Dunaújváros Hetilap

Egyre nagyobb a baj, elúszni látszik a Dunaferr állami támogatása

doszerk - 2022. november 17. 16:28

A Karmelita kolostornál tartott sajtótájékoztatót Pintér Tamás polgármester Mezei Zsolt és Szabó Zsolt alpolgármesterekkel közösen a kormányülés előtt szerdán kora reggel, ahol egy petícióban kérték a kormánytól a Dunaferr megsegítését.

Pintér Tamás azzal kezdte a sajtótájékoztatót, hogy ma azoknak az ezreknek a nevében jöttek a kormányzati negyedbe, akiknek a megélhetése Magyarország egyetlen megmaradt kohászati üzemétől függ. Ez a beszállítókkal együtt több mint 10 ezer ember segítséget kér egy olyan nehéz helyzetben, amelyen az önkormányzat már igyekezett enyhíteni közel 2 milliárd forint iparűzési adó megfizetésének az átütemezésével.

Orbán Viktor segítséget ígért, de nagy a csend

Dunaújváros polgármestere emlékeztetett, hogy a kormány részéről szeptember végén segítséget ígért Orbán Viktor a parlamentben egy képviselői kérdésre válaszolva, illetve Palkovics László akkori ipari miniszter is. Palkovics két alkalommal is járt a közelmúltban Dunaújvárosban, azonban nem járt sem a Városházán, sem a Vasmű menedzsmentjénél, így nem tudni pontosan kivel tárgyalt a Dunaferről. Azóta az ipari miniszter távozott a posztjáról és a tárcája is megszűnt, amely sok kérdést felvetett a dunaújvárosiak körében, amit minél hamarabb tisztázni kell.
Történt mindez annak ellenére, hogy a jelenlegi fideszes országgyűlési képviselő, dr. Mészáros Lajos is szó szerint azzal kampányolt idén tavasszal, hogy: "A vasmű támogat engem, én is támogatom a vasműt!" Ezekből az ígéretekből sem vált valóra semmi, sőt a kormányzati kommunikáció az elmúlt hetekben már arról szól, hogy az uniós szankciók miatt nem tudnak segíteni a vasműn.

"... nyíltan tárgyaljuk végig a vasműnek a helyzetét"

Pintér Tamás felhívta rá a figyelmet, hogy Mészáros Lajos közösségi oldalán a nyolcadik szankciós csomagra hivatkozva már a felszámolásról írt, azonban ez a szankciós csomag – amelyet maga Orbán Viktor is megszavazott – nem vonatkozik a vasműre, így a kormány meg tudná menteni azt. Mészáros kommunikációja így csak bizonytalanságot okoz a Dunaferr megrendelői és finanszírozói között egy olyan időszakban, amikor a legnagyobb szükség lenne rájuk.
– Személyes jöttünk el ide a Karmelita kolostorhoz, hogy átadjuk a petíciónkat a kormány képviselőinek több tízezer ember nevében és arra kérjük Orbán Viktort, hogy üljön le velünk egy asztalhoz a következő kormányülésen és nyíltan tárgyaljuk végig a vasműnek a helyzetét, hiszen a dolgozók is ezt várják a megválasztott politikai szereplőktől.

Nemzetgazdasági érdek a vasgyár megmentése

Mezei Zsolt azzal kezdte, hogy huszonöt éven keresztül dolgozott a Vasműben, ott dolgoznak a rokonai és a barátai, ezért pontosan tudja, hogy a dunaújvárosiaknak a Dunaferr nemcsak egy gyár, hanem maga az életük. Közeledik a karácsony, a dolgozókat felőrli a bizonytalanság, mert nem tudják, hogy lesz-e karácsonyi ebéd az asztalon. Egy óriási cég sorsáról van szó, amely a vasúti szállításoknak közel a 12 százalékát biztosítja, amikor teljes üzemmel működik, így nemzetgazdasági érdek is a vasgyár megmentése.
Szabó Zsolt pedig arra emlékeztetett, hogy más gyárak is vastagon kaptak segítséget:
– Látszik az, hogy vannak esetek, amikor a kormányt nem érdekli az, hogy magáncégeket kell megsegíteni, hiszen Iváncsára is jutott 7800 millió forint támogatás munkahelyteremtésre. Szeretnék arra mindenkit emlékeztetni, hogy eredetileg az ott felépülő gyár iparűzési adójának a fele Dunaújvárosnak járt volna, azonban egy kormányhatározattal ezt is elvették tőlünk. Ha erre jutott pénz, akkor a Dunaferre is jutnia kell!

DMJV Önkormányzata
(Fotó: Budavári Sándor)

 

A rovat további hírei: Közélet

DSTV: a kitelepítésre emlékezett a Pentele Baráti Kör

DSTV: a kitelepítésre emlékezett a Pentele Baráti Kör

2022. dec. 04.

Szomorú településtörténeti vonatkozású eseményről tudósít a DSTV összeállítása. Koszorúkkal és előadással emlékezett az 1950-es esztendő kitelepítésének évfordulóján a Pentele Baráti Kör Egyesület. Hangkép.

Továbbra sem lépett a társasházak többsége a költségosztás terén

Továbbra sem lépett a társasházak többsége a költségosztás terén

2022. dec. 03.

A DVG Zrt. több mint ötven közös képviselőnek és lakásszövetkezetnek küldte el azt a költségosztással kapcsolatos tájékoztatót, amelyben részletesen leírják az ügyintézés menetét. Költségosztó szükséges, ha egy lakásban nem légköbméter-alapján szeretnének a távhőért fizetni – mégis, eddig az érintettek alig ötöde reagált a felhívásra. 

Döntött a közgyűlés, már úton a nyugdíjasok ünnepi támogatása

Döntött a közgyűlés, már úton a nyugdíjasok ünnepi támogatása

2022. dec. 02.

Dunaújváros közgyűlése döntött arról, hogy a város nyugdíjasai az idén is számíthatnak az önkormányzat év végi segítségére, rendkívüli karácsonyi ajándékára. Az utalások, illetve a tájékoztatók kipostázása megkezdődött, hamarosan megérkeznek a támogatások. Pintér Tamás polgármester ünnepi hangulatú köszöntője a nyugdíjasoknak és nem csak nyugdíjasoknak szól.

DSTV: cipősdobozban az ajándékok

DSTV: cipősdobozban az ajándékok

2022. dec. 02.

Idén is folytatja népszerű karácsonyi kezdeményezését a Baptista Szeretetszolgálat, derül ki a DSTV összeállításából. A cipősdoboz akcióhoz a helyi Duna Plazma centrum is csatlakozott –  gyűjtőpontként segítik az országos programot. Hangkép.
 

A térség vezetőivel egyeztet a Dunaferr ügyéről Pintér Tamás

A térség vezetőivel egyeztet a Dunaferr ügyéről Pintér Tamás

2022. dec. 01.

A környékbeli települések vezetőit, országgyűlési képviselőit hívja egyeztető megbeszélésre Pintér Tamás polgármester. A téma a Dunaferr helyzete, hiszen a vasmű működése nem csak dunaújvárosiakat érintő kérdés, legalább annyira érinti a városunk vonzáskörzetét is. A tervezett megbeszélést sajtótájékoztatón jelentette be a polgármester.

DSTV: rezsifórumot rendezett a Párbeszéd

DSTV: rezsifórumot rendezett a Párbeszéd

2022. dec. 01.

A téli időszak átvészelése volt a témája a Városháza dísztermében tartott eseménynek, derül ki a DSTV összegzéséből. A fórumon elhangzott: a cél a lakossági terhek csökkentése, a kapcsolódó környezetbarát, energiahatékony beruházások és fejlesztések támogatása. Hangkép.
 

Igazgatási szünet lesz a Városházán

Igazgatási szünet lesz a Városházán

2022. nov. 30.

A város hivatalos honlapján jelent meg összegzés a december 22-én kezdődő, és egészen január 8-ig tartó pauzáról. Ügyfélfogadás nem lesz, csak az Anyakönyvi Hivatal üzemel, ügyeleti rendben.