Dunaújváros Hetilap

Elrendelte a Dunaferr felszámolását a Fővárosi Törvényszék

Öcaline - 2022. december 15. 16:07

A cegkozlony.hu portálon napvilágot látott tájékoztatás szerint a kedden este hozott kormányrendelet nyomán máris fontos dunaújvárosi vonatkozású döntést hozott a Fővárosi Törvényszék. Az ügyben megszólalt Pintér Tamás polgármester is.

A felszámolási eljárásban hozott végzés szerint a törvényszék az ISD Dunaferr Dunai Vasmű Zrt. – mint adós – elleni felszámolási eljárásban döntött. 

Rapid döntések, fontos fejlemények

A híradás szerint a Fővárosi Törvényszék főeljárásban hivatalból elrendelte a Dunaferr felszámolását a már említett 521/2022 (XII. 13.) kormányrendelet alapján.
A törvényszék a felszámolás elrendelése mellett döntött az ideiglenes vagyonfelügyelő kijelöléséről is – a kijelölése elektronikus, véletlenszerű kiválasztás alapján történt. A vonatkozó rendelkezések szerint az ideiglenes vagyonfelügyelőnek a végzés kézhezvételét követő napon meg kell, pontosabban már mától meg is kellett kezdenie a tevékenységét, amelyről 8 napon belül tájékoztatnia kell a bíróságot. 
A híradás szerint a felszámolásban a Fővárosi Törvényszék kizárólagos illetékességgel jár el; ilyen esetekben a törvényszék a kezdeményező kérelem beérkezését követő 3 munkanapon belül elrendeli a felszámolást, ezzel egyidejűleg pedig a felszámolói névjegyzékből ideiglenes vagyonfelügyelőt rendel ki a céghez. 
Fontos tudnivaló, hogy a felszámolásról és az ideiglenes vagyonfelügyelő kijelöléséről szóló végzés elleni fellebbezésnek nincs halasztó hatálya – ráadásul az ideiglenes vagyonfelügyelőt megilletik mindazok a jogok, amelyek a felszámolót megilletik.
A Székesfehérvári Törvényszék Cégbírósága a Dunaferr cégügyében a bíróság hivatalból elrendelte, hogy a vállaltcsoport vezető tisztségviselője, a cég képviseltére – ideiglenes vagyonfelügyelőként a Honoratior Gazdasági Kft. lett.

"Eljött az igazság pillanata..."

A legújabb fejlemények kapcsán Pintér Tamás polgármester a DO érdeklődésére elmondta, hosszú évekig hallgattuk, ahogy az állam azt mondja, megvásárolná a gyárat, de a tulajdonos nem hajlandó azt eladni:
– Már 2020-ban úgy módosult a csődtörvény, hogy a stratégiailag kiemelt cégek esetében az állam elővásárlási joggal rendelkezik, akkor is azt hittük, abban bíztunk, hogy ez a módosítás a Dunaferr miatt történt. Most, hogy egy újabb kormánydöntés értelmében elkezdődött a felszámolás is, innentől kezdve minden lehetőség adott ahhoz, hogy a kormány ezt meglépje. Eljött az igazság pillanata, ha ezt komolyan gondolták korábban, akkor most nincs mire várni, állami kézbe kell venni a vasműt. 
A polgármester szerint egyébként is nagyon bizonytalan a magánbefektetők beavatkozása, mint hangsúlyozta, az elmúlt 2-3 évben láthattuk, hogy több érdeklődő is volt, üzlet azonban nem lett belőle:
– Számunkra két fontos dolog van, az egyik, hogy a gyár tovább működjön, mégpedig úgy, hogy megmaradjon a teljes gyártási spektrum, egy kohászati üzem az igenis a nemzeti szuveneritás fontos eleme. Az úgynevezett folyékony fázis viszont nagyon régen áll, de igenis hiszem, hogy szükség van rá, nem szabad elengedni a felszámolás során sem. A másik nagyon fontos dolog, hogy minden munkás megkapja a teljes bérét. Itt szeretném megismételni azt, hogy annak nagyon örülünk, hogy végre a kormány lépett valamit, de a pontos szándékot azóta sem ismerjük. A vagyonfelügyelő pedig önmagában nem jelent pénzt – vagyis nem tudni, hogy a bérgarancia alapon felül miből lesz fizetés és miből lesz alapanyag. 

A polgármester érdeklődésünkre így summázta a kialakult helyzetet: ha sem magánbefektető nem lesz, sem állami tulajdonvásárlás, akkor a mostani lépés nem más, mint egy szimpla felszámolás – ez pedig tragédia lenne Dunaújvárosnak és egész Magyarországnak.

(Archív fotó: Németh Zsolt)

A rovat további hírei: Közélet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

2024. ápr. 19.

9 európai ország 10 városával együtt, Dunaújváros vezetésével, közvetlen európai uniós forrásból valósul meg az Európai Unió Urbact programjának BiodiverCity projektje. A program partnertalálkozóval startolt Dunaújvárosban kedden délelőtt.

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

2024. ápr. 19.

Április 15-én az egész országban, így Dunaújvárosban is véget ért a fűtési szezon. A hirtelen visszatérő hideg idő miatt azonban Pintér Tamás és az önkormányzat vezetése úgy döntött, hogy egyelőre ne állítsa le a DVG Zrt. a fűtést.

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

2024. ápr. 18.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület. Fontos témákról döntöttek.

A város közbiztonságáért – három díjazottal

A város közbiztonságáért – három díjazottal

2024. ápr. 18.

Kővágóné Kőkuti Eszter tűzoltó főhadnagy, Bak Róbert József rendőr főtörzszászlós, valamint – posztumusz díjazottként – Varga Éva "Hugi", a Pannon Polgárőrség nemrégiben elhunyt titkára érdemelte a szféra legrangosabb önkormányzati elismerését. Méltatások, főhajtással.
 

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

2024. ápr. 18.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Barta Endre alpolgármester a 90. születésnapját ünneplő Imre Józsefnét, Mária nénit köszöntötte otthonában.

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

2024. ápr. 17.

Az autizmussal élők társadalmi befogadását segítő közösségi kezdeményezést szervez a Jószolgálati Otthon Közalapítvány és Homonnai Ferenc: a Mozdulj kékben! című programra a Liget közi sportpályán várják az érdeklődőket szombaton, az akció során online árverést is szerveznek!

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

2024. ápr. 17.

A nyílt ülésen 32, majd zárt ajtók mögött további 3 témáról dönthetnek a képviselők a közgyűlésen – a tanácskozásnak a Városháza ad otthont csütörtökön délelőtt.