Dunaújváros Hetilap

A költségvetésről is dönt a közgyűlés

Öcaline - 2023. február 14. 18:05

Közel 30 napirendi pont vár az önkormányzati képviselőkre a közgyűlés nyílt ülésén. A tanácskozást szerdán tartják a Városházán – és ünnepi eseménnyel kezdenek!

Egy nappal a szokásos csütörtöki időpont előtt, február 15-én, szerdán 9 órakor kezdődik a közgyűlés nyílt ülése a Városháza közgyűlési termében. A napirend előtti díjátadó ceremóniát tartanak: a "Dunaújváros Sportjáért" díj ünnepélyes átadásával kezdődik a közgyűlés.

Út a költségvetésig

A polgármesteri tájékoztató és a lejárt határidejű közgyűlési határozatok végrehajtását összegző jelentés után azonnal komoly témákról dönthet a testület: módosíthatják a Polgármesteri Hivatalban foglalkoztatott közszolgálati jogviszonyban álló köztisztviselők és közszolgálati ügykezelők jogviszonyát szabályozó önkormányzati rendeletet, és az önkormányzat fenntartásában működő szociális és gyermekjóléti intézményekről szóló rendeletet is. 
Dönthet a testület a fejlesztési hitelszerződések hitelcéljainak meghatározásáról, az államháztartási törvényben szabályozott tervszámokról, valamint – várhatóan ez a tétel lesz a legfontosabb a szerdai ülésen – az önkormányzat költségvetéséről, és a büdzsé végrehajtásának szabályairól is határozhatnak a képviselők.
Költségvetés után költségvetés: a fajsúlyos döntések sorába tartozik a tavalyi büdzsével kapcsolatos önkormányzati rendelet tervezett módosítása, valamint a szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokról szóló önkormányzati rendelet módosítására is sor kerülhet a szerdai ülésen.
És még két zsebbevágó: elfogadhatják a képviselők az államháztartáson kívüli forrás átvételéről és átadásáról szóló önkormányzati rendelet módosítását, valamint változhat az önkormányzati gazdálkodás rendjéről szóló rendelet is.

Településszerkezettől intézményekig

A közgyűlés dönthet a város településszerkezeti tervének módosításáról, megváltoztathatja a helyi építési szabályzatról szóló rendeletet, és sor kerülhet a Fejér Vármegyei Területfejlesztési Konzultációs Fórum működésével kapcsolatos döntések meghozatalára.
A testület határozhat a Fejér Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatósággal kötendő támogatási szerződésről, majd immár az intézményi színtérre térve elfogadhatja a kulturális intézmények tavalyi  beszámolóját is. Dönthetnek a József Attila Könyvtár veszélyhelyzet ideje alatti minimális nyitvatartási idejének módosításáról, napirendre kerül a Dunaújvárosi Települési Értéktár Bizottság tavalyi működését összegző beszámoló, majd egy korábbi rendeletet módosíthatnak, amely több, korábban a DVG vagyonelemei közé tartozó ingatlan és tárgyi eszköz átadását szabályozza a Dunaújvárosi Gazdasági Ellátó Szervezet részére.
Módosíthatják a Magyar Vöröskereszt Fejér Megyei Szervezetével kötött bérleti szerződés meghosszabbításáról hozott határozatot, majd az Angels Női Jégkorong Sportegyesület tulajdonosi hozzájárulás iránti kérelmének elbírálásáról dönthetnek, amely többfunkciós sportközpont kialakítását célozza a Radari sporttelep önkormányzati tulajdonban álló atlétikai csarnokának egy részén.
Területhasznosítási kérelemről, valamint az önkormányzati tulajdonú szakemberlakás bérlőkijelölési jogának biztosításáról is dönthet a közgyűlés, majd az idei közbeszerzési tervről határozhatnak a képviselők. És ha már közbeszerzés: dönthet a testület a városi közvilágítás aktív és passzív elemeinek karbantartására kiírt közbeszerzési eljárás eredményéről is.
Egy korábbi határozat módosítása után a polgármester szabadságának ütemezése, valamint a városvezető cafetériajuttatási keretének elfogadását  célzó javaslat szerepel a napirenden, végül a vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettség teljesítéséről szóló  tájékoztatóról dönthetnek a képviselők.

(Archív fotó: Végh Zoltán)
 

A rovat további hírei: Közélet

Másfél órán belül leadták az ajánlásokat

Másfél órán belül leadták az ajánlásokat

2024. ápr. 25.

Április 20-án hivatalosan is megkezdődött a június 9-én esedékes választások kampánya. A városban közlekedő állampolgárok ezt onnan is tudhatják, hogy elkezdtek plakátolni az utcákon, a két nagy jelölőszervezet (amelyek az önkormányzati választáson indulnak) pedig már össze is gyűjtötte, le is adta az ajánlásokat. 

Dunaújváros Díszpolgára: díjátadó a Mondbach-kúriában

Dunaújváros Díszpolgára: díjátadó a Mondbach-kúriában

2024. ápr. 25.

Új helyen rendezik az önkormányzat egyik legrangosabb elismerése díjátadó ceremóniáját: a Dunaújváros Díszpolgára cím büszke birtokosa a a felújított Mondbach-kúriában veheti át a kitüntetést pénteken délután. Meghívó.

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

2024. ápr. 24.

Nagyszabású szerszámkiállításnak adott otthont az Innopark a napokban: a Hoffmann Group kiállítására várták az érdeklődőket, akik nemcsak szaktanácsadással találkozhattak a helyszínen, hanem ki is próbálhatták a magas minőségű szerszámokat. 

Felújították az újtelepi teniszpályát

Felújították az újtelepi teniszpályát

2024. ápr. 24.

Jeles közösségi kezdeményezés eredményeként, a környék lakóit is aktivizálva tették használhatóvá újra az újtelepi teniszpályát. A munkálatok révén a régen népszerű bázis újra várja majd a szabadidősport szerelmeseit.

Módosítják, részben korlátozzák is a parkolást a Munkácsy utcában

Módosítják, részben korlátozzák is a parkolást a Munkácsy utcában

2024. ápr. 24.

A Technikum városrészben sem egyszerű a parkolás, viszont vannak, akik a problémát úgy oldják meg, hogy a járdára parkolnak. Az ott élők ezt elégelték meg, és kérték az önkormányzati képviselőjük segítségét. 

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

2024. ápr. 23.

Beszélgessünk nyíltan az inflációról, a költségvetési politikáról, az államadósságról. A neves közgazdász lesz a Dunaújvárosi Estek sorozatának következő vendége szerdán – minden érdeklődőt szeretettel várnak! Flyer.

Megújulnak a parkolók a Liget közben

Megújulnak a parkolók a Liget közben

2024. ápr. 23.

A kivitelezés előtti utolsó szakmai egyeztetésen vett részt a Liget közben Szabó Zsolt alpolgármester, a körzet képviselője a napokban. Hamarosan meglévő parkolókat újítanak fel, illetve újakat is építenek.