Emberölés kísérlete a vád a mérgezéses ügy gyanúsítottja ellen

Öcaline - 2023. január 24. 16:20

A Fejér Vármegyei Főügyészség minősített emberölés bűntettének kísérlete és más bűncselekmények miatt vádat emelt azzal a férfival szemben, aki meglopott, majd megmérgezett egy idős dunaújvárosi házaspárt.  A szépkorú asszony túlélte, férje a kórházban elhunyt. Bestiális bűntény.

Nagy vihart kavart eset jutott ügyészségi szakba, tudatta a főügyészség közleménye. A vádirat felidézi a 2020-ban történt bestiális bűncselekményt – amely szerint a férfi elhatározta, hogy a saját nagynénje és annak házastársa bizalmába férkőzve próbál pénzhez jutni, mivel tudta, hogy közvetlen hozzátartozójuk nincs. 

Kifosztással kezdte

A férfi látogatásai előbb csak sűrűsödtek annak érdekében, hogy a rossz fizikai, mentális állapotban lévő sértettekben bizalmat ébresszen. Ennek során ellopta a ruhásszekrényben elrejtett 4 millió forintot, majd később újabb 2 millió forintnak is lába kelt – az idős asszony észrevette a pénz eltűnését, ezért a megmaradó 8 millió forintot elhelyezte a bankszámlán.
A férfi a sértett által igényelt új bankkártya kézbesítésével megismert a kártya kódját, majd a kártyát megszerezte. A férfi összesen 34 alkalommal csapolta meg a kártyát – újabb 5,1 millióval károsítva meg az idős párt. Az összeget az élettársával közösen felélték – illetve mintegy 2,7 millió forintot bankkártyás vásárlások során költöttek el. 
Bűnös mellékszál, hogy a férfi fia és annak élettársa is tudott a bankkártya megszerzéséről – ők a vásárlásokkal 425 ezer forint kárt okoztak.

Gyilkosságba torkollt

Az ügy akkor vett újabb fordulatot, amikor az idős asszony sikertelenül próbált 100 ezer forintot felvenni, ezért panaszt tett, így a pénzintézet vizsgálatot rendelt el, amelyről a férfi tudomást szerzett. Ekkor elhatározta, hogy nyugtató felhasználásával megöli a sértetteket megöli – állítása szerint tervéről élettársát nem tájékoztatta.
A férfi 2020. február 20-án – azt állítva, hogy születésnapot érkeztek ünnepelni – magával vitt egy üveg bort a házaspárhoz. A férfi a nyugtatóból nagyobb mennyiséget porrá törve belekevert a borba, abból töltött a sértetteknek, és a borosüveget a szobába bekészítette. A sértettek megitták a bort, amelyre az idős asszony rosszulléttel, hányással, egyensúlyvesztéssel reagált, az idős férfin ekkor még a gyógyszermérgezés tünetei nem voltak észlelhetők. A vádlott és élettársa a sértetteket magukra hagyták, ráadásul azért, hogy ne tudjanak segítséget kérni, a férfi az idős asszony mobiltelefonját elvitte, a és kihúzta a vezetékes telefon kábelcsatlakozóját is. A borosüveget és a bögréket magával vitte, azokat összetörte, és egy hulladékgyűjtőbe dobta.

A férfi a következő napokban nem látogatta a sértetteket, élettársa pedig nem nyújtott segítséget nekik. A vádlottak három nap múlva mentek el a sértettek lakásához, azért hogy a férfi meggyőződjön a házaspár állapotáról. Amikor nem nyitottak ajtót, a férfi nem akart segítséget hívni, csupán az élettársa nyomására tárcsázta a segélyvonalat. Az idős párt kórházba szállították; az asszony állapota az ellátás során stabilizálódott, az idős férfi azonban március elején elhunyt. Halálának oka heveny keringési elégtelenség volt, a szakértői vizsgálat szerint állapotának rohamszerű, végül halálához vezető romlásához hozzájárult a nyugtató hatóanyagtartalma miatti több napos, zavart tudatállapotban töltött mozgásképtelenség is.

A rendőrségi vizsgálat nyomán a 26 éves ócsai nőt őrizetbe vettek, 58 éves dunaújvárosi élettársa ellen elfogatóparancsot adtak ki a rendőrök. M. Lászlót Debrecenben csípték el 2020 nyarán.

Az ügyészség vádiratában a férfival szemben fegyházbüntetés kiszabását és közügyektől eltiltást, élettársával szemben felfüggesztett szabadságvesztés büntetés, a férfi fiával és élettársával szemben pedig – tárgyalás mellőzésével – ugyancsak felfüggesztett szabadságvesztés büntetés kiszabását indítványozta. Az ügyészség a sértett által előterjesztett polgári jogi igény elbírálására is indítványt tett, erősítette meg az ügyészség összegzése.

(Címlap- és nyitókép: FVMRFK; belső oldali kép: egy kocka a FVMRFK videójából)
 

A rovat további hírei: Sziréna

Egyre több a szabadtéri káresemény – vigyázzunk a tűzzel!

Egyre több a szabadtéri káresemény – vigyázzunk a tűzzel!

2023. már. 19.

Egyre több szabadban keletkezett tűzhöz riasztják a tűzoltókat a napokban, amelyek oka általában kerti zöldhulladék-égetésre vezethető vissza. A szél és a szárazság együtt nagyon veszélyes – vigyázzon mindenki!
 

Tételes beszámoló a Petőfi utcai balesetről

Tételes beszámoló a Petőfi utcai balesetről

2023. már. 15.

Fényképpel, az utómunkálatok részletezésével, a közösségi tartalomszolgáltatás ékes példájaként. Következzen E. vendégposztja – előtte egy rövid szövegmagyarázat.

Vádemelés a kábítószer-kereskedő ellen

Vádemelés a kábítószer-kereskedő ellen

2023. már. 14.

Több személynek értékesített, illetve adott át "zöldet" a 30 éves férfi: Pesten vette, itt passzolta el, így megy ez mifelénk. Vád a vége, értesült a DO.

Bréking: villanyoszlopnak ütközött egy autó a Petőfi utcában

Bréking: villanyoszlopnak ütközött egy autó a Petőfi utcában

2023. már. 14.

Sérülésről egyelőre nem érkezett jelentés, de a tűzoltók is beavatkoznak az áramtalanítás érdekében, értesült a DO.

Bűnügyi felügyeletből letartóztatásig vezetett az út

Bűnügyi felügyeletből letartóztatásig vezetett az út

2023. már. 06.

Persze ehhez az is kellett, hogy a 19 éves férfi egy sikertelen, ám jelentős rongálási kárral járó bűncselekményt kövessen el. Nagyon gyorsan elfogták, nagyon gyorsan döntöttek.

Fokozott ellenőrzés az utakon – figyelem, már mától!

Fokozott ellenőrzés az utakon – figyelem, már mától!

2023. már. 06.

Az európai ROADPOL program keretében számíthatnak fokozott figyelemre a közlekedők a magyarországi közutakon – az akció ma kezdődik és egészen vasárnapig tart.

Szirénapróba: hangos üzemmel riasztanak hétfőn délelőtt

Szirénapróba: hangos üzemmel riasztanak hétfőn délelőtt

2023. már. 05.

A szokásos morgatás helyett teljeskörű szirénapróba lesz Dunaújváros mellett Ercsiben, Szabadegyházán és Ráckeresztúron, valamint Paks harminc kilométeres körzetében hétfőn – városunkban ezúttal is 11 órakor harsannak fel a szirénák.