Dunaújváros Hetilap

Munkaterületeket adtak át, kezdődhet a parkolók kialakítása

Fábos Zsolt - 2022. november 13. 8:45

Többször írtunk már az egykori zöldterületek, úgynevezett vadparkolók megszüntetéséről a város több pontján is. A tarthatatlan helyzetet igyekszik kezelni a város önkormányzata.

A képlet egyszerű: a vadparkolók esetében olyan területekről van szó, ahová az autósoknak nem lenne illendő felállniuk, határozottabban fogalmazva tilos lenne, de egyébként meg annyi autó van a városban, hogy harcolnunk kell minden egyes placcért. Az önkormányzat több helyen is legalizálja a vadparkolókat, azaz az egykoron füvet is látott felületeket átalakítja. 

Vadászni kell a parkolókat

Régebben még azt mondtuk, hogy a belvárosban halálos a parkolás és időnként szinte reménytelen. Ma már büszkén mondhatja el magáról tulajdonképpen minden városrész ugyanezt. Vadászni kell a parkolóhelyet a Rómain, a Technikumban, a Barátságban és a Béke több pontján is. Nyár végén írtunk arról, hogy a Balogh Ádám utca Kiskohász mögötti belső udvarában a már kijárt területeket átalakították. Akkor Szabó Zsolt alpolgármester, a terület önkormányzati képviselője jelentette be, hogy nagyságrendjében harminc új parkolót alakítanak ki, amit zúzott kővel szórnak fel, kihelyeznek cölöpöket, hogy szabályozni tudják az autók mozgását. 

Ez a munka elkészült, és akkor Szabó Zsolt azt ígérte, hogy a városrészben mennek tovább – a Balogh Ádám utca másik belső udvara következik. Nos, a héten már a munkaterület átadása volt soron:
– Valóban azt ígértem, hogy megyünk tovább, és most itt állunk a Balogh Ádám utca 6-8. közötti belső udvarban. És bár a kis lépések politikáját tudjuk csak követni, igyekszünk a jelen gazdasági helyzet ellenére is mindig egy picit előbbre lépni. Egyébként itt is azt látjuk, hogy olyan helyen parkolnak az autósok, ahol korábban fű volt, behajtanak akár a parkba is. Nos, az itt élőknek tudok egy pici jó hírrel szolgálni, a napokban elkezdi a DVG Zrt. a terület megújítását. Persze nem az egész belső udvarról van szó, csak egy részéről, de legalább itt egy fokkal kulturáltabban fogunk kinézni. Szintén zúzott kővel szórják fel a területet a szükséges tereprendezés után. 

A Rómain is dolgoznak

Ugyancsak írtunk már a Római városrészt érintő munkálatokról. Néhány héttel ezelőtt Motyovszki Mátyás a terület önkormányzati képviselője beszélt nekünk arról, hogy a Fáy András utca legelején 20 új, zúzott kővel felszórt parkolóhelyet alakítanak ki. A napokban ott is megtörtént a munkaterület átadása, nyomatékosította a képviselő:
– A Fáy András utcában találtuk meg azt a helyet, ahol most 20 parkolóhelyet tudunk kialakítani. A Fáy utcában, a Római 15. sarkától egészen a Fáy 6-ig lesznek párhuzamos és ferdeparkolók megépítve. A szakemberek szegélyköveket tesznek le és zúzott kővel szórják le a területet. Kijárt zöldterületekről van szó, amelyek ha most elkészülnek, akkor innentől kulturáltan, és nem mellékesen szabályosan tudnak parkolni a környéken élők, illetve az itt parkolni szándékozók. A munkaterület átadását követően kezdenek el dolgozni a szakemberek. Még novemberben sor kerül a beruházásra!

(Fotók: Végh Zoltán)
 

A rovat további hírei: Közélet

Közösségi lombgyűjtésre invitálják a városlakókat

Közösségi lombgyűjtésre invitálják a városlakókat

2022. nov. 29.

Az őszi-téli időszak bár szép, megannyi munkával is felelősséggel jár. Szemmel látható, hogy megannyi lehullott falevéltől kell megszabadítani az utcákat – ebben kéri a városlakók közreműködését az önkormányzat. Felhívás.

DSTV: ünnepelt a Dunaferr Repülőklub

DSTV: ünnepelt a Dunaferr Repülőklub

2022. nov. 29.

A létesítmény fennállásának 70 éves évfordulóját ünnepelte a Dunaújvárosi Repülőtér, derül ki a DSTV összegzéséből. A jeles jubileumra szervezett ünnepséget a Dunaferr Repülőklub a napokban. Hangkép.

Rekordnapi adomány a Máltai Játszótérnek a Duna Plazmától

Rekordnapi adomány a Máltai Játszótérnek a Duna Plazmától

2022. nov. 28.

Nemes gesztus és kitűnően hasznosuló adomány: a Duna Plazma centruma Halloween tematikára rendezett extra napja nyomán fordíthatott több mint 200 ezer forintos támogatást eszközfejlesztésre a Máltai Játszótér!

A második évében is bizonyított az új rendszerű lomtalanítás

A második évében is bizonyított az új rendszerű lomtalanítás

2022. nov. 28.

Dunaújvárosban 2021-ben startolt az új rendszerű lomtalanítás. Akkor a "Rajta, Újváros!" Egyesület képviselői egy teljesen új koncepciót dolgoztak ki a lomok gyűjtésére, amely kisebb-nagyobb módosításokkal, de idén is bizonyított.  

Változik a szerkezet, új feladatköröket kap a GESZ

Változik a szerkezet, új feladatköröket kap a GESZ

2022. nov. 27.

A legutóbbi közgyűlés tárgyalta és el is fogadta azt a javaslatot, miszerint számos közszolgáltatási szakfeladat átkerül a DVG Zrt-től a Dunaújvárosi Gazdasági Ellátó Szervezethez. A jellemzően erdészeti, parkfenntartási munkálatok január 1-től tartoznak a városi költségvetési szervhez. A miértre pedig rendkívül egyszerű a válasz: kiadás csökkentés.

Adventre várva a 4-es körzetben is

Adventre várva a 4-es körzetben is

2022. nov. 26.

Az idei évben is lesz Városrészi Advent  a 4-es körzetben, ezúttal azonban két helyszínen: az új Vasmű úton és a Váci Mihály úton is várják a kilátogatókat. A részletekről a körzet önkormányzati képviselője, Barta Endre, és Törő Anikó, az Adománykuckó vezetője számolt be.
 

Ünnepi díszben az Újtelep fenyőfája

Ünnepi díszben az Újtelep fenyőfája

2022. nov. 26.

Városszerte elkezdődtek az ünnepi előkészületek: díszbe öltözött a főtér és lassan karácsonyi fények borítják a különféle városrészeket, így a napokban a körzet önkormányzati képviselője Tóth Kálmán közreműködésével Újtelep fenyőfája is ünnepi díszbe öltözött.