Közlekedj okosan – a ködös időben de pláne!

Öcaline - 2022. október 26. 9:58

A megváltozott látási, időjárási és útviszonyokra, a biztonságos közlekedésre hívja fel a figyelmet a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság összegzése. Ködös reggelek, csak óvatosan!

Mint írják, az ősz beköszöntével egyre többször számíthatnak a közlekedés résztvevői a látási viszonyok romlására. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a hét minden napján lehet számítani reggeli párára, ködképződésre, a köd és a rétegfelhőzet néhol napközben tartósabban megmaradhat, máshol több napsütés lehet jellemző. 

Folyamatos és fokozott figyelemmel

Borongós, esős, ködös őszi időben fokozott figyelemmel kell közlekedni és folyamatosan alkalmazkodni kell a megváltozott látási- és útviszonyokhoz. A járművezetés során számolni kell az úttesten gyalogos, kerékpáros, vagy lassú jármű közlekedésére, meghibásodott jármű megjelenésére, melyek észlelése a ködben ugyancsak jelentősen korlátozódik.
A köd különösen a lakott területen kívüli útszakaszokon lehet veszélyes, ahol a páraréteg olykor átláthatatlan – a járművezető nem tudhatja, hogy mikor, milyen akadályok jelennek meg előtte, és a közvilágítás sem segíti a haladást.
A ködréteg jellemzően foltokban jelentkezik folyók, tavak közelében, zárt völgyekben, erdős területeken, illetve olyan helyen, ahol az időjárási viszonyok egy adott pillanatban kedveznek a ködképződésnek.
Az első és legfontosabb tanács: csak abban az esetben induljon útnak ködben, ha az elkerülhetetlen! 

Hasznos tippek tára 

Elindulás előtt, illetve menet közben azt kérik a közlekedőktől, hogy legyenek figyelemmel az alábbiakra:
– Ellenőrizze az ablaktörlők állapotát, ablakmosó folyadék mennyiségét, minőségét, az ablakfűtések és az utastér fűtését! Menet közben használja a hátsó és első ablakfűtést is!
– A kinti és a benti hőmérsékletkülönbség és az utasok által kilélegzett pára miatt az ablakok belülről párásodhatnak. Ennek leküzdésére használjon párátlanítót, vagy időnként résnyire engedjen le egy ablakot!
– Menet közben tartson a szokásosnál jóval nagyobb követési távolságot, vezessen lassabban! A köd aszfaltra lecsapódásakor előre nem látható víz- vagy jégbevonatot képez rajta, mindez tovább veszélyezteti az élet- és vagyonbiztonságot.
– A ködlámpát kizárólag korlátozott látási viszonyok között és ködben használjon! A ködlámpát tompított fénnyel együtt és ne reflektorral használja! A távolsági fényszóró használata kifejezetten kerülendő!
– Közlekedés során lehetőleg ne hallgasson rádiót, utasaival is csak a legszükségesebbeket beszélje meg, hiszen a szem korlátozott érzékelése révén a fülünket is segítségül kell hívni a megfelelő tájékozódáshoz!
– Köd esetén tartózkodjon az előzéstől!
– Amennyiben a jármű elejéig sem lát el a sűrű köd miatt, érdemes megállni biztonságos parkolóhelyen, és megvárni a köd feloszlását. Ebben az esetben se kapcsolja le a lámpákat és a motort se állítsa le! Hosszabb út esetén gyakrabban tartson pár perces pihenőt, hiszen a normál körülményekhez képest a ködben vezetés jóval nagyobb terhelést jelent a szervezet számára!
– Ha kiszáll a járműből, lakott területen kívüli útszakaszon mindig vegye fel a fényvisszaverő mellényt, mely az észlelhetőséget, ezáltal a biztonságot sokszorosára növelheti!
A tipptár mellett arra is felhívják a figyelmet, hogy az országos médián kívül érdemes figyelemmel kísérni a helyi sajtó, rádió és televízió híradásait, hiszen ezeken keresztül is fontos és hasznos információkat szerezhetünk a közlekedéssel és közlekedésbiztonsággal kapcsolatban.

Balesetmentes közlekedést kívánnak – hogy mindenki hazaérjen...

(Illusztráció: FMRFK)
 

A rovat további hírei: Sziréna

Emberkereskedelem, prostituálás, kényszermunka – családi vállalkozásban

Emberkereskedelem, prostituálás, kényszermunka – családi vállalkozásban

2023. jan. 26.

Befejezték a nagy vihart kavart ügy vizsgálatát a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság munkatársai – az elfogás ténye mellett sikerült felszámolni a kizsákmányolást; az összegzés végén egy aktuális felhívás is olvasható!

Mezőfalváról tűnt el a kamaszlány – Enyingen találták meg

Mezőfalváról tűnt el a kamaszlány – Enyingen találták meg

2023. jan. 26.

Eltűnés miatt körözött 15 éves lányt találtak meg a rendőrök Enyingen tegnap délben. Mezőfalváról koccolt engedély nélkül, értesült a DO.

Emberölés kísérlete a vád a mérgezéses ügy gyanúsítottja ellen

Emberölés kísérlete a vád a mérgezéses ügy gyanúsítottja ellen

2023. jan. 24.

A Fejér Vármegyei Főügyészség minősített emberölés bűntettének kísérlete és más bűncselekmények miatt vádat emelt azzal a férfival szemben, aki meglopott, majd megmérgezett egy idős dunaújvárosi házaspárt.  A szépkorú asszony túlélte, férje a kórházban elhunyt. Bestiális bűntény.

Indítvány az emberkereskedelemmel, kényszerítéssel vádolt férfi és az anyja letartóztatására

Indítvány az emberkereskedelemmel, kényszerítéssel vádolt férfi és az anyja letartóztatására

2023. jan. 23.

Erőszakkal vett rá munkára és szerződéskötésekre egy férfit, továbbá prostitúcióra nőket az emberkereskedő – a becstelen sorozatban saját anyja lett a bűntársa, áll az ügyészség közleményében.

Bankkártyás csalás miatt keresik az asszonyt

Bankkártyás csalás miatt keresik az asszonyt

2023. jan. 20.

A dunaújvárosi nyomozók kérik a lakosság együttműködését az ismeretlen elkövető azonosításához. Jelentkezzen, ha tud róla – és persze már egy megosztás is segíthet!

Emberkereskedelem, kényszermunka, prostitúció – elfogás a vége (videóval)

Emberkereskedelem, kényszermunka, prostitúció – elfogás a vége (videóval)

2023. jan. 18.

Hosszú bűnlajtsrom terheli H. Róbert és társai számláját – a csapat több nőt is prostitúcióra kényszerített, a napokban otthonában ütöttek rajta a rendőrök. Extrém durva történet, szexpartner-keresőre regelő anyukával és súlyos pénzekkel.

Eltűnt, nagyon keresik Piroskát

Eltűnt, nagyon keresik Piroskát

2023. jan. 17.

A dunaújvárosi kapitányság kezdett eljárást a 16 esztendős fiatal eltűnése ügyében. Felhívás itt – és már egy megosztás is segíthet!