Dunaújváros Hetilap

Elfogadta a költségvetést városunk közgyűlése

Fábos Zsolt - 2023. február 17. 18:02

Díjátadó után fajsúlyos döntések sora várt a közgyűlési képviselőkre szerdán délelőtt. A fókuszban, naná, a város idei büdzséje szerepelt, de több mát témában is fontos döntéseket hozott a testület.

Ünnepi percekkel kezdődött a február 15-ei közgyűlés, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a 2023.évi "Dunaújváros Sportjáért" díjat Krausz István futónak. Ezt követően pedig olyan fajsúlyos témákban született döntés, mint a város idei költségvetése, vagy egy közel 600 milliós hitelfelvétel, ami egy sor idei beruházás elindításához szükséges.A város költségvetése minden esztendőben egy olyan sarokpont, amitől menetközben ugyan el lehet térni, de mégis mindent meghatároz. Az önkormányzatoknak minden esztendő február 15-éig kell megalkotniuk saját költségvetésüket, melyet most városunk közgyűlése elfogadott.

31 milliárdos főösszeg, 594 milliós hitel fejlesztésekre

Sokba kerül nekünk az energiakrízis, ráadásul duplán fáj. Szabó Zsolt gazdasági alpolgármester a költségvetési rendeletalkotás előtt beszélt városunk gazdasági helyzetéről, az intézményi finanszírozásról. Elmondta, hogy az önkormányzat felelős a városban élőkért, az intézményi dolgozókért, akiknek ezúton is megköszönte a munkáját. Elmondta, hogy senkit ne tévesszen meg a sok milliárdos költségvetési összeg, hiszen annak döntő többségét a kötelező feladatokra kell költeni és mindössze a  a 15 százalékával lehet szabadon gazdálkodni. Az idei évben az energiaárakkal kell megküzdenünk és kifizetni a számlákat, plusz a korábban elmaradt energiahatékonysági beruházásokat meg kell valósítani. a város idei évi költségvetésének főösszege, 31.4 milliárd forint lesz. 
Közgyűlésünk a 2023. évben tervezett beruházások finanszírozására éven túli, egyenként 99 millió forint összeget meg nem haladó beruházáshoz kapcsolódó, fejlesztési célú hitelt vesz fel hét különböző célú fejlesztésre, összesen 594 millió Ft összegben. Egyenként 99 millió forint hitelből finanszírozza városunk parkolók létesítését, a közvilágítás fejlesztését, közösségi tér és közösségi internet kialakítását, játszótér és felnőtt kondipark kialakítását, önkormányzati tulajdonú ingatlanok felújítását. 69 millió forint fordít az idén városunk a könyvtár és az MMK napelemes beruházására, 30 millió forintot pedig az északi lakóterület csapadékvíz elvezetésére.

Rezsitámogatás áprilisban

Egy új támogatási formát vezet be városunk „Időskorúak rezsitámogatása” elnevezéssel. Egyszeri, ötezer forintos támogatásban részesül – elsősorban távhő-szolgáltatás díj csökkentéséhez való hozzájárulásként – az a nyugdíjas, akinek az ellátásának havi összege nem haladja meg a 199.500. forintot és a DVG Zrt-nél, mint távhőszolgáltatónál fogyasztási hellyel rendelkezik. Aki nem kapcsolódik a távhőszolgáltatáshoz, annak a víziközmű-szolgáltatás díj csökkentésére nyújtható a támogatás. A támogatás első alkalommal a 2023. április hónapban kibocsátott távhő-szolgáltatási díj számlában, ennek hiányában a víziközmű-szolgáltatás díj számlában kerül jóváírásra. A módosítás tartalmazza továbbá az iskolakezdési támogatás újra szabályozását is. Az új szabályok értelmében nem csak az első osztályosok, hanem minden, az általános iskolában és középiskolában nappali oktatásban részt vevő gyermekek családjának nyújt egyszeri 6.000. forint pénzbeli támogatást Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata.

Intézményi beszámolók, köszönet a helytállásukért 

Intézményeink szakmai beszámolója minden esztendőben a közgyűlés elé kerül. A múzeum, a könyvtár, illetve az MMK beszámolóit elfogadta a testület. Barta Endre humán alpolgármester külön is köszönetet mondott az intézmények dolgozóinak, hiszen rendkívüli időszakban kellett/kell helytállniuk. Ami pedig a rendkívüliséget illeti, Farkas Lajos múzeumigazgató kérte, hogy segítsen abban a város, hogy a következő fűtési idényre találjanak megoldást az energiaválság okozta problémákra, hogy megoldható legyen az intézmény fűtése. Pintér Tamás válaszában ígéretet tett arra, hogy az állammal – aki egyben a múzeum másik fenntartója és a távhődíj mértékének eldöntője is  – felveszik a kapcsolatot a megoldás érdekében. 
Tavaly döntött a közgyűlés a könyvtár nyitvatartási idejéről, amit most felülvizsgálva és a könyvtár kérésének megfelelően március 15-ig csökkenti a szolgáltatási időszakot. E szerint hétfő, péntek: 9-13 óra, illetve kedd, csütörtök: 13-17 óra között várja a látogatókat a József Attila Könyvtár.

(Fotó: Végh Zoltán)
 

A rovat további hírei: Közélet

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

2024. ápr. 24.

Nagyszabású szerszámkiállításnak adott otthont az Innopark a napokban: a Hoffmann Group kiállítására várták az érdeklődőket, akik nemcsak szaktanácsadással találkozhattak a helyszínen, hanem ki is próbálhatták a magas minőségű szerszámokat. 

Felújították az újtelepi teniszpályát

Felújították az újtelepi teniszpályát

2024. ápr. 24.

Jeles közösségi kezdeményezés eredményeként, a környék lakóit is aktivizálva tették használhatóvá újra az újtelepi teniszpályát. A munkálatok révén a régen népszerű bázis újra várja majd a szabadidősport szerelmeseit.

Módosítják, részben korlátozzák is a parkolást a Munkácsy utcában

Módosítják, részben korlátozzák is a parkolást a Munkácsy utcában

2024. ápr. 24.

A Technikum városrészben sem egyszerű a parkolás, viszont vannak, akik a problémát úgy oldják meg, hogy a járdára parkolnak. Az ott élők ezt elégelték meg, és kérték az önkormányzati képviselőjük segítségét. 

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

2024. ápr. 23.

Beszélgessünk nyíltan az inflációról, a költségvetési politikáról, az államadósságról. A neves közgazdász lesz a Dunaújvárosi Estek sorozatának következő vendége szerdán – minden érdeklődőt szeretettel várnak! Flyer.

Megújulnak a parkolók a Liget közben

Megújulnak a parkolók a Liget közben

2024. ápr. 23.

A kivitelezés előtti utolsó szakmai egyeztetésen vett részt a Liget közben Szabó Zsolt alpolgármester, a körzet képviselője a napokban. Hamarosan meglévő parkolókat újítanak fel, illetve újakat is építenek.

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

2024. ápr. 22.

Januártól március végéig összesen 8195 darab Dunaújváros kenyere fogyott a Széchenyi Pékség és az önkormányzat közös akciójában, amelyeknek árából 50 forint került egy jótékonysági alapba – ez 409 ezer 750 forintot jelent a Pentele Baráti Kör Egyesületnek. 

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

2024. ápr. 20.

Intézményátadó ünnepséget szerveztek a volt Bánki iskolában a közelmúltban. Mostantól az épület egyik földszinti szárnyában a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió nappali szociális központot üzemeltet. Szívvel segítenek.