Hallgat az állam a Dunaferről – nagy a csend a kormányzat részéről

doszerk - 2022. október 27. 16:47

Több mint egy hónapja jelezte a térség fideszes országgyűlési képviselője, hogy kormányzati segítséget kér a Dunaferrnek. Az ügyben azóta megszólalt maga Orbán Viktor miniszterelnök is, de konkrét lépés mégsem történt, sőt, az országgyűlési képviselő azóta már a Dunaferr felszámolásáról beszélt. 

A dunaújvárosi önkormányzat a gyárral egy 2 milliárd forintos segélycsomagban állapodott meg, ez azonban nem elég a megoldáshoz. A közgyűlés több mint két éve, 2020. október 22-én egyhangú szavazással fogadta el azt a határozatot, amelyben többek között arra kérte Magyarország kormányát, hogy orosz kapcsolatait felhasználva segítsen tisztázni a Dunaferr tulajdonosi hátterét és segítse a vállalat stabil működésének helyreállítását. 

Nem jött érdemi válasz, nem történt érdemi lépés

Sajnos erre a komoly felhívásra egy semmitmondó válasz érkezett Gulyás Gergelytől, miszerint a vállalat magántulajdon, így nem tudnak segíteni. Az azóta eltelt két esztendőben láthattuk, hogy Magyarország kormánya számolatlanul önti a közpénzt más magánvállalatokba; egy szemléletes példa: az iváncsai SK Innovation 78 milliárd forintot kapott. 
Az ukrajnai orosz invázió jelentősen megnehezítette, hogy a magyar és az orosz fél a Dunaferr tulajdonosi hátterét tisztázni tudja. Az elmúlt hónapokban a Dunaferr ismét nehéz helyzetbe került, elengedhetetlen lenne az állami beavatkozás, a cég által közöltek értelmében erre bőven lenne lehetőség. 
Dunaújváros MJV Önkormányzata a Dunaferrel történt egyeztetéseket követően közel 2 milliárd forintos segítséget nyújtott a gyárnak, ez azonban a megoldáshoz kevés. Az önkormányzat többször hangsúlyozta: a Dunaferr működése nemzetgazdasági érdek, elég ha csak arra gondolunk, hogy a Rail Cargo forgalmának több, mint 10 százalékát a vasműnek történő vasúti szállítások teszik ki.
A kormányzat részéről azonban sajnos csak ellentmondásos információkat kaptunk az elmúlt időszakban, sok szereplő ígért sok mindent, de konkrét lépés egyetlen egy sem történt a részükről. 

A polgármester szerint életveszélyes politikai hiba a vasmű cserbenhagyása

A legújabb kormányzati kommunikáció már a Dunaferr felszámolásáról szól, amit megerősített dr. Mészáros Lajos, a térség fideszes országgyűlési képviselője is. Indokaik szerint a Dunaferr ugyanis szankciós listán van, ezt a hírt azonban a vállalat cáfolta. (Ha a kormányzat szerint a Dunaferr érintett a szankciókban, az egyben azt is jelenti, hogy korábbi állításukkal ellentétben ismerik a tulajdonosi szerkezetet is.)
Megkeresésünkre Pintér Tamás polgármester elmondta:  életveszélyes politikai hibának tartja ezt a kommunikációs ámokfutást, ami egy olyan időszakban okoz bizonytalanságot a Dunaferr megrendelői és finanszírozói között, amikor a legnagyobb szükség lenne rájuk. Felelős politikai vezetők dolga ilyenkor az lenne, hogy a krízist csillapítsák, nem pedig az, hogy felelőtlen nyilatkozataikkal – felszámolásról beszélve – éppen ők maguk idézzék azt elő – mondja a polgármester, aki hozzátette:
– Végzetes hiba és bűn lenne ha az Orbán-kormány ismét cserben hagyná a Dunaferrt, és azokat a szankciókat használná ehhez ürügyül, amelyeket Orbán Viktor is megszavazott. A Dunaferr: érték, méghozzá egész Magyarország számára, több tízezer család asztalára biztosítja a betevő falatot. Nemcsak Dunaújváros, hanem tucatnyi szomszédos település mindennapjai és jövője függ a vállalatcsoport működésétől. 

Pintér Tamás az önkormányzati mentőcsomagról kiemelte: azzal a céllal szavazta meg a közgyűlés, hogy biztosított legyen minden vasműs fizetése, és biztosított legyen a gyár alapanyag- és energiaellátása. Továbbra is bízik benne, hogy ebben a munkában érdemi segítséget kap a város a kormányzat részéről is.

(Forrás és fotó: DMJV Önkormányzata) 

A rovat további hírei: Dunaferr

Terjedelmes választ adott a Dunaferr vezetése a Portfolio.hu tegnapi cikkére

Terjedelmes választ adott a Dunaferr vezetése a Portfolio.hu tegnapi cikkére

2022. dec. 02.

A menedzsment azért tartotta fontosnak a válaszadást, mert a gazdasági portál szerint a vállalatcsoport kapuin belül megkezdődött az üzemek biztonságos lekapcsolásának előkészítése.

ISD Dunaferr: szabálytalan volt a közgyűlés

ISD Dunaferr: szabálytalan volt a közgyűlés

2022. nov. 24.

Nyilvánosságra hozta a vállalatcsoport partnereinek írt tájékoztató levelet az ISD Dunaferr Zrt. – a téma fontosságára tekintettel betűhíven közöljük a DO-hoz is eljuttatott, Evgeny Tankhilevich legfőbb-, általános vezérigazgató-helyettes  és dr. Nagy Péter ügyvéd jegyezte dokumentumot!

A Dunaferr közleménye: ál-Habsburg után újabb álképviselők tűntek fel

A Dunaferr közleménye: ál-Habsburg után újabb álképviselők tűntek fel

2022. nov. 21.

Szabálytalan közgyűléssel, alaptalan nyilatkozatokkal tesznek próbát a cégfoglalásra az ISD Dunaferr Zrt.-t támadó körök, áll a vállalatcsoport friss közleményében. Betűhív közlés.

Ismét csalók próbálnak "közgyűlést" szervezni a Dunaferrnél!

Ismét csalók próbálnak "közgyűlést" szervezni a Dunaferrnél!

2022. nov. 17.

Közleményben figyelmeztet a társaságcsoport az újabb akcióra – az összegzés az ISD Dunaferr Zrt. hivatalos oldalán látott napvilágot délután. Betűhív közlés.

Dunaferr: vissza a "Start" mezőre

Dunaferr: vissza a "Start" mezőre

2022. nov. 11.

Mindössze tizennyolc perc alatt elfogyott a kormány által meghirdetett Gyármentő Programra adott 150 milliárd forint, amelyet az október 22-i Kormányinfón jelentettek be. Az egyelőre kérdéses, hogy a vasműnek jut-e ebből – bár az biztos, hogy a nagy múltú dunaújvárosi vállalat sorsát ez a program nem oldaná meg.

Kormányinfó: nem biztos, hogy a Dunaferr megmenthető

Kormányinfó: nem biztos, hogy a Dunaferr megmenthető

2022. szep. 29.

A dunaújvárosi cégcsoport sorsáról is szó esett a mai kormányinfón. A helyzet, hadd fogalmazzak nagyon finoman, nem rózsás.

A Dunaferr ügyében tárgyalt a képviselő is

A Dunaferr ügyében tárgyalt a képviselő is

2022. szep. 20.

A város meghatározó foglalkoztatójának válsága kapcsán fontos egyeztetéseket folytatott dr. Mészáros Lajos. Térségünk országgyűlési képviselője közösségi oldalán számolt be a fejleményekről.