Dunaújváros Hetilap

Továbbra is nagyon várjuk az M8-as autópálya megépítését

Fábos Zsolt - 2023. január 27. 16:24

Szabó Zsolt, városunk gazdasági alpolgármestere sajtótájékoztatón számolt be egy december végi egyeztetésről Bartal Tamással, az Építési és Beruházási Minisztérium helyettes államtitkárával, melynek témája Dunaújváros közlekedési koncepciója volt. 

A találkozón a nagyszabású terveken túl egészen apró dolgok is szóba kerültek, hangsúlyozta az alpolgármester. Dunaújváros elhelyezkedése és ezzel párhuzamosan a közlekedésben betöltött stratégiai helyzete megkérdőjelezhetetlen. Gondoljunk csak a fővárostól való távolságunkra, az M6-os autópályára, a Pentele hídra és persze a Dunára. Kiváló adottságok. Persze azt is tudjuk, hogy lenne még hova fejleszteni. Szabó Zsolt ezeket a témákat is megemlítette sajtótájékoztatóján:
– Pintér Tamás polgármesterrel közösen egyeztettünk Bartal Tamással, az Építési és Beruházási Minisztérium helyettes államtitkárával Dunaújváros közlekedési koncepciójáról. A nagyobb tervekről szeretnék beszélni, mert ezek olyan koncepciót alkotnak, ami valódi lehetőség teremtene Dunaújváros számára a következő évtizedekben arra, hogy megőrizze és erősítse a pozícióit az ország gazdasági életében. Városunk ugyanis stratégiai helyen fekszik az ország közepén. A Duna természetes közlekedési és kereskedelmi útvonalként adja magát, már most is rendelkezünk kikötővel és vannak terveink egy második kikötő építésére, amely a Pentele hídtól északra létesülne, ezáltal a kikötői kiszolgáló forgalomnak nem kellene keresztül haladnia a városon. Autóúton is jó a város megközelíthetősége, hiszen 2006-ban elkészült az M6-os autópálya Dunaújváros és Budapest közötti szakasza, 2007-ben pedig megépült a Pentele híd. Tehát két autópálya találkozik Dunaújváros határában, bár az sajnálatos, hogy az elmúlt 16 évben nem folytatták az M8-as építését, és néhány napja kiderült az is, hogy hiába ígérte meg 2021-ben Molnár Krisztián megyei elnök úr, hogy idén végre folytatódik az építkezés, ebből úgy tűnik, hogy semmi nem lesz, sőt 2023-ban egyetlen kilométernyi autópályát sem adnak át Magyarországon.

A találkozón szóba kerültek-e vasúti fejlesztések, illetve Dunaújváros mennyire van felkészülve egy lehetséges befektető fogadására?
– Természetesen beszéltünk a vasútról is, ugyanígy bizakodóak vagyunk a V0-ás vasútvonallal kapcsolatban is, amely a tervek szerint szintén Dunaújvárosnál keresztezné a Dunát. Ez is egy jelentős tranzitútvonal, amely ráadásul csatlakozna a túloldalon haladó Budapest-Belgrád vasútvonalhoz. A meglévő vasúti kapacitás mellett szintén egy csomópont lenne városunk. Ha mindezek a fejlesztések elkészülnének, az azt jelentené, hogy vízen, vasúton és autópályán is kiváló megközelítése lenne a városnak, egy olyan stratégiai metszéspont, ami tökéletesen alkalmas lenne arra, hogy a már évek óta túlterhelt fővárost tehermentesítse. Ez nem csak Budapestnek és agglomerációjának lenne jó, hanem Dunaújvárosnak és térségének is. Hiszen egy ilyen közlekedési csomópont komoly logisztikai központ is egyben. Erre megfelelő méretű területek is rendelkezésre állnak városban, ezek ráadásul ipari minősítésű területek, a lakott területektől távolabb, tehát úgy lehetne jelentős fejlesztést és munkahelyteremtést végrehajtani, hogy a természetet nem terheljük, nem károsítjuk és nem zavarjuk a lakott területek nyugalmát.
Azt elképzelhetően tartja, hogy a közeljövőben Dunaújváros számíthat közlekedésfejlesztési fejlesztésekre, beruházásokra? 
– Sajnos a Pentele híd 2007-es átadása óta nem történt jelentős mértékű közlekedésfejlesztési beruházás a város környékén pedig a lehetőség adott lenne, és a fent vázolt módon ésszerű is. Bízom benne, hogy a közeljövőben szakmai szempontok alapján születnek majd a tervek és a döntések kormányzati szinten is. Mi azon fogunk dolgozni és azért fogunk lobbizni a közeljövőben, hogy ezek a tervek megvalósulhassanak, hiszen ez a Dunaújvárosban és környékén élő több tízezer ember érdeke.

(Illusztrációk: DMJV Önkormányzata)

A rovat további hírei: Közélet

Újjászületik a város kellős közepén lévő zöld ékszerdoboz, az arborétum

Újjászületik a város kellős közepén lévő zöld ékszerdoboz, az arborétum

2023. már. 25.

Felújított erdei bútorok, frissen ültetett facsemeték, renovált illemhelyiség, megépült karám és hamarosan érkező új lakók – az elmúlt hónapok sem teltek tétlenül a Baracsi úti Arborétumban.  

Együtt a lelki egészség megőrzéséért

Együtt a lelki egészség megőrzéséért

2023. már. 24.

Az Útkeresés Segítő Szolgálat bázisa adott otthont a közelmúltban annak a szakmaközi megbeszélésnek, amely nyomán az érintett intézmények, szervezetek egy új tájékoztató sorozat indítását határozták el. 

Sikerrel startolt a lomtalanítás sorozata

Sikerrel startolt a lomtalanítás sorozata

2023. már. 24.

Az idei első akció során 503 köbméter lomot, szemetet hordtak össze a Római városrészben élők egyetlen nap leforgása alatt. Folytatás most szombaton – már a Béke városrészben!

Közvetlenül EU-s programra pályázunk

Közvetlenül EU-s programra pályázunk

2023. már. 23.

A márciusi közgyűlés döntött arról, hogy városunk közvetlenül EU-s forrást kíván elnyerni, így pályázatot nyújtunk be az URBACT IV. – BiodiverCity elnevezésű felhívásra. 

Gyászol a művészeti élet, elhunyt Pats József

Gyászol a művészeti élet, elhunyt Pats József

2023. már. 23.

A dunaújvárosi művészeti élet fontos, lelkes, jótékony szereplője volt, tragikus hirtelenséggel távozott az élők sorából Pats József festőművész. A gyászhírt fia, Pats Dániel tette közzé közösségi oldalán.

A tapasztalatokról és a tervekről

A tapasztalatokról és a tervekről

2023. már. 22.

Közelmúltban kinevezett intézményvezetőket fogadott irodájában Barta Endre humán alpolgármester. 

DSTV: elkezdődött a lomtalanítás

DSTV: elkezdődött a lomtalanítás

2023. már. 21.

A tavaszi sorozat első akciója a Római városrészben volt múlt szombaton, derül ki a DSTV összegzéséből. A lomtalanítást az elmúlt időszakban bevált gyakorlat szerint szervezi az önkormányzat és a Dunanett Kft. – szinte minden hétre jut alkalom. Hangkép.