Babaváró hitel egyetemistaként? Igen!

doszerk - 2022. december 20. 15:55

Ha még tanulsz, de már komoly terveid vannak a pároddal, akkor jó hír, hogy akár egyetemistaként is igénybe veheted a babaváró hitelt! (X)

Ebben a cikkben erről lesz szó, hogy tudd, mire kell figyelnetek, ha szeretnétek ezt az állami támogatást igénybe venni.

Mi is az a babaváró hitel, mit érdemes tudni róla?

Ez egy állami támogatással nyújtott kölcsön, mely bizonyos feltételek teljesülése esetén vissza nem térítendő támogatássá válik. Ahogy a babaváró hitel név is utal rá, gyermekvállalás előtt álló (kizárólag) házaspárok vehetik igénybe.

Maximum 10 millió forint igényelhető, ami szabad felhasználású, azaz bármire költhető, nem kell kifejezetten ingatlan vásárlására vagy felújítására fordítani. Így kiváló életindító támogatás, de akár házvásárláshoz is nagyon jól jön. A folyósítástól számított 5 éven belül kamatmentes, mely a teljes futamidőre azzá válhat, amennyiben ez idő alatt gyermeke születik az igénylő házaspárnak. 

Akár 20 éves is lehet a futamidő, a törlesztőrészlete pedig maximum havi 50.000 Ft lehet. A törlesztés 3 évig szüneteltethető minden egyes gyermek megszületését követően. A második gyermek születését követően a tőketartozás 30%-át elengedi az állam, míg a harmadik érkezésekor a teljes hitelt elengedik. Így válhat a kölcsönből támogatás.

Nem feltétlenül könnyűek ezen hitel feltételei, főleg, ha összehasonlítjuk egy sima személyi kölcsönnel. De az előnyök is jelentősek, amik kárpótlhatják az igénylőket. Nézzük meg, milyen feltételek vannak egyetemistaként.

Fontos feltétel: 3 éves TB jogviszony

Számos feltétele van egy babaváró hitelnek, köztük talán a legfontosabb az, hogy meglegyen a 3 éves folyamatos TB jogviszony. A felsőoktatási jogviszonyhoz automatikusan jár ez is, azonban ezt tudni kell igazolni. Fontos kitétel az is, hogy legalább 180 napnyi, munkaviszonyból származó jövedelmet is tudjunk igazolni.

Mindkettőt elég csak az egyik félnek igazolnia. Így ha csak egyikőtök egyetemista, akkor ez nem okozhat gondot. Azonban nem mindegy, melyik banknál igénylitek meg így a babaváró hitelt, ugyanis nem mind fogadja így el. Azt azonban igen, ha a tanulmányok befejezését követően nem azonnal, hanem fél éven belül sikerült elhelyezkedni.

Igazolni kell a jövedelmet

Bármilyen hitelről is legyen szó, a jövedelem igazolása nagyon fontos. Ez alapján fogják ugyanis a bankok kiszámítani, hogy mekkora törlesztőrészletet vállalhatunk be, illetve ez lesz a fedezete is a törlesztéseknek.

Jó tudni, hogy sajnos az ösztöndíj nem számítható be. És azt is, hogy ha a férj az egyetemista és a feleség dolgozik, akkor kevesebb lesz az igényelhető hitelösszeg, mert a bankok a szülés miatti csökkent jövedelmet is figyelembe veszik.

Fontos az életkor is

A legtöbb bank esetén a minimális életkor az igényléskor 21 évben van meghatározva, de akár 23 éves minimumot is megszabhatnak. Felső korhatár a férfiak esetén nincs, nőknél azonban 41 évben van maximalizálva.

Érdemes tudni ezekről a feltételekről, hogy ne érjenek meglepetések. Illetve azért is, hogy a lehető legtöbbet ki tudjátok hozni a kölcsönből.
 

A rovat további hírei: Mozaik

Könyvet szeretnél, de nem tudod, mit válassz? Segítünk!

Könyvet szeretnél, de nem tudod, mit válassz? Segítünk!

2024. ápr. 24.

Sokan vannak, akik imádnak olvasni – ők azok, akik folyton folyvást gyarapítják könyvgyűjteményüket. Talán nekik nincs is szükségük tanácsra azzal kapcsolatban, mi legyen a következő mű, amit a kosárba raknak. (X)

A bázislakk fontossága körömápolási rutinunkban

A bázislakk fontossága körömápolási rutinunkban

2024. ápr. 23.

Mikor a hibátlan körömápolásról és manikűr eléréséről van szó, sokan csak a lakk színére, illetve a fényt és védelmet adó fedőlakkra helyezik a hangsúlyt. Nem érdemes azonban figyelmen kívül hagyni rutinunkban az alaplakk fontosságát sem, hiszen káros hatással lehet körmünk egészségére és megjelenésére is.  (X)

Milyen esetekben jöhetnek számításba az árnyékoló oldalfalak?

Milyen esetekben jöhetnek számításba az árnyékoló oldalfalak?

2024. ápr. 23.

A tavaszi-nyári időszakban különösen fontos, hogy védelmet biztosítsunk teraszunkon az erős napsugárzással szemben, ugyanis így a felmelegedés ellen is felvehetjük a harcot. (X)

Borongós, esős, szeszélyes áprilisi hetünk lesz

Borongós, esős, szeszélyes áprilisi hetünk lesz

2024. ápr. 22.

A szikrázó napsülésnek egyelőre lőttek a DO időjárási szakértőjének friss prognózisa szerint – és a csúcsértékek is inkább március második felét idézik majd, mint április derekát. De legalább nem sülünk meg.

Hogyan növelhetjük az állóképességünket?

Hogyan növelhetjük az állóképességünket?

2024. ápr. 22.

A teljesítmény kérdése fontos olyankor, amikor rendszeresen sportolunk, szeretnénk látni az eredményeket, s persze egyre többet akarunk kihozni magunkból. (X)

DSTV: a gumicsere hetei

DSTV: a gumicsere hetei

2024. ápr. 22.

Amint a hőmérséklet tartósan 7 fok fölé emelkedik, itt a gumicsere szezonja, derül ki a DSTV összeállítása. E hetekben érdemes a téli abroncsokat nyári szettekre cserélni – minden további fontos részlet kiderül Matticza Krisztián műhelyében. Hangkép.

A svájci autópálya matrica beszerzésének menete

A svájci autópálya matrica beszerzésének menete

2024. ápr. 21.

Svájc úthálózata kifejezetten modernnek számít. Az ország minden nagyobb városa megközelíthető autópályán keresztül, csakúgy, mint a látnivalók többsége. (X)