Dunaújváros Hetilap

Munkaterületeket adtak át, kezdődhet a parkolók kialakítása

Fábos Zsolt - 2022. november 13. 8:45

Többször írtunk már az egykori zöldterületek, úgynevezett vadparkolók megszüntetéséről a város több pontján is. A tarthatatlan helyzetet igyekszik kezelni a város önkormányzata.

A képlet egyszerű: a vadparkolók esetében olyan területekről van szó, ahová az autósoknak nem lenne illendő felállniuk, határozottabban fogalmazva tilos lenne, de egyébként meg annyi autó van a városban, hogy harcolnunk kell minden egyes placcért. Az önkormányzat több helyen is legalizálja a vadparkolókat, azaz az egykoron füvet is látott felületeket átalakítja. 

Vadászni kell a parkolókat

Régebben még azt mondtuk, hogy a belvárosban halálos a parkolás és időnként szinte reménytelen. Ma már büszkén mondhatja el magáról tulajdonképpen minden városrész ugyanezt. Vadászni kell a parkolóhelyet a Rómain, a Technikumban, a Barátságban és a Béke több pontján is. Nyár végén írtunk arról, hogy a Balogh Ádám utca Kiskohász mögötti belső udvarában a már kijárt területeket átalakították. Akkor Szabó Zsolt alpolgármester, a terület önkormányzati képviselője jelentette be, hogy nagyságrendjében harminc új parkolót alakítanak ki, amit zúzott kővel szórnak fel, kihelyeznek cölöpöket, hogy szabályozni tudják az autók mozgását. 

Ez a munka elkészült, és akkor Szabó Zsolt azt ígérte, hogy a városrészben mennek tovább – a Balogh Ádám utca másik belső udvara következik. Nos, a héten már a munkaterület átadása volt soron:
– Valóban azt ígértem, hogy megyünk tovább, és most itt állunk a Balogh Ádám utca 6-8. közötti belső udvarban. És bár a kis lépések politikáját tudjuk csak követni, igyekszünk a jelen gazdasági helyzet ellenére is mindig egy picit előbbre lépni. Egyébként itt is azt látjuk, hogy olyan helyen parkolnak az autósok, ahol korábban fű volt, behajtanak akár a parkba is. Nos, az itt élőknek tudok egy pici jó hírrel szolgálni, a napokban elkezdi a DVG Zrt. a terület megújítását. Persze nem az egész belső udvarról van szó, csak egy részéről, de legalább itt egy fokkal kulturáltabban fogunk kinézni. Szintén zúzott kővel szórják fel a területet a szükséges tereprendezés után. 

A Rómain is dolgoznak

Ugyancsak írtunk már a Római városrészt érintő munkálatokról. Néhány héttel ezelőtt Motyovszki Mátyás a terület önkormányzati képviselője beszélt nekünk arról, hogy a Fáy András utca legelején 20 új, zúzott kővel felszórt parkolóhelyet alakítanak ki. A napokban ott is megtörtént a munkaterület átadása, nyomatékosította a képviselő:
– A Fáy András utcában találtuk meg azt a helyet, ahol most 20 parkolóhelyet tudunk kialakítani. A Fáy utcában, a Római 15. sarkától egészen a Fáy 6-ig lesznek párhuzamos és ferdeparkolók megépítve. A szakemberek szegélyköveket tesznek le és zúzott kővel szórják le a területet. Kijárt zöldterületekről van szó, amelyek ha most elkészülnek, akkor innentől kulturáltan, és nem mellékesen szabályosan tudnak parkolni a környéken élők, illetve az itt parkolni szándékozók. A munkaterület átadását követően kezdenek el dolgozni a szakemberek. Még novemberben sor kerül a beruházásra!

(Fotók: Végh Zoltán)
 

A rovat további hírei: Közélet

DSTV: újra nyitva az adománykuckó

DSTV: újra nyitva az adománykuckó

2023. már. 20.

Ismét megnyitotta kapuját Adománykuckó, derül ki a DSTV összegzéséből. A Törő Anikó irányításával működő a Római városrészi karitatív bázis módosított az adományozás feltételein, de töretlen lendülettel várja mind az adományozókat, mind a rászorulókat. Hangkép.
 

Padok, parkok, játszóterek, járdák és útszegélyek újulnak meg

Padok, parkok, játszóterek, járdák és útszegélyek újulnak meg

2023. már. 18.

A kellemes márciusi időjárás sokakat kicsalogat a betonrengetegből, szívesen megyünk a parkokba – Mezei Zsolt városüzemeltetésért felelős alpolgármestert arról kérdeztük, hogyan áll a város tavaszi nagytakarítása?

"A lényeg változatlan: Dunaújvárosért dolgozom továbbra is!"

"A lényeg változatlan: Dunaújvárosért dolgozom továbbra is!"

2023. már. 17.

Szabó Zsolt, Dunaújváros gazdasági alpolgármestere, a 6-os választókerület önkormányzati képviselője a héten jelentette be, hogy a Párbeszédet, annak országos elnökségét elhagyva, mostantól a Demokratikus Koalíció tagjaként folytatja munkáját. 

Fontos változások várhatók a buszközlekedésben májustól

Fontos változások várhatók a buszközlekedésben májustól

2023. már. 17.

Először a koronavírus járvány, majd az energiaárak írták át az életünk szinte minden mozzanatát, ami érthető módon érintette a városi buszközlekedést is. Most módosul a rendszer – a diákok és nyugdíjasok éves bérlete 1200 forint lesz!

Iváncsa szerint nekünk nem jár pénz. Szerintünk jár! És baj, ha nem jut!

Iváncsa szerint nekünk nem jár pénz. Szerintünk jár! És baj, ha nem jut!

2023. már. 16.

A képviselőtestület mindösszesen 54 napirendi pontban hozott határozatot, köztük számos fajsúlyos kérdésben a Városháza közgyűlési termében ma délelőtt. Fókuszban: Iváncsa!

Tavaszi start: a megszokott módon folytatódik a lomtalanítás

Tavaszi start: a megszokott módon folytatódik a lomtalanítás

2023. már. 16.

Hamarosan elstartol a tavaszi lomtalanítás: a már hagyományos akciósorozat a Római városrészben kezdődik szombaton – négy helyszínen várják a lakókat a kihelyezett konténerek, ahol a már szükségtelenné vált, felhalmozódott eszközeiktől megszabadulhatnak. 

"Emlékezni jöttünk, ünnepelni – szabadon!" (galériával)

"Emlékezni jöttünk, ünnepelni – szabadon!" (galériával)

2023. már. 15.

Városunkban is megemlékeztek az 1848/49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 175. évfordulójáról, számolt be az ünnepségről a város hivatalos oldala.