Hallgat az állam a Dunaferről – nagy a csend a kormányzat részéről

doszerk - 2022. október 27. 16:47

Több mint egy hónapja jelezte a térség fideszes országgyűlési képviselője, hogy kormányzati segítséget kér a Dunaferrnek. Az ügyben azóta megszólalt maga Orbán Viktor miniszterelnök is, de konkrét lépés mégsem történt, sőt, az országgyűlési képviselő azóta már a Dunaferr felszámolásáról beszélt. 

A dunaújvárosi önkormányzat a gyárral egy 2 milliárd forintos segélycsomagban állapodott meg, ez azonban nem elég a megoldáshoz. A közgyűlés több mint két éve, 2020. október 22-én egyhangú szavazással fogadta el azt a határozatot, amelyben többek között arra kérte Magyarország kormányát, hogy orosz kapcsolatait felhasználva segítsen tisztázni a Dunaferr tulajdonosi hátterét és segítse a vállalat stabil működésének helyreállítását. 

Nem jött érdemi válasz, nem történt érdemi lépés

Sajnos erre a komoly felhívásra egy semmitmondó válasz érkezett Gulyás Gergelytől, miszerint a vállalat magántulajdon, így nem tudnak segíteni. Az azóta eltelt két esztendőben láthattuk, hogy Magyarország kormánya számolatlanul önti a közpénzt más magánvállalatokba; egy szemléletes példa: az iváncsai SK Innovation 78 milliárd forintot kapott. 
Az ukrajnai orosz invázió jelentősen megnehezítette, hogy a magyar és az orosz fél a Dunaferr tulajdonosi hátterét tisztázni tudja. Az elmúlt hónapokban a Dunaferr ismét nehéz helyzetbe került, elengedhetetlen lenne az állami beavatkozás, a cég által közöltek értelmében erre bőven lenne lehetőség. 
Dunaújváros MJV Önkormányzata a Dunaferrel történt egyeztetéseket követően közel 2 milliárd forintos segítséget nyújtott a gyárnak, ez azonban a megoldáshoz kevés. Az önkormányzat többször hangsúlyozta: a Dunaferr működése nemzetgazdasági érdek, elég ha csak arra gondolunk, hogy a Rail Cargo forgalmának több, mint 10 százalékát a vasműnek történő vasúti szállítások teszik ki.
A kormányzat részéről azonban sajnos csak ellentmondásos információkat kaptunk az elmúlt időszakban, sok szereplő ígért sok mindent, de konkrét lépés egyetlen egy sem történt a részükről. 

A polgármester szerint életveszélyes politikai hiba a vasmű cserbenhagyása

A legújabb kormányzati kommunikáció már a Dunaferr felszámolásáról szól, amit megerősített dr. Mészáros Lajos, a térség fideszes országgyűlési képviselője is. Indokaik szerint a Dunaferr ugyanis szankciós listán van, ezt a hírt azonban a vállalat cáfolta. (Ha a kormányzat szerint a Dunaferr érintett a szankciókban, az egyben azt is jelenti, hogy korábbi állításukkal ellentétben ismerik a tulajdonosi szerkezetet is.)
Megkeresésünkre Pintér Tamás polgármester elmondta:  életveszélyes politikai hibának tartja ezt a kommunikációs ámokfutást, ami egy olyan időszakban okoz bizonytalanságot a Dunaferr megrendelői és finanszírozói között, amikor a legnagyobb szükség lenne rájuk. Felelős politikai vezetők dolga ilyenkor az lenne, hogy a krízist csillapítsák, nem pedig az, hogy felelőtlen nyilatkozataikkal – felszámolásról beszélve – éppen ők maguk idézzék azt elő – mondja a polgármester, aki hozzátette:
– Végzetes hiba és bűn lenne ha az Orbán-kormány ismét cserben hagyná a Dunaferrt, és azokat a szankciókat használná ehhez ürügyül, amelyeket Orbán Viktor is megszavazott. A Dunaferr: érték, méghozzá egész Magyarország számára, több tízezer család asztalára biztosítja a betevő falatot. Nemcsak Dunaújváros, hanem tucatnyi szomszédos település mindennapjai és jövője függ a vállalatcsoport működésétől. 

Pintér Tamás az önkormányzati mentőcsomagról kiemelte: azzal a céllal szavazta meg a közgyűlés, hogy biztosított legyen minden vasműs fizetése, és biztosított legyen a gyár alapanyag- és energiaellátása. Továbbra is bízik benne, hogy ebben a munkában érdemi segítséget kap a város a kormányzat részéről is.

(Forrás és fotó: DMJV Önkormányzata) 

A rovat további hírei: Dunaferr

Pengeélen táncol, könnyen csődbe kerülhet a kokszoló

Pengeélen táncol, könnyen csődbe kerülhet a kokszoló

2023. már. 01.

Alig pár héttel a Dunaferr és a kokszoló (ezáltal a folyékony fázis) megmentéséről szóló (hurrá)optimista hírek után csődközeli helyzet kapujában az ISD Kokszoló Kft; értesüléseink szerint a kokszoló hetek óta újra fizetésképtelen, az alvállalkozóit sem fizeti ki.

Ukrán céggel tárgyalt az Orbán-kormány a Dunaferr jövőjéről

Ukrán céggel tárgyalt az Orbán-kormány a Dunaferr jövőjéről

2023. feb. 03.

A Népszava értesülései szerint a Metinvest két stratégiai vezetője folytatott tárgyalásokat a gazdaságfejlesztési tárca iparpolitikáért felelős államtitkárával. 

Több kérő is látszik a vasgyár körül – az állam nincs köztük

Több kérő is látszik a vasgyár körül – az állam nincs köztük

2023. jan. 20.

December végén érkezett a hír, hogy egy újabb rendeletmódosítással azonnal elrendelhető a Dunaferr felszámolása. A nagy múltú cégnél azóta a felszámoló irányít, a várva várt befektetőről azonban egyelőre keveset tudni, pedig nélküle nem lehet megoldani a helyzetet. 

A Metinvest is a radaron – új kérő a Dunaferrért?

A Metinvest is a radaron – új kérő a Dunaferrért?

2023. jan. 10.

Miközben a vállalatcsoport "őrlángon" üzemel és javában tart a felszámolás, a sokat emlegetett angol Liberty mellett egy másik, még komolyabb acélpiaci szereplő is versenybe szállt a Dunaferr tulajdonlásáért, értesült a DO.

Portfolio: a támadások hozták nehéz helyzetbe a Dunaferrt

Portfolio: a támadások hozták nehéz helyzetbe a Dunaferrt

2022. dec. 06.

Exkluzív interjút adott az ISD Dunaferr Zrt. helyzetéről a Portfolio.hu gazdasági portálnak Sevcsik Mónika; a vállalatcsoport RMS és HR igazgatója szerint a Dunaferrt ért támadások bizonytalanították el a partnereket – a jelen a túlélésről és az újraindulás feltételeinek megteremtéséről szól, állítja.

Terjedelmes választ adott a Dunaferr vezetése a Portfolio.hu tegnapi cikkére

Terjedelmes választ adott a Dunaferr vezetése a Portfolio.hu tegnapi cikkére

2022. dec. 02.

A menedzsment azért tartotta fontosnak a válaszadást, mert a gazdasági portál szerint a vállalatcsoport kapuin belül megkezdődött az üzemek biztonságos lekapcsolásának előkészítése.

ISD Dunaferr: szabálytalan volt a közgyűlés

ISD Dunaferr: szabálytalan volt a közgyűlés

2022. nov. 24.

Nyilvánosságra hozta a vállalatcsoport partnereinek írt tájékoztató levelet az ISD Dunaferr Zrt. – a téma fontosságára tekintettel betűhíven közöljük a DO-hoz is eljuttatott, Evgeny Tankhilevich legfőbb-, általános vezérigazgató-helyettes  és dr. Nagy Péter ügyvéd jegyezte dokumentumot!