Dunaújváros Hetilap

Kérdések és válaszok a DVCSH volt fogyasztóinak küldött levelek kapcsán

doszerk - 2023. február 4. 17:30

A napokban a DVCSH Kft. több volt fogyasztója kapott fenyegető levelet a Global Mediator Zrt.-től. A levélben a cég elmaradt távhő- illetve víz- és csatornaszámlák befizetését követeli – perrel, végrehajtással fenyegetőzik.

A legtöbb fogyasztóban több jogos kérdés merül fel az újabb fenyegetés nyomán – ezekre ad választ a DVG Zrt. összeállítása!

Jogos-e a követelés?

Amennyiben a követelt számlák 2021. júniusa utáni távhőre és/vagy 2022. májusa utána víz/csatorna díjra szólnak, akkor azzal a fogyasztóknak nincs teendőjük. Amennyiben viszont ilyen tétel szerepel rajta – és azt korábban még nem fizette meg – akkor azt be kell fizetni. 
Fontos: ha a számla több tételből áll, akkor csak azt az összeget kell megfizetni, ami a 2021.júniusa előtti távhőre és/vagy 2022. májusa előtti víz/csatorna díjra szól!

Mi az a Global Mediátor Kft?

A DVCSH Kft. ellen jogerősen megindult a felszámolási eljárás. 
A céget annak ellenére vitte csődbe a vezetés, hogy jelentős összegeket szedtek be a lakosságtól úgy, hogy cserébe semmilyen szolgáltatást nem nyújtottak és több száz fogyasztó túlfizetését is maguknál tartották. A DVCSH Kft. már korábban engedményezte a kintlévőségeinek kezelését a Global Faktor Zrt.-re.
Ez a cég nem más, mint Neszmélyi Lorándnak, a DVCSH ügyvezetőjének érdekeltsége, amiben persze feltűnik a Pomázi család is, hiszen vezető tisztségviselő a Global Faktorban Pomázi Anna is. Magyarul a távfűtés és a vízdíj már korábban sem ahhoz a céghez folyt be, amelyik szolgáltatott, hanem a kisebbségi tulajdonosok egy magáncégéhez. 

Nem is csoda, hogy a DVCSH Kft. így csődbe ment. A szolgáltatóváltással Dunaújváros MJV Önkormányzata ezt a vérlázító állapotot számolta fel, és a szolgáltatást az önkormányzat 100 százalékos tulajdonában álló DVG Zrt.-re bízta.
Most a Global Faktor tovább engedményezte a DVCSH Kft. követeléseit a Global Mediátorra. A Global Faktor és a Global Mediátor székhelye megegyezik egymással. 
A DVCSH Kft. csődje miatti tartozásokról bővebben itt lehet olvasni!
 
A Global Mediator Kft. végrehajtja rajtam az állítólagos tartozást, ha nem fizetek?

A cég ezzel fenyegetőzik, de a fogyasztóknak érdemes tudniuk, hogy a Global Mediátor nem végrehajtó cég, ilyet nem tehet, arra nincs lehetősége. Végrehajtást csak végrehajtó indíthat, az erről szóló levelet tehát a végrehajtói iroda küldi ki, minden esetben tértivevényes levélben.
 
Meddig küldözgetik ezeket a leveleket?

Ez a levelezés nem más mint a DVCSH volt vezetőinek próbálkozása, amivel pénzt szednének be a nélkül, hogy azért cserébe bármilyen szolgáltatást nyújtottak volna. 
Mindezt egészen addig megéri megtenniük, amíg van, aki ezt befizeti vagy a hatóságok számon nem kérik őket. A lakosság teendője tehát annyi, hogy figyelmesen átolvassa a követelt számlákat, és ha azokat korábban már befizette, akkor egyszerűen figyelmen kell hagyni a Global Mediátor fenyegetőzéseit.
A dunaújvárosi fogyasztók sem a Global Faktorral sem a Global Mediátorral nincsenek semmilyen szerződéses viszonyban. A pénzügyi intézmények felügyeleti szerve a Magyar Nemzeti Bank, a fogyasztók ide fordulhatnak, ha panaszt szeretnének tenni a cég(ek) ellen.

A kiküldött fenyegető levelek miatt a DVG Zrt. és az önkormányzat is megteszi a szükséges jogi lépéseket.

(Címlap- és belső oldali kép: Végh Zoltán, forrás és illusztráció: www.dunaujvaros.hu)
 

A rovat további hírei: Közélet

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

2024. ápr. 24.

Nagyszabású szerszámkiállításnak adott otthont az Innopark a napokban: a Hoffmann Group kiállítására várták az érdeklődőket, akik nemcsak szaktanácsadással találkozhattak a helyszínen, hanem ki is próbálhatták a magas minőségű szerszámokat. 

Felújították az újtelepi teniszpályát

Felújították az újtelepi teniszpályát

2024. ápr. 24.

Jeles közösségi kezdeményezés eredményeként, a környék lakóit is aktivizálva tették használhatóvá újra az újtelepi teniszpályát. A munkálatok révén a régen népszerű bázis újra várja majd a szabadidősport szerelmeseit.

Módosítják, részben korlátozzák is a parkolást a Munkácsy utcában

Módosítják, részben korlátozzák is a parkolást a Munkácsy utcában

2024. ápr. 24.

A Technikum városrészben sem egyszerű a parkolás, viszont vannak, akik a problémát úgy oldják meg, hogy a járdára parkolnak. Az ott élők ezt elégelték meg, és kérték az önkormányzati képviselőjük segítségét. 

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

2024. ápr. 23.

Beszélgessünk nyíltan az inflációról, a költségvetési politikáról, az államadósságról. A neves közgazdász lesz a Dunaújvárosi Estek sorozatának következő vendége szerdán – minden érdeklődőt szeretettel várnak! Flyer.

Megújulnak a parkolók a Liget közben

Megújulnak a parkolók a Liget közben

2024. ápr. 23.

A kivitelezés előtti utolsó szakmai egyeztetésen vett részt a Liget közben Szabó Zsolt alpolgármester, a körzet képviselője a napokban. Hamarosan meglévő parkolókat újítanak fel, illetve újakat is építenek.

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

2024. ápr. 22.

Januártól március végéig összesen 8195 darab Dunaújváros kenyere fogyott a Széchenyi Pékség és az önkormányzat közös akciójában, amelyeknek árából 50 forint került egy jótékonysági alapba – ez 409 ezer 750 forintot jelent a Pentele Baráti Kör Egyesületnek. 

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

2024. ápr. 20.

Intézményátadó ünnepséget szerveztek a volt Bánki iskolában a közelmúltban. Mostantól az épület egyik földszinti szárnyában a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió nappali szociális központot üzemeltet. Szívvel segítenek.