Csapadékos hetünk lesz – a végén akár hó is jöhet!

Öcaline - 2023. január 16. 10:06

Párás, csapadékos, jellemzően esős időszak elé nézünk a DO meteorológiai szakértőjének friss előrejelzése szerint. A hét második felében lehűlés is jöhet, szombaton és de pláne vasárnap már havazás várható.

"Szinte egész héten eshet" – nem sok kétséget hagyott szokásos hétindító prognózisa elején Krausz Mikes Miklós. A Köpönyeg.hu tematikus időjárási portál szakértő szerkesztője napi bontású előrejelzésekkel is szolgál – ezek szerint ma például erősen felhős, vagy borult lesz az ég. Eleinte a Dunántúlon várható eső, havas eső – közlekedők, figyelem, a magasabban fekvő tájakon havazás is –, majd a csapadék a Dunától keletre lesz jellemző. A délies szél megerősödik, 2 és 9 fok között alakul a hőmérséklet.
A közeli kilátások némi változással kecsegtetnek a friss modellek szerint: kedden hajnalban, majd reggel többfelé várható eső – az északi hegyes-völgyes vidékek lakói hóra készülhetnek –, majd nyugat felől átmenetileg csökken a felhőzet, a nap is kisüthet. Ám nem sokáig tart a derült idő: délután délnyugat felől újabb csapadéktömb érkezik – 10 fok köré enyhül a levegő, ám közben erős maradhat a délnyugati szél.
Marad a borongós idő szerdán is, csak átmeneti felszakadozások lehetnek a felhőzetben, ám délnyugat felől több alkalommal ered el az eső, miközben viszont még mindig 10-12 fokot mérhetünk. Valódi változás várható a hét közepétől – elsősorban a hőmérsékleti értékek tekintetében. Már csütörtökön erősen felhős, párás időre számíthatunk; inkább délen és keleten valószínű újabb csapadék, máshol már kisebb az esély erre – viszont 5 fok köré csökken a hőmérséklet, és reggel a hidegebb területeken már fagyos útra is készülhetnek a közlekedők.
A hét utolsó napjaiban folytatódik az erősen felhős, vagy borult idő. Többfelé várható csapadék, mely az eső mellett az ország északnyugati felén egyre inkább havazás lehet már pénteken is. A viharossá fokozódó északnyugati széllel újabb hűvös, csapadékos légtömegek érhetik el térségünket, és bár csökken a csapadékhajlam, vasárnap már havazás lehet az ország egész területén.

Az első komolyabb télies időszakra izmozhatunk – ilyenkor kötelező a figyelmeztetés: vigyázzanak az utakon egymásra is, magukra is!

(Fotó: Így látjuk MI! – Holczer Tibor felvétele)
 

A rovat további hírei: Mozaik

Hogyan enyhítsd az orrdugulást?

Hogyan enyhítsd az orrdugulást?

2024. ápr. 19.

Te is szinte mindennapos orrdugulással küzdesz? Szerte a világon emberek millióit érinti, és nagyon zavaró tud lenni ez a probléma. Sokszor úgy érezzük, hogy nincs is rá hatékony gyógyír. A legtöbben különféle gyógyszeres orrspray-vel igyekeznek enyhíteni a tüneteket, pedig az irritálja a nyálkahártyát, és gyors függőséget alakíthat ki.  (X)

A piacon tartják a Csomagtartóvásárt – és vasárnap lesz a vásárnap

A piacon tartják a Csomagtartóvásárt – és vasárnap lesz a vásárnap

2024. ápr. 19.

Új helyen, de a régi lendülettel folytatja az újrahasznosításon és a közösségi élményen alapuló kezdeményezését a Csomagtartóvásár és Bolhapiac szervező csapata: az idei első vásárnap április 21-én, vasárnap lesz, a helyszínként pedig a dunaújvárosi piacot veszik birtokba az árusok, standolók.

"Süss fel, Nap!" a Dunai Kincses Kertben

"Süss fel, Nap!" a Dunai Kincses Kertben

2024. ápr. 18.

A jó idő reményében, igazi tavaszi kavalkádot ígérve szervezi meg a következő forgatagot a Dunai Kincses Kert szervező csapata – szombaton délután várnak mindenkit a Szalki-szigen.

A nyár slágere!

A nyár slágere!

2024. ápr. 18.

Kitalálod, mi lehet? Forró olajban kisütött kelt tészta, ami a mai napig a magyarok kedvence. Leginkább sós, de manapság készítik már édesen is. (X)

Miért és mire jó egy hőszivattyú?

Miért és mire jó egy hőszivattyú?

2024. ápr. 17.

Olyan korszerű fűtési megoldásra vágyik, amellyel környezetbarát módon tudja melegen tartani otthonát? Keresi azt a rendszert, amely télen-nyáron kellemes hőfokot biztosít otthonában? Szeretné alacsonyan tartani a rezsiköltségeket? Ha ezekre a kérdésekre "igen" a válasz, akkor Önnek érdemes kicsit jobban megismernie a hőszivattyúk működését, típusait. (X)

DSTV: 41 éve javítja a lábbeliket

DSTV: 41 éve javítja a lábbeliket

2024. ápr. 17.

Egy letűnő szakma utolsó dunaújvárosi képviselőjét mutatja be a DSTV összeállítása. Majlinger János cipész már több mint négy évtizede dolgozik, Technikum városrészi műhelyének titkaiba is örömmel avatja be a nézőt. Hangkép.

A legalapvetőbb kiegészítők, melyek nem hiányozhatnak a fürdőszobából

A legalapvetőbb kiegészítők, melyek nem hiányozhatnak a fürdőszobából

2024. ápr. 16.

Mindenkivel előfordult már, hogy a zuhany alól kilépve hirtelen rádöbbent, hogy nincs a kéznél törölköző, mert például a mosásban van vagy kint felejtettük. (X)