Újabb remek erőfelmérő után a Magyar Speciális Olimpiai Szövetség tornászai

spigott - 2022. október 9. 11:15

Egyre jobb formát mutatnak a Magyar Speciális Olimpiai Szövetség torna szakágának versenyzői, derült ki azon Dunaújvárosban tartott országos tornaversenyen, melyen ismét parádésan szerepeltek a "Mozdulj Diák" DSE indulói.

Ismét a tornacsarnokban adtak egymásnak randevút a Magyar Speciális Olimpiai Szövetség torna szakágának egyesületei a közelmúltban. 

Két napon át versengtek 

A kétnapos országos versenyen azonban nemcsak abban bíztak a szervezők, hogy a résztvevők minél szebb gyakorlatokat mutatnak be, hanem abban is, hogy sikerül utánpótlásukat növelni is, ezért többségi egyesületek edzőit, s olyan szakembereket is vendégül láttak, akik fogyatékos fiatalokkal, felnőttekkel foglalkoznak.
Az október 1-jén és 2-án megrendezett felkészítő verseny első napjának programja a megnyitóval kezdődött, majd a divízionáló versenyen bizonyíthatták tudásukat a versenyzők, akik másnap, a divíziójuknak megfelelő csoportban mutathatták be döntős gyakorlataikat. A verseny után Salamonné Szabó Éva, a Magyar Speciális Olimpiai Szövetség torna szakágának vezetője tartott előadást a megjelent edzőknek, szakembereknek arról, milyen fejlesztő hatása van a tornának az értelmi fogyatékossággal élő emberek számára, majd a végig remek hangulatú viadal az eredményhirdetéssel ért véget.

Fontos cél a bázis növelése is 

Ez utóbbi kapcsán a torna szakág céljait is részletezte Salamonné Szabó Éva, aki kérdésünkre elárulta, a Speciális Olimpiára történő válogatott felkészülés mellett nagyon fontos feladat a bázis növelése – mind a versenyzők, mint a velük foglalkozó szakemberek területén:

Fotó: Végh Zoltán

– Nagyon szeretjük ezt a helyszínt, mert itt minden adott ahhoz, hogy egy színvonalas versenyt rendezzünk. A viadal célja az volt, hogy megnézzük, az a válogatott keret, mely kialakult az előző versenyen a 2023-as berlini speciális olimpiára, most hogy áll a felkészülésben. Nagy örömünkre a nagyobbik részük jó állapotban van, köszönhetően annak is, hogy többen külön is lejártak hozzám edzeni, illetve a nyáron volt egy válogatott edzőtáborunk, ahol öt napon keresztül végig tudtam kísérni, ki milyen munkát végzett. A mostani versenyre négy egyesület huszonnégy versenyzője érkezett Egerből, Budapestről, Csobánkáról és mi dunaújvárosiak voltunk még itt, de ez a négy egyesület sajnos nagyon kevés, ezért döntöttünk úgy, hogy többségi egyesületek edzőit, s olyan szakembereket is meghívunk, akik speciális igényű gyermekekkel, felnőttekkel foglalkoznak, hátha kedvet kapnak ahhoz, hogy csatlakozzanak szakágunkhoz. 
Ami pedig a mostani versenyt illeti, nagyon elégedett vagyok és a pontozók is megerősítettek abban, hogy az előző verseny óta határozottan látszik a fejlődés mindenkin, különösen azokon, akik ott voltak a válogatott nyári edzőtáborában. Ők ott kaptak egy szakmai útmutatást, s a legtöbbjük ezzel a koncepcióval készült utána otthon, s ez meg is látszott a gyakorlataikon. Nagyon jó hangulatú viadal volt, elfáradtak a versenyzők, főleg az első nap végére, de vasárnap újult erővel, otthonosabban mozogtak a szereken. 

Remekelt a hazai gárda

A szakágvezető természetesen beszámolt anyaegyesülete, a dunaújvárosi "Mozdulj Diák" DSE versenyzőinek parádés eredményeiről is – e téren is volt mire büszkének lenni:
– Az egyesületek közül ismét a "Mozdulj Diák" DSE volt a legeredményesebb, kettes szinten Latinovics Lívia mind a négy szeren (ugrás, felemáskorlát, gerenda, talaj) és összetettben is aranyérmes lett, míg Lieber Nikolett ugráson, felemáskorláton, gerendán és összetettben a második, míg talajon a harmadik helyen végzett.  Az egyes szintű versenyben három korcsoportban mérették meg magukat a résztvevők, s az 1-es korcsoportban Sáfár Virág, míg a 3-as korcsoportban Gulyás Noémi nyert meg mindent, vagyis a négy szerdöntő mellett az egyéni összetettet is. A fiúknál Boromisza Krisztofer összetettben, ugráson, talajon, gyűrűn, lólengésben és korláton arany-, míg nyújtón ezüstérmet szerzett. Ugyanitt Bíró Dominik két számban indult, s ugráson és talajon egyaránt a harmadik helyet szerezte meg.

Komoly erőpróba volt – és jó esély van arra, hogy a berlini világjátékon is szurkolhatunk a dunaújvárosi versenyzőknek!
 

A rovat további hírei: Sport

Felemás hétvége az utánpótlásnál

Felemás hétvége az utánpótlásnál

2024. ápr. 16.

A DFVE női vízilabdázóinak serdülői kikaptak, az ifjúságiak viszont nyerni tudtak a Ferencváros elleni hazai bajnokin.

Még van esély az alsóház megnyerésére

Még van esély az alsóház megnyerésére

2024. ápr. 16.

Hatékonyabb második félidei játékával aratott magabiztos győzelmet Érden a Dunaújváros Futsal együttese az NB II alsóházának hétfő esti fordulójában.

Még előrébb léptek a Lorántffy röplabdázói

Még előrébb léptek a Lorántffy röplabdázói

2024. ápr. 15.

Tavalyi eredményükön öt helyet javítva fejezték be az országos diákolimpia debreceni fináléjának küzdelmeit a Lorántffy iskola leány röplabdázói a mögöttünk hagyott hétvégén.

Otthon tartotta a pontokat a TFSE

Otthon tartotta a pontokat a TFSE

2024. ápr. 15.

Kettő sima és egy szorosabb szettben szenvedett vereséget a DKSE röplabda csapata a TFSE vendégeként lejátszott bajnokin vasárnap este.

Nem borult a papírforma Iváncsán

Nem borult a papírforma Iváncsán

2024. ápr. 15.

Az éllovas Iváncsa félidőnként két-két gólt szerezve tartotta otthon a bajnoki pontokat a Dunaújváros FC elleni vasárnapi találkozón.

Kilenc dunaújvárosi érem a Matolayn

Kilenc dunaújvárosi érem a Matolayn

2024. ápr. 14.

A DKSE versenyzői közül Mayer Gréta három, Szij Emese hat dobogós helyezéssel zárta a tornászok 28. Matolay Elek Női Nemzetközi Emlékversenyét.

A fővárosba látogatnak a röplabdázók

A fővárosba látogatnak a röplabdázók

2024. ápr. 14.

A TFSE vendégeként folytatja az Extraliga alsóházának küzdelmeit a DKSE felnőtt röplabda csapata vasárnap este hat órától.