Dunaújváros Hetilap

Terítéken az éttermek – a szó szoros értelmében

Terdik Péter - 2022. november 6. 8:01

Nem véletlen a gyakran használt szójáték: a Teríték Újváros kezdeményezés csapata jóvoltából folytatódik a helyi éttermek helyzetével foglalkozó sorozatunk. A rezsiköltségekkel kapcsolatban sok új fejlemény nem történt, továbbra is pengeélen táncolnak a vendéglátó egységek. 

A szemfülesek félelmetesen sok hasonlóságot fedezhetnek fel, ha összehasonlítják a koronavírus-járvány időszakát, illetve a mostani rezsi illetve alapanyagválságot. Küzdöttek az emberek, küzdöttek az éttermek. Helyi viszonylatban egy dolog azonban közös – a Teríték Újváros kezdeményezés már akkor is a vendéglátóegységek segítségére sietett.

Ahol a szükség, ott a segítség

Az említett kezdeményezés három online platform gyűjtőneve, amelyet három szakember hívott életre a koronavírus-járvány bezárásainak első napján. Szabó Ferenc, Abonyi Tamás és Veres-Kovács Tibor triója egy olyan platformot hozott létre, amely elsősorban információgyűjtéssel, azok rendezésével, majd átadásával segíti az éttermek napi működését. Ez a törekvés ma ott tart, hogy 15 dunaújvárosi étterem napi illetve heti menüjét tekinthetik meg a vásárlók a teritekujvaros.hu weboldalon. Az oldal segítségével vonzó köntösben tálalják az éttermek kínálatát a fogyasztók elé, amely ezekben a válságos időkben kritikus: az éttermek ugyanis kizárólag akkor élik túl a válságot, ha van elég vendégük. A törzsvendégeket valamilyen módon meg kell tartani, az újonnan fogyasztókat pedig be kell csalogatni. Ebben is segít az oldal.
 
Fontos a közösségépítés 

A csapat a weboldal mellett egy Terítéken Dunaújváros és Környéke facebook csoportot, illetve ugyan azon a platformon egy oldalt is üzemeltet. Ennek apropóján Szabó Ferenc ki is emelte, hogy fontos közösségépítő ereje van például a csoportnak, ahol az elsődleges cél az volt, hogy az emberek közös kedvtelelések nyomán (főzés, receptek, ételek) párbeszédbe elegyedjenek egymással. A médiafelületen üzemeltetett oldal pedig egyfajta információgyűjtő, valamint reklám-jellegű célt szolgál. Erről már Veres-Kovács Tibor beszélt, aki kiemelte, hogy megfelelő köntösben a célközönség elé tárva a kínálatot hatékonyabban tudják bevonzani a leendő vásárlókat.

Kétes az éttermek jövője

Az üzemeltetők tehát tevékenységük révén átlátják a helyi viszonyokat a rezsi- és alapanyagköltségek terén. A helyzet gazdasági részével kapcsolatban Abonyi Tamás azt mondta, már az előző, sőt, az elkövetkezendő hónapok sem a pénzszerzésről szólnak az éttermek számára. Pengeélen táncol szinte mindenki a költségek miatt, így sokak helyzete függ egy-egy nap forgalmától. Senki nem szeretne bezárni, de vannak olyan egységek, ahol már a családi kasszából kell kipótolják az étterem veszteségeit. Abonyi Tamás kiemelte, több tulajdonos/üzletvezető hihetetlen munkát végez, hiszen a végtelenségig nem tudják emelni árakat, mégis ki kell valahogy gazdálkodni a munkatársaik bérét, a helyiségek bérletét. Meg persze a rezsit és az alapanyagokat. 
A Teríték Újváros kezdeményezést tehát minden platformon a szükség hívta életre. Az üzemeltetők azonban a reklámtevékenység mellett mind a kínálati, tehát az éttermek, mind pedig a keresleti, tehát a vásárlók számára fontos tevékenységet végeznek. Az információk összegyűjtése és áramlása a válság idején legalább olyan fontos, mint az, hogy ki és hogyan tudja okos módszerekkel csökkenteni az ilyen-olyan költségeit.
Végül, de nem utolsósorban itt a két említett online platform elérhetősége!

Teríték Újváros – hivatalos oldal (katt) >>
Terítéken Dunaújváros és Környéke – facebook  (katt) >> 

(Fotó: Végh Zoltán)
 

A rovat további hírei: Közélet

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

2024. már. 25.

Remek alkalmat talált arra a közelmúltban Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester, hogy kihirdesse, ki veheti át tőle a stallumot a város középiskolásai köréből egy teljes napra.