Dunaújváros Hetilap

Szép közösségi program kerekedett az évzáró véradásból Újtelepen

Öcaline - 2022. december 29. 18:04

Pezsgő, édesség, kitűző, de még csillagos ötös gulyásleves is várta az önkénteseket a naptári év utolsó kihelyezett véradásán – a helyszín a Városvédők Újtelepért Egyesület bázisa volt tegnap délután. Az összesített adatsorból kiderül, 53 önkéntes mentett meg három-három életet!

Megadta a módját az óévbúcsúztatónak a véradók közössége: a Városvédők Újtelepért Egyesület ünnepi eseménysorozatának utolsó attrakciójaként szerveztek kihelyezett alkalmat a volt újtelepi iskolában, természetesen a Magyar Vöröskereszt Dunaújvárosi Területi Szervezetével közösen.

Mindenki boldog

Volt olyan időszak, hogy akár a "Megtelt" táblát is ki lehetett volna akasztani az egyesületi bázison, akkora zsúfoltság kerekedett, így érthető büszkeséggel nyilatkozott a DSTV kamerája előtt Kisné Fehér Éva egyesületi elnök is:
– Nagyon örülünk annak, hogy immár évek óta visszatérnek a véradók hozzánk – ahogy mondani szoktuk, Újtelepen mindig történik valami, és ez most hatványozottan igaz, hiszen a mai alkalom egyfelől az önkéntes véradók utolsó idei kihelyezett eseménye, másrészt az egyesületünk által szervezett ünnepi programsorozat záróakkordja. Ezt hangsúlyozandó egy kis közösségi programmal, főzőcskézéssel is készültünk – az ajándékok mellett meglepetésként finom falatokkal is várjuk a véradókat.

Remekül alakultak a decemberi mutatók, és az utolsó kihelyezett eseményen tapasztalt aktivitás is jelentős, hangsúlyozta érdeklődésünkre Feth Katalin, a Vöröskereszt helyi szervezetének vezetője:
– Nagyon örülünk, hogy az esztendő utolsó alkalmai ilyen szépe sikerültek, most is nagy a zsúfoltság, és bár még közel sem vagyunk a végén, de jó esély van arra, hogy ezen az egy alkalmon átlépi a félszázas álomhatárt az önkéntesek száma! Az egész december varázslatosan alakult – nagyon boldogok vagyunk, és nagyon büszkék a dunaújvárosi, térségi alkalmakon tapasztalt aktivitásra. Itt ragadnám meg az alkalmat, hogy köszönetet mondjak mindenkinek, aki akár közreműködőként, akár véradóként segítette a munkánkat egész évben – boldog új esztendőt kívánok mindenkinek, és persze várjuk a régi és az új véradókat az újév alkalmain is!

Nagyot szólt a gulyáságyú!

A szerdai esemény egyik fő attrakciójának az a gulyásleves-parti bizonyult, amelyre nagy-nagy szeretettel várták a "csapolás" után a véradókat. Bilinszky György "Safi" mestermunkája a klasszikus Bisztró-ízvilágot varázsolta a helyszínre – a vendéglátó Tóth Kálmán önkormányzati képviselő, az MSZP helyi elnöke volt, aki egyúttal a városi rekorder is a maga 138 véradásával:
– A gulyásleves, valamint az önkormányzat által felajánlott, pezsgőt és édességet tartalmazó ajándékcsomag apró, de fontos gesztus a váradók felé – ezzel szeretnénk szimbolikusan is köszönetet mondani önkéntes tevékenységükért. Jómagam személy szerint is véradásra buzdítok mindenkit – egyfelől fontos egészségvédő szerepe, másrészt az abban megtestesülő segítségnyújtás miatt. Sokszor emlegetett, de nagyon fontos tétel, hogy egy-egy véradással három ember életét is megmentheti valaki – ebből eredően nagyon fontos, hogy ahogy az elmúlt évben, úgy jövőre is aktívak maradjanak a város önkéntes véradói, és lehetőleg növekedjen is a számuk!  

Az átlépett álomhatár és a közeljövő alkalmai

Örömteli adattal jelentkezett az esemény után Feth Katalin: átlépte az összeállításban még csak vágyott és remélt álomhatárt a résztvevők száma, az újtelepi bázison összesen 53 önkéntes véradó segített embertársain – utólag is nagy köszönet jár nekik, és nagy gratuláció a szervező csapatnak!

A naptári év végeztével persze közel sem fejeződik be a véradások sorozata – teljes januári menetrenddel ugyan egyelőre nem szolgálhatok, de az első három alkalom időpontja már biztos, az alábbi helyszíneken és időpontban várják az önkéntes véradókat! 

január 3., kedd 13-15 óra – Vérellátó (Vasmű út 10.)
január 5., csütörtök 8-10 óra – Vérellátó (Vasmű út 10.)
január 10., kedd 14-17 óra – Decathlon (Kandó Kálmán tér 12.)

Várják a régi és az új önkénteseket – a jelszó ismerős: vért adni 2023-ban is menő! 

(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Közélet

DSTV: elkezdődött a lomtalanítás

DSTV: elkezdődött a lomtalanítás

2023. már. 21.

A tavaszi sorozat első akciója a Római városrészben volt múlt szombaton, derül ki a DSTV összegzéséből. A lomtalanítást az elmúlt időszakban bevált gyakorlat szerint szervezi az önkormányzat és a Dunanett Kft. – szinte minden hétre jut alkalom. Hangkép.

DSTV: újra nyitva az adománykuckó

DSTV: újra nyitva az adománykuckó

2023. már. 20.

Ismét megnyitotta kapuját Adománykuckó, derül ki a DSTV összegzéséből. A Törő Anikó irányításával működő a Római városrészi karitatív bázis módosított az adományozás feltételein, de töretlen lendülettel várja mind az adományozókat, mind a rászorulókat. Hangkép.
 

Padok, parkok, játszóterek, járdák és útszegélyek újulnak meg

Padok, parkok, játszóterek, járdák és útszegélyek újulnak meg

2023. már. 18.

A kellemes márciusi időjárás sokakat kicsalogat a betonrengetegből, szívesen megyünk a parkokba – Mezei Zsolt városüzemeltetésért felelős alpolgármestert arról kérdeztük, hogyan áll a város tavaszi nagytakarítása?

"A lényeg változatlan: Dunaújvárosért dolgozom továbbra is!"

"A lényeg változatlan: Dunaújvárosért dolgozom továbbra is!"

2023. már. 17.

Szabó Zsolt, Dunaújváros gazdasági alpolgármestere, a 6-os választókerület önkormányzati képviselője a héten jelentette be, hogy a Párbeszédet, annak országos elnökségét elhagyva, mostantól a Demokratikus Koalíció tagjaként folytatja munkáját. 

Fontos változások várhatók a buszközlekedésben májustól

Fontos változások várhatók a buszközlekedésben májustól

2023. már. 17.

Először a koronavírus járvány, majd az energiaárak írták át az életünk szinte minden mozzanatát, ami érthető módon érintette a városi buszközlekedést is. Most módosul a rendszer – a diákok és nyugdíjasok éves bérlete 1200 forint lesz!

Iváncsa szerint nekünk nem jár pénz. Szerintünk jár! És baj, ha nem jut!

Iváncsa szerint nekünk nem jár pénz. Szerintünk jár! És baj, ha nem jut!

2023. már. 16.

A képviselőtestület mindösszesen 54 napirendi pontban hozott határozatot, köztük számos fajsúlyos kérdésben a Városháza közgyűlési termében ma délelőtt. Fókuszban: Iváncsa!

Tavaszi start: a megszokott módon folytatódik a lomtalanítás

Tavaszi start: a megszokott módon folytatódik a lomtalanítás

2023. már. 16.

Hamarosan elstartol a tavaszi lomtalanítás: a már hagyományos akciósorozat a Római városrészben kezdődik szombaton – négy helyszínen várják a lakókat a kihelyezett konténerek, ahol a már szükségtelenné vált, felhalmozódott eszközeiktől megszabadulhatnak.