Dunaújváros Hetilap

Egy óra közgyűlési vita a vasmű helyzetéről

Fábos Zsolt - 2022. november 17. 18:20

Bár rengeteg, mintegy hatvan napirend várt a november 17-ei közgyűlés tagjaira, várható volt, hogy téma lesz a testületben a Dunaferr helyzete, és ez lesz majd a legfontosabb. 

Ennél aktuálisabb mostanság ugyanis nem sok akad térségünkben. Nos, egy kerek órán keresztül a Dunaferr volt a téma a csütörtöki közgyűlésen,  és de jó lenne azt leírni, hogy legalább egy lépéssel beljebb léptünk. Mert nem. Sajnos, nem léptünk. Azt bizonyára sokan látták, hallották, hogy Dunaújváros városvezetése szerdán reggel a Karmelita kolostorban kezdett, illetve annak kordonja mellől sajtótájékoztató részeként kérték a kormányzat segítségét a Dunaferr érdekében. Akkor egyoldalú volt a kommunikáció, a csütörtöki közgyűlésen viszont jelen volt dr. Mészáros Lajos országgyűlési képviselő (Fidesz), aki az első pillanatban meg is kapta a kérdést Pintér Tamás polgármestertől:

Képviselő Úr! Az elmúlt időszakban Önnek mit sikerült elérnie a Dunaferr megsegítése érdekében?

Dr. Mészáros Lajos válaszában jelezte, hogy időszerűnek tartja a témát. Elmondta azt is, hogy látta a szerdai sajtótájékoztatót a Karmelita mellől, bár ő, a városvezetőkkel ellentétben be is tud jutni oda. Ezzel a lehetőségével élt is az elmúlt időszakban, és a kormányfőt és a kormányzatot folyamatosan tájékoztatta a vasmű aktuális helyzetéről, ahogyan a Dunaferr menedzsmentjével is rendszeres kontaktban van. A kialakult helyzettel kapcsolatban pedig visszakanyarodott egészen 2004-ig, mert muszáj visszakanyarodni – fogalmazott Mészáros doktor – és bár létezhet jó privatizáció is, a Dunaferr magánosítása viszont szerinte rossz volt. Az akkori új tulajdonosnak vissza kellett volna forgatnia a profitot, technológiát kellett volna fejlesztenie, most pedig neki is a megoldáson kellene dolgoznia, akár befektető keresésével, akár bérmunka bevonásával. A kormányzatnak nagyon szűkösek a lehetőségei, magával a céggel nem tud mit kezdeni, a tömeges munkanélküliséget kell elkerülni. Az országgyűlési képviselő konkrétumokról nem beszélt, szavaiból azonban úgy tűnt, hogy a korábban belengetett kormányzati segítségből egyelőre biztosan nem lesz semmi. Mint ismeretes, Orbán Viktor szeptember 26-án úgy fogalmazott: „Dunaújváros megválasztott parlamenti képviselőjével egyeztettünk, és a napokban remélem, hogy valamilyen segítséget a kilábalás érdekében neki és rajta keresztül a Vasműnek adhatunk is.”
Mészáros Lajos azonban folyamatosan megkerülte a válaszadást arra, hogy ez az ígéret miért nem valósult meg közel két hónappal később sem. 
Az a fontos, hogy az itt élő emberek ne kerüljenek nehéz helyzetbe. Dr. Mészáros Lajos érdemi megszólalását azzal zárta, hogy drukkol a Dunaferrnek, hogy megtalálja az útját.

Ha a Vodafone igen, akkor a Dunaferr miért nem?

Pintér Tamás jelezte, hogy nem feltétlenül kapott érdemi válaszokat Mészáros Lajostól, az pedig, hogy ki volt a hibás 18 évvel ezelőtt, majd valamikor érdekes kérdés lehet, de nem most. Most ugyanis, lépni kell, kellene. Persze lehetne arról beszélni, hogy a Vodafone miért ért meg 715 milliárd forintot, vagy az iváncsai gyár 7800 milliót és a Dunaferr miért nem? Vagy arról beszéltek korábban, hogy a nyolcadik szankciós csomagra hivatkozva lehetetlen a kormányzatnak beavatkoznia, amiről bebizonyosodott, hogy nem igaz.
Mezei Zsolt alpolgármester szerint is felesleges most 2004-ről beszélgetni. Bár az is igaz, hogy akkor a privatizáció egy, a működésképtelenség szélén álló Dunaferrt mentett meg. Most az a kérdés, hogy mi lesz holnap? Szabó Zsolt alpolgármester azt is jelezte, hogy újra két részletben kapják a dolgozók a fizetésüket a vasműben, a nem teljesen átgondolt kommunikáció pedig egészen egyszerűen árt a mostani helyzetnek, árt a vasműnek.
Dr. Mészáros Lajos viszonválaszként reagált, elmondta, hogy egy-egy szankciós csomagban, az elfogadás előtt a kormányfő még érvényesíti a magyar emberek érdekeit, aztán szavazza meg. A Dunaferrnek az állam felé is jelentős tartozásai vannak, de az állam nem indít felszámolást. A Vodafone egy profitorientált cég, abba való befektetés az egész ország érdekeit szolgálja, Iváncsán nem a befektetőt támogatta Magyarország, hanem a beruházást. És ez esetben nem olyan cégről van szó, aki csak kifelé viszi a pénzt. Országgyűlési képviselőnk szerint mindig akkor kell lépni, amikor aktuális.

Pintér Tamás polgármester szerint most aktuális. Nagyon. Égetően – és ennél aktuálisabb nem lesz...

(Fotó: Végh Zoltán)
 
 

A rovat további hírei: Közélet

DSTV: a kitelepítésre emlékezett a Pentele Baráti Kör

DSTV: a kitelepítésre emlékezett a Pentele Baráti Kör

2022. dec. 04.

Szomorú településtörténeti vonatkozású eseményről tudósít a DSTV összeállítása. Koszorúkkal és előadással emlékezett az 1950-es esztendő kitelepítésének évfordulóján a Pentele Baráti Kör Egyesület. Hangkép.

Továbbra sem lépett a társasházak többsége a költségosztás terén

Továbbra sem lépett a társasházak többsége a költségosztás terén

2022. dec. 03.

A DVG Zrt. több mint ötven közös képviselőnek és lakásszövetkezetnek küldte el azt a költségosztással kapcsolatos tájékoztatót, amelyben részletesen leírják az ügyintézés menetét. Költségosztó szükséges, ha egy lakásban nem légköbméter-alapján szeretnének a távhőért fizetni – mégis, eddig az érintettek alig ötöde reagált a felhívásra. 

Döntött a közgyűlés, már úton a nyugdíjasok ünnepi támogatása

Döntött a közgyűlés, már úton a nyugdíjasok ünnepi támogatása

2022. dec. 02.

Dunaújváros közgyűlése döntött arról, hogy a város nyugdíjasai az idén is számíthatnak az önkormányzat év végi segítségére, rendkívüli karácsonyi ajándékára. Az utalások, illetve a tájékoztatók kipostázása megkezdődött, hamarosan megérkeznek a támogatások. Pintér Tamás polgármester ünnepi hangulatú köszöntője a nyugdíjasoknak és nem csak nyugdíjasoknak szól.

DSTV: cipősdobozban az ajándékok

DSTV: cipősdobozban az ajándékok

2022. dec. 02.

Idén is folytatja népszerű karácsonyi kezdeményezését a Baptista Szeretetszolgálat, derül ki a DSTV összeállításából. A cipősdoboz akcióhoz a helyi Duna Plazma centrum is csatlakozott –  gyűjtőpontként segítik az országos programot. Hangkép.
 

A térség vezetőivel egyeztet a Dunaferr ügyéről Pintér Tamás

A térség vezetőivel egyeztet a Dunaferr ügyéről Pintér Tamás

2022. dec. 01.

A környékbeli települések vezetőit, országgyűlési képviselőit hívja egyeztető megbeszélésre Pintér Tamás polgármester. A téma a Dunaferr helyzete, hiszen a vasmű működése nem csak dunaújvárosiakat érintő kérdés, legalább annyira érinti a városunk vonzáskörzetét is. A tervezett megbeszélést sajtótájékoztatón jelentette be a polgármester.

DSTV: rezsifórumot rendezett a Párbeszéd

DSTV: rezsifórumot rendezett a Párbeszéd

2022. dec. 01.

A téli időszak átvészelése volt a témája a Városháza dísztermében tartott eseménynek, derül ki a DSTV összegzéséből. A fórumon elhangzott: a cél a lakossági terhek csökkentése, a kapcsolódó környezetbarát, energiahatékony beruházások és fejlesztések támogatása. Hangkép.
 

Igazgatási szünet lesz a Városházán

Igazgatási szünet lesz a Városházán

2022. nov. 30.

A város hivatalos honlapján jelent meg összegzés a december 22-én kezdődő, és egészen január 8-ig tartó pauzáról. Ügyfélfogadás nem lesz, csak az Anyakönyvi Hivatal üzemel, ügyeleti rendben.