Fokozott figyelemmel, nagyobb óvatossággal közlekedjünk!

Öcaline - 2022. november 16. 10:01

Közlekedésbiztonsági felhívása mellé tipptárral szolgált a megyei főkapitányság kommunikációs szolgálata – odafigyelés, óvatosság, türelem, ezek az őszi közlekedés kulcsszavai.

Az elmúlt időszak balesetei nyomán fordult felhívással az útra kelőkhöz a kommunikációs szolgálat: arra kérik az útra kelőket, hogy nagyobb odafigyeléssel, fokozott óvatossággal és türelmesen közlekedjenek.

Komoly kihívások

Mint megállapítják, az őszi időjárás gyakorta állítja a járművezetőket vezetésbiztonsági kihívások elé, és fokozott figyelmet követel a többi közlekedőtől is. Az őszi esős időszakban a közlekedés során számítani kell arra, hogy az autó könnyebben megcsúszik, a féktávolság megnő, ezért célszerű csökkenteni a haladási sebességet. 
Az úttestre kerülő, lehullott falevelek szintén tovább növelhetik az utak csúszósságát. A reggeli fagyok is komoly veszélyt jelenthetnek, hiszen jeges foltok alakulhatnak ki az úttesten, amelyek miatt az óvatlan járművezetők könnyen kerülhetnek veszélyhelyzetbe. 
Mindezek mentén nagyon fontos, hogy mindig az aktuális időjárási, látási és útviszonyoknak megfelelően vezessék járművüket!

Fókuszált figyelemmel

A sofőrök felelőssége, hogy felkészítsék gépjárművüket a megváltozott időjárási, út- és fényviszonyokra, ezért kérjük, hogy minden esetben ellenőrizzék a gépjárművet elindulás előtt! Gondoskodjanak a gumiabroncsok cseréjéről, ellenőrizzék a mintázat mélységét! Elengedhetetlen az akkumulátor, a fékrendszer, a biztonsági berendezés és a kötelező tartozékok megvizsgálása. 
Az őszi, téli időszakban a balesetek egyik legfontosabb megelőzési tényezője a láthatóság és az észlelhetőség fokozása. Győződjenek meg a fényszórók, irányjelzők, féklámpák, ködlámpák megfelelően történő működéséről, valamint az ablaktörlő lapátok állapotáról is! Célszerű lehet egy szakműhelyben elvégeztetni a jármű teljes műszaki átvizsgálását.

Külön fejezet a gyalogosoknak, bringásoknak

A korlátozott látási viszonyok között gyalogosan vagy kerékpárral közlekedőknek a saját testi épségük, biztonságuk érdekében fontos, hogy láthatóak legyenek az utakon. Ezt hivatottak szolgálni a különféle fényvisszaverő eszközök a ruházaton, esetleg hátizsákon, kerékpáron. 
Ebben az időszakban kiemelt jelentőséggel bír a kerékpárok kötelező tartozékai (világítóberendezés elöl és hátul) műszaki állapotának rendszeres ellenőrzése, és küllőprizmák használata. Amennyiben gyalogosként lakott területen kívül az út szélén közlekednek, korlátozott látási viszonyok mellett kötelező a láthatósági mellény viselése – ez az előírás a kerékpárosokra is vonatkozik!

Balesetmentes közlekedést kívánnak – hogy mindenki hazaérjen...!

(Illusztráció: FMRFK)
 

A rovat további hírei: Sziréna

Elfogták a pincefeltörőt

Elfogták a pincefeltörőt

2024. ápr. 24.

A dunaújvárosi rendőrök hallgatták ki gyanúsítottként a 41 éves férfit. Egy Római körúti helyiséget tört fel, több százezer forintos kárt okozott, értesült a DO. Sokra nem vitte a zsákmánnyal.

Újra életet mentett a szénmonoxid-érzékelő a városban

Újra életet mentett a szénmonoxid-érzékelő a városban

2024. ápr. 22.

Társasházi lakásban támadt a "néma gyilkos", ráadásul egy gyermek életét fenyegette – szerencsére az érzékelő időben jelzett, nem történt személyi sérülés.

Táblákkal hívják fel a figyelmet a kutyákra leselkedő veszélyre!

Táblákkal hívják fel a figyelmet a kutyákra leselkedő veszélyre!

2024. ápr. 21.

Nagy felháborodást keltett városunkban a közelmúltban az a hír, hogy a felső Duna-parton mérgező kutyaeledeleket találtak, olyanokat, amelyekbe szúrós eszközöket rejtettek el. 

Késsel raboltak ki egy dohányboltot – vádat emeltek a trió tagjai ellen

Késsel raboltak ki egy dohányboltot – vádat emeltek a trió tagjai ellen

2024. ápr. 19.

Csoportosan elkövetett rablás bűntette miatt járt el az ügyészség a tavaly augusztusi bűntett elkövetői ellen. Egy doboz cigaretta lett a zsákmány, derül ki az ügyészégi összegzésből.

Két városban is életet mentett a szénmonoxid-érzékelő

Két városban is életet mentett a szénmonoxid-érzékelő

2024. ápr. 15.

Dunaújvárosi társasházi lakásban is a szénmonoxid-érzékelő figyelmeztette a lakókat a mérgező gázra vasárnap. Nem ez volt az egyetlen eset aznap a vármegyében, szerencsére nem történt személyi sérülés, értesült a DO.

Kapatos vezetők húsvét ünnepén

Kapatos vezetők húsvét ünnepén

2024. ápr. 11.

Dunaújvárosi helyzetkép is színesíti a Zsaru Magazin húsvéti körképét – a város közútjain végzett ellenőrzésekről Kőhalmi László főtörzszászlós, a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának helyettes vezetője számolt be.

Látta a balesetet? Jelentkezzen!

Látta a balesetet? Jelentkezzen!

2024. ápr. 10.

Ismeretlen személyazonosságú gépjárművezető azonosításához kérik a lakosság segítségét a dunaújvárosi rendőrök. Elektromos kerékpárral közlekedő hölgyet sodort el, megállás nélkül koccolt a helyszínről, értesült a DO. Egy megosztás is közelebb vihet hozzá!