Dunaújváros Hetilap

Fontos változások várhatók a buszközlekedésben májustól

Fábos Zsolt - 2023. március 17. 10:05

Először a koronavírus járvány, majd az energiaárak írták át az életünk szinte minden mozzanatát, ami érthető módon érintette a városi buszközlekedést is. Most módosul a rendszer – a diákok és nyugdíjasok éves bérlete 1200 forint lesz!

A városvezetés az idei évi menetrendet is kényszerűségből módosította, és arra is ígéretet tett, hogy év közben változtatni fognak. Májustól érkeznek a változások: a tanulói és nyugdíjas bérlet éves díja 1200 forint lesz!

Durva energiaárak, sokszoros költségek

Pintér Tamás polgármester csütörtök reggeli sajtótájékoztatóján beszélt a helyi buszközlekedés problémáiról és főleg a költségeiről. Egyben be is jelentette be, hogy májustól változások lépnek életbe, a tanulók és a nyugdíjasok 1200 forintért juthatnak éves bérlethez. A buszközlekedés jelen helyzetéhez az előzmények is hozzátartoznak. Éppen ezért Pintér Tamás is ezzel kezdte: 
– A buszközlekedés színvonalának javítása a Rajta Újváros! Egyesület fontos vállalása volt. Ennek keretében 2019-ben rögtön visszaállítottuk a 13-as buszt és elkezdtünk a lakosság és szakértők bevonásával egy új menetrendet kidolgozni. És bár a buszállomány minősége még messze van a tökéletestől, de előrelépés itt is történt, hiszen immár minden vonalon alacsonypadlós buszok közlekednek. Sajnos azonban minden fejlesztési igyekezetünk és munkánk mellett a koronavírus- járvány és az energiaár-növekedés is nagyon kegyetlenül ellenünk dolgozott. A 2021-ben bevezetett új menetrenddel 100-150 ezer kilométer plusz utazást biztosítottunk, a 2022-es energiaár robbanással azonban ez tarthatatlan lett. Ez a menetrend 2023-ban 1200 millió forintba került volna az önkormányzatnak, míg 2018-ban alig 260 milliót fizetett a város a buszközlekedésért, vagyis öt év alatt majdnem ötszörösére drágult. Muszáj volt tehát visszavennünk a járatok számát, de ezzel együtt is 700 millió forintot költünk a buszközlekedésre az idén.

Ha nem lenne városi támogatás…

A mi lett volna, vagy mi lenne, ha… kérdés természetesen felesleges, ám érdekes lenne. Pintér Tamás beszélt arról is, hogy milyen buszjegyárak lennének önkormányzati támogatás nélkül:
– Azt, hogy az önkormányzat milyen nagy mértékben költ erre a célra engedjék meg, hogy néhány adattal szemléltessem. Ha nem lenne az önkormányzati támogatás és az utasoknak a valódi költségeket kellene megfizetniük, akkor azoknak, akik 2022-ben vonaljegyet vettek 1100 forintot kellett volna fizetniük minden egyes jegyért. Egy felnőtt havi bérlet 23 ezer forintba került volna, míg a tanuló és nyugdíjas havi bérletért 16 ezer forintot kellett volna kifizetniük az utasoknak.

Májustól változás! Jön a kedvezményes bérlet!

A buszközlekedésben változás lesz. Részletekről még nem tudunk, de egy fontos lépésről igen, változik a nyugdíjasok és tanulók kedvezményes bérlete:
– A módosított menetrend miatt sok megkeresést kaptam. Teljesen megértem az igényeket, de kérem, hogy lássák be azt is, ilyen árak mellett akkora igényeket, mint amik megfogalmazódtak, nem tudunk megvalósítani. Május 1-jétől azonban több olyan változtatás is lesz, ami az utasok igényeit szolgálja. Ezeket hamarosan részletesen is közzétesszük, én most csak egy fontos változtatást emelnék ki. Ez a következő: május 1-jén módosul a nyugdíjasok és tanulók éves bérletének rendszere. A dunaújvárosi állandó lakosok számára kialakított konstrukcióban az éves bérlet díja 1200 forint lesz, vagyis havi szinten 100 forintért vehetik igénybe a városi buszközlekedést a dunaújvárosi tanulók és nyugdíjasok. Bízom benne, hogy a folyamatosan változó igények és a sokrétű problémák ellenére ezzel a lépéssel sikerül vonzóbbá tenni a helyi buszközlekedést, amelyre továbbra is több százmillió forintot költünk majd.

(Archív fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Közélet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

2024. ápr. 19.

9 európai ország 10 városával együtt, Dunaújváros vezetésével, közvetlen európai uniós forrásból valósul meg az Európai Unió Urbact programjának BiodiverCity projektje. A program partnertalálkozóval startolt Dunaújvárosban kedden délelőtt.

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

2024. ápr. 19.

Április 15-én az egész országban, így Dunaújvárosban is véget ért a fűtési szezon. A hirtelen visszatérő hideg idő miatt azonban Pintér Tamás és az önkormányzat vezetése úgy döntött, hogy egyelőre ne állítsa le a DVG Zrt. a fűtést.

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

2024. ápr. 18.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület. Fontos témákról döntöttek.

A város közbiztonságáért – három díjazottal

A város közbiztonságáért – három díjazottal

2024. ápr. 18.

Kővágóné Kőkuti Eszter tűzoltó főhadnagy, Bak Róbert József rendőr főtörzszászlós, valamint – posztumusz díjazottként – Varga Éva "Hugi", a Pannon Polgárőrség nemrégiben elhunyt titkára érdemelte a szféra legrangosabb önkormányzati elismerését. Méltatások, főhajtással.
 

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

2024. ápr. 18.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Barta Endre alpolgármester a 90. születésnapját ünneplő Imre Józsefnét, Mária nénit köszöntötte otthonában.

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

2024. ápr. 17.

Az autizmussal élők társadalmi befogadását segítő közösségi kezdeményezést szervez a Jószolgálati Otthon Közalapítvány és Homonnai Ferenc: a Mozdulj kékben! című programra a Liget közi sportpályán várják az érdeklődőket szombaton, az akció során online árverést is szerveznek!

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

2024. ápr. 17.

A nyílt ülésen 32, majd zárt ajtók mögött további 3 témáról dönthetnek a képviselők a közgyűlésen – a tanácskozásnak a Városháza ad otthont csütörtökön délelőtt.