Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

ICA-D: "Beleértve a Holdat és más égitesteket"

Öcaline - 2022. október 26. 11:02

A talányos cím a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) kiállítási évada kiemelkedő állomásának szánt tárlatot takarja – Gróf Ferenc elmúlt két évben készült munkáiból mutatnak be nagyszabású válogatást. Megnyitó pénteken, mindenkit várnak!

Az évad meghatározó bemutatójának, egyúttal az év utolsó kiállításának megnyitójára várják az érdeklődőket az intézményben október 28-án, pénteken délután. Gróf Ferenc Beleértve a Holdat és más égitesteket című tárlatának anyagát Mélyi József művészettörténész ajánlja a vendégek figyelmébe a 18 órakor kezdődő megnyitón.

A nem is olyan titkos Párizs-Dunaújváros tengely

A tárlat meghívójához mellékelt összegzésből kiderül:Gróf Ferenc képzőművész 2001-ben végzett a Magyar Képzőművészeti Egyetem Intermédia szakán – első önálló kiállítása 2002-ben nyílt meg Franz-Joseph Land címmel a budapesti Stúdió Galériában, Gróf 2004-ben, a Jean-Baptiste Naudyval alapított Société Réaliste művészkollektíva tagjaként vált a hazai kortárs művészeti színtér meghatározó figurájává. 
2015 óta ismét önálló munkákkal vesz részt egyéni és csoportos kiállításokon – itthon és külföldön; jelenleg Párizsban él és dolgozik, művészeti praxisa mellett immár mesterként is; a bourges-i École Nationale Supérieur d’Art (ENSA) tanára.
Gróf Ferenc már másodszor vett részt a Dunaferr-Art Alapítvány szervezte Acélszobrász Alkotótelep munkájában. Érdekes adalék, hogy miközben az ICA-D legutóbbi, Hámor című kollektív bemutatójának egyik szereplője volt munkáival, ezúttal önálló tárlattal tér vissza az intézménybe – a pénteken nyíló kiállítás az elmúlt két évben készült alkotásokból válogat.

Tervezés, térélmény, társadalom, jövővallatás

Gróf Ferenc munkáiban ideológiai lenyomatokat vizsgál a grafikai tervezés és a térélmény metszéspontjában; praxisa műfajilag sokszínű, nyelvi és tipográfiai elemekből, kartográfiai, heraldikai jelekből építkezik, különös művészeti nyelve a társadalmi folyamatok vizsgálatára, a múlt és a jelen összefüggéseinek felmutatására, a jövő lehetőségeinek felvillantására fókuszál.
Erre utal a háromtermes tárlat címe is, amelyet az alkotó az 1967-es Világűrszerződés hivatalos elnevezéséből – "Szerződés az államok tevékenységét szabályozó elvekről a világűr kutatása és felhasználása terén, beleértve a Holdat és más égitesteket" – kölcsönzi. A világűr kutatására, erőforrásainak kiaknázására vonatkozó nemzetközi jogrendszer alapkeretét adó kontraktus napjainkra teljesen jelentéktelenné vált, miközben egy szárnyaló iparág, a NewSpace kibontakozásának vagyunk szemtanúi. A NewSpace mozgalom az évtizedekig állami cégek és források révén működő hagyományos("old space") űriparral szemben alakult ki; a magánszektorból érkező, új űrkutatási vállalatok a technológiai innováció és a profit terén is új távlatokat nyitottak az űripar és kutatás számára, ami napjainkra az egyik legdinamikusabban fejlődő iparággá vált Európában és az Egyesült Államokban. 

Lényegi szerepvállalás

Csak néhány jellemző példa: adóparadicsomok a Marson, ritkafém-bányák az aszteroidákon, hélium-3 reaktorok a Holdon, klíma-és energiaválság – és közben fokozódó politikai instabilitás, háborúk pusztítása a Földön. Mint a fentiekből is látható, számos, a környezetrombolás és a jelenlegi ökológiai válság okait vizsgáló társadalomelméleti kutatás – elsősorban az úgynevezett kapitalocén magyarázat – az emberi faj kollektív felelőssége helyett a tőke és a kapitalizmus lényegi szerepére figyelmeztet. 
Ezúttal a művészet terepén: Gróf munkái a globálist immár meghaladó, atmoszférikus kapitalizmus okozta erózió lenyomatai, amelyek a kapitalocén kísérteteit és élő halottait próbálják beszédre bírni.
 
A kiállításra a belépés díjtalan – a megnyitóra is szeretettel várnak minden érdeklődőt; Gróf Ferenc tárlata december 17-ig lesz látható az ICA-D összes termeiben!

(Illusztráció: ICA-D)
 

A rovat további hírei: Kultúra

Koncert, kiállítás, játszótéri ismeretterjesztés

Koncert, kiállítás, játszótéri ismeretterjesztés

2024. ápr. 19.

Mindezek ráadásul egy hétvégén, szombaton és vasárnap várják a muzsika, a művészet és a tudomány híveit – három helyszínen. Hírcsokor.

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

2024. ápr. 18.

Tárlatvezetésről tudósít a DSTV összeállítása. A Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) látható Töredékes emlékezet című kiállításon Boros Lili műtörténész,  a bemutató kurátora, valamint Asztalos Zsolt képzőművész vezette körbe az érdeklődőket. Hangkép.

Kalligráfia: konferencia és kiállítás a papírmúzeumban

Kalligráfia: konferencia és kiállítás a papírmúzeumban

2024. ápr. 17.

Nagyszabású bemutatóra, valamint rangos szakmai tanácskozásra készül a Magyar Papírmúzeum: a kalligráfia témájára fókuszáló programra pénteken várják a vendégeket.

Jótékonysági pedagóguskoncert – pénteken újra a gyermekosztály javára

Jótékonysági pedagóguskoncert – pénteken újra a gyermekosztály javára

2024. ápr. 16.

Gazdag műsorral, színes repertoárral és sok-sok fellépővel rendezik az immár 27. hangversenyt – a közönséget az evangélikus templomban várják pénteken délután!

DSTV: Pentelei Molnár János nyomában

DSTV: Pentelei Molnár János nyomában

2024. ápr. 16.

Pentelei Molnár János halálának novemberben lesz a száz éves évfordulója, derül ki a DSTV összegzéséből. A Dunapentelén született festőművész családi hátterét és formátumos életművét Kronászt Margit történész, muzeológus elevenítette fele. Hangkép.

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "Țagai Sasok"

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "Țagai Sasok"

2024. ápr. 14.

Sportfilmmel folytatódik a Szabad Szemel című sorozat a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D): a KineDok idei terméséből ezúttal a Țagai Sasok című román alkotást láthatják.

DSTV: a mesevilág varázsa a könyvtárban

DSTV: a mesevilág varázsa a könyvtárban

2024. ápr. 12.

Különleges csodabirodalommal foglalkozik a DSTV összeállítása. A József Attila Könyvtárban a foglalkozások fontos eleme az élőszavas mesemondás – ennek műhelytitkaiba nyerhetünk most betekintést. Hangkép.