Dunaújváros Hetilap

Változik a szerkezet, új feladatköröket kap a GESZ

Fábos Zsolt - 2022. november 27. 10:06

A legutóbbi közgyűlés tárgyalta és el is fogadta azt a javaslatot, miszerint számos közszolgáltatási szakfeladat átkerül a DVG Zrt-től a Dunaújvárosi Gazdasági Ellátó Szervezethez. A jellemzően erdészeti, parkfenntartási munkálatok január 1-től tartoznak a városi költségvetési szervhez. A miértre pedig rendkívül egyszerű a válasz: kiadás csökkentés.

Dunaújvárosban jelenleg a DVG Zrt. látja el – közszolgáltatási keretszerződés alapján – a város közigazgatási területén az erdészeti, parkfenntartási, partvédelmi, és egyes karbantartási feladatokat. A jelenlegi magas rezsiköltségek miatt kiszámíthatatlan pénzügyi-gazdasági helyzetben indokolt egy olyan átszervezés, ami csökkentheti a költségvetés kiadásait.
Az a döntés született, hogy az erdészeti, parkfenntartási, partvédelmi, és egyes karbantartási feladatok 2023. január 1-jétől átkerülnek a DVG Zrt-től a Dunaújvárosi Gazdasági Ellátó Szervezethez (költségvetési szervhez), mely a jövő évtől a feladatokat költségvetési finanszírozás keretében közalkalmazottakkal látja el. A finanszírozás megváltoztatásával jelentős összegű megtakarítás érhető el, a működéshez szükséges előirányzatot a GESZ részére a költségvetésében biztosítja majd a város. Az átcsoportosítás közel 60 fő munkavállaló érint, akiket a GESZ tovább foglalkoztatna közalkalmazotti státuszban. Az átszervezéssel kapcsolatban Szabó Zsolt gazdasági alpolgármester egyeztető megbeszélést tartott az érintettekkel, ahol a legfontosabb részletkérdésekre sikerült válaszokat megfogalmazni:
– A DVG ZRT. és a Dunaújvárosi Gazdasági Ellátószervezet, illetve a hivatali kollégákkal egyeztettünk az átszervezéssel kapcsolatban. Egyértelmű célunk, hogy az erdészeti munkákat még hatékonyabban végezzék el a kollégák, a rendelkezésre álló forrásokat pedig a leghasznosabban használjuk fel. Én személyesen is elkötelezett vagyok abban, hogy egy még tisztább, még rendezettebb városban élhessünk! A kezdetektől az a célom, hogy a városlakók ne érezzék meg azokat a nehézségeket, amikkel a város küzd.  Az erdészet kollégái a DVG helyett a Gazdasági Ellátó Szervezetben fognak tovább dolgozni, meg kell becsülni azt a munkát amit végeznek. Nyugodtan mondhatom, hogy egyetlen kollégának sem fog csökkeni a bére, vagy fog rosszabb körülmények között dolgozni, sőt emelkedik a cafetéria juttatásuk és az alapbér emelésen is dolgozunk.

A lényeg: Dunaújváros közgyűlése úgy döntött, hogy a DVG Dunaújvárosi Vagyonkezelő Zártkörűen Működő Részvénytársaság által ellátott:
a) erdőfenntartás, és erdészeti munkálatok végzése,
b) parkfenntartás, és közparkok zöldterületeinek fenntartása,
c) közterületi hulladékgyűjtő edények karbantartása,
d) közterületi műtárgyak és berendezések karbantartása,
e) közterületi játszóeszközök karbantartása,
f) városi kilátó karbantartása,
g) közterületi ünnepi zászlózás,
h) Dr. Molnár László emlékpark fenntartása,
i) védmű zöldterületeinek fenntartása,
j) egyéb önkormányzati zöld felületek karbantartása
feladatokat 2023. január 1. napjával átadja a Dunaújvárosi Gazdasági Ellátó Szervezet költségvetési szerv részére.

A változás nyomán jelentős kiadáscsökkentés realizálható – ez indokolja a jövő évtől bevezetendő rendszert.

(Fotó: Végh Zoltán)
 

A rovat további hírei: Közélet

A szolidaritási hozzájárulás csökkentését kérik a képviselők

A szolidaritási hozzájárulás csökkentését kérik a képviselők

2023. jan. 26.

Az év első rendes ülését tartotta a közgyűlés; a testület összesen 31 témát tárgyalt a nyílt és kettőt pedig zárt ülésen. A napirendi pontok között voltak igazán fajsúlyosak is – amelyek százmilliókat, milliárdokat jelentenek a városnak.

A pentelei zsidóság sorsa a II. világháború alatt

A pentelei zsidóság sorsa a II. világháború alatt

2023. jan. 26.

Tragikus sorsok, tragikus korszak, vészterhes történet: a holokauszt időszakának dunapentelei eseményeire fókuszál Kronászt Margit történész-muzeológus vendégposztja.

Harmincnál több napirend vár a képviselőkre a közgyűlésen

Harmincnál több napirend vár a képviselőkre a közgyűlésen

2023. jan. 25.

Pontosabban 29+2 – a naptári év első nyílt ülése után két tételről döntenek zárt ajtó mögött a Városháza közgyűlési termében csütörtökön.

Tóth Kálmán: "Visszahoztuk a fényt Dunaújvárosba"

Tóth Kálmán: "Visszahoztuk a fényt Dunaújvárosba"

2023. jan. 25.

Önkormányzati évértékelő sorozatunk utolsó előtti állomása a 9-es választókerület – itt Tóth Kálmán  a képviselő, aki szerint az átgondolt, hatékony munka és a közösségek összefogása a fejlődés kulcsa.

Évindító, visszatekintő, időutazó beszélgetés Barta Endrével

Évindító, visszatekintő, időutazó beszélgetés Barta Endrével

2023. jan. 25.

Eredetileg egy klasszikus évértékelést, visszatekintést kértünk Barta Endre humán alpolgármestertől, aztán évekre visszanyúló, talán egy kicsit az összefüggéseket is boncolgató beszélgetés lett belőle. És talán olvasóink sem bánják, de időben visszautaztunk 2019-ig, ott kezdjük…

DSTV: bizakodnak a mezőgazdászok

DSTV: bizakodnak a mezőgazdászok

2023. jan. 25.

Optimizmusra ad okot az elmúlt hetek-hónapok csapadékos időjárása, derül ki a DSTV összegzéséből. A riportban a határjárást követően a szakember az iparágat érintő nehézségekről, illetve az előttük álló feladatokról is beszélt. Hangkép.
 

Dr. Székely Károly: "... bizalommal keresnek az emberek"

Dr. Székely Károly: "... bizalommal keresnek az emberek"

2023. jan. 24.

Önkormányzati évértékelő sorozatunk újabb megállója az 8-as választókerület – dr. Székely Károly  képviselő szerint elsősorban a befejezett projektekre lehetnek büszkék, de az is örömmel tölti el, hogy bizalommal fordulnak hozzá a körzet lakói.