Fokozott figyelemmel, nagyobb óvatossággal közlekedjünk!

Öcaline - 2022. november 16. 10:01

Közlekedésbiztonsági felhívása mellé tipptárral szolgált a megyei főkapitányság kommunikációs szolgálata – odafigyelés, óvatosság, türelem, ezek az őszi közlekedés kulcsszavai.

Az elmúlt időszak balesetei nyomán fordult felhívással az útra kelőkhöz a kommunikációs szolgálat: arra kérik az útra kelőket, hogy nagyobb odafigyeléssel, fokozott óvatossággal és türelmesen közlekedjenek.

Komoly kihívások

Mint megállapítják, az őszi időjárás gyakorta állítja a járművezetőket vezetésbiztonsági kihívások elé, és fokozott figyelmet követel a többi közlekedőtől is. Az őszi esős időszakban a közlekedés során számítani kell arra, hogy az autó könnyebben megcsúszik, a féktávolság megnő, ezért célszerű csökkenteni a haladási sebességet. 
Az úttestre kerülő, lehullott falevelek szintén tovább növelhetik az utak csúszósságát. A reggeli fagyok is komoly veszélyt jelenthetnek, hiszen jeges foltok alakulhatnak ki az úttesten, amelyek miatt az óvatlan járművezetők könnyen kerülhetnek veszélyhelyzetbe. 
Mindezek mentén nagyon fontos, hogy mindig az aktuális időjárási, látási és útviszonyoknak megfelelően vezessék járművüket!

Fókuszált figyelemmel

A sofőrök felelőssége, hogy felkészítsék gépjárművüket a megváltozott időjárási, út- és fényviszonyokra, ezért kérjük, hogy minden esetben ellenőrizzék a gépjárművet elindulás előtt! Gondoskodjanak a gumiabroncsok cseréjéről, ellenőrizzék a mintázat mélységét! Elengedhetetlen az akkumulátor, a fékrendszer, a biztonsági berendezés és a kötelező tartozékok megvizsgálása. 
Az őszi, téli időszakban a balesetek egyik legfontosabb megelőzési tényezője a láthatóság és az észlelhetőség fokozása. Győződjenek meg a fényszórók, irányjelzők, féklámpák, ködlámpák megfelelően történő működéséről, valamint az ablaktörlő lapátok állapotáról is! Célszerű lehet egy szakműhelyben elvégeztetni a jármű teljes műszaki átvizsgálását.

Külön fejezet a gyalogosoknak, bringásoknak

A korlátozott látási viszonyok között gyalogosan vagy kerékpárral közlekedőknek a saját testi épségük, biztonságuk érdekében fontos, hogy láthatóak legyenek az utakon. Ezt hivatottak szolgálni a különféle fényvisszaverő eszközök a ruházaton, esetleg hátizsákon, kerékpáron. 
Ebben az időszakban kiemelt jelentőséggel bír a kerékpárok kötelező tartozékai (világítóberendezés elöl és hátul) műszaki állapotának rendszeres ellenőrzése, és küllőprizmák használata. Amennyiben gyalogosként lakott területen kívül az út szélén közlekednek, korlátozott látási viszonyok mellett kötelező a láthatósági mellény viselése – ez az előírás a kerékpárosokra is vonatkozik!

Balesetmentes közlekedést kívánnak – hogy mindenki hazaérjen...!

(Illusztráció: FMRFK)
 

A rovat további hírei: Sziréna

Szirénapróba: az esztendő utolsó morgatása következik

Szirénapróba: az esztendő utolsó morgatása következik

2022. dec. 03.

A szokásos gyakorlathoz híven Dunaújváros mellett Ercsiben és Ráckeresztúron, valamint Paks harminc kilométeres körzetében lesz hallható szirénapróba hétfőn – városunkban ezúttal is 11 órától morgatnak.

Csak a gyertya égjen, ne az otthonunk!

Csak a gyertya égjen, ne az otthonunk!

2022. nov. 30.

Advent idején és karácsonykor megemelkedik a lakástüzek száma. Döbbenetes adatok mellett az ünnepi időszak tényezőire fókuszáló tűzmegelőzési tipptárral is szolgál a megyei katasztrófavédelem.

Végzetes ütközés Szabadegyházánál

Végzetes ütközés Szabadegyházánál

2022. nov. 29.

Halálos kimenetelű baleset történt ma kor reggel Szabadegyháza térségében – egy 72 éves asszony vesztette életét, értesült a DO.

Bréking: komoly baleset, félpályás útzár a 6-os úton (FRISSÍTVE!)

Bréking: komoly baleset, félpályás útzár a 6-os úton (FRISSÍTVE!)

2022. nov. 28.

A város határában, a Papírgyári úti kihajtó után ütközött egy motorkerékpár és egy teherautó – személyi sérülés is történt, de már feloldották az útzárat. (FRISSÍTVE!)

Előbb figyelmeztették, majd lakat alá is került

Előbb figyelmeztették, majd lakat alá is került

2022. nov. 26.

Egy napon belül kétszer bukott be a vezetői engedéllyel nem rendelkező sofőr – a második után már úgy kezdtek eljárást vele szemben, hogy őrizetbe is vették a rendőrök, értesült a DO. (Agyátültetésről sajnos nem kaptunk jelentést.)

Ittasan szúrta meg kilenc éves gyermeke lábát

Ittasan szúrta meg kilenc éves gyermeke lábát

2022. nov. 24.

Súlyos testi sértés miatt emeltek vádat az ittasan őrjöngő dunaújvárosi férfi ellen – súlyosbító körülmény, hogy áldozata saját 9 éves kisgyermeke volt. Nagyon durva történet, nagyon szomorú eset.

Eltűnt, nagyon keresik Krisztinát – segítsen, aki tud!

Eltűnt, nagyon keresik Krisztinát – segítsen, aki tud!

2022. nov. 23.

A 14 éves fiatal múlt kedden tűnt el Mezőfalváról, a kiskorút a rendőrök jelenleg is keresik. Eddig eredménytelenül: jelentkezzen, ha bármit tud róla – már egy megosztás is segíthet!