Ukrán céggel tárgyalt az Orbán-kormány a Dunaferr jövőjéről

Öcaline - 2023. február 3. 18:09

A Népszava értesülései szerint a Metinvest két stratégiai vezetője folytatott tárgyalásokat a gazdaságfejlesztési tárca iparpolitikáért felelős államtitkárával. 

Komolyan érdeklődik a Dunaferr iránt a világ egyik legjelentősebb acélipari szereplője, a Metinvest Holding, írta meg terjedelmes cikkében a Népszava. 

Fontos frontok

A lap információi szerint a cég képviselői a héten találkoztak Fábián Gergellyel, a gazdaságfejlesztési tárca iparpolitikáért felelős államtitkárával – úgy tudják, a Metinvest részéről a fúziókért és felvásárlásokért felelős vezető, Jevgenij Selekov, és Andrij Kril, a vállalat nemzetközi kapcsolatainak irányítója tárgyalt Budapesten.
A Metinvest és a kabinet tárgyalásáról megkérdezték a Gazdaságfejlesztési Minisztériumot, de nem reagáltak a megkeresésre. A Népszava ugyanakkor kiemelte: a cégcsoport Ukrajna legnagyobb acélipari cége – a 2021-es adatok szerint a világ 42. legjelentősebb acélpiaci szereplője, a régión kívül olasz, spanyol, holland érdekeltségei is vannak. A vállalat a bányászattól a szén- és ércfeldolgozás folyamatáig a teljes vertikumban érdekelt, félkész és késztermékei számos ország piacán elérhetők.

Nem lesz könnyű menet

Arról már januárban megjelentek nem hivatalos információk – elsőként egyébként éppen a DO hasábjain –, hogy a cég megvásárolná a Dunaferrt: a kormányfőnek, a pénzügy- és a gazdaságfejlesztési miniszternek írt levelükben jelezték, hogy már régóta érdekli őket a magyar vállalat. Tisztában vannak a Dunaferr jelenlegi, rendkívül nehéz helyzetével. A Metinvest úgy számol, hogy a Dunaferr újraindításának 150 millió euró lenne a költsége. Ehhez már környezetvédelmi beruházással is számolnak, amivel 55 százalékkal csökkenne a károsanyag-kibocsátás.
A Népszava összeállításából kiderül: a felszámoló, Fazekas Attila eddig nem kívánt nyilatkozni, de az kiszivárgott, hogy két fémmegmunkáló cégóriás is tárgyal a vasmű megvásárlásáról – az egyik Metinvest Holding, a másik a londoni székhelyű Liberty Steel.

A lap idézi Pintér Tamás polgármestert is, aki úgy tudja, hogy a kormány inkább a Liberty ajánlatára nyitott. A városvezetés bízik abban, hogy a kormány jól dönt, de aggodalommal értesültek arról, hogy a Liberty pénzügyi gondokkal küzd, és a Kelet-Európában számos üzemet működtető cég ostravai és lengyelországi vasgyárát a felszámolás fenyegeti. Pintér Tamás szerint a Metinvest egyelőre perspektivikusabb partnernek tűnik, mivel az ukrán cég maradéktalanul tudná biztosítani a vasmű nyersanyagellátását a saját érc- és szénbányáiból.
Az akvizíció szempontjából fontos tétel, hogy még mindig nem tudni, pontosan mekkora adósságot halmozott fel a Dunaferr – becslések szerint ez akár az 500 milliárdot is elérheti. Az összeállításból az is kiderül, amire az önkormányzat anyaga is hivatkozott: az Orbán-kormány szerdán bejelentett bértámogatása is növeli az adósságot, hisz azt a cégnek vissza kell majd fizetni, az uniós szabályok szerint ugyanis egy magáncég üzemelését az állam nem finanszírozhathatja. 

A Népszava teljes cikke az alábbi linken érhető el!

Ukrán céggel tárgyalt az Orbán-kormány (katt) >>

(Archív fotók: Németh Zsolt)

A rovat további hírei: Dunaferr

A vasmű vezetésével tárgyalt Pintér Tamás polgármester

A vasmű vezetésével tárgyalt Pintér Tamás polgármester

2024. már. 13.

A vasmű a LIBERTY Steel Group tulajdona és LIBERTY Dunaújváros néven üzemel tavaly október óta. A héten a cég indiai vezetésével tárgyalt Pintér Tamás polgármester.

LIBERTY: térségi gondok, helyi kérdések

LIBERTY: térségi gondok, helyi kérdések

2024. feb. 23.

Szaporodnak a kérdőjelek és a súlyos válságra utaló tényezők a vasművet privatizált LIBERTY Steel térségi egységeiben – összeállításunk cseh és román példákkal szolgál, ráadásként pedig azt a kérdéssort is megismertetjük olvasóinkkal, amit a helyi cégvezetésnek tettünk fel.

Portfolio: "csak vegetál a megmentett a dunaújvárosi vasmű"

Portfolio: "csak vegetál a megmentett a dunaújvárosi vasmű"

2024. feb. 11.

Terjedelmes összeállításban számol be a vasgyár helyzetéről a Portfolio gazdasági portál; arról is írnak,, hogy mindeközben az új tulajdonosról súlyos dolgok láttak napvilágot.

Rengeteg a kérdőjel a vasmű működése terén

Rengeteg a kérdőjel a vasmű működése terén

2024. feb. 03.

Az örömteli bejelentéseket szomorú tények árnyékolják, miközben a LIBERTY cégcsoport térségi szereplőinél sorra-rendre vészterhes hírek látnak napvilágot. A vasmű helyzete a gyárkapun belülről származó információink szerint sem éppen rózsás.

Leépítésről döntött a vasgyár új vezetése

Leépítésről döntött a vasgyár új vezetése

2023. nov. 21.

Az alvállalkozói elbocsátásokról a hvg.hu közölt terjedelmes összeállítást – a lap szerint több száz munkavállalót érint a rapid döntés.

Tematikus térképtárlat a papírmúzeumban

Tematikus térképtárlat a papírmúzeumban

2023. nov. 20.

Új tematikus tárlat nyílt a Magyar Papírmúzeumban; a különleges kollekciót felvonultató, dunaújvárosi gyűjtők kincseit is bemutató kiállítás egészen tavaszig látható a Papírgyári úti intézményben.

Dunaferr: tételes szakszervezeti közlemény a leállásról

Dunaferr: tételes szakszervezeti közlemény a leállásról

2023. aug. 10.

Minimalizált termelés, részletes menetrend, de a lényeg: három hónap üzemszünet. Az érdekképviseletek közleményét lényegi változtatás nélkül közöljük – íme.