Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

ICA-D: Spiró György lesz az Utószó élő antológia vendége

Öcaline - 2022. november 3. 10:05

A Kossuth- és József Attila díjas író, költő, irodalomtörténész, műfordító a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) és a Kálvin János Református Gimnázium és Általános Iskola vendége lesz jövő kedden. Nyitott program, izgalmas témák – mindenkit várnak!

Két kötet és egy életmű – Spiró György lesz az Utószó című élő antológia következő vendége az Uitz Teremben november 8-án, jövő kedden este. Kortárs Művészeti Intézet, valamint a Kálvin János Református Gimnázium és Általános Iskola közös rendezvényén a Kossuth- és József Attila-díjas magyar íróval, költővel, irodalomtörténésszel és műfordítóval Gyurkity Kata és Gyöngyössy Csaba beszélget két legfrissebb kötetéről, valamint terjedelmes életművéről.
A beszélgetésnek terítékre kerül a Mikor szabad ölni? című, 2021-ben napvilágot látott, rövid, fanyar, szellemes esszéket tartalmazó kötet. A meghívóhoz mellékelt tájékoztató szerint ebben Spiró "gyerekkorának fontos olvasmányélményeiről, meghatározó szellemi találkozásairól, színházi műhelytitkokról, egyszeri művészeti csodákról és visszatérő politikai trükkökről, végül a különlegesnek tűnő járványok általános társadalmi-történelmi következményeiről" mesél az olvasónak – jobbára a rá jellemző fanyar, ironikus hangnemben.
A Sajnálatos események – Két tragédia közjátékkal Kádárról (2020) című kötet Főtitkárok című tragédiája ma is látható a Katona József Színházban, Zsámbéki Gábor rendezésében. A műről a szerző így nyilatkozott: "Váratlanul jöttem rá 2019 végén, hogy Kádár János, akinek a XX. század második felének magyar történelmében végig fontos, időnként pedig meghatározó szerep jutott, feltétlenül színpadra való. Úgy döntöttem, hogy a szereplőket elsősorban a saját eredeti szövegeikkel fogom jellemezni. A történészek és a levéltárosok sok évtizedes feltáró és elemző munkája nélkül nem boldogultam volna; az anyag válogatása, csoportosítása és értelmezése azonban az én felelősségem."
A dunaújvárosi esemény szervezői izgalmas és elgondolkodtató beszélgetést ígérnek: mint írják, Spiró egész életművét tükörként értelmezhetjük; felhív, megmutat, szembesít, és legfőképp elgondolkodtat múltról és jelenről, miközben felvillantja a lehetséges jövőt. Igazi csemege annak, aki hajlandó odafigyelni mondataira, történeteire.

Az élő antológia jövő keddi eseménye 18 órakor kezdődik, a programra a belépés díjtalan, minden érdeklődőt szeretettel várnak!

(Illusztráció: ICA-D – facebook)

A rovat további hírei: Kultúra

Szabad Szemmel: "Ezt levezekelni nem lehet" a Szertelen Házban

Szabad Szemmel: "Ezt levezekelni nem lehet" a Szertelen Házban

2023. már. 20.

Az évad egyik legsúlyosabb darabja pörög a Szertelen Házban futó KineDok sorozat keretében – mind a témaválasztást, mind a feldolgozást illetően. Mindenkit várnak kedden délután!

Jazz Café – ezúttal a Gárdonyi iskolában

Jazz Café – ezúttal a Gárdonyi iskolában

2023. már. 18.

Folytatódik a Sándor Frigyes Zeneiskola koncertprogramja – a Jazz Café helyszíne a Gárdonyi iskola aulája lesz hétfőn délután, parádés kínálattal csalogatják a műfaj szerelmeseit.

DSTV: Petőfi nyomában a Cimborák

DSTV: Petőfi nyomában a Cimborák

2023. már. 16.

Jó hangulatú verses foglalkozásról tudósít a DSTV összeállítása. A Cimbora Klub tagjai Petőfi Sándor A Tisza című versével foglalkoztak a József Attila Könyvtár gyermekrészlegén – többen készülnek már a kapcsolódó rajzpályázatra is. Hangkép.

DSTV: böjti lélekemelő az evangélikus templomban

DSTV: böjti lélekemelő az evangélikus templomban

2023. már. 11.

Orgonakoncertről tudósít a DSTV összeállítása. Az evangélikus templom instrumentumát Tüzes Marcell orgonaművész szólaltatta meg – az esemény a böjti időszakhoz köthető sorozat dunaújvárosi hangversenye volt. Hangkép.
 

Jubilál a Zenélő Cukrászda sorozata

Jubilál a Zenélő Cukrászda sorozata

2023. már. 10.

Éppen tizedszerre várják a zenebarátokat igényes muzsikával és édességekkel – a helyszín a Vasmű úti Jakó Cukrászda lesz, szombaton. Édes élet, szép dallamokkal.

DSTV: búcsú a Holdtól és más égitestektől

DSTV: búcsú a Holdtól és más égitestektől

2023. már. 10.

Látványos kiállításhoz méltó búcsú is dukál – derül ki a DSTV összegzéséből. Tárlatvezetéssel zárult Gróf Ferenc Beleértve a Holdat és más égitesteket című bemutatója a Kortárs Művészeti Intézetben. Hangkép.

DSTV: "születésnaposok" a versszínpadon

DSTV: "születésnaposok" a versszínpadon

2023. már. 09.

Csemege várta az irodalom barátait az MMK-ban, derül ki a DSTV összegzéséből. Az Írisz Versszínpad teadélutánján ismét "születésnapos" írók, költők, zenészek műveit tolmácsolta a csapat – nagy sikerrel. Hangkép.