Dunaújváros Hetilap

Ötvennél több tétel szerepel a közgyűlés napirendjén

Öcaline - 2022. november 16. 17:02

Monstre ülésre készülhetnek a képviselők a Városháza közgyűlési termében csütörtökön délelőtt – az 53 tétel között ráadásul több éles, zsebbevágó téma is súlyosbítja a napirendet.

Több mint félszáz napirendi ponttal vág neki a következő nyílt ülésnek Dunaújváros önkormányzata: a közgyűlés november 17-én, csütörtökön 9 órakor kezdődik, méghozzá ünnepi eseménnyel: a "Szociális Munkáért – Dunaújváros" díj átadási ceremónia lesz az első felvonás a Városháza közgyűlési termében.

Elevenbe vágnak

Az ülés elején fogadhatják el a polgármesteri hivatalnak a közgyűlés utolsó rendes ülése óta végzett munkájáról és a meghozott polgármesteri döntésekről szóló tájékoztatót, valamint a lejárt határidejű közgyűlési határozatok végrehajtását összegző jelentést, majd máris komoly tételek következnek. Egyenek mellett módosíthatják a  távhőszolgáltatásról, a lakossági távhőszolgáltatás díjalkalmazásának feltételeiről szóló önkormányzati rendeletet,  valamint változhat a szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokról szóló önkormányzati rendelet is.
Több más módosítás után terítékre kerülhet a lakások és helyiségek bérletéről és a lakbérekről szóló önkormányzati rendelet újragondolása, és a közétkeztetési szolgáltatói áremelés elfogadására, valamint a köznevelés intézményekben biztosított intézményi gyermekétkeztetés térítési díjairól szóló önkormányzati rendelet módosítására is sort keríthet a testület.

Szervezeti színtéren

A csütörtöki ülés napirendjén szerepel a javaslat a DVG Zrt. által ellátott egyes település-üzemeltetési helyi önkormányzati feladatok Dunaújvárosi GESZ részére történő átadására – a koncepcionális döntés meghozatala mellett módosíthatják a Dunaújvárosi Gazdasági Ellátó Szervezet alapító okiratát is.
Dönthet a közgyűlés az önkormányzat elmúlt három negyedéves pénzügyi terve teljesítését összegző tájékoztató elfogadásáról,  majd az önkormányzat fenntartásában lévő intézményekben foglalkoztatottak jövő évben esedékes béren kívüli juttatása fedezetének biztosításáról is.
Több tétel vonatkozik a Bölcsődék Igazgatósága Dunaújváros intézmény működéséről: határozhat a testület a jövő évi nyitvatartási rendről, valamint bölcsődeorvos alkalmazásáról is. Az intézményi színtéren dönthetnek a Dunaújvárosi Óvoda nevelési évére vonatkozó munkatervének jóváhagyásáról, valamint az intézmény költségvetési előirányzatának módosításáról is. Döntés születhet a Jószolgálati Otthon Közalapítvány alapító okiratának módosításáról, továbbá a Pentele Baráti Kör támogatásáról is.
A Dunaújvárosi Evangélikus Egyházközséggel együttműködési megállapodást, a Szent Pantaleon Kórházzal támogatási szerződést módosíthat a közgyűlés, emellett sor kerülhet a Dunaújváros és Környéke Közbiztonságáért Közalapítvány alapító okiratának módosítására, valamint a közalapítvánnyal kötött támogatási kontraktus felülvizsgálatára is.
Tárgyi eszközök, valamint később egy másik napirendben gumiabroncsok adományozásáról dönthet a közgyűlés a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság részére, emellett a Fejér Megyei Rendőr-főkapitánysággal a körzeti megbízotti irodák használatára kötött szerződések megszüntetéséről is határozhatnak a képviselők.

Dönthetnek a forgatagról

A Szellemi Ember Baráti Kör Egyesület támogatása mellett dönthet a közgyűlés az Adventi Forgatag megrendezéséről, valamint a Városrészi Advent lebonyolításáról is. Döntés születhet a Családok Átmeneti Otthona Egy lépéssel közelebb programra vonatkozó költségvetési előirányzat létrehozásáról, az Október 23. téren lévő játszótér és sportpálya üzemeltetési szerződése módosításáról.
Forrásmegelőlegezésről is határozhat a testület a Ruhagyári út és Rév út közlekedésfejlesztése projekt kivitelezése kapcsán.

Kontraktusok minden fronton

A csütörtöki nyílt ülésen dönthetnek a képviselők a Dunanett Nonprofit Kft.-vel kötött Szolgáltatási keretszerződés módosításáról, de elfogadhatják a közterületi hulladékgyűjtő edények és kosarak ürítésére vonatkozó vállalkozási keretszerződés megkötését szorgalmazó javaslatot is, valamint a jövő évi lomtalanításokat szabályozó keretszerződést, emellett a kapcsolódó többletforrások biztosítását célzó javaslatot is. Szintén a Dunanett biztosíthatja majd a vonatkozó döntés nyomán a város közigazgatási területén végzett közfeladatok ellátásához szükséges konténereket és zsákokat jövőre.
A jövő év első negyedévére tervezett feladatok ellátását célzó keretszerződés születhet a DVG Zrt.-vel is, és a Dunaújvárosi Partvédelmi Vállalattal történő megállapodásról is dönthetnek a képviselők – jelesül a magas part védelmi rendszerének jövő évi támogatása kapcsán. Közös megegyezéssel megszűnhet a Dunaújvárosi Vízi Társulattal kötött üzemeltetési szerződés, emellett dönthetnek gazdasági szereplő kiválasztásáról a dunaújvárosi közcélú vízgazdálkodási feladatok ellátására.
Szintén dönthet a közgyűlés a Kultik Mozi üzemeltetési rendjének módosításáról, a Volánbusz Zrt.-vel a helyi menetrend szerint közlekedő autóbusszal végzett személyszállítással kapcsolatosan megkötött közszolgáltatási kontraktus meghosszabbításáról.  Közgyűlési döntés nyomán ingyenesen vehet használatba egy ingatlanrészt a Városvédők Újtelepért Egyesület, emellett döntés születhet a Göllner Mária Waldorf Pedagógiai Alapítvány által kezdeményezett bérleti szerződés módosításról, illetve a két intézménynek helyet adó épületegyüttes áramellátásnak megosztásáról is dönthetnek a képviselők.
Az ülésen elfogadhatják a köztemetési szolgáltatás nyújtására vonatkozó pályázat nyertesének kiválasztását célzó javaslatot, bérlőkijelölési jogot biztosíthatnak az Útkeresés Segítő Szolgálatnak önkormányzati tulajdonú szakemberlakás igénybe vételére. 
Az ülés végén is fontos tételek szerepelnek a napirenden: sor kerülhet az önkormányzat közbeszerzési tervének módosítására, határozhatnak a városi közvilágítás aktív és passzív elemeinek javítását, karbantartását célzó közbeszerzési eljárás megindításáról, majd két korábbi határozat visszavonását követően dönthetnek a Belső Ellenőrzési Osztály jövő évi belső ellenőrzési tervének jóváhagyásáról.
A nyílt napirendek után egy tétel erejéig zárt ajtó mögé vonul a testület – a "Dunaújváros Egészségügyéért" díj adományozásáról döntenek a képviselők.

(Archív fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Közélet

Közösségi lombgyűjtésre invitálják a városlakókat

Közösségi lombgyűjtésre invitálják a városlakókat

2022. nov. 29.

Az őszi-téli időszak bár szép, megannyi munkával is felelősséggel jár. Szemmel látható, hogy megannyi lehullott falevéltől kell megszabadítani az utcákat – ebben kéri a városlakók közreműködését az önkormányzat. Felhívás.

DSTV: ünnepelt a Dunaferr Repülőklub

DSTV: ünnepelt a Dunaferr Repülőklub

2022. nov. 29.

A létesítmény fennállásának 70 éves évfordulóját ünnepelte a Dunaújvárosi Repülőtér, derül ki a DSTV összegzéséből. A jeles jubileumra szervezett ünnepséget a Dunaferr Repülőklub a napokban. Hangkép.

Rekordnapi adomány a Máltai Játszótérnek a Duna Plazmától

Rekordnapi adomány a Máltai Játszótérnek a Duna Plazmától

2022. nov. 28.

Nemes gesztus és kitűnően hasznosuló adomány: a Duna Plazma centruma Halloween tematikára rendezett extra napja nyomán fordíthatott több mint 200 ezer forintos támogatást eszközfejlesztésre a Máltai Játszótér!

A második évében is bizonyított az új rendszerű lomtalanítás

A második évében is bizonyított az új rendszerű lomtalanítás

2022. nov. 28.

Dunaújvárosban 2021-ben startolt az új rendszerű lomtalanítás. Akkor a "Rajta, Újváros!" Egyesület képviselői egy teljesen új koncepciót dolgoztak ki a lomok gyűjtésére, amely kisebb-nagyobb módosításokkal, de idén is bizonyított.  

Változik a szerkezet, új feladatköröket kap a GESZ

Változik a szerkezet, új feladatköröket kap a GESZ

2022. nov. 27.

A legutóbbi közgyűlés tárgyalta és el is fogadta azt a javaslatot, miszerint számos közszolgáltatási szakfeladat átkerül a DVG Zrt-től a Dunaújvárosi Gazdasági Ellátó Szervezethez. A jellemzően erdészeti, parkfenntartási munkálatok január 1-től tartoznak a városi költségvetési szervhez. A miértre pedig rendkívül egyszerű a válasz: kiadás csökkentés.

Adventre várva a 4-es körzetben is

Adventre várva a 4-es körzetben is

2022. nov. 26.

Az idei évben is lesz Városrészi Advent  a 4-es körzetben, ezúttal azonban két helyszínen: az új Vasmű úton és a Váci Mihály úton is várják a kilátogatókat. A részletekről a körzet önkormányzati képviselője, Barta Endre, és Törő Anikó, az Adománykuckó vezetője számolt be.
 

Ünnepi díszben az Újtelep fenyőfája

Ünnepi díszben az Újtelep fenyőfája

2022. nov. 26.

Városszerte elkezdődtek az ünnepi előkészületek: díszbe öltözött a főtér és lassan karácsonyi fények borítják a különféle városrészeket, így a napokban a körzet önkormányzati képviselője Tóth Kálmán közreműködésével Újtelep fenyőfája is ünnepi díszbe öltözött.