Dunaújváros Hetilap

Pintér Tamás: "... mi a magunk munkáját elvégeztük"

Fábos Zsolt - 2022. október 6. 18:15

Már két hete kézzelfoghatóan, kinyilatkoztatva is tudhatjuk, hogy bajban van a Dunaferr. Akkor egy hetet adott a vasmű arra, hogy következmények nélkül megtalálja őket valamilyen támogatás, segítség. Nos, megérkezett az első – és reméljük nem az utolsó – mentőöv. A várostól. 

Dunaújváros önkormányzata lépett és 2 milliárd forint iparűzési adó megfizetésének átütemezésével segíti a vasgyárat. A vasművel történt megállapodásról Pintér Tamás polgármester sajtótájékoztatón számolt be.

Problémák özöne sújtja

  A sajtótájékoztatón a Dunaferr körül kialakult helyzetről is beszélt Pintér Tamás, a legfőbb okokat is felsorolta, mint a beszállítási problémák, a megnövekedett energiaárak és az iparági pangás, melyek mind egyszerre sújtják a céget. A kiutat az összefogás jelentheti, amihez Dunaújváros a tőle telhetőt megteszi, megtette:
– Szeretném bejelenteni, hogy mi a magunk munkáját elvégeztük. A Vasművel folytatott tárgyalásokat a hét elején megegyezéssel zártuk. E szerint Dunaújváros önkormányzata közel 2000 millió forintos iparűzési adó megfizetésének átütemezésével segíti a vasgyárat. Ez a 2 milliárd forint városunk saját bevételeinek az ötöde, önkormányzatunk tehát súlyos áldozatot hozott, különösen a mostani pénzügyi helyzetben. Őszintén hiszem azonban, hogy erre szükség van, és meg kell mutatnunk, hogy olyan áldozatot is meghozunk a gyár érdekében, ami nagyon fáj.

Egyedül nem megy

Pintér Tamás beszélt arról is, hogy nyilvánvalóan ennél az intézkedésnél jóval többre van most szükség. Dunaújváros most annyit tett, amennyire az erejéből telt. Illetve, annál azért többet. Szükség van a kormányzati szerepvállalásra: 
– Szeretném azonban leszögezni és nyomatékosítani, hogy nem csak Dunaújváros önkormányzatának kell áldozatot hoznia, hiszen a Vasmű működése az egész térségre, a környező települések tucatjaira is kihat, a Dunaferr működése nemzetgazdasági érdek, elég, ha csak arra gondolunk, hogy a Rail Cargo forgalmának, több, mint 10 százalékát a vasműnek történő vasúti szállítások teszik ki. Ami tehát a Vasművel történik az nem marad Dunaújvárosban, szükség van a kormányzat beavatkozására is. Most is elmondanám: Dunaújváros önkormányzatának saját bevételei 10 milliárd forint körül vannak, a Dunaferré 300 milliárd körül, míg a Magyar Államé olyan 22 ezer milliárd körüli. Szinte napra pontosan két évvel ezelőtt már a kormányzathoz fordultunk a gyár érdekében, többek között azt kértük, hogy az orosz kapcsolataikat kihasználva tisztázzák a Vasmű tulajdonosi szerkezetét. Ez sajnos nem történt meg és a jelenlegi helyzetben ehhez késő is. De azt örömmel látom, hogy most végre valamilyen segítségnyújtásra végre hajlandó a kormányzat. Ez nem a viták ideje, most félre kell tennünk a politikai nézeteltéréseinket, én is ezt teszem. Mi a 10 milliárdos saját bevételeink ötödével segítettük a gyárat, bízom benne, hogy a 22 ezer milliárd felett diszponáló kormányzat is jutányos segélycsomagról fog dönteni. Mi már letettük a konkrét javaslatainkat a kormányzat asztalára.

Mindent eszköz a túlélésért

A sajtótájékoztató végén Pintér Tamás polgármester a 2 milliárd forinttal kapcsolatban újra nyomatékosította, hogy a város mindent megtesz, akár erőn felül is a vasmű, az ott dolgozók érdekében:
– Óriási áldozatot hoztunk ezzel a pénzügyi mentőcsomaggal. Számunkra egyformán fontos minden vasműs, dolgozzon a Dunaferr bármelyik vállalatában is. Számunkra mindannyian dunaújvárosiak, ezért nem is volt kérdés, hogy a vállalatcsoport megsegítése mellett döntünk. Ezzel a mentőcsomaggal önkormányzatunk célja az volt, hogy biztosított legyen minden vasműs fizetése és hogy biztosított legyen a gyár alapanyag- és energiaellátása. Bízunk benne, hogy ebben a munkában érdemi segítséget kapunk a kormányzat részéről is.

A tájékoztató teljes anyaga itt látható!

 

(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Közélet

Közösségi lombgyűjtésre invitálják a városlakókat

Közösségi lombgyűjtésre invitálják a városlakókat

2022. nov. 29.

Az őszi-téli időszak bár szép, megannyi munkával is felelősséggel jár. Szemmel látható, hogy megannyi lehullott falevéltől kell megszabadítani az utcákat – ebben kéri a városlakók közreműködését az önkormányzat. Felhívás.

DSTV: ünnepelt a Dunaferr Repülőklub

DSTV: ünnepelt a Dunaferr Repülőklub

2022. nov. 29.

A létesítmény fennállásának 70 éves évfordulóját ünnepelte a Dunaújvárosi Repülőtér, derül ki a DSTV összegzéséből. A jeles jubileumra szervezett ünnepséget a Dunaferr Repülőklub a napokban. Hangkép.

Rekordnapi adomány a Máltai Játszótérnek a Duna Plazmától

Rekordnapi adomány a Máltai Játszótérnek a Duna Plazmától

2022. nov. 28.

Nemes gesztus és kitűnően hasznosuló adomány: a Duna Plazma centruma Halloween tematikára rendezett extra napja nyomán fordíthatott több mint 200 ezer forintos támogatást eszközfejlesztésre a Máltai Játszótér!

A második évében is bizonyított az új rendszerű lomtalanítás

A második évében is bizonyított az új rendszerű lomtalanítás

2022. nov. 28.

Dunaújvárosban 2021-ben startolt az új rendszerű lomtalanítás. Akkor a "Rajta, Újváros!" Egyesület képviselői egy teljesen új koncepciót dolgoztak ki a lomok gyűjtésére, amely kisebb-nagyobb módosításokkal, de idén is bizonyított.  

Változik a szerkezet, új feladatköröket kap a GESZ

Változik a szerkezet, új feladatköröket kap a GESZ

2022. nov. 27.

A legutóbbi közgyűlés tárgyalta és el is fogadta azt a javaslatot, miszerint számos közszolgáltatási szakfeladat átkerül a DVG Zrt-től a Dunaújvárosi Gazdasági Ellátó Szervezethez. A jellemzően erdészeti, parkfenntartási munkálatok január 1-től tartoznak a városi költségvetési szervhez. A miértre pedig rendkívül egyszerű a válasz: kiadás csökkentés.

Adventre várva a 4-es körzetben is

Adventre várva a 4-es körzetben is

2022. nov. 26.

Az idei évben is lesz Városrészi Advent  a 4-es körzetben, ezúttal azonban két helyszínen: az új Vasmű úton és a Váci Mihály úton is várják a kilátogatókat. A részletekről a körzet önkormányzati képviselője, Barta Endre, és Törő Anikó, az Adománykuckó vezetője számolt be.
 

Ünnepi díszben az Újtelep fenyőfája

Ünnepi díszben az Újtelep fenyőfája

2022. nov. 26.

Városszerte elkezdődtek az ünnepi előkészületek: díszbe öltözött a főtér és lassan karácsonyi fények borítják a különféle városrészeket, így a napokban a körzet önkormányzati képviselője Tóth Kálmán közreműködésével Újtelep fenyőfája is ünnepi díszbe öltözött.