaferrt, és azokat a szankciókat használná ehhez ürügyül, amelyeket Orbán Viktor is megszavazott. A Dunaferr: érték, méghozzá egész Magyarország számára, több tízezer család asztalára biztosítja a betevő falatot. Nemcsak Dunaújváros, hanem tucatnyi szomszédos település mindennapjai és jövője függ a vállalatcsoport működésétől. 

Pintér Tamás az önkormányzati mentőcsomagról kiemelte: azzal a céllal szavazta meg a közgyűlés, hogy biztosított legyen minden vasműs fizetése, és biztosított legyen a gyár alapanyag- és energiaellátása. Továbbra is bízik benne, hogy ebben a munkában érdemi segítséget kap a város a kormányzat részéről is.

(Forrás és fotó: DMJV Önkormányzata) 

A rovat további hírei: Dunaferr

A vasmű vezetésével tárgyalt Pintér Tamás polgármester

A vasmű vezetésével tárgyalt Pintér Tamás polgármester

2024. már. 13.

A vasmű a LIBERTY Steel Group tulajdona és LIBERTY Dunaújváros néven üzemel tavaly október óta. A héten a cég indiai vezetésével tárgyalt Pintér Tamás polgármester.

LIBERTY: térségi gondok, helyi kérdések

LIBERTY: térségi gondok, helyi kérdések

2024. feb. 23.

Szaporodnak a kérdőjelek és a súlyos válságra utaló tényezők a vasművet privatizált LIBERTY Steel térségi egységeiben – összeállításunk cseh és román példákkal szolgál, ráadásként pedig azt a kérdéssort is megismertetjük olvasóinkkal, amit a helyi cégvezetésnek tettünk fel.

Portfolio: "csak vegetál a megmentett a dunaújvárosi vasmű"

Portfolio: "csak vegetál a megmentett a dunaújvárosi vasmű"

2024. feb. 11.

Terjedelmes összeállításban számol be a vasgyár helyzetéről a Portfolio gazdasági portál; arról is írnak,, hogy mindeközben az új tulajdonosról súlyos dolgok láttak napvilágot.

Rengeteg a kérdőjel a vasmű működése terén

Rengeteg a kérdőjel a vasmű működése terén

2024. feb. 03.

Az örömteli bejelentéseket szomorú tények árnyékolják, miközben a LIBERTY cégcsoport térségi szereplőinél sorra-rendre vészterhes hírek látnak napvilágot. A vasmű helyzete a gyárkapun belülről származó információink szerint sem éppen rózsás.

Leépítésről döntött a vasgyár új vezetése

Leépítésről döntött a vasgyár új vezetése

2023. nov. 21.

Az alvállalkozói elbocsátásokról a hvg.hu közölt terjedelmes összeállítást – a lap szerint több száz munkavállalót érint a rapid döntés.

Tematikus térképtárlat a papírmúzeumban

Tematikus térképtárlat a papírmúzeumban

2023. nov. 20.

Új tematikus tárlat nyílt a Magyar Papírmúzeumban; a különleges kollekciót felvonultató, dunaújvárosi gyűjtők kincseit is bemutató kiállítás egészen tavaszig látható a Papírgyári úti intézményben.

Dunaferr: tételes szakszervezeti közlemény a leállásról

Dunaferr: tételes szakszervezeti közlemény a leállásról

2023. aug. 10.

Minimalizált termelés, részletes menetrend, de a lényeg: három hónap üzemszünet. Az érdekképviseletek közleményét lényegi változtatás nélkül közöljük – íme.