Dunaújváros Hetilap

Brutális az önkormányzatokat sújtó teher az energiaválság miatt

doszerk - 2022. november 19. 8:09

Az elmúlt időszakban fenekestül felforgatta a mindennapokat az energiaválság. Az elmúlt évben többszörösére nőttek az energiahordozók árai. Az intézményrendszer működtetése nehéz feladat elé állítja az önkormányzatot városunkban is.

Ez az áremelkedés nemcsak hazai jelenség, hanem egész Európa, sőt, az Európán kívüli országok életének mindennapjait is megnehezíti. 2021. április 1-én a nemzetközi földgáztőzsdén az egy megawatt fűtőértékkel bíró földgázmennyiség értéke még 19,17 euró volt, azonban ez az érték 2021. október 5-én 116 euróra nőtt, majd 2021. december 21-én 180,26 euróra. Az idei évben ez a tendencia tovább folytatódott, és 2022. augusztus 26-án 339,19 eurónál érte el az eddig csúcsot. 2022. október 4-én 1 MW gáz 161,95 euróba kerül.
2022.október 1-jétől a kormány döntésének értelmében tizenkétszeresére emelkedett az önkormányzatok számára a távhő ára. Ez olyan brutális tehet amit egyetlen hazai önkormányzat sem tud kigazdálkodni, ezért különféle megtakarításokkal vágnak neki a télnek. Dunaújvárosban több olyan intézmény működtetéséről is dönteni kellett, amelyek már korábban is csak veszteségesen működtek.

Decemberig biztosan működhet az uszoda

Ilyen volt a Fabó Éva Sportuszoda is, amelynek fenntartása 2022. szeptember 30-ig az önkormányzatnak 16 millió forintjába került havonta, ennyivel volt kevesebb a lakossági látogatóktól beszedett jegyár és a sportszervezetek által fizetett pályabérleti díj. 
2022. október 1-től a távhő ára a tizenkétszeresére emelkedett, ami havi szinten – évszaktól függően – átlagosan 23 millió forintos többletköltséget jelent, vagyis az önkormányzatnak 39 millió forintot kell a Fabó Éva Sportuszoda fenntartására költeni. 
Ennek kigazdálkodása az önkormányzat lehetőségeit meghaladják, ezért egyeztetések kezdődtek, és a Sportért Felelős Államtitkárság döntése alapján a magyar úszó-, vízilabda-, műugró-, műúszó- és szinkronúszó sportágak, a kajak-kenu, öttusa, triatlon sportágak, továbbá a lakossági amatőr- és szabadidő sportolók számára kiemelten fontos vizes létesítmények segítséget kapnak. 
A Fabó Éva Sportuszoda esetében ez bruttó 47,6 millió forintot jelent, ami a fentiek alapján várhatóan két havi, rezsinövekedésből eredő üzemeltetési többletköltség fedezetét adja, így december végéig biztosított a működés. 
Január hónaptól a villamosenergia díja is többszörösére nő majd, ami tovább drágítja a működtetést. Ennek megoldásáról folyamatosak az egyeztetések a sportszervezetekkel, januártól ennek függvényében nyithat ki az uszoda. 
Mezei Zsolt alpolgármester a lépésről elmondta: azért is különösen fájó az uszoda üzemeltetésének horribilis költsége, mert 2019-ben elvileg átfogó felújításon esett át az épület. Ez után azonban az energiaköltségek nemhogy csökkentek volna, hanem egyenesen megnövekedtek. A felújítás során semmiféle zöld gondolat nem merült fel, holott az épület tetején napelemeket is el lehetett volna helyezni.

Megvizsgálják a régi Bánki iskola fenntartását is

A volt Bánki iskola évek óta a DVG Zrt. üzemeltetésében van, azonban 2019-ig szinte teljesen kihasználatlanul pusztult. 2020-ban kezdődött meg az a folyamat, amelynek során a korábbi technikum épületében egyfajta szolgáltatóház jött létre. 
A korábban iskolaként működő épület elrendezése ugyanis kiválóan alkalmas arra, hogy széleskörű tevékenységi köröket szolgáljon ki. A nagyobb helységekben többek között irodákat, tárgyalókat rendeztek be, másokban sportegyesületek alakítottak ki edzőtermeket, alapítványok közösségi tereket. Több szolgáltatónak került ide a szolgáltató helyisége, művészeknek műterme, raktára. 
A kisebb, korábban műhelyként szolgáló termek, illetve a garázs és a pince raktáraknak és zenekari próbatermeknek biztosít helyet. 
Az önkormányzat beruházásának köszönhetően a teljes tetőszerkezet területén megszüntették a hibákat, ezzel újabb területek váltak bérelhetővé, hiszen a korábbi beázások miatt a felső szint használhatatlanná vált. Az épület megújulása még nem fejeződött be ezzel. A bérlők és a bérbe adó számára is kölcsönösen előnyös bérleti szerződéseknek köszönhetően a bérlők elvégzik a számukra szükséges beltéri felújításokat, ezáltal az épület megmenekül az állagromlástól, sőt, folyamatos megújuláson megy keresztül. 
Az épület fenntartását azonban ez alatt a rövid idő alatt nem sikerült rentábilissá tenni. A 47 bérlő – akik közel 3000 négyzetméternyi területet használnak – összesen 12,5 millió forintnyi bérleti díjat fizetnek évente, míg az épület fenntartása 47,5 millió forintjába került az önkormányzatnak. Ebből 13,5 millió volt a hődíj, ami 2022. októberétől várhatóan tizenkétszer ennyi lesz. 
A költségek csökkentése érdekében Mezei Zsolt alpolgármesternek a bérlőkkel egyeztetve az idei évre sikerült megállapodnia egy fűtéscsökkentésről, hosszú távon azonban kérdéses lehet a további üzemeltetés, hiszen a százmilliós plusz költséget az önkormányzat nem tudja vállalni és ekkora terhet a bérlők sem tudnak átvenni. 
A helyzetet minden esetben nehezíti, hogy 2023. január 1-től a villamosenergia ára jelentősen drágulni fog, ami további nehézségek elé állítja az önkormányzatokat és a vállalkozókat. 

Szabó Zsolt gazdaságért felelős alpolgármester elmondta: az energiaár robbanás több, mint 2000 milliós plusz terhet ró éves szinten Dunaújváros önkormányzatára, ekkora plusz forrás pedig nem áll rendelkezésre. Számtalan kompromisszumnak köszönhetően a városlakók ebből eddig szerencsére keveset vehettek észre, a jövőben azonban biztosan lesznek nehezebb időszakok. Az alpolgármester emlékeztetett: jóval gazdagabb önkormányzatok kényszerültek nagyon látványos megszorításokra. Így például Debrecenben szünetelni fog a villamosközlekedés, több nagyváros pedig még a közvilágításon is kénytelen lesz spórolni.

Közgyűlés: közel 200 vállalkozás kap segítséget

A közgyűlés csütörtöki ülésén elfogadták a távhőrendelet módosítását, amelynek köszönhetően azok az üzletek, amik lakóházakban, vagy lakóházak aljában működnek, a jövőben lakossági áron kaphatják távhőt. 
A DVG Zrt. már korábban elkezdte ezeknek a vállalkozóknak a tájékoztatását, a közgyűlés döntése után pedig az utolsó akadály is elhárult az elől, hogy ezeknek a vállalkozásoknak ne kelljen tizenkétszeres árat fizetniük. 
Medgyesi Miklós a döntéssel kapcsolatban arról tájékoztatott, hogy már eddig közel 170 jelzés érkezett a DVG Zrt.-hez, így csaknem kétszáz dunaújvárosi közületi fogyasztót, így a többemeletes társasházak földszintjén üzemelő boltok, üzletek működtetőit, tulajdonosait, bérlőit érinti rendkívül kedvezően a közgyűlés döntése. A sajtószóvivő elmondta: bíznak abban, hogy ezzel a döntéssel több tucatnyi vállalkozás kerülheti el a csődöt, ami sok száz munkahelyzet véd meg Dunaújvárosban.

DMJV Önkormányzata
(Fotó: Végh Zoltán)

 

A rovat további hírei: Közélet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

2024. ápr. 19.

9 európai ország 10 városával együtt, Dunaújváros vezetésével, közvetlen európai uniós forrásból valósul meg az Európai Unió Urbact programjának BiodiverCity projektje. A program partnertalálkozóval startolt Dunaújvárosban kedden délelőtt.

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

2024. ápr. 19.

Április 15-én az egész országban, így Dunaújvárosban is véget ért a fűtési szezon. A hirtelen visszatérő hideg idő miatt azonban Pintér Tamás és az önkormányzat vezetése úgy döntött, hogy egyelőre ne állítsa le a DVG Zrt. a fűtést.

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

2024. ápr. 18.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület. Fontos témákról döntöttek.

A város közbiztonságáért – három díjazottal

A város közbiztonságáért – három díjazottal

2024. ápr. 18.

Kővágóné Kőkuti Eszter tűzoltó főhadnagy, Bak Róbert József rendőr főtörzszászlós, valamint – posztumusz díjazottként – Varga Éva "Hugi", a Pannon Polgárőrség nemrégiben elhunyt titkára érdemelte a szféra legrangosabb önkormányzati elismerését. Méltatások, főhajtással.
 

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

2024. ápr. 18.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Barta Endre alpolgármester a 90. születésnapját ünneplő Imre Józsefnét, Mária nénit köszöntötte otthonában.

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

2024. ápr. 17.

Az autizmussal élők társadalmi befogadását segítő közösségi kezdeményezést szervez a Jószolgálati Otthon Közalapítvány és Homonnai Ferenc: a Mozdulj kékben! című programra a Liget közi sportpályán várják az érdeklődőket szombaton, az akció során online árverést is szerveznek!

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

2024. ápr. 17.

A nyílt ülésen 32, majd zárt ajtók mögött további 3 témáról dönthetnek a képviselők a közgyűlésen – a tanácskozásnak a Városháza ad otthont csütörtökön délelőtt.