Dunaújváros Hetilap

Két szépkorú dunaújvárosi ünnepelte kerek születésnapját

doszerk - 2022. november 23. 18:17

Egykori vasműs dolgozót és bognármestert köszöntött az önkormányzat. Németh György és Badics György 90. születésnapjukat ünnepelték, és mindketten otthonukban fogadták a városvezetés jókívánságait. 

A két születésnapost Barta Endre alpolgármester és Szántó Péter önkormányzati képviselő köszöntötték a közelmúltban.

A hobbi régész 

Badics György Nagylókon született 1932-ben. Gyermekkorát követően Mezőfalván lakott, majd egy rövid ideig katonaság következett. 
Feleségével együtt, akivel ma már 65 éve házasok, 1957-ben költöztek ide, és nyugdíjazásáig a Vasmű szállító részlegén dolgozott kotrómesterként.  
Gyuri bácsi, mint mondta, a vasműs munkanapok nem szegték kedvét, hogy a történelem iránti szenvedélyének hódoljon: amikor szabadnapos volt, első útja az Intercisa Múzeumba vezetett, ahol a régészek munkáját segítette az ásatások során. 

Két gyereke, három unokája, és két dédunokája van, akik szebbé teszik a mindennapokat, amelyek ma már csendesen és lassan telnek – de azért egy-egy séta, vagy a bevásárlás sosem maradhat el.

A famegmunkálás mestere 

Németh György Hercegfalván született 1932-ben, gyermekkorát is itt töltötte, majd 1949-ben városunkba került, ahol elsőként a csónaképítést tanulta ki: horgász egyesületeknek, illetve magánszemélyeknek készített csónakokat.  Később a fa megmunkáló iparra váltott, és kerékgyártó faiparosként tevékenykedett. 
A bognármester  szívesen nosztalgiázott Barta Endre alpolgármester kérdésére, és elmesélte például, hogy bár már nem űzi a mesterséget, a szerszámkészlete a mai napig megvan,és jelenleg az egyik fia használja, aki asztalosként dolgozik.  
Gyuri bácsi ma már a ház körüli tevékenységekkel tölti csendes mindennapjait: fát fűrészel, és a kerttel foglalkozik. 
Három  gyermeke és hét unokája van, akiket mindennap lát, hiszen mint mondta:  az iskolából első útjuk a nagyszülőkhöz vezet.  Azt mondta: feleségével együtt igencsak szerencsés helyzetben vannak a gyermekek és az unokák miatt, mert, ha segítség kell, akkor csak egy telefonhívásukba kerül. 

Mint mondta: minden öröme családjában, az unokákban és Tücsök nevű kutyájában rejlik.

DMJV Önkormányzata
(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Közélet

DSTV: a kitelepítésre emlékezett a Pentele Baráti Kör

DSTV: a kitelepítésre emlékezett a Pentele Baráti Kör

2022. dec. 04.

Szomorú településtörténeti vonatkozású eseményről tudósít a DSTV összeállítása. Koszorúkkal és előadással emlékezett az 1950-es esztendő kitelepítésének évfordulóján a Pentele Baráti Kör Egyesület. Hangkép.

Továbbra sem lépett a társasházak többsége a költségosztás terén

Továbbra sem lépett a társasházak többsége a költségosztás terén

2022. dec. 03.

A DVG Zrt. több mint ötven közös képviselőnek és lakásszövetkezetnek küldte el azt a költségosztással kapcsolatos tájékoztatót, amelyben részletesen leírják az ügyintézés menetét. Költségosztó szükséges, ha egy lakásban nem légköbméter-alapján szeretnének a távhőért fizetni – mégis, eddig az érintettek alig ötöde reagált a felhívásra. 

Döntött a közgyűlés, már úton a nyugdíjasok ünnepi támogatása

Döntött a közgyűlés, már úton a nyugdíjasok ünnepi támogatása

2022. dec. 02.

Dunaújváros közgyűlése döntött arról, hogy a város nyugdíjasai az idén is számíthatnak az önkormányzat év végi segítségére, rendkívüli karácsonyi ajándékára. Az utalások, illetve a tájékoztatók kipostázása megkezdődött, hamarosan megérkeznek a támogatások. Pintér Tamás polgármester ünnepi hangulatú köszöntője a nyugdíjasoknak és nem csak nyugdíjasoknak szól.

DSTV: cipősdobozban az ajándékok

DSTV: cipősdobozban az ajándékok

2022. dec. 02.

Idén is folytatja népszerű karácsonyi kezdeményezését a Baptista Szeretetszolgálat, derül ki a DSTV összeállításából. A cipősdoboz akcióhoz a helyi Duna Plazma centrum is csatlakozott –  gyűjtőpontként segítik az országos programot. Hangkép.
 

A térség vezetőivel egyeztet a Dunaferr ügyéről Pintér Tamás

A térség vezetőivel egyeztet a Dunaferr ügyéről Pintér Tamás

2022. dec. 01.

A környékbeli települések vezetőit, országgyűlési képviselőit hívja egyeztető megbeszélésre Pintér Tamás polgármester. A téma a Dunaferr helyzete, hiszen a vasmű működése nem csak dunaújvárosiakat érintő kérdés, legalább annyira érinti a városunk vonzáskörzetét is. A tervezett megbeszélést sajtótájékoztatón jelentette be a polgármester.

DSTV: rezsifórumot rendezett a Párbeszéd

DSTV: rezsifórumot rendezett a Párbeszéd

2022. dec. 01.

A téli időszak átvészelése volt a témája a Városháza dísztermében tartott eseménynek, derül ki a DSTV összegzéséből. A fórumon elhangzott: a cél a lakossági terhek csökkentése, a kapcsolódó környezetbarát, energiahatékony beruházások és fejlesztések támogatása. Hangkép.
 

Igazgatási szünet lesz a Városházán

Igazgatási szünet lesz a Városházán

2022. nov. 30.

A város hivatalos honlapján jelent meg összegzés a december 22-én kezdődő, és egészen január 8-ig tartó pauzáról. Ügyfélfogadás nem lesz, csak az Anyakönyvi Hivatal üzemel, ügyeleti rendben.