Dunaújváros Hetilap

Továbbra is nagyon várjuk az M8-as autópálya megépítését

Fábos Zsolt - 2023. január 27. 16:24

Szabó Zsolt, városunk gazdasági alpolgármestere sajtótájékoztatón számolt be egy december végi egyeztetésről Bartal Tamással, az Építési és Beruházási Minisztérium helyettes államtitkárával, melynek témája Dunaújváros közlekedési koncepciója volt. 

A találkozón a nagyszabású terveken túl egészen apró dolgok is szóba kerültek, hangsúlyozta az alpolgármester. Dunaújváros elhelyezkedése és ezzel párhuzamosan a közlekedésben betöltött stratégiai helyzete megkérdőjelezhetetlen. Gondoljunk csak a fővárostól való távolságunkra, az M6-os autópályára, a Pentele hídra és persze a Dunára. Kiváló adottságok. Persze azt is tudjuk, hogy lenne még hova fejleszteni. Szabó Zsolt ezeket a témákat is megemlítette sajtótájékoztatóján:
– Pintér Tamás polgármesterrel közösen egyeztettünk Bartal Tamással, az Építési és Beruházási Minisztérium helyettes államtitkárával Dunaújváros közlekedési koncepciójáról. A nagyobb tervekről szeretnék beszélni, mert ezek olyan koncepciót alkotnak, ami valódi lehetőség teremtene Dunaújváros számára a következő évtizedekben arra, hogy megőrizze és erősítse a pozícióit az ország gazdasági életében. Városunk ugyanis stratégiai helyen fekszik az ország közepén. A Duna természetes közlekedési és kereskedelmi útvonalként adja magát, már most is rendelkezünk kikötővel és vannak terveink egy második kikötő építésére, amely a Pentele hídtól északra létesülne, ezáltal a kikötői kiszolgáló forgalomnak nem kellene keresztül haladnia a városon. Autóúton is jó a város megközelíthetősége, hiszen 2006-ban elkészült az M6-os autópálya Dunaújváros és Budapest közötti szakasza, 2007-ben pedig megépült a Pentele híd. Tehát két autópálya találkozik Dunaújváros határában, bár az sajnálatos, hogy az elmúlt 16 évben nem folytatták az M8-as építését, és néhány napja kiderült az is, hogy hiába ígérte meg 2021-ben Molnár Krisztián megyei elnök úr, hogy idén végre folytatódik az építkezés, ebből úgy tűnik, hogy semmi nem lesz, sőt 2023-ban egyetlen kilométernyi autópályát sem adnak át Magyarországon.

A találkozón szóba kerültek-e vasúti fejlesztések, illetve Dunaújváros mennyire van felkészülve egy lehetséges befektető fogadására?
– Természetesen beszéltünk a vasútról is, ugyanígy bizakodóak vagyunk a V0-ás vasútvonallal kapcsolatban is, amely a tervek szerint szintén Dunaújvárosnál keresztezné a Dunát. Ez is egy jelentős tranzitútvonal, amely ráadásul csatlakozna a túloldalon haladó Budapest-Belgrád vasútvonalhoz. A meglévő vasúti kapacitás mellett szintén egy csomópont lenne városunk. Ha mindezek a fejlesztések elkészülnének, az azt jelentené, hogy vízen, vasúton és autópályán is kiváló megközelítése lenne a városnak, egy olyan stratégiai metszéspont, ami tökéletesen alkalmas lenne arra, hogy a már évek óta túlterhelt fővárost tehermentesítse. Ez nem csak Budapestnek és agglomerációjának lenne jó, hanem Dunaújvárosnak és térségének is. Hiszen egy ilyen közlekedési csomópont komoly logisztikai központ is egyben. Erre megfelelő méretű területek is rendelkezésre állnak városban, ezek ráadásul ipari minősítésű területek, a lakott területektől távolabb, tehát úgy lehetne jelentős fejlesztést és munkahelyteremtést végrehajtani, hogy a természetet nem terheljük, nem károsítjuk és nem zavarjuk a lakott területek nyugalmát.
Azt elképzelhetően tartja, hogy a közeljövőben Dunaújváros számíthat közlekedésfejlesztési fejlesztésekre, beruházásokra? 
– Sajnos a Pentele híd 2007-es átadása óta nem történt jelentős mértékű közlekedésfejlesztési beruházás a város környékén pedig a lehetőség adott lenne, és a fent vázolt módon ésszerű is. Bízom benne, hogy a közeljövőben szakmai szempontok alapján születnek majd a tervek és a döntések kormányzati szinten is. Mi azon fogunk dolgozni és azért fogunk lobbizni a közeljövőben, hogy ezek a tervek megvalósulhassanak, hiszen ez a Dunaújvárosban és környékén élő több tízezer ember érdeke.

(Illusztrációk: DMJV Önkormányzata)

A rovat további hírei: Közélet

Idén is bárki javaslatot tehet a "Dunaújváros Ifjúságáért" díj adományozására

Idén is bárki javaslatot tehet a "Dunaújváros Ifjúságáért" díj adományozására

2024. már. 05.

A fiatal generációkért végzett munkát ismeri el a város önkormányzata – március 20-ig várják a javaslatokat.

Vért adni középiskolásként is nagyon menő!

Vért adni középiskolásként is nagyon menő!

2024. már. 03.

Különleges helyszínnel és különleges önkéntes táborral bővül a kör, változatlanul nagyon számít a véradók aktivitására a Magyar Vöröskereszt Dunaújvárosi Területi Szervezete. Több középiskola is helyszínként szerepel – de nagyon várnak minden segíteni szándékozót!

Szembetűnő, pozitív változások sora tapasztalható az ebrendészeti telepen

Szembetűnő, pozitív változások sora tapasztalható az ebrendészeti telepen

2024. már. 02.

Az elmúlt időszak fejlesztéseit szemlézte, valamint az idei év terveit beszélte át Pintér Tamás polgármester és Barta Endre alpolgármester az önkormányzati ebrendészeti telepen Létai Attila ebrendésszel. Az elmúlt időszakban pozitív változások sora történt az ebtelep környezetében, ugyanakkor van még bőven tennivaló.

Újabb pályázati siker, 200 millió forint közvetlen EU-s támogatás érkezik a "zöld programra"

Újabb pályázati siker, 200 millió forint közvetlen EU-s támogatás érkezik a "zöld programra"

2024. már. 01.

Egy újabb EU-s pályázat, ami zöld utat kapott. És a "zöld út" jelen esetben szó szerint értendő. A LIFE Programnak köszönhetően ugyanis megújulhat egy kiválasztott dunaújvárosi panelépület.

Motyovszki Mátyás is segített, gondoskodik a diákok biztonságáról, egészségéről

Motyovszki Mátyás is segített, gondoskodik a diákok biztonságáról, egészségéről

2024. feb. 29.

A napokban ismét új adag ellenszereket szállított Motyovszki Mátyás önkormányzati képviselő a körzetében található általános iskolákba, hiszen gyakran kell frissíteni a készítmény készleteit.

Lakossági fórum a Kallós felújítási munkálatairól

Lakossági fórum a Kallós felújítási munkálatairól

2024. feb. 29.

Mint köztudott, február 1-jén ideiglenesen egyirányú lett a Kallós Dezső utca. Korábban többször volt már szó arról, hogy lépni kell a társasházak állagmegóvása érdekében, hiszen a nagy forgalom miatt repedeznek a falak. Született egy szakértői jelentés, aminek mentén elkezdődtek a munkálatok.

Zárt kutyafuttató épült a Weiner Tibor körút sarkán

Zárt kutyafuttató épült a Weiner Tibor körút sarkán

2024. feb. 29.

A lakossági igényeket figyelembe véve jelentette be Mezei Zsolt alpolgármester, a 7-es körzet önkormányzati képviselője a közelmúltban, hogy új, zárt kutyafuttató épül a zöldterületen. A munka elkészült, a futtató pedig a városlakók kedvenceinek rendelkezésére áll.