Dunaújváros Hetilap

Tarolt a "Rajta, Újváros!" Egyesület az önkormányzati választáson (06. 10. 8.35)

Öcaline - 2024. június 9. 22:10

Eldőlt: Pintér Tamás marad a város polgármestere, és az egyéni választókerületekben is a jelenlegi koalíció jelöltjei győztek. Összeállításunk első verziójában feltételes módú igealakként szerepelt, immár ténykérdés: a Fidesz másodszor szenvedett megsemmisítő vereséget a szabadság városában.

A "Rajta, Újváros!" Egyesület jelöltjei elsöprő fölénnyel győztek az önkormányzati választáson – a kihívó fideszes jelöltek az összes választókerületben vereséget szenvedtek, és a polgármesteri címért folyó versenyfutást is utcahosszal nyerte Pintér Tamás. Íme, a részletek!

22.10: Pintér Tamás: kezdettől fölény, végül sima siker

Az ígéretek szerint a polgármester-választás eredményeinek közlésével kezdte az adatszolgáltatást a Nemzeti Választási Iroda – az már a voksok viszonylag alacsony arányú feldolgozottságnál kiderült, hogy a "Rajta, Újváros!" Egyesület jelöltje masszív előnyre tett szert: 16.13 százalékos feldolgozottságnál 67.83 százalékon állt, míg a Fidesz aspiránsa 32.17 százalékon szerénykedett. Amikor a voksok 32.26 százalékát feldolgozták, az előny tovább nőtt: a jelenlegi polgármester a voksok 69.28 százalékát kapta, kihívója 30.62 százalékot hódított el. 

A trend később sem változott: 41.94 százalékpontos feldolgozottságnál Pintér Tamás a voksok 69.64 szerezte meg, az ex-MSZP elnök fideszes jelölt 30.36 százalékon állt, és takkra ez maradt a különbség 54.84 százalékpontos feldolgozottságnál. A korábban a polgármesteri székhez szükséges 9800 voksot az adatok 77.42 százalékos feldolgozottságánál érte el az újrázó városvezető: 9984 vokssal a megszerezhető szavazatok 69.02 százalékát kapta meg – Magyar András 30.98 százalékon állt. 

Egyéniben is söpört a "Rajta, Újváros!" Egyesület

Nemcsak a polgármester-választás, de az egyéni választókerületek terén is a "Rajta, Újváros!" Egyesület masszív előnyét jelezték a részeredmények – az eredmények lassan csordogáltak, de mindenütt meggyőző rajtás fölényt mutattak, lényegében mindenütt 60-30 százalékos arány közelében volt a várost vezető koalíció fölénye. 
Az első végleges adatot a 3. választókerületnél találtuk: 100 százalékos feldolgozottságnál Motyovszky Mátyás győzött – a "Rajta, Újváros!" Egyesület jelöltje a voksok 64.8 százalékának begyűjtésével nyert.

22.57: Ezek már végeredmények, de most ellépek a bulira!

Innentől már csak a 100 százalékos feldolgozottságú eredményeket adom – ahol nincs, ott majd lesz, mert már javában tart a választási győzelmet ünneplő buli a Városháza téren, és a mai melódömpinget pont jó lesz ott levezetni. De lássuk a "Rajta, Újváros!" Egyesület tarolását – immár részletesen. 
Az 1. választókerületben biztosan győzött Szántó Péter – a voksok 62.08 százalékát kapta a jelenlegi képviselő. A 2. választókerület újonc képviselőt küld a közgyűlésbe – Gyöngyössy Csaba meggyőző,  64,23 százalékpontos sikerrel szerzett mandátumot. Motyovszky Mátyás győzelmét már villantottam, a 4. és 5. kerületben még nem jutottak végeredményig – Mezei Zsolt és Barta Endre is masszívan vezet. Viszont kialakult a végeredmény a 6. választókerületben: nagyon komoly győzelmet könyvelhetett el Szabó Zsolt – a város gazdasági és koordinációs alpolgármestere a szavazatok 67.02 százalékát begyűjtve utasította maga mögé kihívóit. Szintén biztosan győzött a 7. választókerületben Kálló Gergely: a volt országgyűlési képviselő a választók 61.87 százalékának bizalmát élvezve ülhet a közgyűlésbe. Újoncot avathat a 8. választókerület: Pappné Grabant Ilona a koalíció jelöltjeként állt a ringbe, és masszív, 60.68 százalékpontos diadallal lett képviselő. Még nincs végeredmény a 9. kerületben, de a közgyűlés rangidős képviselőjét már nem lehet legyőzni – Tóth Kálmán 69.22 százalékpontos részeredménnyel vezet. Ugyanez a képlet érvényes a 10. választókerületben: még nem végeredmény, de lehetetlen beérni a voksok 67.1 százalékát elhódított Orosz Csabát.

06. 10. 8.35: Itt az összes hiányzó eredmény!

Kezdjük a polgármester-választással – az már korán eldőlt, hogy Pintér Tamás nagy fölénnyel nyer, de a végeredménnyel adós vagyok, tessék: a "Rajta, Újváros!" Egyesület jelöltje 12 ezer 938 vokssal, a szavazatok 67.78 százalékát besöpörve győzte le kihívóját – a Fidesz színeiben indult ex-szoci elnöknek 6 ezer 149 választó szavazott bizalmat, ez a voksok 32.22 százalékára volt elég. 
Az egyéni választókerültek listája sem volt teljes/végleges tegnap este, lássuk az eddig hiányzó végeredményeket. Barta Endre végül kegyetlen nagy fölénnyel, megszerezhető voksok 62,48 százalékét elhódítva nyert a 4. kerületben, Mezei Zsolt is toronymagasan, 62.02 százalékpontot termelve győzött az 5. kerületben.

Szabó Zsolt diadalát már jeleztem tegnap: a 67.02 százalékpontos siker az egyik legnagyobb arányú diadal, de még ennél is nagyobbat ment Tóth Kálmán a 9. választókerültben: sokáig a 70 százalékpontos diadal sem tűnt lehetetlennek, végül 68.49 százalékon állt meg a győzelmi mutató. Szintén hatalmas diadalt könyvelhet el Orosz Csaba a 10. választókerületben: 64.04 százalékpontos végeredménnyel múlt felül kihívóit.
Mindezek nyomán megszületett a következő, októbertől működő közgyűlés összetétele is: Pintér Tamás polgármester, valamint a "Rajta, Újváros!" Egyesület 10 egyéni győztese mellett a kompenzációs listáról a Fidesz három, a Mi Hazánk további egy képviselőt küldhet a 15 fős testületbe. Jelen állás szerint a Fidesz színeiben Magyar András, Bükki Miklós és Oláh János, a Mi Hazánk képviselőjeként Badó Péter kap mandátumot ősszel.

Vagyis: győzelem a polgármesteri posztért, 2019 után ismét 10 és 0 az egyéni kerületekben – az akkorinál sokkal durvább arányú diadalokkal –, még leírni is boldogító, immár múlt időben: másodszor szenvedett megsemmisítő vereséget a Fidesz mifelénk. A diadalért nagy köszönet jár a szavazóknak, aligha véletlen, hogy a tegnap éjjeli ünneplésen mind a polgármester, mind az egyéni jelöltek részéről ez volt a megszólalások vezérmotívuma. Lesz, lehet még mit elemezni, de a konklúzió biztos: eddig csak szabad város voltunk, mától a szabadság városa lettünk, nem vitás!

(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Közélet

Átvették megbízóleveleiket az újonnan megválasztott önkormányzati képviselők

Átvették megbízóleveleiket az újonnan megválasztott önkormányzati képviselők

2024. jún. 20.

Bár a következő önkormányzati ciklus csak októberben kezdődik, a június 9-ei önkormányzati választás hivatalos része a megbízólevelek átadásával zárult le. A már jogerőre emelkedett választási eredmény ismeretében a nemzetiségi önkormányzatok és az új képviselő testület tagjai szerdán vették át megbízólevelüket dr. Hanák Tamástól, a Helyi Választási Bizottság elnökétől.

DSTV: történelmi időutazás

DSTV: történelmi időutazás

2024. jún. 20.

A település történetének fontos helyszíne, ezért is tervezi az önkormányzat, hogy megmenti és rendbe teszi a kistemető környékét, derül ki a DSTV összeállításából. A gazdátlan és veszélyes sírok elbontásával, parkosítással a területen sírkertet alakítanának ki – szóróparcellával. Hangkép.

Harminc tétel a közgyűlési napirenden

Harminc tétel a közgyűlési napirenden

2024. jún. 19.

Az önkormányzati választás utáni első ülését tartja a város közgyűlése a Városházán csütörtökön délelőtt. Természetesen még a régi testület dönt – a kiadott napirendek szerint harminc pontról.

DSTV: a panelok városában

DSTV: a panelok városában

2024. jún. 18.

A panellakásokról mindenkinek van pozitív vagy negatív véleménye derül kis a DSTV összeállításából. Szabó Imre főépítész a panelok építészeti megoldásairól beszél – és arról, milyen állagmegóvási technikák biztosíthatják időtállóságukat. Hangkép.

DSTV: támogatott nővérhívó a sebészeten

DSTV: támogatott nővérhívó a sebészeten

2024. jún. 15.

Dolgozói kezdeményezés nyomán támogatta a Hankook a Szent Pantaleon Kórház sebészeti osztályát, derül ki a DSTV összegzéséből. A segítség révén új nővérhívó rendszert állítottak szolgálatba – az ünnepélyes átadást a napokban tartották. Hangkép.

Építőipari előadás a kamarában – ma még lehet regisztrálni

Építőipari előadás a kamarában – ma még lehet regisztrálni

2024. jún. 14.

Az építőipari vállalkozások digitális átállását segítő BIM-rendszerről hallhatnak az érintett cégek képviselői a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara (DKIK) előadásán. Az esemény kedden lesz – de már csak ma lehet jelentkezni!

Választottak a nemzetiségek is városunkban

Választottak a nemzetiségek is városunkban

2024. jún. 13.

Öt nemzetiség jelöltjei versengtek a voksokért az önkormányzati választáson – az alábbiakban nemzetiségek szerinti bontásban adjuk közre a jelölő szervezetek, valamint a mandátumot szerzett képviselők nevét.