Dunaújváros Hetilap

A térség vezetőivel egyeztet a Dunaferr ügyéről Pintér Tamás

Fábos Zsolt - 2022. december 1. 18:32

A környékbeli települések vezetőit, országgyűlési képviselőit hívja egyeztető megbeszélésre Pintér Tamás polgármester. A téma a Dunaferr helyzete, hiszen a vasmű működése nem csak dunaújvárosiakat érintő kérdés, legalább annyira érinti a városunk vonzáskörzetét is. A tervezett megbeszélést sajtótájékoztatón jelentette be a polgármester.

A Dunaferr helyzete folyamatos beszédtémát jelent Dunaújvárosban. Városunk vezetői legutóbb a Karmelita Kolostor mellől tartottak sajtótájékoztatót, majd a legutóbbi rendes közgyűlésen is vitát váltott ki a téma. Felvetések, kérések vannak, válaszok, nemigen. Pintér Tamás legutóbbi sajtótájékoztatóján bár a jövőbe mutató felvetéssel állt elő, a múltból indította érvelését.
– Aki figyelemmel kíséri az eseményeket az emlékszik rá, hogy már két évvel ezelőtt 5 pontos javaslatot tettünk le a kormány asztalára, amivel segíthetett volna a gyáron. Ezek közül a legtöbb semmibe nem került volna, például az orosz féllel, diplomáciai vonalon rendbe tehették volna a tulajdonosi hátteret, amivel nagyon sok félreértést el lehetett volna kerülni. A magyar kormány gyakran hangoztatta a jó viszonyát az orosz kormánnyal, így ez a lépés megoldható lett volna. Aki figyelemmel kíséri az eseményeket az arra is emlékszik, hogy szeptemberben a parlamentben a miniszterelnök napokon belüli segítséget ígért a gyárnak. Sajnos azonban két hónap elteltével sem történt semmi. De azt sem tudjuk, hogy miért változott meg a magyar kormány álláspontja, a miniszterelnök ígéretének ellenére miért nem érkezett mégsem segítség.

Pintér Tamás emlékeztetett arra is, hogy Dunaújváros önkormányzata a saját bevételeinek negyedét csoportosította át, hogy megsegítse a vasműt. Ez azonban kevésnek bizonyult. A város első embere hangsúlyozta, hogy a Dunaferr helyzete nem csak Dunaújvárost érinti, hanem a környező településeket is:
– Egyedül nem tudtuk hallatni a hangunkat, ezért közösen kell azt megtennünk. Éppen ezért a mai napon meghívót küldtem a Dunaújvárosi várostérség 15 polgármesterének és a 4 érintett országgyűlési képviselőnek, hogy jövőhéten közösen vitassuk meg a helyzetet, és próbáljunk közös megoldási javaslatokkal előállni. Bízom benne, hogy mindannyian elfogadják a meghívásomat és politikai nézetkülönbségeinket félretéve meg tudjuk vitatni a helyzetet, hiszen ezek azok a települések, ahol a legtöbb Dunaferres munkavállaló él, elemi érdekük tehát a megoldás megtalálása. Dunaújváros önkormányzatának nevében én azzal a javaslattal élek, hogy az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank adjon fejlesztési hitelt a Dunaferrnek, e mellett természetesen fenntartjuk a korábbi javaslatainkat is, hogy az állam adjon kezességvállalást a cégnek a beszállítók felé, segítse a tulajdonosi háttér rendezését, orosz diplomáciai kapcsolatin keresztül.

A Dunaferr napi helyzetével kapcsolatban elhangzott, hogy a szénbeszállítás jelenleg folyamatos és stabil. A kohó pedig elő van készítve az újraindításra. És még egy fontos információ, minden dolgozó megkapta legutóbbi bérét.

(Fotó: Végh Zoltán)
 

A rovat további hírei: Közélet

A szolidaritási hozzájárulás csökkentését kérik a képviselők

A szolidaritási hozzájárulás csökkentését kérik a képviselők

2023. jan. 26.

Az év első rendes ülését tartotta a közgyűlés; a testület összesen 31 témát tárgyalt a nyílt és kettőt pedig zárt ülésen. A napirendi pontok között voltak igazán fajsúlyosak is – amelyek százmilliókat, milliárdokat jelentenek a városnak.

A pentelei zsidóság sorsa a II. világháború alatt

A pentelei zsidóság sorsa a II. világháború alatt

2023. jan. 26.

Tragikus sorsok, tragikus korszak, vészterhes történet: a holokauszt időszakának dunapentelei eseményeire fókuszál Kronászt Margit történész-muzeológus vendégposztja.

Harmincnál több napirend vár a képviselőkre a közgyűlésen

Harmincnál több napirend vár a képviselőkre a közgyűlésen

2023. jan. 25.

Pontosabban 29+2 – a naptári év első nyílt ülése után két tételről döntenek zárt ajtó mögött a Városháza közgyűlési termében csütörtökön.

Tóth Kálmán: "Visszahoztuk a fényt Dunaújvárosba"

Tóth Kálmán: "Visszahoztuk a fényt Dunaújvárosba"

2023. jan. 25.

Önkormányzati évértékelő sorozatunk utolsó előtti állomása a 9-es választókerület – itt Tóth Kálmán  a képviselő, aki szerint az átgondolt, hatékony munka és a közösségek összefogása a fejlődés kulcsa.

Évindító, visszatekintő, időutazó beszélgetés Barta Endrével

Évindító, visszatekintő, időutazó beszélgetés Barta Endrével

2023. jan. 25.

Eredetileg egy klasszikus évértékelést, visszatekintést kértünk Barta Endre humán alpolgármestertől, aztán évekre visszanyúló, talán egy kicsit az összefüggéseket is boncolgató beszélgetés lett belőle. És talán olvasóink sem bánják, de időben visszautaztunk 2019-ig, ott kezdjük…

DSTV: bizakodnak a mezőgazdászok

DSTV: bizakodnak a mezőgazdászok

2023. jan. 25.

Optimizmusra ad okot az elmúlt hetek-hónapok csapadékos időjárása, derül ki a DSTV összegzéséből. A riportban a határjárást követően a szakember az iparágat érintő nehézségekről, illetve az előttük álló feladatokról is beszélt. Hangkép.
 

Dr. Székely Károly: "... bizalommal keresnek az emberek"

Dr. Székely Károly: "... bizalommal keresnek az emberek"

2023. jan. 24.

Önkormányzati évértékelő sorozatunk újabb megállója az 8-as választókerület – dr. Székely Károly  képviselő szerint elsősorban a befejezett projektekre lehetnek büszkék, de az is örömmel tölti el, hogy bizalommal fordulnak hozzá a körzet lakói.