Dunaújváros Hetilap

Mintegy félmilliárdos beruházás valósult meg Táborálláson

Fábos Zsolt - 2023. február 24. 8:25

Táborállás csapadékvíz-elvezetésére városunk 482 millió forint vissza nem térítendő Európai Uniós támogatást nyert el, a munkálatok befejeződtek, már csak a garanciális javítások vannak hátra.

A csapadékvíz elvezetéssel és közben átadott csatornarendszerrel együtt sikerült egy komolyabbat előre lépni komfortban és talajkezelésben egyaránt ezen a területen. 

Áldás innen, feladat onnan

Az elkészült beruházásról tartott sajtótájékoztatót Pintér Tamás polgármester és Orosz Csaba a terület önkormányzati képviselője. Dunaújvárosnak több olyan adottsága is van, ami az egyik oldalon áldás, míg a másikon jócskán ad feladatot. Gondoljunk csak arra, hogy míg büszkék vagyunk a zöld város fogalmára nyáron, de mennyi falevelet kell eltakarítanunk ősszel. Csodálatos a Duna-partunk, de a jobbára löszös terület rengeteg kihívással jár együtt. Pintér Tamás polgármester Táborálláson megtartott sajtótájékoztatóját is azzal kezdte, hogy a Duna partján élni stratégiai előnyt jelent számunkra. Ennek azonban ára is van: közismert tény, hogy Dunaújváros löszfennsíkra épült, amely víz hatására roskad, tömörödik, kezelni kell.
– Bizonyára mindannyian emlékeznek a 2010-ben bekövetkezett földcsuszamlásra, amely során Táborálláson több ház is megrongálódott. Ezért is kiemelt jelentőségű, hogy immár hivatalosan is bejelenthetjük, hogy az Európai Unió vissza nem térítendő forrásából, 482 millió forintból fejleszthettük a város ezen részét. Több száz méternyi utat aszfaltoztunk Táborálláson és az Északi Lakóparkban. A mozgásveszélyes partfalak stabilizálásával, szűrőcsövek és ejtőkutak telepítésével, vízelvezetők kiépítésével és mérőkutak kihelyezésével kezdődő munkálatok után szilárd burkolatú utak készültek el. Hetven méter hosszúságban aszfaltoztuk le a Harcsa utcát és a Borgőz utcát, az Európatanács út egy szakaszát, a Palánk utcát, valamint teljes hosszában az Ivó utcát.

Kössenek rá, ahol lehet!

Pintér Tamás beszélt arról is, hogy megoldódott az Ond utca csapadékvíz-elvezetése is, az Északi Lakóparkban pedig teljes szélességében megújult a Pipacs utca, amely kiszélesített kihajtót is kapott a Magyar útra. Idén pedig itt az Északi Lakóparkban folytatódik a csapadékvíz-elvezetési problémák megoldása, az ezzel kapcsolatos megbeszélések már folynak. Az Akácos út és környezetének 

vízelvezetési problémáira pedig 30 milliót különített el önkormányzatunk. Pintér Tamás még kiemelte és kérte a térségben lakókat, hogy ahol ott van már a csatorna, ott kössenek rá a lakók!
És hogy ez utóbbi miért is olyan fontos, arról már Orosz Csaba önkormányzati képviselő beszélt, aki szerint a város északi területén élők nagyon régóta vártak a csatornára, régi probléma volt a felszíni vízelvezetés, az utak aszfaltozása: 
– A táborállási vízelvezetés szempontjából nagyon fontos volt az utak szilárd burkolattal való ellátása, hiszen a hirtelen lezúduló csapadék esetén így a környező utcák vizét el tudjuk vezetni a Dunába. Ezt a folyamatot segíti az elkészült árokrendszer is. Azt is el kell mondanom, hogy még nem vagyunk készen, van még dolgunk és a lehetőségeink szerint meg is teszünk mindent. Folytatjuk a Barsi Dénes utcában a beruházást az Ezüstfenyő utcáig, szegélyezni fogunk a Harcsa utca egy részében. Az lenne a feladatunk, hogy becsatornázzuk az egész területet, megoldjuk a vízelvezetést és leaszfaltozzuk az összes utcát. De el kell mondanom, hogy az itt élőknek is van felelősségük. Gondoljunk bele, hogy az elmúlt sok évben hányszor mondtuk el, hogy de jó lenne ide egy csatorna. Most itt van és sokan nem kötöttek még rá. Pedig kényelmesebb, azt mondom olcsóbb, mint állandóan szippantgatni és ráadásul nem terheljük vele a környezetünket. És még egy dolog. Az esővíz elhelyezését jogszabály szerint mindenkinek a saját területén belül kell megoldania, saját magának kell szikkasztania az esővizet, nem pedig kiengedni az utcára. A régi emésztőket egy fertőtlenítés után át lehet alakítani esővízgyűjtőnek, amivel aztán több problémát is meg tudunk oldani. Nagyon szépen kérek mindenkit, hogy tartsa be a szabályokat, így óvhatjuk csak meg a környezetünket és így kerülhetjük el a további problémákat.

Fontos a földutak felszámolása

Az aszfaltozott utak nem csak komfortérzetünket és a kényelmünket szolgálják, hanem komoly szerepük van a csapadékvíz elvezetésben is. A Táborálláson is jó példa az elkészült aszfaltozás, hiszen több utca felszíni vízelvezetése oldódott meg ezzel, a víz pedig nem a talajba szivárog, hanem az elvezető csatornába, onnan pedig akár a Dunába. Pintér Tamás polgármester már a februári közmeghallgatáson tájékoztatott arról, hogy kezdeményezni kívánja a belterületi földutak felszámolását a megyei jogú városokban is. Pintér Tamás a témával kapcsolatban hivatalosan is felvette a kapcsolatot a Megyei Jogú Városok Szövetségével és levélben kereste meg a szövetség társelnökét, Pécs polgármesterét, Péterffy Attilát a problémás helyzet rendezése érdekében:
– Budapesten 2019-ben indult el a Budapesti Útépítési Program, amely kormányzati finanszírozással vállalta, hogy négy éven belül a Fővárosban található mintegy 250 kilométernyi földutat leaszfaltozza. Ez a munka lassan a végéhez közeledik, ezért javasoltam, hogy a munka folytatódjon a megyei jogú városokban. Dunaújvárosban jelenleg mintegy 15 kilométernyi földút van, amelynek szilárd burkolattal való ellátása azért is fontos lenne, mert városunk lösztalajra épült, fontos tehát a vízelvezetés jobb megoldása. De biztos vagyok benne, hogy más megyei jogú városokban is létező problémáról van szó. Javaslatomban kértem, hogy lehetőség szerint a téma kerüljön közgyűlés elé, bízva abban, hogy javaslatunk a szövetség minden tagjának javára válik majd, és lesz lehetőség arra, hogy meg is valósuljon.

(Fotó: Végh Zoltán)
 

A rovat további hírei: Közélet

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

2024. már. 25.

Remek alkalmat talált arra a közelmúltban Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester, hogy kihirdesse, ki veheti át tőle a stallumot a város középiskolásai köréből egy teljes napra.