Emberölés kísérlete a vád a mérgezéses ügy gyanúsítottja ellen

Öcaline - 2023. január 24. 16:20

A Fejér Vármegyei Főügyészség minősített emberölés bűntettének kísérlete és más bűncselekmények miatt vádat emelt azzal a férfival szemben, aki meglopott, majd megmérgezett egy idős dunaújvárosi házaspárt.  A szépkorú asszony túlélte, férje a kórházban elhunyt. Bestiális bűntény.

Nagy vihart kavart eset jutott ügyészségi szakba, tudatta a főügyészség közleménye. A vádirat felidézi a 2020-ban történt bestiális bűncselekményt – amely szerint a férfi elhatározta, hogy a saját nagynénje és annak házastársa bizalmába férkőzve próbál pénzhez jutni, mivel tudta, hogy közvetlen hozzátartozójuk nincs. 

Kifosztással kezdte

A férfi látogatásai előbb csak sűrűsödtek annak érdekében, hogy a rossz fizikai, mentális állapotban lévő sértettekben bizalmat ébresszen. Ennek során ellopta a ruhásszekrényben elrejtett 4 millió forintot, majd később újabb 2 millió forintnak is lába kelt – az idős asszony észrevette a pénz eltűnését, ezért a megmaradó 8 millió forintot elhelyezte a bankszámlán.
A férfi a sértett által igényelt új bankkártya kézbesítésével megismert a kártya kódját, majd a kártyát megszerezte. A férfi összesen 34 alkalommal csapolta meg a kártyát – újabb 5,1 millióval károsítva meg az idős párt. Az összeget az élettársával közösen felélték – illetve mintegy 2,7 millió forintot bankkártyás vásárlások során költöttek el. 
Bűnös mellékszál, hogy a férfi fia és annak élettársa is tudott a bankkártya megszerzéséről – ők a vásárlásokkal 425 ezer forint kárt okoztak.

Gyilkosságba torkollt

Az ügy akkor vett újabb fordulatot, amikor az idős asszony sikertelenül próbált 100 ezer forintot felvenni, ezért panaszt tett, így a pénzintézet vizsgálatot rendelt el, amelyről a férfi tudomást szerzett. Ekkor elhatározta, hogy nyugtató felhasználásával megöli a sértetteket megöli – állítása szerint tervéről élettársát nem tájékoztatta.
A férfi 2020. február 20-án – azt állítva, hogy születésnapot érkeztek ünnepelni – magával vitt egy üveg bort a házaspárhoz. A férfi a nyugtatóból nagyobb mennyiséget porrá törve belekevert a borba, abból töltött a sértetteknek, és a borosüveget a szobába bekészítette. A sértettek megitták a bort, amelyre az idős asszony rosszulléttel, hányással, egyensúlyvesztéssel reagált, az idős férfin ekkor még a gyógyszermérgezés tünetei nem voltak észlelhetők. A vádlott és élettársa a sértetteket magukra hagyták, ráadásul azért, hogy ne tudjanak segítséget kérni, a férfi az idős asszony mobiltelefonját elvitte, a és kihúzta a vezetékes telefon kábelcsatlakozóját is. A borosüveget és a bögréket magával vitte, azokat összetörte, és egy hulladékgyűjtőbe dobta.

A férfi a következő napokban nem látogatta a sértetteket, élettársa pedig nem nyújtott segítséget nekik. A vádlottak három nap múlva mentek el a sértettek lakásához, azért hogy a férfi meggyőződjön a házaspár állapotáról. Amikor nem nyitottak ajtót, a férfi nem akart segítséget hívni, csupán az élettársa nyomására tárcsázta a segélyvonalat. Az idős párt kórházba szállították; az asszony állapota az ellátás során stabilizálódott, az idős férfi azonban március elején elhunyt. Halálának oka heveny keringési elégtelenség volt, a szakértői vizsgálat szerint állapotának rohamszerű, végül halálához vezető romlásához hozzájárult a nyugtató hatóanyagtartalma miatti több napos, zavart tudatállapotban töltött mozgásképtelenség is.

A rendőrségi vizsgálat nyomán a 26 éves ócsai nőt őrizetbe vettek, 58 éves dunaújvárosi élettársa ellen elfogatóparancsot adtak ki a rendőrök. M. Lászlót Debrecenben csípték el 2020 nyarán.

Az ügyészség vádiratában a férfival szemben fegyházbüntetés kiszabását és közügyektől eltiltást, élettársával szemben felfüggesztett szabadságvesztés büntetés, a férfi fiával és élettársával szemben pedig – tárgyalás mellőzésével – ugyancsak felfüggesztett szabadságvesztés büntetés kiszabását indítványozta. Az ügyészség a sértett által előterjesztett polgári jogi igény elbírálására is indítványt tett, erősítette meg az ügyészség összegzése.

(Címlap- és nyitókép: FVMRFK; belső oldali kép: egy kocka a FVMRFK videójából)
 

A rovat további hírei: Sziréna

Emberkereskedelem, prostituálás, kényszermunka – családi vállalkozásban

Emberkereskedelem, prostituálás, kényszermunka – családi vállalkozásban

2023. jan. 26.

Befejezték a nagy vihart kavart ügy vizsgálatát a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság munkatársai – az elfogás ténye mellett sikerült felszámolni a kizsákmányolást; az összegzés végén egy aktuális felhívás is olvasható!

Mezőfalváról tűnt el a kamaszlány – Enyingen találták meg

Mezőfalváról tűnt el a kamaszlány – Enyingen találták meg

2023. jan. 26.

Eltűnés miatt körözött 15 éves lányt találtak meg a rendőrök Enyingen tegnap délben. Mezőfalváról koccolt engedély nélkül, értesült a DO.

Indítvány az emberkereskedelemmel, kényszerítéssel vádolt férfi és az anyja letartóztatására

Indítvány az emberkereskedelemmel, kényszerítéssel vádolt férfi és az anyja letartóztatására

2023. jan. 23.

Erőszakkal vett rá munkára és szerződéskötésekre egy férfit, továbbá prostitúcióra nőket az emberkereskedő – a becstelen sorozatban saját anyja lett a bűntársa, áll az ügyészség közleményében.

Bankkártyás csalás miatt keresik az asszonyt

Bankkártyás csalás miatt keresik az asszonyt

2023. jan. 20.

A dunaújvárosi nyomozók kérik a lakosság együttműködését az ismeretlen elkövető azonosításához. Jelentkezzen, ha tud róla – és persze már egy megosztás is segíthet!

Emberkereskedelem, kényszermunka, prostitúció – elfogás a vége (videóval)

Emberkereskedelem, kényszermunka, prostitúció – elfogás a vége (videóval)

2023. jan. 18.

Hosszú bűnlajtsrom terheli H. Róbert és társai számláját – a csapat több nőt is prostitúcióra kényszerített, a napokban otthonában ütöttek rajta a rendőrök. Extrém durva történet, szexpartner-keresőre regelő anyukával és súlyos pénzekkel.

Eltűnt, nagyon keresik Piroskát

Eltűnt, nagyon keresik Piroskát

2023. jan. 17.

A dunaújvárosi kapitányság kezdett eljárást a 16 esztendős fiatal eltűnése ügyében. Felhívás itt – és már egy megosztás is segíthet!

Négyen vertek össze egy férfit – vádemelés a vége

Négyen vertek össze egy férfit – vádemelés a vége

2023. jan. 14.

Minden volt, mint a régi búcsúban: arcon fejelés, ökölcsapások, cipőzés – négy ember ment egy ellen, most jutott vádemelésig a történet.