Dunaújváros Hetilap

"... felpezsdült az élet Dunaújvárosban"

doszerk - 2023. február 5. 9:09

Az energiaválság és az elszabaduló árak mindenki életét jelentősen megnehezítették, az önkormányzatokét pedig különösen is. Évnyitó visszatekintés Pintér Tamás polgármesterrel.

2020 eleje óta folyamatosak a válságok az országban, amelyeket Dunaújvárosban is kezelni kell. Az előtte való évek a nyugodt építkezésről szóltak, azóta viszont gyakorlatilag folyamatos a válságkezelés – hangsúlyozta Pintér Tamás. Mint a polgármester hozzátette: ezúttal is rendkívül nehéz évet hagytunk magunk mögött, de szerencsére több örömteli esemény is akadt városunk életében. Az energiaválság és az elszabaduló árak mindenki életét jelentősen megnehezítették, az önkormányzatokét is. A nehézségek ellenére azonban számos eredményre és fejlesztésre lehetünk méltán büszkék az elmúlt esztendőből. Az alábbiakban a nehézségekről és a pozitív tényezőkről egyaránt szót ejtünk – tematikus bontásban.

Újra lett fény Dunaújvárosban! 

Folytatódott a közvilágítás rekonstrukciója, a második ütem keretében tavaly nyáron újabb 138 darab lámpatestet sikerült lecserélni korszerű LED-es fényforrásokra. A "Rajta, Újváros!" Egyesület egyik legfőbb választási programpontja volt, hogy ismét lesz fény Dunaújvárosban, miután 2015-ben egy rosszul kivitelezett beruházás miatt teljes sötétségbe borult a város, a korszerű LED-es lámpák beüzemelésével egy újabb lépést történt ennek megvalósításáért.
E mellett közel 70 napelemes lámpát helyeztek ki a város olyan pontjaira, ahová a közvilágítás eddig nem ért el. Sétányok és sötét udvarok kivilágítását sikerült így megoldani. 
Sajnos az utóbbi hónapokban tapasztalható, hogy a közvilágítási rendszeren kimaradások vannak, ami az 50-60-70 éves hálózattal függ össze. A hiba elhárítása az E.ON feladata, de Mezei Zsolt alpolgármester és az illetékes képviselők is folyamatosan nyomon követik a hibaelhárítást és folyamatosan tájékoztatják a lakókat is a munkáról. 

Bízom benne, hogy a nagyobb rendszerhibák hamarosan megoldódnak. De egy dolog biztos: más városokkal ellentétben mi nem vagyunk hajlandók a közvilágításon spórolni, azt a városi legendát tehát egyértelműen cáfolom, hogy ez lenne az időszakos kimaradások oka. Ilyen módon egyébként nincs is lehetőség belenyúlni a rendszerbe, csak üzemzavar esetén alakulhat ki ilyen jellegű kimaradás. 

Biztonságosan megközelíthető, igényes hely lett a Szalki-sziget

A Szalki-szigeten is egy sor fejlesztés valósult meg 2022-ben. A szigetre vezető útszakasz és a Magyar út egy része is megújult, ahogyan a Ruhagyári út és a Rév út is, emellett a kerékpáros közlekedés népszerűsítése és segítése érdekében elkészült a szigetre vezető kerékpárút is. Ahogyan kiépítették a járdát is, tehát végre biztonságosan, nem az út szélén sétálva juthatunk le a szabadstrandra, a fesztiválokra és rendezvényekre tekintettel pedig 70 darab burkolt parkolóhelyet is kialakítottak.  
Befejeződött a Remix épületének felújítása is, így végre kulturált körülmények között öltözhetnek a fürdőzők, pelenkázó-helyiség, zuhanyzó és vizesblokkok épültek.

Több száz méternyi utat aszfaltoztak Táborálláson és az Északi Lakóparkban

Orosz Csaba képviselő folyamatosan dolgozik és tervez annak érdekében, hogy Táborálláson és az Északi Lakóparkban lévő évtizedes lemaradásokat felszámolja. 
Az ott élők panaszai jogosak, és sajnos nem tudom azt ígérni nekik, hogy gyorsan meg tudjuk oldani, de még a mostani nehéz időszakban is sikerült olyan mértékű beruházásokat végrehajtani a területen, amelyekre hosszú évek óta nem volt példa. 
Befejeztük a csatornaberuházást, ami sajnos sok kellemetlenséggel járt és jár most is, de a képviselő folyamatosan tartja a kapcsolatot a kivitelezővel, hogy végezze el a garanciális javításokat.
E mellett 452 méter hosszúságban mederburkoló elemekkel és beton csőátereszekkel kiépített árokrendszer épült Táborálláson, szilárd burkolatot kapott a Harcsa utca és az Európatanács út egy szakasza, valamint teljes hosszában az Ivó utca, Palánk utca és a Borgőz utca és megoldódott az Ond utca csapadékvíz-elvezetése is. 
Az Északi Lakóparkban teljes szélességében megújult a Pipacs utca, amely kiszélesített kihajtót is kapott a Magyar útra. Idén pedig itt folytatódik a csapadékvíz-elvezetési problémák megoldása, az ezzel kapcsolatos megbeszélések már folynak.  

Hosszú évek után saját takarítógép

A város tisztábbá és rendezettebbé tételét kiemelt feladatként kezeljük választási ígéretünknek megfelelően, ennek keretében 2022-ben egy több tízmilliós modern takarítógéppel bővült az önkormányzat eszközparkja. 
Több tonnányi szemetet szedett már össze a gép, amelynek megvásárlására azért is büszke vagyok, mert 2019-ben egy teljesen elhasználódott, leamortizálódott gépparkot vettünk át. Amikor gazdasági fejlődés volt az előző városvezetés nem költött ezekre, mi a válság idején is folyamatosan fejlesztjük. 

E-rollerek – a XXI. századi közlekedésért

Tavasszal megjelentek a város útjain az elektromos rollerek is. Természetesen minden újdonsággal vannak problémák, de úgy érzem, hogy mára sikerült úrrá lenni a kezdeti nehézségeken. Ezt a rendőrség, a Bird munkatársai és az önkormányzat közös, jó együttműködése tette lehetővé. 
Azt külön jó látni, hogy ezzel egy olyan újdonságot tudtunk a városba hozni, ami elsősorban a fiatalok számára népszerű. 

Nyugdíjasok, újszülöttek támogatása

Ezekben a nehéz időkben is számos intézkedéssel próbáltunk meg segítséget nyújtani a városlakóknak, amennyire ezt a lehetőségeink megengedték. Karácsony alkalmából egyösszegű támogatást nyújtottunk a város nyugdíjasainak, hogy ezzel is megköszönjük azt a munkát, amit a 2022-es esztendőben végeztek közös otthonunk jobbá tételéért. Különösen fontosnak tartottuk ezt megtenni egy olyan időszakban, amikor minden egyes forintnak megvan a helye a háztartásokban. 
Emellett arról is döntést hoztunk az elmúlt évben, hogy immáron nem pusztán az év elsőszülött gyermeke és családja kap ajándékot, hanem minden család egy-egy meglepetésben részesül. A védőnői szolgálat segítségével a kisgyermekes családokat megajándékozzuk egy-egy olyan kezdőcsomaggal, amelyben az újszülöttek számára hasznos ajándékok találhatóak. 

Segítség a Dunaferrnek

Városunk legnagyobb foglalkoztatójának, a Dunaferrnek közel 2 milliárd forint iparűzési adó megfizetésének átütemezésével igyekeztünk segítséget nyújtani, hogy tudjanak bért fizetni és alapanyagot vásárolni. 
Komoly áldozatvállalás volt ez az önkormányzattól, hiszen a város bevételeinek az ötödét jelenti ez az összeg, azonban mindennél fontosabbnak tartjuk, hogy a Vasmű felszámolásával járó szociális katasztrófát elkerüljük.

Energiakrízis

Október elsejétől a városban dolgozó vállalkozóknak is brutális energiaáremelkedéssel kellett szembenézniük, a korábbi díjak több mint tízszeresükre nőttek. A novemberi közgyűlésen ezért úgy módosítottuk a távhőrendeletet, hogy azok az üzletek, amik lakóházakban, vagy lakóházak aljában működnek, a jövőben lakossági áron kaphatják a távhőt. Ezzel a döntéssel több tucatnyi vállalkozás kerülte el a csődöt, amely sok száz munkahely megszűnését eredményezte volna Dunaújvárosban. 
Már csak ezért is megérte, hogy a DVG Zrt. végzi a városban a távhőszolgáltatást, hogy ezt a munkát el tudtuk végezni. 

Ugrott a sportcsarnok

Sajnálatos módon az idei évben sem kerültek el bennünket a kormányzati elvonások, 6 milliárd forint visszautalását rendelte el a kormány a megszorítások részeként, amit a sportcsarnok felújítására kapott a város. 
A fideszes szavazók így ugyanazt kapták jutalmul a kormánytól, amit az ellenzékiek büntetésül.

Színes programok

2022-ben a koronavírus járvány után újra felpezsdült az élet Dunaújvárosban, számos nagy sikerű rendezvénynek adott helyet városunk. Ilyen volt például az Alfa City, ahol több száz autó és számos más izgalmas program várta az érdeklődőket a Szalki-szigeten. Az Alfa Romeo szerelmesei mellett a BMW rajongói is találhattak maguknak programot, a Bimmer Parade háromnapos BMW találkozóján nagyon szép számmal jelentek meg az érdeklődők a Szabadstrandon. 
A Cityrocks elhozta a városba a legnagyobb rockslágereket, a harmadik napon lezajló kamionos felvonuláson óriási hangulattal, a megállókban mini koncertekkel vártak minden zenerajongót. Augusztusban pedig a mára már hagyománnyá váló Parázs Varázs városi piknikkel ünnepeltük együtt Magyarország születésnapját remek koncertekkel és finom ételekkel, Majka több ezer embert vonzott. Hagyományteremtő céllal sikerült megrendezni a Sugárút fesztivált és nagy megtiszteltetés volt, hogy a Dózsa mozi adott otthont a Dunaújvárosban forgatott Zanox című film díszbemutatójának.

DMJV Önkormányzata
(Archív fotók: Végh Zoltán)

 

A rovat további hírei: Közélet

Szívességfal után Fészek Központ– akkor is, most is a segítségnyújtás jegyében

Szívességfal után Fészek Központ– akkor is, most is a segítségnyújtás jegyében

2024. már. 29.

A közelmúltban bontott zászlót, de az előzménye már a covid idején felbukkant a nagy közösségi portálon: a Szívességfal csoport alapítói hozták létre a Fészek Mentálhigiénés Központot – a tervekről és a bázis hátteréről Molnárné Hruby Enikővel és Törő Violettával beszélgettünk.

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.