Dunaújváros Hetilap

Egyre nagyobb a baj, elúszni látszik a Dunaferr állami támogatása

doszerk - 2022. november 17. 16:28

A Karmelita kolostornál tartott sajtótájékoztatót Pintér Tamás polgármester Mezei Zsolt és Szabó Zsolt alpolgármesterekkel közösen a kormányülés előtt szerdán kora reggel, ahol egy petícióban kérték a kormánytól a Dunaferr megsegítését.

Pintér Tamás azzal kezdte a sajtótájékoztatót, hogy ma azoknak az ezreknek a nevében jöttek a kormányzati negyedbe, akiknek a megélhetése Magyarország egyetlen megmaradt kohászati üzemétől függ. Ez a beszállítókkal együtt több mint 10 ezer ember segítséget kér egy olyan nehéz helyzetben, amelyen az önkormányzat már igyekezett enyhíteni közel 2 milliárd forint iparűzési adó megfizetésének az átütemezésével.

Orbán Viktor segítséget ígért, de nagy a csend

Dunaújváros polgármestere emlékeztetett, hogy a kormány részéről szeptember végén segítséget ígért Orbán Viktor a parlamentben egy képviselői kérdésre válaszolva, illetve Palkovics László akkori ipari miniszter is. Palkovics két alkalommal is járt a közelmúltban Dunaújvárosban, azonban nem járt sem a Városházán, sem a Vasmű menedzsmentjénél, így nem tudni pontosan kivel tárgyalt a Dunaferről. Azóta az ipari miniszter távozott a posztjáról és a tárcája is megszűnt, amely sok kérdést felvetett a dunaújvárosiak körében, amit minél hamarabb tisztázni kell.
Történt mindez annak ellenére, hogy a jelenlegi fideszes országgyűlési képviselő, dr. Mészáros Lajos is szó szerint azzal kampányolt idén tavasszal, hogy: "A vasmű támogat engem, én is támogatom a vasműt!" Ezekből az ígéretekből sem vált valóra semmi, sőt a kormányzati kommunikáció az elmúlt hetekben már arról szól, hogy az uniós szankciók miatt nem tudnak segíteni a vasműn.

"... nyíltan tárgyaljuk végig a vasműnek a helyzetét"

Pintér Tamás felhívta rá a figyelmet, hogy Mészáros Lajos közösségi oldalán a nyolcadik szankciós csomagra hivatkozva már a felszámolásról írt, azonban ez a szankciós csomag – amelyet maga Orbán Viktor is megszavazott – nem vonatkozik a vasműre, így a kormány meg tudná menteni azt. Mészáros kommunikációja így csak bizonytalanságot okoz a Dunaferr megrendelői és finanszírozói között egy olyan időszakban, amikor a legnagyobb szükség lenne rájuk.
– Személyes jöttünk el ide a Karmelita kolostorhoz, hogy átadjuk a petíciónkat a kormány képviselőinek több tízezer ember nevében és arra kérjük Orbán Viktort, hogy üljön le velünk egy asztalhoz a következő kormányülésen és nyíltan tárgyaljuk végig a vasműnek a helyzetét, hiszen a dolgozók is ezt várják a megválasztott politikai szereplőktől.

Nemzetgazdasági érdek a vasgyár megmentése

Mezei Zsolt azzal kezdte, hogy huszonöt éven keresztül dolgozott a Vasműben, ott dolgoznak a rokonai és a barátai, ezért pontosan tudja, hogy a dunaújvárosiaknak a Dunaferr nemcsak egy gyár, hanem maga az életük. Közeledik a karácsony, a dolgozókat felőrli a bizonytalanság, mert nem tudják, hogy lesz-e karácsonyi ebéd az asztalon. Egy óriási cég sorsáról van szó, amely a vasúti szállításoknak közel a 12 százalékát biztosítja, amikor teljes üzemmel működik, így nemzetgazdasági érdek is a vasgyár megmentése.
Szabó Zsolt pedig arra emlékeztetett, hogy más gyárak is vastagon kaptak segítséget:
– Látszik az, hogy vannak esetek, amikor a kormányt nem érdekli az, hogy magáncégeket kell megsegíteni, hiszen Iváncsára is jutott 7800 millió forint támogatás munkahelyteremtésre. Szeretnék arra mindenkit emlékeztetni, hogy eredetileg az ott felépülő gyár iparűzési adójának a fele Dunaújvárosnak járt volna, azonban egy kormányhatározattal ezt is elvették tőlünk. Ha erre jutott pénz, akkor a Dunaferre is jutnia kell!

DMJV Önkormányzata
(Fotó: Budavári Sándor)

 

A rovat további hírei: Közélet

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

2024. ápr. 24.

Nagyszabású szerszámkiállításnak adott otthont az Innopark a napokban: a Hoffmann Group kiállítására várták az érdeklődőket, akik nemcsak szaktanácsadással találkozhattak a helyszínen, hanem ki is próbálhatták a magas minőségű szerszámokat. 

Felújították az újtelepi teniszpályát

Felújították az újtelepi teniszpályát

2024. ápr. 24.

Jeles közösségi kezdeményezés eredményeként, a környék lakóit is aktivizálva tették használhatóvá újra az újtelepi teniszpályát. A munkálatok révén a régen népszerű bázis újra várja majd a szabadidősport szerelmeseit.

Módosítják, részben korlátozzák is a parkolást a Munkácsy utcában

Módosítják, részben korlátozzák is a parkolást a Munkácsy utcában

2024. ápr. 24.

A Technikum városrészben sem egyszerű a parkolás, viszont vannak, akik a problémát úgy oldják meg, hogy a járdára parkolnak. Az ott élők ezt elégelték meg, és kérték az önkormányzati képviselőjük segítségét. 

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

2024. ápr. 23.

Beszélgessünk nyíltan az inflációról, a költségvetési politikáról, az államadósságról. A neves közgazdász lesz a Dunaújvárosi Estek sorozatának következő vendége szerdán – minden érdeklődőt szeretettel várnak! Flyer.

Megújulnak a parkolók a Liget közben

Megújulnak a parkolók a Liget közben

2024. ápr. 23.

A kivitelezés előtti utolsó szakmai egyeztetésen vett részt a Liget közben Szabó Zsolt alpolgármester, a körzet képviselője a napokban. Hamarosan meglévő parkolókat újítanak fel, illetve újakat is építenek.

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

2024. ápr. 22.

Januártól március végéig összesen 8195 darab Dunaújváros kenyere fogyott a Széchenyi Pékség és az önkormányzat közös akciójában, amelyeknek árából 50 forint került egy jótékonysági alapba – ez 409 ezer 750 forintot jelent a Pentele Baráti Kör Egyesületnek. 

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

2024. ápr. 20.

Intézményátadó ünnepséget szerveztek a volt Bánki iskolában a közelmúltban. Mostantól az épület egyik földszinti szárnyában a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió nappali szociális központot üzemeltet. Szívvel segítenek.