A Metinvest is a radaron – új kérő a Dunaferrért?

Öcaline - 2023. január 10. 18:02

Miközben a vállalatcsoport "őrlángon" üzemel és javában tart a felszámolás, a sokat emlegetett angol Liberty mellett egy másik, még komolyabb acélpiaci szereplő is versenybe szállt a Dunaferr tulajdonlásáért, értesült a DO.

A komoly krízissel fenyegető válság és a megoldás felcsillanó esélye jellemezte az elmúlt időszakot a térség legnagyobb foglalkoztatója, az ISD Dunaferr Zrt. háza táján. 

Kényszerű felszámolástól a reménybeli tulajdonlásig

A legutolsó hivatalos híradások szerint – erről december derekán a DO is beszámolt – elrendelte a Dunaferr felszámolását a Fővárosi Törvényszék. 
Az akkori híradás szerint a korábbi kormányrendelet nyomán másnapján fontos dunaújvárosi vonatkozású döntést hozott a Fővárosi Törvényszék. A felszámolási eljárásban hozott végzés szerint a törvényszék az ISD Dunaferr Dunai Vasmű Zrt. – mint adós – elleni felszámolási eljárásban döntött. A törvényszék a felszámolás elrendelése mellett döntött az ideiglenes vagyonfelügyelő kijelöléséről is. Itt említettük azt a fontos tudnivalót, hogy a felszámolásról és az ideiglenes vagyonfelügyelő kijelöléséről szóló végzés elleni fellebbezésnek nincs halasztó hatálya – ráadásul az ideiglenes vagyonfelügyelőt megilletik mindazok a jogok, amelyek a felszámolót megilletik.
A Székesfehérvári Törvényszék Cégbírósága a Dunaferr cégügyében a bíróság hivatalból elrendelte, hogy a vállaltcsoport vezető tisztségviselője – a cég képviseltére egyedüli jogosultként – a Honoratior Gazdasági Kft. lett.
A felszámolás kapcsán megszólalt Pintér Tamás polgármester is: mint hangsúlyozta, fontos fejlemény történt a vasmű túlélés érdekében, de a megnyugtató megoldás egy új, a működtetést hosszú távon garantáló szakmai befektető színre lépése jelenthetné:
– Az úgynevezett folyékony fázis nagyon régen áll, de igenis hiszem, hogy szükség van rá, nem szabad elengedni a felszámolás során sem. A másik nagyon fontos dolog, hogy minden munkás megkapja a teljes bérét. Itt szeretném megismételni azt, hogy annak nagyon örülünk, hogy végre a kormány lépett valamit, de a pontos szándékot azóta sem ismerjük. A vagyonfelügyelő pedig önmagában nem jelent pénzt – vagyis nem tudni, hogy a bérgarancia alapon felül miből lesz fizetés és miből lesz alapanyag. Ha sem magánbefektető nem lesz, sem állami tulajdonvásárlás, akkor a mostani lépés nem más, mint egy szimpla felszámolás – ez pedig tragédia lenne Dunaújvárosnak és egész Magyarországnak.

Színre lép a Metinvest

A vasgyár e hetekben "őrlángon" üzemel, tudtuk meg nem hivatalos, de megbízható dunaferres forrásokból, mint ahogy a kapun belül az is köztudott, hogy az alapanyag-utánpótlásról az angol Liberty cég gondoskodik – értesüléseink szerint a felszámolás idejére a cégcsoport kötött megállapodást a kormányzattal a vasgyár üzemeltetésére. (Erről ugyan hivatalos értesítést nem kaptunk, ráadásul a Dunaferr hivatalos honlapján sincs nyoma az elmúlt hetek változásainak.)

Több forrásunk kiemelte ugyanakkor, hogy a felszámolási időszaknál is fontosabb tényező, hogy ezt követően ki üzemelteti és tulajdonolja a dunaújvárosi komplexumot – és e téren az utóbbi hetekben is komoly mozgásokról hallottunk. Szintén nem hivatalos, de megbízható kormányzati forrásokból értesültünk például, hogy új kérő tűnt föl a radaron. A Metinvest Holding a világ acélpiacának fontos szereplője – az ukrán székhelyű cégcsoport jelentős bázisokat működtet a régióban is, de olasz, spanyol és holland érdekeltségei is számottevőek. És éppen a hollandiai központban kelt az a levél – a dátum is fontos: már december 15-én, vagyis a felszámolás elrendelésének napján! –, amelynek címzettje Orbán Viktor miniszterelnök, és amelynek másolatát Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter, Varga Mihály pénzügyminiszter és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is megkapta. 
A DO birtokába jutott, angol nyelvű dokumentumot Yuriy Ryzhenkov, a Metinvest vezérigazgatója látta el kézjegyével.

Eljött az idő, komoly a szándék, távlatos a terv

A levél a szokásos udvariassági formulák – köszönik, hogy kifejezhetik az érdeklődés szándékát – után azonnal fontos tételeket említ: egy rövid bemutatkozás során hangsúlyozzák, hogy a Metinvest komoly acélpiaci szereplő, félkész és késztermékeikkel számos ország piacán jelen vannak, és hogy a teljes acélpiaci vertikumban – beleértve a bányászattól a szén- és ércfeldolgozás folyamatáig – érdekelt a társaság. A levél nem kertel: tudomással bírnak a Dunaferr nehéz helyzetéről, és azt is hangsúlyozzák, hogy már korábban igyekeztek lépéseket tenni annak érdekében, hogy a vasmű a Metinvest kötelékében működjön, keresték a korábbi tulajdonost, ám a kezdeményezéseik nem jártak sikerrel.

A Metinvest szándékának komolyságát jelzi a kétoldalas dokumentum következő nagyobb fejezete, amelyben rögzítik: számításaik szerint nemcsak elképzelhető, de részükről vállalható is lenne a vasgyár üzemeltetése. Igaz, roppant költséges a mutatvány: a kokszoló mellett a kohó újraindítása révén a teljes folyékony fázis üzembe állítása, majd a 60 százalékos kapacitás elérése számításaik szerint 150 millió eurós költséggel jár – de ezt azzal együtt vállalnák, hogy az újraindítással párhuzamosan 55 százalékkal csökkenne az eddigi károsanyag-kibocsátás. (Vagyis komoly környezetvédelmi beruházással is számolnak.)
A DO birtokába került vezérigazgatói levélben hangsúlyozzák: a Metinvest nemcsak határozott szándékkal bír, de megfelelő erőforrásokkal – bányák, alapanyag – is rendelkezik a vasgyár talpra állítása érdekében. 

A szándék tehát komoly – most persze még nagy kérdés, milyen válaszban bízhat a Metinvest a kormányzati térfélről; úgy tudjuk, hamarosan, akár napokon belül erre is választ kaphatunk. És várjuk is nagyon!

(Címlap és nyitókép: Németh Zsolt; belső oldali illusztrációk: részletek a Metinvest leveléből)
 

A rovat további hírei: Dunaferr

Több kérő is látszik a vasgyár körül – az állam nincs köztük

Több kérő is látszik a vasgyár körül – az állam nincs köztük

2023. jan. 20.

December végén érkezett a hír, hogy egy újabb rendeletmódosítással azonnal elrendelhető a Dunaferr felszámolása. A nagy múltú cégnél azóta a felszámoló irányít, a várva várt befektetőről azonban egyelőre keveset tudni, pedig nélküle nem lehet megoldani a helyzetet. 

Portfolio: a támadások hozták nehéz helyzetbe a Dunaferrt

Portfolio: a támadások hozták nehéz helyzetbe a Dunaferrt

2022. dec. 06.

Exkluzív interjút adott az ISD Dunaferr Zrt. helyzetéről a Portfolio.hu gazdasági portálnak Sevcsik Mónika; a vállalatcsoport RMS és HR igazgatója szerint a Dunaferrt ért támadások bizonytalanították el a partnereket – a jelen a túlélésről és az újraindulás feltételeinek megteremtéséről szól, állítja.

Terjedelmes választ adott a Dunaferr vezetése a Portfolio.hu tegnapi cikkére

Terjedelmes választ adott a Dunaferr vezetése a Portfolio.hu tegnapi cikkére

2022. dec. 02.

A menedzsment azért tartotta fontosnak a válaszadást, mert a gazdasági portál szerint a vállalatcsoport kapuin belül megkezdődött az üzemek biztonságos lekapcsolásának előkészítése.

ISD Dunaferr: szabálytalan volt a közgyűlés

ISD Dunaferr: szabálytalan volt a közgyűlés

2022. nov. 24.

Nyilvánosságra hozta a vállalatcsoport partnereinek írt tájékoztató levelet az ISD Dunaferr Zrt. – a téma fontosságára tekintettel betűhíven közöljük a DO-hoz is eljuttatott, Evgeny Tankhilevich legfőbb-, általános vezérigazgató-helyettes  és dr. Nagy Péter ügyvéd jegyezte dokumentumot!

A Dunaferr közleménye: ál-Habsburg után újabb álképviselők tűntek fel

A Dunaferr közleménye: ál-Habsburg után újabb álképviselők tűntek fel

2022. nov. 21.

Szabálytalan közgyűléssel, alaptalan nyilatkozatokkal tesznek próbát a cégfoglalásra az ISD Dunaferr Zrt.-t támadó körök, áll a vállalatcsoport friss közleményében. Betűhív közlés.

Ismét csalók próbálnak "közgyűlést" szervezni a Dunaferrnél!

Ismét csalók próbálnak "közgyűlést" szervezni a Dunaferrnél!

2022. nov. 17.

Közleményben figyelmeztet a társaságcsoport az újabb akcióra – az összegzés az ISD Dunaferr Zrt. hivatalos oldalán látott napvilágot délután. Betűhív közlés.

Dunaferr: vissza a "Start" mezőre

Dunaferr: vissza a "Start" mezőre

2022. nov. 11.

Mindössze tizennyolc perc alatt elfogyott a kormány által meghirdetett Gyármentő Programra adott 150 milliárd forint, amelyet az október 22-i Kormányinfón jelentettek be. Az egyelőre kérdéses, hogy a vasműnek jut-e ebből – bár az biztos, hogy a nagy múltú dunaújvárosi vállalat sorsát ez a program nem oldaná meg.