Dunaújváros Hetilap

Harmincnál több napirend vár a képviselőkre a közgyűlésen

Öcaline - 2023. január 25. 17:40

Pontosabban 29+2 – a naptári év első nyílt ülése után két tételről döntenek zárt ajtó mögött a Városháza közgyűlési termében csütörtökön.

Az új esztendő első közgyűlését tartja Dunaújváros önkormányzata a Városházán január 26-án, csütörtökön 9 órától.

Jogviszonytól pályázatokig

A szokásos tájékoztató és jelentés után azonnal a dolgok közepébe vághatnak a képviselők, módosulhat a Polgármesteri Hivatalban foglalkoztatott köztisztviselők és közszolgálati ügykezelők jogviszonyát szabályozó rendelet, majd a lakások és helyiségek bérletéről szóló rendelet is. E körben változhat a szociális juttatásokat szabályozó önkormányzati rendelet, és hatályon kívül helyezheti a testület a személytaxi-szolgáltatás legmagasabb hatósági díjának megállapításáról, valamint a díjalkalmazás feltételeiről rendeletet.
Szintén zsebbevágó tételkén szerepel a napirenden az a javaslat, amely az önkormányzat által fizetendő szolidaritási hozzájárulás összegének mérséklése érdekében született felterjesztésről szól – a címzett a Belügyminisztérium, a képviselők a küldésről dönthetnek a csütörtöki ülésen.
Módosulhat a Rácalmással megkötött egyezségi keretmegállapodás – a vonatkozó javaslat újabb állásfoglalás kialakítását célozza –, és támogatói megállapodás születhet a helyi fenntartható energetikai beruházások támogatását célzó European City Facility (EUCF) Városokkal a városokért pályázat kapcsán. Dönthetnek a képviselők a Táborállás csapadékvíz elvezetését célzó TOP-os pályázat harmadik ütemének kivitelezési feladatait szabályozó szerződés megkötéséről, valamint a bölcsődék fejlesztését célzó – szintén TOP-os – program keretében a Zengő-Bongó Bölcsőde kivitelezési feladatainak ellátására irányuló szerződés megkötéséről is.

Fontos fejlesztések, hivatali tételek

A közgyűlésen döntés születhet a fürdőpark kialakítását célzó program tervezési feladatainak ellátására vonatkozó szerződésről, és az Országos Bringapark Program 2023 című pályázaton történő indulásról is határozhat a testület.
Több ingatlan és tárgyi eszköz kerül a DVG-től Dunaújvárosi Gazdasági Ellátó Szervezet (GESZ) tulajdonába – az idevágó decemberi határozat módosításáról is dönthetnek a képviselők. Szintén határozhat a közgyűlés a Dunaújvárosi Szennyvíztisztító Szolgáltató Kft. üzleti terve elfogadásáról, ás új fb-tagokat választha a közgyűlés a Dunaújvárosi Turisztikai Nonprofit Kft.-be. Közgyűlési döntés nyomán születhet meg a Dunanett Nonprofit Kft. javadalmazási szabályzata, módosíthatják az Élményfürdő DVG-vel kötött üzemeltetési szerződését is.
Dönthet a közgyűlés egy albérleti kérelemről, a lőtérre vonatkozó vételi ajánlatról és a Juharos Étterem bérleti szerződésének meghosszabbításáról is, majd Orosz Csaba képviselői indítványa szerepel a napirenden.
Módosíthatja a közgyűlés a Szent Pantaleon Kórház-Rendelőintézettel kötött támogatási szerződést, és  döntés születhet "Az emberek egészségéért" Alapítvánnyal kötendő kontraktusról is. Szintén a csütörtöki közgyűlés hagyhatja jóvá a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza SZMSZ-ét, és dönthetnek a képviselők az önkormányzata és a helyi nemzetiségi önkormányzatok közötti együttműködési megállapodás felülvizsgálatáról, módosításáról is.
Az ülés végén a polgármesteri hivatal tavalyi munkáját összegző beszámoló elfogadása, a hivatali SZMSZ módosítása szerepel a napirenden, de döntés születhet a polgármester igénybe nem vett tavalyi szabadságáról is.

Zárt ülésen folytatják

A nyílt ülés után zárt ajtó mögött folytatódik a tanácskozás – méghozzá két tétel szerepel a napirendben. Előbb a ”Dunaújváros Sportjáért” díj adományozásáról dönthetnek a képviselők, majd egy önkormányzati hatósági ügyben benyújtott fellebbezés elbírálásáról határozhatnak.

(Archív fotó: Végh Zoltán)
 

A rovat további hírei: Közélet

A szolidaritási hozzájárulás csökkentését kérik a képviselők

A szolidaritási hozzájárulás csökkentését kérik a képviselők

2023. jan. 26.

Az év első rendes ülését tartotta a közgyűlés; a testület összesen 31 témát tárgyalt a nyílt és kettőt pedig zárt ülésen. A napirendi pontok között voltak igazán fajsúlyosak is – amelyek százmilliókat, milliárdokat jelentenek a városnak.

A pentelei zsidóság sorsa a II. világháború alatt

A pentelei zsidóság sorsa a II. világháború alatt

2023. jan. 26.

Tragikus sorsok, tragikus korszak, vészterhes történet: a holokauszt időszakának dunapentelei eseményeire fókuszál Kronászt Margit történész-muzeológus vendégposztja.

Tóth Kálmán: "Visszahoztuk a fényt Dunaújvárosba"

Tóth Kálmán: "Visszahoztuk a fényt Dunaújvárosba"

2023. jan. 25.

Önkormányzati évértékelő sorozatunk utolsó előtti állomása a 9-es választókerület – itt Tóth Kálmán  a képviselő, aki szerint az átgondolt, hatékony munka és a közösségek összefogása a fejlődés kulcsa.

Évindító, visszatekintő, időutazó beszélgetés Barta Endrével

Évindító, visszatekintő, időutazó beszélgetés Barta Endrével

2023. jan. 25.

Eredetileg egy klasszikus évértékelést, visszatekintést kértünk Barta Endre humán alpolgármestertől, aztán évekre visszanyúló, talán egy kicsit az összefüggéseket is boncolgató beszélgetés lett belőle. És talán olvasóink sem bánják, de időben visszautaztunk 2019-ig, ott kezdjük…

DSTV: bizakodnak a mezőgazdászok

DSTV: bizakodnak a mezőgazdászok

2023. jan. 25.

Optimizmusra ad okot az elmúlt hetek-hónapok csapadékos időjárása, derül ki a DSTV összegzéséből. A riportban a határjárást követően a szakember az iparágat érintő nehézségekről, illetve az előttük álló feladatokról is beszélt. Hangkép.
 

Dr. Székely Károly: "... bizalommal keresnek az emberek"

Dr. Székely Károly: "... bizalommal keresnek az emberek"

2023. jan. 24.

Önkormányzati évértékelő sorozatunk újabb megállója az 8-as választókerület – dr. Székely Károly  képviselő szerint elsősorban a befejezett projektekre lehetnek büszkék, de az is örömmel tölti el, hogy bizalommal fordulnak hozzá a körzet lakói. 

Lakossági áras távhő azon üzleteknek, amelyek lakóházakban működnek

Lakossági áras távhő azon üzleteknek, amelyek lakóházakban működnek

2023. jan. 24.

Dunaújváros közgyűlése még tavaly novemberben módosította a távhőrendeletet. Ennek köszönhetően a lakóházakban működő üzletek lakossági árú távhőt kapnak. Figyelem, igényelni kell!