Dunaújváros Hetilap

"... ezt nem lehet megtenni több ezer dolgozóval"

Öcaline - 2022. december 14. 10:38

Drámai hangütésű tájékoztatón számolt be Pintér Tamás polgármester az ISD Dunaferr Zrt. válsághelyzetéről a vasmű főkapuja előtt tartott tájékoztatón ma délelőtt. A város első embere azonnali kormányzati beavatkozást, politikától független válságmenedzselést szorgalmazott.

Néhány órán múlt csak, hogy ma reggel nem kezdődött meg a kokszoló leállítása, kezdte tájékoztatóját Pintér Tamás polgármester – az eseményt stílszerűen a vasmű főkapuja előtt, a "Rajta, Újváros!” Egyesület közgyűlési frakciója részvételével tartották ma délelőtt.

Ha kihűl, nem lehet újraindítani

Bár a város első embere egyfelől kedvező hírrel szolgált, ugyanakkor kiemelte, a válsághelyzet nem ért véget:
– Érkezett annyi szén, hogy a kokszolóblokkokba tovább tudják tölteni a szénelegyet. Ám a kohók továbbra is állnak, a kettes kohó már ötödik hete áll, az egyes még régebben – tehát a vasmű meleg vonala jelenleg is áll, dolgozói decemberben csak 200 ezer forintig kapták meg a fizetésüket, és még ma sem tudjuk, hogy a fennmaradó részt megkapják-e. A folyékony fázis technológiája ismert – ha egyszer megáll és kihűlt, akkor szinte lehetetlen újraindítani.

Stratégiai fontosságú vállalat

Pintér Tamás hangsúlyozta, az utolsó pillanatban vagyunk; néhány hete úgy tűnt, hogy az egész gyárban lekapcsolják az áramot és vége a vasműnek, a múlt héten úgy tűnt, hogy csak hétfőig van alapanyag:
– Most az utolsó pillanatban halasztották el a szerdai leállást –ezt nem lehet megtenni több ezer dolgozóval, ez az érzelmi hullámvasút, amire ültették őket, elfogadhatatlan.  Az elmúlt hetekben különösen, de az elmúlt évek során is folyamatosan jeleztük, hogy szükség van a beavatkozásra. Nemcsak a több ezer ember munkahelye miatt, hanem mert a Dunaferr hazánk utolsó, stratégiai fontosságú kohászati üzeme. Amikor a szomszédban háború dúl, akkor nem hiba, hanem bűn lemondani a hazai acélgyártásról– ez békeidőben is a nemzeti szuverenitás fontos eleme, most viszont még inkább. 

Szükség van a hatékony beavatkozásra

A polgármester felidézte: az elmúlt évek során több megoldási lehetőséget ajánlottak a kormánynak – eddig egyetlen egyet sem fogadtak meg. Az elmúlt időszakban Dunaújváros önkormányzata 2 milliárd forintos iparűzési adó átütemezését engedélyezte a Dunaferrnek. Ez a saját bevétel jelentős része, így óriási áldozat a várostól – de biztosított még néhány hetet a cégnek, hogy addig megérkezhessen a megoldás, emelte ki Pintér Tamás. A városvezető hatékony és gyors kormányzati beavatkozást sürgetett:
– Különleges gazdasági övezetet viharos gyorsasággal kapott Dunaújváros az Orbán-kormánytól, de különleges megoldást vagy segítségre nagyon sokat kell várni. Közben több ezer ember sorsa bizonytalan, fizetésük késve érkezik, a kohók leállításával milliárdos károk keletkeznek, és folyamatosan vándorolt el a Vasmű szakembergárdája. Az elmúlt hónapokban több száz olyan szakember hagyta ott a gyárat, akikre szükség van a termeléshez, és időben érkező segítség esetén megtarthatók lettek volna. Megoldás évek óta van, csak akarat kellett volna hozzá, hiszen törvényi lehetőség van arra, hogy az állam stratégiai felügyelet alá vonja a Dunaferrt. Ezt a debreceni Kartonpack Dobozipari Nyrt.-vel már megtették – ebben a cégben is viták voltak a tulajdonosok között, a kormány pedig stratégiai fontosságúnak tartotta a működést. Ha valamelyik cég még ilyen, akkor a Dunaferr biztosan. 

Megoldást jelenthet a rendelet

Pintér Tamás szerint az éjszaka megjelent újabb kormányrendelet szintén megoldás lehet a Dunaferr számára – ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy bár 2020 óta lehetőség van arra, hogy a stratégiailag kiemelt vállalatok felszámolását a kormány irányítsa, az elmúlt két évben ezt a Dunaferr esetében  mégsem alkalmazták:
– A mostani kormánydöntés egy fontos lépés a lehetséges befektetőknek, de a mérlegbeszámolótól még nem lesz vacsora a vasműs dolgozók asztalán. Várjuk, nagyon várjuk azt a tőkeerős befektetőt, aki megmenti a hazai acélgyártást, működteti a Dunaferrt, feléleszti a kokszolót is, és biztosítja azt, hogy ne legyenek elbocsátások. A kormányzattól továbbra is azt várjuk, hogy ne álljon az útjába egy új tulajdonosnak, ne akadályozza a tulajdonosváltást úgy, mint az elmúlt években.
A polgármester zárszavában kiemelte, nem lehet úgy játszani az itt dolgozó ezrekkel, ahogyan az az elmúlt hetekben történt:
– Közeledik a karácsony, minden vasműs dolgozó megérdemli, hogy nyugodt körülmények között töltse az ünnepeket. Mindez csak szándék kérdése, de tízezrek sorsa, egy egész térség és egy egész iparág jövője függ a következő napok lépéseitől. Bízunk benne, hogy mindenki elvégzi a saját munkáját a gyár érdekében. Mi, ahogyan eddig is, úgy a jövőben is pártpolitikát félretéve állunk ki a Dunaferrért és az ott dolgozókért – rajtunk nem múlik a jövő; nem rajtunk múlik a jövő.

A hosszú távú működtetés lehet a cél – és a megoldás

Újságírói kérdésre válaszolva a polgármester megerősítette, a Liberty Steel szakemberei többször jártak és tárgyaltak Dunaújvárosban. Pintér Tamás hangsúlyozta, bízik abban, hogy minden akadályt elgördít a kormányrendelet az új befektető elől:
– Olyan tőkeerős befektetőre van szükség, amely megmenti a vasművet, és hosszú évtizedekre biztosítja a vállalatcsoport hatékony és eredményes működését. Az egyelőre bizonytalan, hogy a tulajdonosváltás mikor és milyen feltételekkel következik be, de remélem, hogy mielőbb megoldás születik – a folyékony fázis megmentése most az elsőrendű feladat, hiszen ennek függvényében kerülhet sor olyan lépésekre, amelyek nyomán nem lesznek elbocsátások a vasműben.

A rovat további hírei: Közélet

Megújulnak a parkolók a Liget közben

Megújulnak a parkolók a Liget közben

2024. ápr. 23.

A kivitelezés előtti utolsó szakmai egyeztetésen vett részt a Liget közben Szabó Zsolt alpolgármester, a körzet képviselője a napokban. Hamarosan meglévő parkolókat újítanak fel, illetve újakat is építenek.

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

2024. ápr. 22.

Januártól március végéig összesen 8195 darab Dunaújváros kenyere fogyott a Széchenyi Pékség és az önkormányzat közös akciójában, amelyeknek árából 50 forint került egy jótékonysági alapba – ez 409 ezer 750 forintot jelent a Pentele Baráti Kör Egyesületnek. 

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

2024. ápr. 20.

Intézményátadó ünnepséget szerveztek a volt Bánki iskolában a közelmúltban. Mostantól az épület egyik földszinti szárnyában a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió nappali szociális központot üzemeltet. Szívvel segítenek.

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

2024. ápr. 20.

Bujáki Györgyné a 90. születésnapját ünnepelte – ez alkalomból igencsak jó hangulatban fogadta Barta Endre alpolgármestert, aki az önkormányzat ajándékai mellett a város nevében a jókívánságokat is tolmácsolta. Isten éltesse, Anna néni! 

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

2024. ápr. 19.

9 európai ország 10 városával együtt, Dunaújváros vezetésével, közvetlen európai uniós forrásból valósul meg az Európai Unió Urbact programjának BiodiverCity projektje. A program partnertalálkozóval startolt Dunaújvárosban kedden délelőtt.

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

2024. ápr. 19.

Április 15-én az egész országban, így Dunaújvárosban is véget ért a fűtési szezon. A hirtelen visszatérő hideg idő miatt azonban Pintér Tamás és az önkormányzat vezetése úgy döntött, hogy egyelőre ne állítsa le a DVG Zrt. a fűtést.

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

2024. ápr. 18.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület. Fontos témákról döntöttek.