A vasmű vezetésével tárgyalt Pintér Tamás polgármester

doszerk - 2024. március 13. 18:00

A vasmű a LIBERTY Steel Group tulajdona és LIBERTY Dunaújváros néven üzemel tavaly október óta. A héten a cég indiai vezetésével tárgyalt Pintér Tamás polgármester.

A találkozóra a városvezetés kezdeményezésére került sor és legfontosabb témája a vasmű dolgozóinak jövője volt. 

"Kötelező" együttműködés

A polgármestert elkísérte Mezei Zsolt alpolgármester is. A LIBERTY Steel közép-európai vezetőjével, egyben a LIBERTY Dunaújváros üzemeltetésért felelős ügyvezető igazgatójával, Rahul Yenurkarral folytatott eszmecserét követően Pintér Tamás foglalta össze a találkozó fontosabb mozzanatait: 
– Elengedhetetlennek tartom a város vezetésének és a város legnagyobb munkaadójának együttműködését. Nekem a mostani találkozónkon két egészen konkrét kérésem volt az ügyvezető igazgató felé. Az egyik, hogy ne hagyják veszni az acélgyártást, hiszen ha a vasműben megszűnik az acélgyártás, Magyarország utolsó iparági bástyája is elesik, holott ez nemzetgazdasági szempontból is stratégiai kérdés. A másik, ami talán még ennél is fontosabb, hogy kincsként őrizzék a megmaradt szakembereket. A gyárban dolgozók adják ugyanis a gyár legnagyobb értékét. Becsüljék meg őket, mind anyagilag, mind morálisan, mert gyakorlatilag pótolhatatlanok. Szerencsére nyitott fülekre találtam, és Rahul Yenurkar biztosított arról, hogy az acélgyártás továbbvitele prioritás a számukra is, és elkötelezettek a szakembergárda megtartása mellett.

Elődeink fontos hagyatéka

A találkozón tehát szó esett a jövőbeli tervekről is, amelyről szintén beszámolt a polgármester:
– Röviden összefoglalva az a céljuk, hogy felélesszék a gyárat. Nem véletlen a kinevezett ügyvezető személye sem: az ő vezetésével az Egyesült Államokban és Ausztráliában is sikeresen újraindítottak vasgyárakat. Elmondása szerint ez kimondottan a LIBERTY cégcsoport egyik erőssége. Folyamatosan dolgoznak a költségek racionalizálásán és olyan fejlesztéseket terveznek, amikkel akár az autóiparba is be tudják kapcsolni a gyárat. Fő törekvésük, hogy legkésőbb 2030-ra széndioxid-semleges, úgynevezett "zöld acélt" állítson elő a vasmű. 
Pintér Tamás bízik abban, hogy a cégcsoport tovább élteti a város örökségét:
– A vasmű az elődeink hagyatéka. Családi örökség. Nekem személy szerint is az. Ott dolgozott a nagypapám, édesapám ás édesanyám, ahogy nagyon sok dunaújvárosinak is. A vasmű falai között egyedülálló tudást őriznek, pótolhatatlan értéket. Minden alkalommal elmondom, hogy ha él a gyár, él a város. Bízom benne, hogy ezt a LIBERTY is megértette, érzi és vállalja a felelősséget a város örökségének megtartásában.

DMJV Önkormányzata
(Archív címlap- és nyitókép: Németh Zsolt; belső oldali fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Dunaferr

LIBERTY: térségi gondok, helyi kérdések

LIBERTY: térségi gondok, helyi kérdések

2024. feb. 23.

Szaporodnak a kérdőjelek és a súlyos válságra utaló tényezők a vasművet privatizált LIBERTY Steel térségi egységeiben – összeállításunk cseh és román példákkal szolgál, ráadásként pedig azt a kérdéssort is megismertetjük olvasóinkkal, amit a helyi cégvezetésnek tettünk fel.

Portfolio: "csak vegetál a megmentett a dunaújvárosi vasmű"

Portfolio: "csak vegetál a megmentett a dunaújvárosi vasmű"

2024. feb. 11.

Terjedelmes összeállításban számol be a vasgyár helyzetéről a Portfolio gazdasági portál; arról is írnak,, hogy mindeközben az új tulajdonosról súlyos dolgok láttak napvilágot.

Rengeteg a kérdőjel a vasmű működése terén

Rengeteg a kérdőjel a vasmű működése terén

2024. feb. 03.

Az örömteli bejelentéseket szomorú tények árnyékolják, miközben a LIBERTY cégcsoport térségi szereplőinél sorra-rendre vészterhes hírek látnak napvilágot. A vasmű helyzete a gyárkapun belülről származó információink szerint sem éppen rózsás.

Leépítésről döntött a vasgyár új vezetése

Leépítésről döntött a vasgyár új vezetése

2023. nov. 21.

Az alvállalkozói elbocsátásokról a hvg.hu közölt terjedelmes összeállítást – a lap szerint több száz munkavállalót érint a rapid döntés.

Tematikus térképtárlat a papírmúzeumban

Tematikus térképtárlat a papírmúzeumban

2023. nov. 20.

Új tematikus tárlat nyílt a Magyar Papírmúzeumban; a különleges kollekciót felvonultató, dunaújvárosi gyűjtők kincseit is bemutató kiállítás egészen tavaszig látható a Papírgyári úti intézményben.

Dunaferr: tételes szakszervezeti közlemény a leállásról

Dunaferr: tételes szakszervezeti közlemény a leállásról

2023. aug. 10.

Minimalizált termelés, részletes menetrend, de a lényeg: három hónap üzemszünet. Az érdekképviseletek közleményét lényegi változtatás nélkül közöljük – íme.

Három hónap üzemszünet a vasműben

Három hónap üzemszünet a vasműben

2023. aug. 09.

Hiába jött új tulajdonos, máris leállították a Dunaferr nagyolvasztóját, írta acélpiaci forrásokra hivatkozva a hvg.hu. Úgy tudjuk, október elejéig áll le a gyár – a folyékony fázis is.