Dunaújváros Hetilap

Véget értek a munkálatok végre

Fábos Zsolt - 2022. október 3. 16:09

A város több pontján is sor kerül az úgynevezett vadparkolók felszámolására. Ahol logikus és lehetséges, ott az egykor volt füves területeket legális parkolókká alakítják, zúzott kővel szórják fel és ennek köszönhetően területenként érezhető nagyságrendben növekszik a kialakított parkolóhelyek száma. 

A Balogh Ádám utca belső udvarában már végeztek a szakemberek, ott az autók már szilárd felületen pihennek. Szabó Zsolt alpolgármester, aki egyben a körzet képviselője is, a közelmúltban tett bejárást a területen, és elégedetten tapasztalta, hogy így azért kulturáltabb, jobb. És ezt nem csak Szabó Zsolt gondolja így, amikor mi is ott jártunk egy lakó mondta el nekünk tulajdonképpen ugyanezt – köszönik, így egy picit más a leányzó fekvése. A képviselő kérdésünkre elmondta, hogy régóta tervben volt az érintett terület rendbetétele:
– Amikor 2019-ben megválasztottak a körzet képviselőjének, akkor a lakókkal közösen tartottunk egy körzetbejárást, ahol megvizsgáltuk, hogy mik azok a problémák, amin mindenképpen szeretnének változtatni. Mindezekből készült egy körzetfejlesztési-terv, amit az önkormányzat segítségével igyekszünk megvalósítani. Szeretném azért hozzátenni, hogy ez inkább egy hosszútávfutás, sem mint sprintfutam, hiszen a város jelenlegi anyagi lehetőségei mellett csak lépésről-lépésre tudunk haladni. A célom az, hogy a választási ciklusomban minden ígéretemet teljesítsem azért, hogy a körzetben lakók számára biztosítani tudjam a méltó körülményeket. 
A füvön parkolás, bár sok esetben kényszer, semmiképp nem elegáns, arról már ne is beszéljünk, hogy tilos is. A Balogh Ádám utcában élőknek mostantól kulturáltabb lesz, no meg szabályos is a parkolás. A parkolók létesítéséről, felújításáról néhány hete beszélt Szabó Zsolt, most pedig már készen vannak. 
– Nagyon régóta megoldatlan volt a Balogh Ádám utca belső udvarán a parkolás. Az autósok tulajdonképpen a füvön parkoltak, mondhatni, hogy ezek a területek az autók által elfoglalt vadparkolók voltak. De semmiképp sem volt kulturált, sem látványában, sem komfort tekintetében, hiszen esős időben a sárban kellett dagonyáznia az autónak és az autósnak egyaránt. Ezért most szilárd burkolatú parkolókat alakítottunk ki, így azt gondolom normálisan, elfogadható módon lehet majd megállni. Szeretném itt megköszönni a DVG és a városüzemeltetés munkatársainak, hogy gyorsan és precízen elvégezték a munkálatokat.
Ami pedig a jövőbeli terveket illeti, a folytatásról a következőket tudtuk meg. Nemcsak itt, hanem a Semmelweis utca belső udvarában is történt hasonló fejlesztés, és ezt követi hamarosan a Balogh Ádám utca egy másik, a festékbolt mögötti belső udvarában is. Szabó Zsolt a távolabbi tervekről is beszélt:
– Jövőre pedig szeretném folytatni újabb parkolók kialakításával, felújításával. A Semmelweis udvarban fogjuk a földutat aszfaltozni, ide pedig, ahol most is állunk, karók és virágágyak lesznek kihelyezve. Szeretnénk elzárni azokat a területeket, ahová most már autókat nem szeretnénk beengedni – emellett pótolni fogjuk a zöldterületeket, és füvesítésre is sor kerül majd.

(Fotó: Végh Zoltán)
 

A rovat további hírei: Közélet

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

2024. ápr. 18.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület. Fontos témákról döntöttek.

A város közbiztonságáért – három díjazottal

A város közbiztonságáért – három díjazottal

2024. ápr. 18.

Kővágóné Kőkuti Eszter tűzoltó főhadnagy, Bak Róbert József rendőr főtörzszászlós, valamint – posztumusz díjazottként – Varga Éva "Hugi", a Pannon Polgárőrség nemrégiben elhunyt titkára érdemelte a szféra legrangosabb önkormányzati elismerését. Méltatások, főhajtással.
 

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

2024. ápr. 18.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Barta Endre alpolgármester a 90. születésnapját ünneplő Imre Józsefnét, Mária nénit köszöntötte otthonában.

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

2024. ápr. 17.

Az autizmussal élők társadalmi befogadását segítő közösségi kezdeményezést szervez a Jószolgálati Otthon Közalapítvány és Homonnai Ferenc: a Mozdulj kékben! című programra a Liget közi sportpályán várják az érdeklődőket szombaton, az akció során online árverést is szerveznek!

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

2024. ápr. 17.

A nyílt ülésen 32, majd zárt ajtók mögött további 3 témáról dönthetnek a képviselők a közgyűlésen – a tanácskozásnak a Városháza ad otthont csütörtökön délelőtt.

Új városok és új narratívák Rotterdamban

Új városok és új narratívák Rotterdamban

2024. ápr. 17.

Sikerrel debütált az Új Városok Nemzetközi Hálózatában a dunaújvárosi delegáció; a folyamat közvetlen előzménye, hogy a hollandiai székhelyű Nemzetközi Új Város Intézet (INTI), az új városokkal kapcsolatos kutatás és tudáscsere nemzetközi platformja 2023-ban bővítette európai hálózatát – ehhez csatlakozott uniós pályázat révén Dunaújváros.

A Föld napja 2024: közösségi kezdeményezésre várják a városlakókat

A Föld napja 2024: közösségi kezdeményezésre várják a városlakókat

2024. ápr. 17.

Takarítási akciót szervez az önkormányzat a Föld napja alkalmából. Három helyszínen várják az önkénteseket pénteken délután. Az akció célja a lakókörnyezet rendbetétele mellett az, hogy felhívják a figyelmet az egyéni szerepvállalás fontosságára a Föld megóvása érdekében.