Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Különdíjat kapott Kálnay Adél a DOKU '22 irodalmi pályázatán (FRISSÍTVE)

Öcaline - 2022. október 20. 16:15

A 25 éve elhunyt Csalog Zsolt író, szociográfus emléke előtt tisztelgő megméretésen lett díjazott a József Attila-díjas dunaújvárosi írónő – egy roma kisfiúról szóló novellával. Bónusz: link a novellára! (FRISSÍTVE)

"Kálnay Adél írása egy szegénységben elő roma kisfiú mindennapjait mutatja be, valamint azt, hogy ezek a mindennapok hogy hordozzák magukban az erőszak és a tragédiák lehetőségét. A szöveg elkerüli a sztereotip ábrázolásokat, élő alakokként rajzolja meg a kisfiút körülvevő szereplőket, gyerekeket és felnőtteket egyaránt" – e szavakkal méltatta a zsűri a városunkban élő József Attila-díjas írónő Rómeó című novelláját a DOKU '22 című irodalmi pályázat díjkiosztóján.

A megméretést a Litera hirdette meg a Vera és Donald Blinken Nyílt Társadalom Archívummal együttműködésben – méghozzá meghívásos és nyílt pályázat formájában. Ezzel a viadallal kívánt tisztelegni az irodalmi közösség a 25 éve elhunyt író, szociográfus, Csalog Zsolt emléke előtt; olyan kisprózai műveket vártak, amelyek a mai magyar társadalom egy-egy nehéz sorsú alakjának dokumentum-értékű portréját rajzolják meg.

A pályázat szervesen kapcsolódott ahhoz az eseményhez, amelyet a neves író, szociológus és szociográfus halálának 25. évfordulója alkalmából rendeztek. A Roma Parlament – Roma Polgárjogi Alapítvány vezetője, Horváth Aladár kezdeményezésére létrejövő, a Vera és Donald Blinken Nyílt Társadalom Archívummal közösen rendezendő Csalog25 című rendezvénysorozat színházi, dokumentumfilmes, irodalmi, zenei és közösségi olvasós programokkal tisztelgett Csalog Zsolt emléke és munkássága előtt. A DOKU '22 pályázat e sorozat részeként, a Litera és az OSA Archívum együttműködésében valósult meg.

A nyílt pályázatra 90 alkotás érkezett – ezek közül a zsűri egy nyertest és két különdíjas művet méltatott. A díjátadó gálán az elismerést Kálnay Adél nevében lánya, Gyöngyössy Fanni vette át a CEU Nádor utcai épületében – lásd a mellékelt képet –, ám az írónő az elismerésről érdeklődésünkre elmondta, nagyon megtisztelő számára a pályázati különdíj, nem utolsósorban a negyedszázada elhunyt alkotó emléke miatt:
–  Csalog Zsolt világlátása sokat jelentett számomra, s azt is fontosnak érzem, hogy amit ő megtapasztalt, azóta csak még rosszabb lett. Nyilván nem mindenkinek fájnak a világ sebei, de én azok közé tartozom, akiknek igen. Tenni túl sokat persze nem tudok, de azt remélem, ha felmutatok sorsokat, talán érzékenyebbé teszem azokat, akik elolvassák. Nincsenek túlzott reményeim, de nem tehetek másként – ilyennek születtem.

Szívből gratulálunk a rangos elismeréshez!

UPDATE 10. 21. 13.00 – itt a link a novellához!

Cikkünk élesítésekor még nem volt olvasható a díjazott pályamű a Litera hasábjain, a helyzet azóta változott, itt az "Első közlés" új darabja!

Kálnay Adél: Rómeó (katt) >>

(Fotó: Litera)

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: a költészet csodája Erdős Virággal

DSTV: a költészet csodája Erdős Virággal

2024. ápr. 24.

Remek irodalmi kalandozást hozott a József Attila Könyvtár programja, derül ki a DSTV összegzéséből. Még a magyar költészet napjára időzítve Erdős Virág vendégeskedett a gyermekkönyvtárban – a versek csodavilágába kalauzolta a vendégeket. Hangkép.

DSTV: "Ecset szerelem" az MMK-ban

DSTV: "Ecset szerelem" az MMK-ban

2024. ápr. 23.

Új kiállításról számol be a DSTV összeállítása az MMK-ból. Az intézmény földszinti folyosógalériáján nyílt meg Gusztos Piroska tárlata a napokban – és a kollekció nem véletlenül viseli az Ecset szerelem címet. Hangkép.

ICA-D: "Utószó" – Vágvölgyi B. Andrással

ICA-D: "Utószó" – Vágvölgyi B. Andrással

2024. ápr. 22.

Vágvölgyi B. András író, újságíró, filmrendező, filmesztéta lesz az Utószó című irodalmi antológia következő vendége a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) kedden délután.

Koncert, kiállítás, játszótéri ismeretterjesztés

Koncert, kiállítás, játszótéri ismeretterjesztés

2024. ápr. 19.

Mindezek ráadásul egy hétvégén, szombaton és vasárnap várják a muzsika, a művészet és a tudomány híveit – három helyszínen. Hírcsokor.

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

2024. ápr. 18.

Tárlatvezetésről tudósít a DSTV összeállítása. A Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) látható Töredékes emlékezet című kiállításon Boros Lili műtörténész,  a bemutató kurátora, valamint Asztalos Zsolt képzőművész vezette körbe az érdeklődőket. Hangkép.

Kalligráfia: konferencia és kiállítás a papírmúzeumban

Kalligráfia: konferencia és kiállítás a papírmúzeumban

2024. ápr. 17.

Nagyszabású bemutatóra, valamint rangos szakmai tanácskozásra készül a Magyar Papírmúzeum: a kalligráfia témájára fókuszáló programra pénteken várják a vendégeket.

Jótékonysági pedagóguskoncert – pénteken újra a gyermekosztály javára

Jótékonysági pedagóguskoncert – pénteken újra a gyermekosztály javára

2024. ápr. 16.

Gazdag műsorral, színes repertoárral és sok-sok fellépővel rendezik az immár 27. hangversenyt – a közönséget az evangélikus templomban várják pénteken délután!