Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

ICA-D: Spiró György lesz az Utószó élő antológia vendége

Öcaline - 2022. november 3. 10:05

A Kossuth- és József Attila díjas író, költő, irodalomtörténész, műfordító a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) és a Kálvin János Református Gimnázium és Általános Iskola vendége lesz jövő kedden. Nyitott program, izgalmas témák – mindenkit várnak!

Két kötet és egy életmű – Spiró György lesz az Utószó című élő antológia következő vendége az Uitz Teremben november 8-án, jövő kedden este. Kortárs Művészeti Intézet, valamint a Kálvin János Református Gimnázium és Általános Iskola közös rendezvényén a Kossuth- és József Attila-díjas magyar íróval, költővel, irodalomtörténésszel és műfordítóval Gyurkity Kata és Gyöngyössy Csaba beszélget két legfrissebb kötetéről, valamint terjedelmes életművéről.
A beszélgetésnek terítékre kerül a Mikor szabad ölni? című, 2021-ben napvilágot látott, rövid, fanyar, szellemes esszéket tartalmazó kötet. A meghívóhoz mellékelt tájékoztató szerint ebben Spiró "gyerekkorának fontos olvasmányélményeiről, meghatározó szellemi találkozásairól, színházi műhelytitkokról, egyszeri művészeti csodákról és visszatérő politikai trükkökről, végül a különlegesnek tűnő járványok általános társadalmi-történelmi következményeiről" mesél az olvasónak – jobbára a rá jellemző fanyar, ironikus hangnemben.
A Sajnálatos események – Két tragédia közjátékkal Kádárról (2020) című kötet Főtitkárok című tragédiája ma is látható a Katona József Színházban, Zsámbéki Gábor rendezésében. A műről a szerző így nyilatkozott: "Váratlanul jöttem rá 2019 végén, hogy Kádár János, akinek a XX. század második felének magyar történelmében végig fontos, időnként pedig meghatározó szerep jutott, feltétlenül színpadra való. Úgy döntöttem, hogy a szereplőket elsősorban a saját eredeti szövegeikkel fogom jellemezni. A történészek és a levéltárosok sok évtizedes feltáró és elemző munkája nélkül nem boldogultam volna; az anyag válogatása, csoportosítása és értelmezése azonban az én felelősségem."
A dunaújvárosi esemény szervezői izgalmas és elgondolkodtató beszélgetést ígérnek: mint írják, Spiró egész életművét tükörként értelmezhetjük; felhív, megmutat, szembesít, és legfőképp elgondolkodtat múltról és jelenről, miközben felvillantja a lehetséges jövőt. Igazi csemege annak, aki hajlandó odafigyelni mondataira, történeteire.

Az élő antológia jövő keddi eseménye 18 órakor kezdődik, a programra a belépés díjtalan, minden érdeklődőt szeretettel várnak!

(Illusztráció: ICA-D – facebook)

A rovat további hírei: Kultúra

Csodás koncerttel koronázták a születésnapi sorozatot (galériával)

Csodás koncerttel koronázták a születésnapi sorozatot (galériával)

2022. nov. 29.

Kegyetlenül erős repertoár, gyönyörű koncertpillanatok, emelkedett ünnep és vidám örömzene – ez így együtt jellemezte a Dunaújváros Vegyeskar jubileumi sorozatának záróakkordját a Gárdonyi iskolában.

Wesley Da Capo: fókuszban a Diótörő

Wesley Da Capo: fókuszban a Diótörő

2022. nov. 29.

Két tanszak növendékei is a Diótörő kultikus történetével foglalkoznak e hetekben a Wesley Da Capo Művészeti Iskolában: a moderntáncosok több bemutatót, a képzőművészeti kurzus legifjabb növendékei kiállítást szentelnek az ünnepi időszakban a témának.

DSTV: vissza a Vidám Parkba

DSTV: vissza a Vidám Parkba

2022. nov. 27.

Csodás időutazásra csábít a DSTV összeállítása. Az Intercisa Múzeum adott otthont a napokban a városi Vidám Park történetét felelevenítő előadásnak – sok-sok archív fotóval, rengeteg szép és személyes emlékkel. Hangkép.
 

Születésnapi gála a Dunaújvárosi Vegyeskarral

Születésnapi gála a Dunaújvárosi Vegyeskarral

2022. nov. 25.

A Bartók Kamaraszínház helyett ugyan a Gárdonyi iskolában rendezik, de ezzel a koncerttel fut csúcsra az idén fennállása 70. évfordulóját ünneplő kórus születésnapi sorozata – szombaton este várják a jubileumi hangverseny vendégeit.

Gitármuzsikával folytatódik a Zenélő Cukrászda sorozata

Gitármuzsikával folytatódik a Zenélő Cukrászda sorozata

2022. nov. 25.

A zenei világnapra időzített nyitány után immár rendszeres alkalmak sorában a gitármuzsika lesz a főszereplő a Sándor Frigyes Zeneiskola és a Jakó Cukrászda közös eseményén szombaton este.

DSTV: Vágvölgyi B. András volt az Utószó vendége

DSTV: Vágvölgyi B. András volt az Utószó vendége

2022. nov. 25.

Nemcsak irodalom-, de politikatörténeti kalandozásra is csalogatta a vendégeket a Kortárs Művészeti Intézet, derül ki a DSTV összegzéséből. Az Utószó című élő antológia vendége Vágvölgyi B. András író, filmrendező, újságíró volt a közelmúltban. Hangkép.

Előre menekül és "Időkapu"-t is nyitott a könyvtár

Előre menekül és "Időkapu"-t is nyitott a könyvtár

2022. nov. 24.

Ügyeleti rend, újra JAKD-Pakk Pont, és egy remek kiállítás – mindent megtesz a hideg hónapok átvészeléséhez a József Attila Könyvtár. A forgalom nem csökkent.