Dunaújváros Hetilap

Két 90 éves szépkorú dunaújvárosit köszöntött az önkormányzat

doszerk - 2023. január 5. 18:00

Igazán mozgalmasan teltek a karácsony előtti napok, hiszen két szépkorú polgárt köszönthetett az önkormányzat 90. születésnapjuk alkalmából.

A születésnapos szépkorúakat Barta Endre alpolgármester és Szántó Péter önkormányzati képviselő köszöntötte föl – szokás szerint bensőséges ünnepség keretében.

A tisztesség és szeretet példája

Kincses Józsefné, Teri néni 1932-ben Előszálláson született földművelő szülők gyermekeként, majd Nagykarácsonyban nevelkedett 8 testvérével együtt. Szegényen, de tisztességben, szeretetben és összetartó családként éltünk – emlékezett vissza Teri néni. 1954-ben férjhez ment, majd megszületett fia, József. Kezdetben háztartásbeli volt, aztán a Paksi Konzervgyárban, majd a Fésűsfonodában dolgozott egészen nyugdíjazásáig. Nagy boldogságot jelent két unokája, Róbert és Gábor. 

Teri néni a szüleitől kapott útravaló szerint nevelte gyermekét, és tanítja unokáit, miszerint: "Mindig beszéljetek szépen egymással, ha nem hallom, akkor pedig még szebben!" 
Dunaújvárosba 2005 augusztusában költözött, 2020 júniusától pedig az ESZI Idősek otthonában lakik, ahol biztonságban tudja őt a család – hozzátartozói rendszeresen látogatják, szeretettel veszik körül. Isten éltesse, Teri néni!

A pedagógus legenda

Legendás pedagógust köszöntött Barta Endre alpolgármester és Szántó Péter önkormányzati képviselő és egykori diákja – Abaffy Lászlóné, nemzedékek Margit nénije ugyanis 90. születésnapját ünnepelte december 21-én. Margit néni Kispesten született 1932-ben, a gimnáziumot Tatán végezte, majd az ELTE-re járt – 1956-ban, magyar nyelv és irodalom szakon végzett. Az utolsó fél évben már tanított, ekkor férjhez is ment, majd városunkba költöztek. 

1956. szeptember 1-jén kezdett tanítani a helyi gimnáziumban – ahol nyugdíjazásáig, és utána is dolgozott. Nemzedékeket tanított az olvasás, az irodalom szeretetére a hajdani Münnichben, és nagyon sok Kazinczy-díjas tanulót is kinevelt. Azt mondta: élete legszebb időszaka (a tanítás mellett), amikor 2 gyermeke, 5 unokája és 9 dédunokája megszületett, akik tanulmányaik terén is sikert sikerre halmoznak – van közöttük mérnök, fizikus, bölcsész és matematikus is. 
Mindennapjai ma már csendesen, olvasással, keresztrejtvény-fejtéssel és tv-nézéssel telnek. Isten éltesse, Margit néni, erőben, egészségben!

DMJV Önkormányzata
(Fotó: Végh Zoltán)

 

A rovat további hírei: Közélet

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

2024. ápr. 23.

Beszélgessünk nyíltan az inflációról, a költségvetési politikáról, az államadósságról. A neves közgazdász lesz a Dunaújvárosi Estek sorozatának következő vendége szerdán – minden érdeklődőt szeretettel várnak! Flyer.

Megújulnak a parkolók a Liget közben

Megújulnak a parkolók a Liget közben

2024. ápr. 23.

A kivitelezés előtti utolsó szakmai egyeztetésen vett részt a Liget közben Szabó Zsolt alpolgármester, a körzet képviselője a napokban. Hamarosan meglévő parkolókat újítanak fel, illetve újakat is építenek.

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

2024. ápr. 22.

Januártól március végéig összesen 8195 darab Dunaújváros kenyere fogyott a Széchenyi Pékség és az önkormányzat közös akciójában, amelyeknek árából 50 forint került egy jótékonysági alapba – ez 409 ezer 750 forintot jelent a Pentele Baráti Kör Egyesületnek. 

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

2024. ápr. 20.

Intézményátadó ünnepséget szerveztek a volt Bánki iskolában a közelmúltban. Mostantól az épület egyik földszinti szárnyában a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió nappali szociális központot üzemeltet. Szívvel segítenek.

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

2024. ápr. 20.

Bujáki Györgyné a 90. születésnapját ünnepelte – ez alkalomból igencsak jó hangulatban fogadta Barta Endre alpolgármestert, aki az önkormányzat ajándékai mellett a város nevében a jókívánságokat is tolmácsolta. Isten éltesse, Anna néni! 

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

2024. ápr. 19.

9 európai ország 10 városával együtt, Dunaújváros vezetésével, közvetlen európai uniós forrásból valósul meg az Európai Unió Urbact programjának BiodiverCity projektje. A program partnertalálkozóval startolt Dunaújvárosban kedden délelőtt.

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

2024. ápr. 19.

Április 15-én az egész országban, így Dunaújvárosban is véget ért a fűtési szezon. A hirtelen visszatérő hideg idő miatt azonban Pintér Tamás és az önkormányzat vezetése úgy döntött, hogy egyelőre ne állítsa le a DVG Zrt. a fűtést.