Dunaújváros Hetilap

Hetek óta csend a kormány válasza a Dunaferr válsághelyzetére

doszerk - 2022. november 3. 18:10

Továbbra is csak csend van a Dunaferről kormányzati szinten. Hiába fogadta el Dunaújváros közgyűlése egyhangú szavazással – tehát a "Rajta, Újváros!" Egyesület, a Fidesz-KDNP és a független képviselők szavazataival – azt a határozatot, amely felkéri a kormányzatot a gyár megsegítésére, azt válaszra sem méltatták. Pintér Tamás szerint a hallgatás nem megoldás.

Közösségi oldalán jelentette be a térség országgyűlési képviselője szeptember 19-én, hogy kormányzati szintű megbeszéléseket kezdeményez a Vasművel kapcsolatban. 

"... borúlátó és elutasító válaszokat adott"

Dr. Mészáros Lajos a NAV elnökéhez és Lázár János építésügyi miniszterhez fordult, azonban majdnem két hónap elteltével egyikőjük sem közölt semmilyen konkrétumot a találkozó eredményével kapcsolatban. 
Palkovics László ipari miniszter kétszer is járt a városban azóta, azonban sem a Vasműben, sem a Városházán nem járt, nem tudni, hogy konkrétan kivel egyeztetett a Vasművel kapcsolatban, konkrét lépésekről pedig nem számolt be ő sem, idézte fel Pintér Tamás polgármester:
– Gulyás Gergely miniszter úrral beszéltünk az ügyben, aki a kezdetektől fogva borúlátó és elutasító válaszokat adott az ügyben, ahogyan egyébként már két évvel ezelőtti megkeresésünkkor is. Palkovics miniszter úr sajnos nem hajlandó tárgyalni, még a közgyűlés megkeresését sem méltatta válaszra. Ennek fényében is érthetetlen, hogy Orbán Viktor miért mondott mást a Parlamentben.  

"... egy sor magáncég kapott milliárdos nagyságrendű támogatást "

A polgármestert szembesítettük azokkal a véleményekkel, amelyeket kormánypárti szimpatizánsoktól lehetett olvasni például Mészáros Lajos oldalán is, miszerint a Vasmű egy magáncég, tehát oldják meg a tulajdonosok:
– Arra már sokszor emlékeztettünk, hogy egy sor magáncég kapott milliárdos nagyságrendű támogatást, az iváncsai akkumulátorgyár például olyan példátlanul nagy összeget, hogy egy munkásra 31 millió forintos támogatás jut – magyarul éveken keresztül az állam állja a munkások bérét, míg a profit a tulajdonosoké. E mellett azért emlékeztetnék arra is, hogy a kampányban a Fidesz és személyesen Mészáros Lajos is szó szerint azzal kampányolt: „A Vasmű támogat engem, én is támogatni fogom a Vasműt!”. Akkor ugyanazok a fideszes szimpatizánsok tapsoltak és helyeseltek ennek, akik most azt mondják: nem is kell itt tenni semmit. 

A múltat is újraírja, a várost pedig kirabolja a Fidesz

A polgármester szerint a legszomorúbb ebben a helyzetben az, hogy a 2000-es évek elején, amikor megkezdődött a Dunaferr privatizációjának előkészítése, akkor a főbb irányokban egyetértés volt a politikai oldalak között, amit azóta a Fidesz nemcsak felrúgott, hanem elkezdte a múltat is megváltoztatni: 
– 12 év kormányzás után a Fidesznek továbbra is annyi a válasza a Vasmű problémáira, hogy Gyurcsány. Ez országos szinten persze működhet, de itt, Dunaújvárosban mindannyian emlékszünk rá, hogy annak idején az első Orbán-kormány alatt kezdődött meg a privatizáció előkészítése, aminek szükségességéről egyébként egyetértés volt, hiszen a cég technológiai váltás előtt állt, számtalan nagy beruházást kellett elvégezni. Már akkor világos volt mindenki számára, hogy jelentősen csökkeni fog a vasgyár munkaerőigénye, ezért szükség van arra, hogy Dunaújváros több lábon álljon. Ezért volt nagy eredmény, amikor kormányzati segítséggel 2005/2006-ban ide települt a Hankook, és ezért volt fontos, hogy 10 évvel ezután a Modern Városok Program keretében egy új Ipari Park létesítésére kapott lehetőséget a város.

Ami ezután történt azt pedig végképp mindenki tudja: a Fidesz ma már úgy csinál, mintha a Dunaferr privatizációjához semmi köze nem lenne, holott azt támogatták, és ők voltak azok, akik 2001-ben azt elindították. És ők voltak azok, akik 2016-ban az Ipari Parkot nem Dunaújvárosba, hanem Iváncsára telepítették, és ők voltak azok 2021-ben, akik aztán mind a Hankook gyár, mind az Iváncsai Ipari Park Dunaújvárosnak járó adóbevételeit elvették – holott mindkét megállapodást fideszes elődöm, Cserna Gábor írta alá. Most pedig a Dunaújváros határában álló Hankook gyár adóját mosolyogva osztogatja a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke Adonynak vagy éppen Kulcsnak. Nevezzük nevén: ez Dunaújváros szándékos kirablása volt a Fidesz részéről, megdöbbentő sajnos, hogy ezt megtehetik. 
A polgármester kérdésünkre nyomatékosította, a városnak több lábon kell állnia, azonban bármit is hoz a jövő, ez a város elképzelhetetlen a Vasmű nélkül, ahogyan az is megdöbbentő lenne, ha Magyarország vasgyár nélkül maradna. Dunaújváros önkormányzata 2000 milliós mentőcsomagot már adott a cégnek, és mindannyian várják, várjuk a kormányzat lépését, segítségét is – hiszen ez a város és egyúttal Magyarország érdeke is.

DMJV Önkormányzata
(Fotók: Végh Zoltán; dr. Mészáros Lajos – facebook)

A rovat további hírei: Közélet

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

2024. ápr. 18.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület. Fontos témákról döntöttek.

A város közbiztonságáért – három díjazottal

A város közbiztonságáért – három díjazottal

2024. ápr. 18.

Kővágóné Kőkuti Eszter tűzoltó főhadnagy, Bak Róbert József rendőr főtörzszászlós, valamint – posztumusz díjazottként – Varga Éva "Hugi", a Pannon Polgárőrség nemrégiben elhunyt titkára érdemelte a szféra legrangosabb önkormányzati elismerését. Méltatások, főhajtással.
 

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

2024. ápr. 18.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Barta Endre alpolgármester a 90. születésnapját ünneplő Imre Józsefnét, Mária nénit köszöntötte otthonában.

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

2024. ápr. 17.

Az autizmussal élők társadalmi befogadását segítő közösségi kezdeményezést szervez a Jószolgálati Otthon Közalapítvány és Homonnai Ferenc: a Mozdulj kékben! című programra a Liget közi sportpályán várják az érdeklődőket szombaton, az akció során online árverést is szerveznek!

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

2024. ápr. 17.

A nyílt ülésen 32, majd zárt ajtók mögött további 3 témáról dönthetnek a képviselők a közgyűlésen – a tanácskozásnak a Városháza ad otthont csütörtökön délelőtt.

Új városok és új narratívák Rotterdamban

Új városok és új narratívák Rotterdamban

2024. ápr. 17.

Sikerrel debütált az Új Városok Nemzetközi Hálózatában a dunaújvárosi delegáció; a folyamat közvetlen előzménye, hogy a hollandiai székhelyű Nemzetközi Új Város Intézet (INTI), az új városokkal kapcsolatos kutatás és tudáscsere nemzetközi platformja 2023-ban bővítette európai hálózatát – ehhez csatlakozott uniós pályázat révén Dunaújváros.

A Föld napja 2024: közösségi kezdeményezésre várják a városlakókat

A Föld napja 2024: közösségi kezdeményezésre várják a városlakókat

2024. ápr. 17.

Takarítási akciót szervez az önkormányzat a Föld napja alkalmából. Három helyszínen várják az önkénteseket pénteken délután. Az akció célja a lakókörnyezet rendbetétele mellett az, hogy felhívják a figyelmet az egyéni szerepvállalás fontosságára a Föld megóvása érdekében.