Még mindig enyhe, de már borult, csapadékos napok

Öcaline - 2023. január 9. 10:11

Folytatódik a tavasz a télben, igaz, most a borongósabb verzió következik a DO időjárási szakértőjének friss előrejelzése szerint. Ma és holnap például sok-sok eső várható.

"Sokfelé kiadós eső" – nem beszélt mellé szokásos hétindító prognózisa elején Krausz Mikes Miklós, a Köpönyeg.hu tematikus meteorológiai portál szerkesztője. A téli tavasz még kitart, igaz, más képlettel: ezúttal a csapadékos időszak következik. Mint tapasztalhatjuk, megérkeztek az esőfelhők – ma a borult égből reggel csak a Dunántúlon, majd sokfelé várható kiadós mennyiségű (akár 20-40 mm) eső, záporeső. Eleinte a délkeleti, majd az északnyugati szél erősödik meg – néhol viharos széllökések is lesznek, és 5-10 fok között alakul a hőmérséklet.
A folytatásban is hasonló időre készülhetünk a friss modellfuttatások szerint: kedden a nap első felében a középső és a keleti tájakon még többfelé várható eső, zápor. Nyugaton már tisztul, és délután északnyugat felől tovább csökken a felhőzet, de délen és keleten még este is lehet csepergő eső. Erős, nyugaton viharos lesz az északnyugati szél – 7 fok körüli értékeket mérhetünk, de jóval hűvösebbnek érezzük majd.
Ezt követően valamivel csendesebbre fordul a kép: szerdán keleten réteg-, míg nyugaton fátyolfelhők zavarják a napsütést. A délkeleti tájakon kisebb eső továbbra is kialakulhat, reggel gyengén fagyhat, délután 3-9 fok valószínű. A hét közepén újabb csapadékzóna vonul át térségünk felett, csütörtökön északnyugat felől erősen megnövekszik a felhőzet, és szórványosan valószínű eső, zápor, az északi hegyes-völgyes vidékek lakói esetleg havas esőt, havat is kaphatnak. Megmaradó hóra kicsi az esély, hiszen 6-7 fok körül változik a maximum érték.
A hét utolsó napjaiban erősen felhős, párás, helyenként tartósan ködös időre van kilátás, de számottevő csapadék már nem várható. A hőmérsékleti értékek tekintetében sem változik a helyzet – pénteken 3-9 fok között alakulhat a csúcshőmérséklet, és a hét végén is hasonló értékekkel számolhatunk.

A napsütésnek egy időre vége – de igazi télről még mindig nem beszélhetünk...

(Fotó: Így látjuk MI! – Németh Margit felvétele)

A rovat további hírei: Mozaik

"Mozdulj kékben!" – akció az autistákért (galériával)

"Mozdulj kékben!" – akció az autistákért (galériával)

2024. ápr. 25.

Szép sikert aratott az autizmussal élők társadalmi befogadását segítő közösségi kezdeményezés – a Jószolgálati Otthon Közalapítvány és Homonnai Ferenc akciójának a Liget közi sportpálya adott otthont múlt szombaton. Sokan mozdultak kékben és sikeres volt az online árveréses gyűjtőakció is!

Hogyan válasszunk megbízható fogorvost?

Hogyan válasszunk megbízható fogorvost?

2024. ápr. 25.

Az ideális fogorvos nemcsak egy jó szakember, hanem olyasvalaki, akiben megbízunk, aki megfelelően tájékoztat, rugalmas, emberi, és akihez összességében szívesen járunk el az éves ellenőrzésekre és az esetleges kezelésekre. De hogyan találjuk meg ezt az illetőt?

Könyvet szeretnél, de nem tudod, mit válassz? Segítünk!

Könyvet szeretnél, de nem tudod, mit válassz? Segítünk!

2024. ápr. 24.

Sokan vannak, akik imádnak olvasni – ők azok, akik folyton folyvást gyarapítják könyvgyűjteményüket. Talán nekik nincs is szükségük tanácsra azzal kapcsolatban, mi legyen a következő mű, amit a kosárba raknak. (X)

A bázislakk fontossága körömápolási rutinunkban

A bázislakk fontossága körömápolási rutinunkban

2024. ápr. 23.

Mikor a hibátlan körömápolásról és manikűr eléréséről van szó, sokan csak a lakk színére, illetve a fényt és védelmet adó fedőlakkra helyezik a hangsúlyt. Nem érdemes azonban figyelmen kívül hagyni rutinunkban az alaplakk fontosságát sem, hiszen káros hatással lehet körmünk egészségére és megjelenésére is.  (X)

Milyen esetekben jöhetnek számításba az árnyékoló oldalfalak?

Milyen esetekben jöhetnek számításba az árnyékoló oldalfalak?

2024. ápr. 23.

A tavaszi-nyári időszakban különösen fontos, hogy védelmet biztosítsunk teraszunkon az erős napsugárzással szemben, ugyanis így a felmelegedés ellen is felvehetjük a harcot. (X)

Borongós, esős, szeszélyes áprilisi hetünk lesz

Borongós, esős, szeszélyes áprilisi hetünk lesz

2024. ápr. 22.

A szikrázó napsülésnek egyelőre lőttek a DO időjárási szakértőjének friss prognózisa szerint – és a csúcsértékek is inkább március második felét idézik majd, mint április derekát. De legalább nem sülünk meg.

Hogyan növelhetjük az állóképességünket?

Hogyan növelhetjük az állóképességünket?

2024. ápr. 22.

A teljesítmény kérdése fontos olyankor, amikor rendszeresen sportolunk, szeretnénk látni az eredményeket, s persze egyre többet akarunk kihozni magunkból. (X)