Dunaújváros Hetilap

Állami kölcsön a Dunaferrnek, de a termelés újraindításáról továbbra sem tudni

doszerk - 2023. február 2. 18:07

Hat hónapig az állam állja a vasmű dolgozóinak bérét, ám egyelőre kérdéses, hogy milyen formában kezdődhet meg újra az érdemi termelés. Sok még a kérdőjel, nem látni a megoldást.

A Magyar Közlönyben látott napvilágot még decemberben, hogy egy rendeletmódosítással azonnal elrendelhető a nehéz helyzetbe került Dunaferr felszámolása, ez pedig december 14-én meg is történt, azóta teljes egészében a felszámolóbiztos irányítja a vállalatot. A termelés azonban azóta is áll, a dolgozók – legalábbis részben – a bérgarancia alapból kapják a fizetésüket.

Hat hónapig az állam állja

És vélhetően ezen a bérgarancia alapon keresztül kapják a következő hat hónapban is, szerda délután ugyanis Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, hogy hat hónapig az állam állja a Vasmű dolgozóinak a bérét 16 milliárd forint értékben. 
A bejelentést dr. Mészáros Lajossal, a térség országgyűlési képviselőjével tette meg, illetve a háttérben feltűnt Molnár Krisztián, a Fejér Vármegyei Közgyűlés elnöke is – akire a miniszterelnök Mészáros csapatának tagjaként utalt.

Bérgarancia = kölcsön

A mostani 16 milliárd és a december óta történő kifizetések összesen nagyjából 20-25 milliárdra rúgnak, amit a bérgarancia alapból áll a felszámoló.
Azt azonban tudni kell, hogy ezt a pénzt a felszámolónak valamikor vissza kell töltenie, tehát világosan szólva az állam lényegében csak kölcsönt nyújt ebben az átmeneti időszakban, nem megoldást. Termelés nélkül a visszatöltés két módon lehetséges: vagy a vagyonelemek értékesítéséből vagy pedig találni kell egy olyan befektetőt, aki azzal indít, hogy átvállalja ezt a 20-25 milliárdos kötelezettséget. A leggyakrabban hallott befektető, a Liberty kapcsán kérdéses, hogy van-e annyira tőkeerős, hogy képes legyen ezt az összeget kifizetni, hiszen jelenleg a romániai és csehországi gyára is áll.
Ez utóbbira Pintér Tamás, Dunaújváros polgármestere is utalt a kormány bejelentésére reagálva, miszerint az újabb hat hónapos átmenet örömteli a dolgozók szempontjából, de intő jel, hogy a befektető érkezése körül valami megakadhatott. Emlékeztetett, hogy a Libertyvel a tárgyalások már 2021-ben is folytak, de sem akkor, sem december óta nem vezettek eredményre. A tárgyalások részleteiről szinte semmit sem tudni, így azt sem, hogy miért akadtak most el, de arról is hallgat az állam, hogy miért nem veszi állami kézbe a hazai kohászat fellegvárát. Arról már 2020-ban egyhangú közgyűlési döntés született, hogy lépjen közbe az állam. Amennyiben ez már akkor megtörtént volna, most nem kellene a leállított kohók és a kokszoló miatt aggódni, illetve a vasműben dolgozó több ezer ember valódi munkát, termelést végezhetne, miközben zajlana az új befektető keresése. 
"Háborús időkben a hazai vasgyártásról lemondani nem hiba, hanem bűn. Itt lenne az ideje, hogy az Orbán-kormány végre betartsa legalább ezt az egy ígéretét a dunaújvárosiak felé" – fogalmazott közleményében Pintér Tamás.
Jelenleg azonban az a helyzet, hogy immár harmadik hónapja nem működik egyik kohó sem, nem termelnek a hengerművek és minimálisan működik a kokszoló is. Alapanyag nem jön és kétséges, hogy mi lesz a folyékonyfázis sorsa, ami 2000-2500 embert érint. Dr. Fazekas Attila felszámolóbiztos és ideiglenes vagyonfelügyelő december végén ugyan ígéretet tett arra, hogy egy szakmai befektetővel történő tartós megállapodásig bérmunkában vagy bérbe adással kívánja biztosítani az üzemeltetést, ezzel próbálva a kokszoló és a folyékony fázis berendezéseinek üzemben tartását biztosítani, ez azonban azóta sem történt meg.

Hal helyett háló

Pintér Tamás hangsúlyozta: már korábban javasolták, hogy az állam az Eximbankon keresztül nyújtson hitelt a Vasmű számára, hogy alapanyagot tudjon vásárolni és így végre elindulhasson a termelés: 
– Az állam halat ad háló helyett, ami érthetetlen. Ha lenne termelés, akkor lenne bevétel, abból pedig fizetés. Nem beszélve arról, hogy nem kellene azon aggódni, hogy a kohók vagy a kokszoló túléli-e a mostani helyzetet. A bizonytalanság pedig felőrli a dolgozókat is, akik közül sokan el is mennek. Ők is dolgozni szeretnének, és segély helyett munkára lenne szükségük.

A polgármester ezúttal is hangsúlyozta: az egész városnak és egyben Magyarországnak is az lenne az érdeke, hogy hosszú távon is megmaradjon a teljes vertikum a folyékony fázist is beleértve, hiszen csak így lehet az összes vasműves munkahelyet megmenteni.

DMJV Önkormányzata
(Archív fotó: ISD Dunaferr)

 

A rovat további hírei: Közélet

Módosítják, részben korlátozzák is a parkolást a Munkácsy utcában

Módosítják, részben korlátozzák is a parkolást a Munkácsy utcában

2024. ápr. 24.

A Technikum városrészben sem egyszerű a parkolás, viszont vannak, akik a problémát úgy oldják meg, hogy a járdára parkolnak. Az ott élők ezt elégelték meg, és kérték az önkormányzati képviselőjük segítségét. 

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

2024. ápr. 23.

Beszélgessünk nyíltan az inflációról, a költségvetési politikáról, az államadósságról. A neves közgazdász lesz a Dunaújvárosi Estek sorozatának következő vendége szerdán – minden érdeklődőt szeretettel várnak! Flyer.

Megújulnak a parkolók a Liget közben

Megújulnak a parkolók a Liget közben

2024. ápr. 23.

A kivitelezés előtti utolsó szakmai egyeztetésen vett részt a Liget közben Szabó Zsolt alpolgármester, a körzet képviselője a napokban. Hamarosan meglévő parkolókat újítanak fel, illetve újakat is építenek.

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

2024. ápr. 22.

Januártól március végéig összesen 8195 darab Dunaújváros kenyere fogyott a Széchenyi Pékség és az önkormányzat közös akciójában, amelyeknek árából 50 forint került egy jótékonysági alapba – ez 409 ezer 750 forintot jelent a Pentele Baráti Kör Egyesületnek. 

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

2024. ápr. 20.

Intézményátadó ünnepséget szerveztek a volt Bánki iskolában a közelmúltban. Mostantól az épület egyik földszinti szárnyában a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió nappali szociális központot üzemeltet. Szívvel segítenek.

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

2024. ápr. 20.

Bujáki Györgyné a 90. születésnapját ünnepelte – ez alkalomból igencsak jó hangulatban fogadta Barta Endre alpolgármestert, aki az önkormányzat ajándékai mellett a város nevében a jókívánságokat is tolmácsolta. Isten éltesse, Anna néni! 

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

2024. ápr. 19.

9 európai ország 10 városával együtt, Dunaújváros vezetésével, közvetlen európai uniós forrásból valósul meg az Európai Unió Urbact programjának BiodiverCity projektje. A program partnertalálkozóval startolt Dunaújvárosban kedden délelőtt.