Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

"... a kultúrára a legnagyobb válság idején is szükség van"

doszerk - 2023. január 22. 17:04

A magyar kultúra napján kínzóan aktuális gondolatot foglal össze a cím – egyúttal kijelöli az önkormányzati munka egyik lényeges pillérének helyét is.

Év eleji intézménylátogatásra indult Szabó Zsolt gazdasági alpolgármester, aki nélkülözhetetlennek tartja a személyes kapcsolattartást. Elsőként az Intercisa Múzeumban Farkas Lajos igazgatóval egyeztetett, akivel az intézmény 2023-as terveit elemezték az energiaválság okozta nehézségek tükrében elemezték. Látogatása alkalmat adott az intézmény új időszaki kiállításának megtekintésére is, hangsúlyozta:
– Dunaújváros önkormányzata több kulturális intézmény fenntartásában működik közre, melyekkel folyamatos, személyes kapcsolattartásra törekszem. Idén elsőként Farkas Lajost és az Intercisa Múzeumot látogattam meg, ahol amellett, hogy az idei tervekről beszélgettünk, megtekintettem az időszaki kiállítást is, amely lokálpatriótaként is számos érdekességet tartogatott számomra városunk múltjáról.
A kőbaltától a plumbatáig – Fegyverek és harcosok Dunaújváros és környéke területén az őskortól a római korig címmel kollégái ezúttal is informatív kiállítást hívtak életre, emelte ki az intézményvezető:
– Mindenkit arra biztatok, hogy látogasson el hozzánk, és tekintse meg, hiszen ezt a tudást nem magunknak gyűjtjük, ez mindannyiunké. Egyúttal arra is ékes bizonyíték, hogy a kultúrára a legnagyobb válság idején is szükség van.
A kiállított tárgyak között látványos makettek, római kori fegyverek, harci öltözékek láthatók. Farkas Lajos azt is hangsúlyozta, hogy az időszaki kiállítással április 30-ig várja az érdeklődőket az , azonban tekintettel a kialakult helyzetre, előzetes bejelentkezés szükséges – a 25/411 315-ös telefonszámon várják a múzeumlátogatók bejelentkezését.

A tárlat nyitott – mindenkit szeretettel várnak!

DMJV Önkormányzata
(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: szép sikert aratott az Újévi Gála a Kultikban (galériával)

DSTV: szép sikert aratott az Újévi Gála a Kultikban (galériával)

2023. jan. 24.

Új helyen, de a szokott színvonalon varázsolta el a közönséget a Sándor Frigyes Zeneiskola az Újévi Gála hangversenyén – az intézmény növendékeinek és tanárainak koncertje után a Kelemen Angelika Jazz Quartet aratott jelentős tapsokat a Kultik Dunaújváros színpadán. Hangkép és galéria itt!
 

Gyönyörű ünnep – Kurucz Gergely kapta a "Pro Cultura Intercisae" díjat (galériával)

Gyönyörű ünnep – Kurucz Gergely kapta a "Pro Cultura Intercisae" díjat (galériával)

2023. jan. 23.

A szféra legrangosabb önkormányzati elismerését a magyar kultúra napja alkalmából rendezett ünnepségen vehette át a helyi kórusmozgalom meghatározó személyisége az evangélikus templomban vasárnap.

Ünnepeljük együtt a magyar kultúra napját!

Ünnepeljük együtt a magyar kultúra napját!

2023. jan. 20.

1989 óta ünnepnap a Himnusz születésnapja: a dunaújvárosi ünnepet díjátadó és a Quintia együttes koncertje színesíti az evangélikus templomban vasárnap. Mindenkit szeretettel várnak!

Gála 2023 – újévi koncert a Kultikban

Gála 2023 – újévi koncert a Kultikban

2023. jan. 19.

Új helyszínen, de a több éves hagyomány képletét folytatva várja a Gála 2023 című újévi koncertjére a muzsika szerelmeseit a Sándor Frigyes Zeneiskola. A hangversenynek a Kultik Dunaújváros mozi ad otthont pénteken délután és este!

DSTV: stabil kedvenc az MMK

DSTV: stabil kedvenc az MMK

2023. jan. 19.

Újra nagy fölénnyel hódította el a kategóriagyőzelmet a Munkásművelődési Központ a Dunaújváros Kedvence elnevezésű voksversenyen. A tartós siker titka az intézményhez kötődő közösségek erejében rejlik. Hangkép.

Szabad Szemmel: "Műszakváltás" a Szertelen Házban

Szabad Szemmel: "Műszakváltás" a Szertelen Házban

2023. jan. 16.

Kínzóan aktuális témával folytatódik az új évben a Szertelen Házban futó KineDok sorozat – a "Műszakváltás" kedden délután pörög, mindenkit szeretettel várnak!

DSTV: mesemondók versenghetnek – újra online!

DSTV: mesemondók versenghetnek – újra online!

2023. jan. 15.

Harmadszor hirdette meg idén online formában a mesemondó gyerekek viadalát a József Attila Könyvtár, derül ki a DSTV összegzéséből. A résztvevők újra az Aranyalma-díjért csatázhatnak a gyermekkönyvtár megméretése során. Hangkép.