Közlekedj okosan – a ködös időben de pláne!

Öcaline - 2022. október 26. 9:58

A megváltozott látási, időjárási és útviszonyokra, a biztonságos közlekedésre hívja fel a figyelmet a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság összegzése. Ködös reggelek, csak óvatosan!

Mint írják, az ősz beköszöntével egyre többször számíthatnak a közlekedés résztvevői a látási viszonyok romlására. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a hét minden napján lehet számítani reggeli párára, ködképződésre, a köd és a rétegfelhőzet néhol napközben tartósabban megmaradhat, máshol több napsütés lehet jellemző. 

Folyamatos és fokozott figyelemmel

Borongós, esős, ködös őszi időben fokozott figyelemmel kell közlekedni és folyamatosan alkalmazkodni kell a megváltozott látási- és útviszonyokhoz. A járművezetés során számolni kell az úttesten gyalogos, kerékpáros, vagy lassú jármű közlekedésére, meghibásodott jármű megjelenésére, melyek észlelése a ködben ugyancsak jelentősen korlátozódik.
A köd különösen a lakott területen kívüli útszakaszokon lehet veszélyes, ahol a páraréteg olykor átláthatatlan – a járművezető nem tudhatja, hogy mikor, milyen akadályok jelennek meg előtte, és a közvilágítás sem segíti a haladást.
A ködréteg jellemzően foltokban jelentkezik folyók, tavak közelében, zárt völgyekben, erdős területeken, illetve olyan helyen, ahol az időjárási viszonyok egy adott pillanatban kedveznek a ködképződésnek.
Az első és legfontosabb tanács: csak abban az esetben induljon útnak ködben, ha az elkerülhetetlen! 

Hasznos tippek tára 

Elindulás előtt, illetve menet közben azt kérik a közlekedőktől, hogy legyenek figyelemmel az alábbiakra:
– Ellenőrizze az ablaktörlők állapotát, ablakmosó folyadék mennyiségét, minőségét, az ablakfűtések és az utastér fűtését! Menet közben használja a hátsó és első ablakfűtést is!
– A kinti és a benti hőmérsékletkülönbség és az utasok által kilélegzett pára miatt az ablakok belülről párásodhatnak. Ennek leküzdésére használjon párátlanítót, vagy időnként résnyire engedjen le egy ablakot!
– Menet közben tartson a szokásosnál jóval nagyobb követési távolságot, vezessen lassabban! A köd aszfaltra lecsapódásakor előre nem látható víz- vagy jégbevonatot képez rajta, mindez tovább veszélyezteti az élet- és vagyonbiztonságot.
– A ködlámpát kizárólag korlátozott látási viszonyok között és ködben használjon! A ködlámpát tompított fénnyel együtt és ne reflektorral használja! A távolsági fényszóró használata kifejezetten kerülendő!
– Közlekedés során lehetőleg ne hallgasson rádiót, utasaival is csak a legszükségesebbeket beszélje meg, hiszen a szem korlátozott érzékelése révén a fülünket is segítségül kell hívni a megfelelő tájékozódáshoz!
– Köd esetén tartózkodjon az előzéstől!
– Amennyiben a jármű elejéig sem lát el a sűrű köd miatt, érdemes megállni biztonságos parkolóhelyen, és megvárni a köd feloszlását. Ebben az esetben se kapcsolja le a lámpákat és a motort se állítsa le! Hosszabb út esetén gyakrabban tartson pár perces pihenőt, hiszen a normál körülményekhez képest a ködben vezetés jóval nagyobb terhelést jelent a szervezet számára!
– Ha kiszáll a járműből, lakott területen kívüli útszakaszon mindig vegye fel a fényvisszaverő mellényt, mely az észlelhetőséget, ezáltal a biztonságot sokszorosára növelheti!
A tipptár mellett arra is felhívják a figyelmet, hogy az országos médián kívül érdemes figyelemmel kísérni a helyi sajtó, rádió és televízió híradásait, hiszen ezeken keresztül is fontos és hasznos információkat szerezhetünk a közlekedéssel és közlekedésbiztonsággal kapcsolatban.

Balesetmentes közlekedést kívánnak – hogy mindenki hazaérjen...

(Illusztráció: FMRFK)
 

A rovat további hírei: Sziréna

Elfogták a pincefeltörőt

Elfogták a pincefeltörőt

2024. ápr. 24.

A dunaújvárosi rendőrök hallgatták ki gyanúsítottként a 41 éves férfit. Egy Római körúti helyiséget tört fel, több százezer forintos kárt okozott, értesült a DO. Sokra nem vitte a zsákmánnyal.

Újra életet mentett a szénmonoxid-érzékelő a városban

Újra életet mentett a szénmonoxid-érzékelő a városban

2024. ápr. 22.

Társasházi lakásban támadt a "néma gyilkos", ráadásul egy gyermek életét fenyegette – szerencsére az érzékelő időben jelzett, nem történt személyi sérülés.

Táblákkal hívják fel a figyelmet a kutyákra leselkedő veszélyre!

Táblákkal hívják fel a figyelmet a kutyákra leselkedő veszélyre!

2024. ápr. 21.

Nagy felháborodást keltett városunkban a közelmúltban az a hír, hogy a felső Duna-parton mérgező kutyaeledeleket találtak, olyanokat, amelyekbe szúrós eszközöket rejtettek el. 

Késsel raboltak ki egy dohányboltot – vádat emeltek a trió tagjai ellen

Késsel raboltak ki egy dohányboltot – vádat emeltek a trió tagjai ellen

2024. ápr. 19.

Csoportosan elkövetett rablás bűntette miatt járt el az ügyészség a tavaly augusztusi bűntett elkövetői ellen. Egy doboz cigaretta lett a zsákmány, derül ki az ügyészégi összegzésből.

Két városban is életet mentett a szénmonoxid-érzékelő

Két városban is életet mentett a szénmonoxid-érzékelő

2024. ápr. 15.

Dunaújvárosi társasházi lakásban is a szénmonoxid-érzékelő figyelmeztette a lakókat a mérgező gázra vasárnap. Nem ez volt az egyetlen eset aznap a vármegyében, szerencsére nem történt személyi sérülés, értesült a DO.

Kapatos vezetők húsvét ünnepén

Kapatos vezetők húsvét ünnepén

2024. ápr. 11.

Dunaújvárosi helyzetkép is színesíti a Zsaru Magazin húsvéti körképét – a város közútjain végzett ellenőrzésekről Kőhalmi László főtörzszászlós, a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának helyettes vezetője számolt be.

Látta a balesetet? Jelentkezzen!

Látta a balesetet? Jelentkezzen!

2024. ápr. 10.

Ismeretlen személyazonosságú gépjárművezető azonosításához kérik a lakosság segítségét a dunaújvárosi rendőrök. Elektromos kerékpárral közlekedő hölgyet sodort el, megállás nélkül koccolt a helyszínről, értesült a DO. Egy megosztás is közelebb vihet hozzá!