Dunaújváros Hetilap

Hetek óta csend a kormány válasza a Dunaferr válsághelyzetére

doszerk - 2022. november 3. 18:10

Továbbra is csak csend van a Dunaferről kormányzati szinten. Hiába fogadta el Dunaújváros közgyűlése egyhangú szavazással – tehát a "Rajta, Újváros!" Egyesület, a Fidesz-KDNP és a független képviselők szavazataival – azt a határozatot, amely felkéri a kormányzatot a gyár megsegítésére, azt válaszra sem méltatták. Pintér Tamás szerint a hallgatás nem megoldás.

Közösségi oldalán jelentette be a térség országgyűlési képviselője szeptember 19-én, hogy kormányzati szintű megbeszéléseket kezdeményez a Vasművel kapcsolatban. 

"... borúlátó és elutasító válaszokat adott"

Dr. Mészáros Lajos a NAV elnökéhez és Lázár János építésügyi miniszterhez fordult, azonban majdnem két hónap elteltével egyikőjük sem közölt semmilyen konkrétumot a találkozó eredményével kapcsolatban. 
Palkovics László ipari miniszter kétszer is járt a városban azóta, azonban sem a Vasműben, sem a Városházán nem járt, nem tudni, hogy konkrétan kivel egyeztetett a Vasművel kapcsolatban, konkrét lépésekről pedig nem számolt be ő sem, idézte fel Pintér Tamás polgármester:
– Gulyás Gergely miniszter úrral beszéltünk az ügyben, aki a kezdetektől fogva borúlátó és elutasító válaszokat adott az ügyben, ahogyan egyébként már két évvel ezelőtti megkeresésünkkor is. Palkovics miniszter úr sajnos nem hajlandó tárgyalni, még a közgyűlés megkeresését sem méltatta válaszra. Ennek fényében is érthetetlen, hogy Orbán Viktor miért mondott mást a Parlamentben.  

"... egy sor magáncég kapott milliárdos nagyságrendű támogatást "

A polgármestert szembesítettük azokkal a véleményekkel, amelyeket kormánypárti szimpatizánsoktól lehetett olvasni például Mészáros Lajos oldalán is, miszerint a Vasmű egy magáncég, tehát oldják meg a tulajdonosok:
– Arra már sokszor emlékeztettünk, hogy egy sor magáncég kapott milliárdos nagyságrendű támogatást, az iváncsai akkumulátorgyár például olyan példátlanul nagy összeget, hogy egy munkásra 31 millió forintos támogatás jut – magyarul éveken keresztül az állam állja a munkások bérét, míg a profit a tulajdonosoké. E mellett azért emlékeztetnék arra is, hogy a kampányban a Fidesz és személyesen Mészáros Lajos is szó szerint azzal kampányolt: „A Vasmű támogat engem, én is támogatni fogom a Vasműt!”. Akkor ugyanazok a fideszes szimpatizánsok tapsoltak és helyeseltek ennek, akik most azt mondják: nem is kell itt tenni semmit. 

A múltat is újraírja, a várost pedig kirabolja a Fidesz

A polgármester szerint a legszomorúbb ebben a helyzetben az, hogy a 2000-es évek elején, amikor megkezdődött a Dunaferr privatizációjának előkészítése, akkor a főbb irányokban egyetértés volt a politikai oldalak között, amit azóta a Fidesz nemcsak felrúgott, hanem elkezdte a múltat is megváltoztatni: 
– 12 év kormányzás után a Fidesznek továbbra is annyi a válasza a Vasmű problémáira, hogy Gyurcsány. Ez országos szinten persze működhet, de itt, Dunaújvárosban mindannyian emlékszünk rá, hogy annak idején az első Orbán-kormány alatt kezdődött meg a privatizáció előkészítése, aminek szükségességéről egyébként egyetértés volt, hiszen a cég technológiai váltás előtt állt, számtalan nagy beruházást kellett elvégezni. Már akkor világos volt mindenki számára, hogy jelentősen csökkeni fog a vasgyár munkaerőigénye, ezért szükség van arra, hogy Dunaújváros több lábon álljon. Ezért volt nagy eredmény, amikor kormányzati segítséggel 2005/2006-ban ide települt a Hankook, és ezért volt fontos, hogy 10 évvel ezután a Modern Városok Program keretében egy új Ipari Park létesítésére kapott lehetőséget a város.

Ami ezután történt azt pedig végképp mindenki tudja: a Fidesz ma már úgy csinál, mintha a Dunaferr privatizációjához semmi köze nem lenne, holott azt támogatták, és ők voltak azok, akik 2001-ben azt elindították. És ők voltak azok, akik 2016-ban az Ipari Parkot nem Dunaújvárosba, hanem Iváncsára telepítették, és ők voltak azok 2021-ben, akik aztán mind a Hankook gyár, mind az Iváncsai Ipari Park Dunaújvárosnak járó adóbevételeit elvették – holott mindkét megállapodást fideszes elődöm, Cserna Gábor írta alá. Most pedig a Dunaújváros határában álló Hankook gyár adóját mosolyogva osztogatja a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke Adonynak vagy éppen Kulcsnak. Nevezzük nevén: ez Dunaújváros szándékos kirablása volt a Fidesz részéről, megdöbbentő sajnos, hogy ezt megtehetik. 
A polgármester kérdésünkre nyomatékosította, a városnak több lábon kell állnia, azonban bármit is hoz a jövő, ez a város elképzelhetetlen a Vasmű nélkül, ahogyan az is megdöbbentő lenne, ha Magyarország vasgyár nélkül maradna. Dunaújváros önkormányzata 2000 milliós mentőcsomagot már adott a cégnek, és mindannyian várják, várjuk a kormányzat lépését, segítségét is – hiszen ez a város és egyúttal Magyarország érdeke is.

DMJV Önkormányzata
(Fotók: Végh Zoltán; dr. Mészáros Lajos – facebook)

A rovat további hírei: Közélet

Közösségi lombgyűjtésre invitálják a városlakókat

Közösségi lombgyűjtésre invitálják a városlakókat

2022. nov. 29.

Az őszi-téli időszak bár szép, megannyi munkával is felelősséggel jár. Szemmel látható, hogy megannyi lehullott falevéltől kell megszabadítani az utcákat – ebben kéri a városlakók közreműködését az önkormányzat. Felhívás.

DSTV: ünnepelt a Dunaferr Repülőklub

DSTV: ünnepelt a Dunaferr Repülőklub

2022. nov. 29.

A létesítmény fennállásának 70 éves évfordulóját ünnepelte a Dunaújvárosi Repülőtér, derül ki a DSTV összegzéséből. A jeles jubileumra szervezett ünnepséget a Dunaferr Repülőklub a napokban. Hangkép.

Rekordnapi adomány a Máltai Játszótérnek a Duna Plazmától

Rekordnapi adomány a Máltai Játszótérnek a Duna Plazmától

2022. nov. 28.

Nemes gesztus és kitűnően hasznosuló adomány: a Duna Plazma centruma Halloween tematikára rendezett extra napja nyomán fordíthatott több mint 200 ezer forintos támogatást eszközfejlesztésre a Máltai Játszótér!

A második évében is bizonyított az új rendszerű lomtalanítás

A második évében is bizonyított az új rendszerű lomtalanítás

2022. nov. 28.

Dunaújvárosban 2021-ben startolt az új rendszerű lomtalanítás. Akkor a "Rajta, Újváros!" Egyesület képviselői egy teljesen új koncepciót dolgoztak ki a lomok gyűjtésére, amely kisebb-nagyobb módosításokkal, de idén is bizonyított.  

Változik a szerkezet, új feladatköröket kap a GESZ

Változik a szerkezet, új feladatköröket kap a GESZ

2022. nov. 27.

A legutóbbi közgyűlés tárgyalta és el is fogadta azt a javaslatot, miszerint számos közszolgáltatási szakfeladat átkerül a DVG Zrt-től a Dunaújvárosi Gazdasági Ellátó Szervezethez. A jellemzően erdészeti, parkfenntartási munkálatok január 1-től tartoznak a városi költségvetési szervhez. A miértre pedig rendkívül egyszerű a válasz: kiadás csökkentés.

Adventre várva a 4-es körzetben is

Adventre várva a 4-es körzetben is

2022. nov. 26.

Az idei évben is lesz Városrészi Advent  a 4-es körzetben, ezúttal azonban két helyszínen: az új Vasmű úton és a Váci Mihály úton is várják a kilátogatókat. A részletekről a körzet önkormányzati képviselője, Barta Endre, és Törő Anikó, az Adománykuckó vezetője számolt be.
 

Ünnepi díszben az Újtelep fenyőfája

Ünnepi díszben az Újtelep fenyőfája

2022. nov. 26.

Városszerte elkezdődtek az ünnepi előkészületek: díszbe öltözött a főtér és lassan karácsonyi fények borítják a különféle városrészeket, így a napokban a körzet önkormányzati képviselője Tóth Kálmán közreműködésével Újtelep fenyőfája is ünnepi díszbe öltözött.