Pentelétől nyugatra Felsőmajor, a későbbi Sándorpuszta

doszerk - 2023. február 25. 14:20

Folytatódik a településtörténet fontos, ámde sokszor kevéssé ismert építészeti emlékeit felvonultató sorozat – Kronászt Margit történész-muzeológus vendégposztja a valahai Felsőmajor létrejöttéhez kalauzolja az olvasót!

Pesty Frigyes írta 1864-ben Magyarország helységnévtára című kéziratában a dunapentelei pusztákkal kapcsolatban: "... ettől délnyugatra Sándor puszta, a várostól nyugatra Mondbach Sándor úré, saját kisszerű lakával." Ismerjük meg hát történetét.

Nagy idők nagy szereplői

Mondbach Károly földbirtokos halála után vagyona felosztódott három fia között. Sándor örökölte a mezővárostól nyugatra eső földeket, ahol háza volt. Az 1870-es évekre nemcsak a helyiek, hanem a térképek is úgy emlegették a birtokot, mint Sándor-háza. Ekkoriban egy bérlő, Pfeffer Imre lakott itt, ő azonban hamarosan tönkrement: gazdasági épületei leégtek, a jószág odaveszett. 1880 után egy ügyvéd, felsőőri Nagy Gyula vette meg a birtokot, majd 1898-ban új tulajdonos bukkant fel a településen. Az ekkor 630 katasztrális holdas birtokot báthori 'Sigray Pál vásárolta meg.
’Sigray régi nemesi család sarja, felmenői sorát hosszú évszádokon keresztül nyomon lehet követni. A legkorábbi írásos említések 1275-ből és 1284-ből származnak. A család később három ágra szakadt, Dunapenteléhez a Bátor és Nyírbátor környékén letelepült, református vallású ág kötődött. A nemeslevelet 'Sigray Mihály számára állították ki 1730 körül.
A vásárló, 'Sigray Pál a reformkor szülötte, de a család ekkorra már elszegényedett. Ügyvéd és birtokos volt, de több egyesületben is aktív szerepet vállalt. A szerepvállalás és jótékonykodás egyébként sem állt messze a családtól. Jó kapcsolatot ápolt a kor politikusaival, íróival, Kossuth Lajost is többször meglátogatta az emigrációban. Dunapentelén egészen haláláig (1926.) a református egyház főgondnoka volt; kivette a részét közéletből. Kétszer nősült, első felesége és közös lányuk korán elhunyt; második felesége Szalki (Szelke) Petronella, akivel négy gyermeket neveltek, köztük az 1883-as születési 'Sigray Bélát, akinek a neve később egybefonódott Dunapentele nevével.

Évszázados örökség

A Kastélylexikon szerint a sándorházi épületet is ő építtette, majd még a II. világháborút megelőzően jelentős átalakításokat végeztetett rajta. Ennek keretében terménytároló és állattartó épületekkel, gépszínekkel bővült a gazdaság; a kúriában pedig fürdőszobákat alakítottak ki. Mindemellett azonban láthatjuk, hogy már korábban is volt a pusztán lakóépület, sőt a korábbi térképeken még a díszkertet is felfedezhetjük.
A forrásokat böngészve megismerkedhetünk az itt zajló élettel: magunk előtt láthatjuk a völgyben található zsúptetős cselédházakat, a közös konyhát vagy az aratást végző munkásokat és az azt követő aratóbálokat.
1945-ig 'Sigray Béla tulajdonában volt a gazdaságot, mely ekkor 784 katasztrális holdat tett ki. Hasznosítására több ötlet felmerült: a Földigénylő Bizottság tanyasi óvodának és iskolának javasolta, de egy munkásüdülő gondolata is felvetődött. Annyi bizonyos, hogy 1948-ban egy vasutas élt itt; egy helyiséget pedig az MDP használt. Végül lakásokat és irodákat rendeztek be, jelenleg pedig magántulajdonban van az épület.

Kronászt Margit 
(A szerző felvétele)

A rovat további hírei: Mozaik

Tojásfát állítottak a Kertvárosban

Tojásfát állítottak a Kertvárosban

2024. már. 28.

Az országban nagyon sok helyen állítanak tojásfát húsvét előtt. Aki Dunaföldváron jár ebben az időszakban, már évek óta gyönyörködhet a főtér egyik különleges ékességében. Pontosan innen jött az ötlet – majd került át a hagyomány Dunaújvárosba is, a Kertvárosba.

Hasznos tanácsok, hogy elkerüld a tipikus lazúrozási hibákat!

Hasznos tanácsok, hogy elkerüld a tipikus lazúrozási hibákat!

2024. már. 27.

Számos olyan kisebb-nagyobb munka van egy otthon kialakítása, felújítása során, amelyet magunk is elvégezhetünk, ugyanis nem igényel különösebb szaktudást, speciális szerszámokat és eszközöket. A felületkezelések is ilyenek. (X)

Széchenyi 70: pompás gála és nagyszerű "Nagy Találkozás" (galériával)

Széchenyi 70: pompás gála és nagyszerű "Nagy Találkozás" (galériával)

2024. már. 26.

Nagyon szubjektív és nagyon nosztalgikus beszámoló következik, drága olvasók és aranyos mindenki, egyszerűen nem tudok elfogultság nélkül nyilatkozni arról a jubileumi eseménysorról, amivel a 70. születésnapját ünnepelte a Széchenyi István Gimnázium. (Nekem, naná: a Münnich.)

Motorfelújítás profi kivitelben

Motorfelújítás profi kivitelben

2024. már. 26.

Egy veterán autó, vagy annak egy bizonyos részének felújítása nemes feladat, ugyanakkor elképesztően komplex, idő-, pénz-, és energiaigényes folyamat is egyben. (X)

Dunaújváros sokkal több mint egy iparváros

Dunaújváros sokkal több mint egy iparváros

2024. már. 26.

Városunk az ország egyik legtöbb zöldfelülettel rendelkező települése, történelme pedig bőven visszanyúlik Sztálinváros építésének kezdetén túlra. Bővelkedünk természeti és kulturális kincsekben, felsorolni is nehéz, hogy mennyi itt a látnivaló, amire büszkék lehetünk. 

Amit egy szauna karbantartása, tisztítása kapcsán tudni kell

Amit egy szauna karbantartása, tisztítása kapcsán tudni kell

2024. már. 26.

Ma már nem luxus egy saját otthoni szauna, de fontos ennek precíz elhelyezése és karbantartása. Ehhez szükséges egy vízszintes, teherbíró alap melyen el tudjuk helyezni szaunánkat, és persze fontos az is, hogy az alap elbírja a szauna, valamint a benne tartózkodó személyek súlyát. (X)

Így lehetsz te is profi sportfogadó

Így lehetsz te is profi sportfogadó

2024. már. 25.

Mivel az emberek szeretik a sportokat, így előszeretettel élnek a sportfogadás lehetőségével is. A többségük viszont sejtésekre alapozva, ösztönösen rakja meg tétjeit, lehet, hogy párszor bejön nekik, de hosszú távon garantáltan pénz nélkül távoznak a kasszáktól. (X)