Fenntartani az utánpótlás sikerességét

doszerk - 2022. november 29. 12:30

Nem sokkal a felnőtt gyorsasági szakág után, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) Elnöksége elfogadta az utánpótlás kajak és kenu válogatott következő szezonra vonatkozó felkészülési programját is.

Az eredmények is alátámasztják, hogy a magyar utánpótlás jelenleg világelső a kajak-kenu sportágban. Fiataljaink a belgrádi Európa-bajnokságon 10 arany-, 7 ezüst- és 3 bronzéremmel az éremtáblázat élén végeztek. A java azonban még csak ezután jött, hiszen 2014 után ismét Szegeden rendezték a korosztályos világbajnokságot. A válogatott minden idők legjobb szereplésével örvendeztette meg a Maty-ér közönségét, 21 arany-, 13 ezüst- és 6 bronzérem volt a termés. Arról nem is beszélve, hogy ezután a pozsonyi Olimpiai Reménységek Versenyéről 64 érmmel – melyből 29 volt arany – térhetett haza a csapat.

A szakvezetés célja, hogy az utánpótlás 2023-ban is megtartsa pozícióját a világ közvetlen élvonalában, és az Elnökség keddi ülésén el is fogadta Makrai Csaba és Foltán László utánpótlás szövetségi kapitányok felkészülési tervét a következő szezonra. Ami a felkészülési programot illeti, mindkét szakágban az idén legjobban teljesítők bekerültek a Los Angeles keretbe, amelynek tagjai az eddig elért eredmények alapján jó eséllyel akár már párizsi, de inkább a 2028-as olimpiai csapatban helyet kaphatnak.

A szegedi világbajnokságon a 21 magyar aranyból, 15-öt szerzett a kajak szakág. Ezzel sikerült túlszárnyalni az egy évvel korábbi teljesítményt is. Makrai Csaba elmondta, az eredményesség fenntartása több tényezőtől is függ. "Jövőre is a lehető legjobb csapattal és a lehető legjobb formában szeretnénk részt venni a fő versenyeken. Meg kell várnunk azonban, hogy sikerül a felkészülés és hogy milyen lesz a nemzetközi mezőny. Az ifiknél összesen öt idei világbajnokunk marad a korosztályban, illetve a serdülők közül is sokan már idén bizonyítottak, és vannak még tehetséges fiatalok, akiket be lehet építeni." – mondta a szakág utánpótlás szövetségi kapitánya.

A vb-re és az Eb-re jövőre is két válogató megnyerésével lehet kijutni, döntetlen esetén pedig szétlövés dönt. Ez alól kivételt képeznek a négyesek, itt a május eleji tájékoztató verseny után Makrai Csaba jelöl ki egy egységet, amelyet a két válogatón ki lehet hívni. Az ORV-re a Magyar Kupa és a serdülő, ifjúsági U23 magyar bajnokság válogat. Mivel a világbajnokság jövőre júliusban lesz, a felkészülés is feszesebb tempóban zajlik.

"A vb időpontja sűríti a felkészülést, mivel nem lesz annyi időnk a csapathajók gyakorlására. Több csapathajós összetartás lesz, illetve ezeken túl is lesznek közös összetartó edzések, hogy megtaláljuk a legjobb négyeseket és párosokat." A munka már el is kezdődött, Makrai Csaba a Los Angeles keret nagy részével Sevillában készül a héten. A jövő év elején sítábor és még egy melegvízi edzőtábor is szerepel a programban. A serdülő, ifjúsági keret decemberben és januárban is Tatán találkozik, illetve áprilisban Dunavarsányban is lesz egy alapozó edzőtábor.

Kajak Los Angeles keret: Kurucz Levente (Plastex Kanizsa KKSE), Hidvégi Hunor (Tatai Hódy Sportegyesület), Panyik Zsombor (MTK), Ozsgyáni Bence (MVM Szegedi Vízisport SE), Keller Gergő (Kajak-Kenu Club Szarvas), Tamási Zsombor (Szolnoki KKSE), Opavszky Márk (MTK), Vajda Bence (Atomerőmű SE), Szántói Szabó Tamás (Vasas SC-ARC-S Group), Szakács Botond (KSI SE) Mizsér Márk (Lágymányosi Spari Vízisport), Erdélyi Tamás (Graboplast Győri Vízisport SE), Fodor Bence (KKNKKA), Hidvégi Zalán (Tatai Hódy Sportegyesület), Kiskó Réka (KSI SE), Rugonfalvi-Kiss Janka (KKNKKA), Nemes Réka (KKNKKA), Szellák Szabina (DKSE Dunaújváros), Dráviczki Dóra (KKNKKA)

Kenuban a fejlődést mi sem bizonyítja jobban az, hogy korábban soha nem indult ennyi magyar az ifjúsági, U23 világbajnokságok történetében. A 29 főből álló válogatott 6 arany-, 7 ezüst-, és 5 bronzérmet szerzett, tehát az eredményesség sem maradt el. Foltán László szerint ez komoly üzenet volt a nemzetközi mezőny számára, de nem szabad elkényelmesedni. "Az mindenképpen látszik, hogy elindult egy fejlődés, különösen a hozzáállásban. Az egész milliőn látszik, hogy minden edzésen jobbak akarnak lenni. Persze mindig van feljebb, de szerintem jól építkezünk. Ráadásul a most serdülőből ifibe feljövő versenyzők előtt is vannak jó példák, akiket kemény munkával és hasonlóan profi hozzáállással követhetnek a jövőben." – fogalmazott Foltán László.

Képek forrása: MKKSZ

A kenusok kapitánya elmondta az idei női ifjúsági csapat nagyrésze jövőre is marad a korosztályban, csakúgy, mint a fiúknál Juhász István. A csapatba kerüléshez két válogatót kell nyerni, döntetlennél szétlövést rendeznek. A félkészülés csúcsa ebben a szakágban is a Los Angeles keret, amelynek tagjai az összetartások mellett, méréseken is részt vesznek.

"Számukra áprilisig minden hónapban lesznek edzőtáborok, illetve különféle mérések, tesztek. Ezekből lesz egy csomó adatunk, amelyekből aztán tudunk építkezni a jövőben. Az ifjúsági, serdülő keretnek két téli és egy tavaszi edzőtábora lesz, ezeknél igyekeztünk figyelembe venni az iskolai szüneteket is."

Kenu Los Angeles keret: Kollár Kristóf (Atomerőmű SE), Molnár Csanád (MVM Szegedi Vízisport SE), Uhrin Dávid (Lágymányosi Spari Vízisport), Gönczöl Laura (Pacs-Pacs SE), Opavszky Réka (Pacs-Pacs SE)

Az utánpótlás főbb versenyei 2023-ban:

Május 5-7., Szeged: I. U23 válogató, ifjúsági tájékoztató
Május 20-21., Szolnok: I. ifjúsági válogató
Május 26-28., Győr: Kadler Gusztáv Maraton Magyar Bajnokság
Június 15-17., Szeged: II. ifjúsági, U23 válogató
Június 23-24., Sukoró: Magyar Kupa
Július 6-9., Auronzó: ICF ifjúsági, U23 világbajnokság
Július 13-16., Slavonski brod: ECA maraton Európa-bajnokság
Július 27-30., Montemor-o-Velho: ECA ifjúsági, U23 Európa-bajnokság
Július 27-30., Szeged: Gyermek, kölyök magyar bajnokság
Augusztus 3-6., Szeged: Serdülő, ifjúsági, U23 magyar bajnokság, ORV válogató
Augusztus 31. – szeptember 3., Vejen Kolding: ICF maraton világbajnokság
Szeptember 8-10.: Olimpiai Reménységek Versenye

(Forrás: MKKSZ)

A rovat további hírei: Sport

DSTV: kedvenc lett az R'Angels

DSTV: kedvenc lett az R'Angels

2023. jan. 26.

A Dunaújváros Kedvence 2022 online szavazáson – talán még a csapatot is meglepve – magabiztos győzelmet aratott az R’Angels KCR amatőr jégkorongcsapata. A "sport" kategória nyerteseivel készült összeállításunk következik. Hangkép.

A Kisvárda vár a Kohászra

A Kisvárda vár a Kohászra

2023. jan. 26.

Sok utazás és egy nehéz ellenfél vár a Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia felnőtt együttesére az NB I-es pontvadászat újabb fordulójában.

A védekezés dicsérete

A védekezés dicsérete

2023. jan. 26.

A fővárosban gyűrte le a bajnoki címvédő UVSE-t a DFVE női vízilabda csapata a bajnokság kilencedik fordulójának rangadóján.

Elkészült a középszakasz menetrendje

Elkészült a középszakasz menetrendje

2023. jan. 25.

A Szeged ellen kezdi, majd a Dág ellen zárja az NB I Liga középszakaszának küzdelmeit a DKSE felnőtt röplabda csapata.

A címvédő otthonában folytatják a bajnokságot

A címvédő otthonában folytatják a bajnokságot

2023. jan. 25.

Az UVSE együttese vár a DFVE női vízilabda csapatára az OB I-es pontvadászat ma esti fordulójában.

A harmadik harmad döntött a Fradi és a DAB csatájában

A harmadik harmad döntött a Fradi és a DAB csatájában

2023. jan. 25.

Kétszer húsz perc után még döntetlenre állt, ám végül háromgólos vereséget szenvedett a Dunaújvárosi Acélbikák csapata a Ferencváros otthonában az Erste Ligában.

Éremeső Ausztriában

Éremeső Ausztriában

2023. jan. 24.

Nemzetközi mezőnyben is bizonyítottak, s összesen hét éremmel zárták ausztriai versenyüket az Enying VSE ifjú birkózói.