Még pár nap gyönyörűség – aztán komoly lehűlés várható

Öcaline - 2022. október 17. 11:04

Közlekedők, figyelem, a hét második felében hajnalonta már fagyhat is a DO időjárási szakértőjének friss előrejelzése szerint. Viszont a hét első napjaiban még kitart a nyugalmas, napos, gyönyörű ősz.

"Szerdán érkezik a hidegfront" – újra egy mondatba sűrítette a prognózis lényegét Krausz Mikes Miklós,  a Köpönyeg.hu tematikus időjárási portál szerkesztője szokásos hétindító összegzése elején. Ahogy tapasztalhatjuk is, ma még folytatódik a napfényes, derült őszidő; a reggeli ködfoltok megszűnése után egész nap fátyolfelhők szűrte napos időre számíthatunk. A délkeleti szél megélénkül, ám a csapadék kizárt, kellemes indián nyár lesz, 20-22 fokos csúcsokkal. 
A friss modellek szerint kedden sem várható érdemi változás időjárásunkba, marad a napos, fátyolfelhős, száraz idő. Ráadásul némi melegedéssel is számolhatunk, akár 24 fok is lehet a délutáni órákban.
A jelentős változás szerdán várható: reggelre főleg a délnyugati tájakon képződnek ködfoltok, majd napközben északnyugat felől egy hidegfront hatására megnövekszik a felhőzet, de zápor csak elvétve fordul elő – elsősorban az északi hegyes-völgyes vidékek lakói számíthatnak némi égi áldásra. Az északnyugati szél is többfelé megerősödik, és már csak 16-20 fok között alakul a délutáni csúcshőmérséklet.
A középtávú előrejelzések specialistája szerint komoly lehűléssel számolhatunk csütörtöktől: ugyan még több órás napsütésre van kilátás, de néhol tartósabban megmarad a rétegfelhőzet. Lehűl a levegő, délután már csak 11-16 fok lesz – a szél délkeletire fordul, de végig mérsékelt marad.
Napközben vastagodó fátyolfelhőzet valószínű pénteken is, de csapadék ebből nem fordul elő. Többfelé megélénkül a délkeleti szél. Közlekedők, figyelem: reggel főleg északkeleten már 2 méteres magasságban is fagyhat, máshol is számíthatunk talaj menti fagyra. Folytatódik a lehűlés, délután mindössze 10-15 fok várható. A lehűlés nyomán a csapadékhajlam is nő, szombaton már sokfelé lehet eső, helyenként egy-egy zivatar sem kizárt. 

Az ünnepnap is változékony, szeles időt ígér vasárnap, viszont jelentős csapadékkal már nem számolhatunk – és a hűvös reggel után nap közben akár 16-18 fokig erősödhet a nappali felmelegedés!

(Fotó: Így látjuk MI! – Holczer Tibor felvétele)

 

A rovat további hírei: Mozaik

Használj esztétikus textillámpákat az otthonodban!

Használj esztétikus textillámpákat az otthonodban!

2022. nov. 30.

A textillámpák trendi kiegészítői a lakásnak, alkalmazásukkal csodás modern hatást érhetünk el. (X) 

Mesés foglalkozás az egyetemi kollégiumban

Mesés foglalkozás az egyetemi kollégiumban

2022. nov. 29.

Alkotó, fejlesztő és meseterápiás foglalkozással folytatódik a DUFiókák, vagyis a Dunaújvárosi Egyetem fenntartotta bölcsőde sorozata – immár a bölcsődében várják az érdeklődőket pénteken. Regisztrálni kell – és már lehet is!

Flexelés. Na de mit jelent ez a fura szó?

Flexelés. Na de mit jelent ez a fura szó?

2022. nov. 28.

Mikor szakemberek beszélgetnek a munkájukról vagy a szabadidős tevékenységeikről, bizony gyakran előfordul, hogy a laikusok vagy a témában kevésbé jártasak igen keveset értenek a mondanivalójukból. (X)

Nyaralás a változatos természeti és kulturális kincsekkel rendelkező Mexikóban

Nyaralás a változatos természeti és kulturális kincsekkel rendelkező Mexikóban

2022. nov. 28.

Az amerikai kontinensen nincs még egy olyan változatos ország mind földrajzi, mind kulturális jellemzőit tekintve, mint Mexikó, amely Latin-Amerika legészakibb nemzete és különleges földrajzi adottságai révén páratlan természeti csodákra bukkanhat az, aki ide ellátogat. (X)

Nem ez lesz az év legfényesebb hete, előre szólok

Nem ez lesz az év legfényesebb hete, előre szólok

2022. nov. 28.

Egy teljes hétre dugják el a felhők Nap apánkat a DO időjárási szakértőjének friss előrejelzése szerint. A reggelek már kopoghatnak, néhol eső, ónos szitálás is lehet. Küszöbön a tél, vigyázat az utakon!

DSTV: Waldorf Bazár az újtelepi intézményben

DSTV: Waldorf Bazár az újtelepi intézményben

2022. nov. 28.

Remek közösségi eseményről tudósít a DSTV összeállítása. Az újtelepi iskolába adott otthont a Waldorf Bazár színes kínálatának, gasztronómiai programjának és foglalkozásainak a napokban. Hangkép.
 

Két programmal kezdődött az adventi sorozat városunkban (galériával)

Két programmal kezdődött az adventi sorozat városunkban (galériával)

2022. nov. 27.

A hit gyertyája meggyújtásával kezdődött meg az advent időszaka ma délután – városunkban két helyszínre is színes programokkal várták a az ünneplőket, érdeklődőket.