Dunaújváros Hetilap

Hivatalosan is birtokba veheti a közösség a megújult Szalki-szigetet

Fábos Zsolt - 2023. március 4. 7:45

Egy héttel ezelőtt hivatalosan is lezárult Táborállás csapadékvíz-elvezetési programja, amelyre közel félmilliárdot költött városunk. Jó hír a Szalki-szigetnek (és szerelmeseinek), hogy ezen a héten egy újabb, ezúttal 584 milliós beruházás végére kerülhetett pont.

Bár a megvalósult fejlesztés előnyeit már jó ideje élvezhetjük, városvezetőink szerdai projektzárása tette hivatalossá a munkák befejezését. Az elvégzett fejlesztésekről Pintér Tamás polgármester és Mezei Zsolt alpolgármester sajtótájékoztatón számolt be.

Rekreációs célú fejlesztések

Városunknak vannak ikonikus helyei, amelyek meghatározóak, amik különlegesek a számunkra, amikhez egészen biztosan mindenkit köt valamilyen élmény. Ilyen a Szalki-sziget is, ami nemcsak az itt élőknek nyújt kikapcsolódást, hanem turisztikai vonzerőt is képvisel. Pintér Tamás szerint ezért is különösen fontos, hogy a Modern Városok Program keretében elkészült rekreációs célú fejlesztéseket a DVG Zrt. sikeresen kivitelezte, a Szalki-szigetre immár minden dunaújvárosi méltán lehet büszke! Az elkészült munkálatokat Pintér Tamás foglalta csokorba:
– Az 584 millió forint fejlesztési összegnek köszönhetően egyszerre teremtődött meg a lehetősége a jelentős teherforgalmat bonyolító kikötői út komplex felújításának, valamint a Szalki-sziget rekreációs övezetének megközelítését célzó munkálatok elvégzésének. A beruházás keretében megújult a szigetre vezető Szigeti út és a Magyar út egy része is. Emellett megújult a Ruhagyári út és a Rév út is, előbbi azért is volt kiemelten fontos, mert így egy felújított útszakasz beérkezik a vasmű kikötőjéhez is, amely stratégiailag nagyon fontos, hiszen a megnövekedett kamionos forgalmat is ki kell tudni szolgálni.

A kerékpáros közlekedés segítése érdekében elkészült a szigetre vezető kerékpárút, a gyalogosok pedig megújult járdán juthatnak el a kempinghez. A fesztiválokra és rendezvényekre tekintettel 70 darab burkolt parkolóhelyet alakítottak ki. Ebből 40 darab a Remix előtt, míg 30 darab a Halászcsárda környékén található, valamint ehhez kapcsolódóan a teherforgalmat segítő parkolókat is kialakítottak a kikötőnél.

 

Újjászületett a Remix és környezete

A Szalki-sziget sok-sok funkcióval szolgál a pihenni, kikapcsolódni, vagy éppen sportolni vágyók számára. A terület központi része a szabadstrand és a mellette álló Remix épülete is, ez utóbbi egy teljes felújításon esett át. Pintér Tamás szerint ráfért már a nagyfelújítás és remek munkát végeztek a tervezők és a kivitelezők is:
– A főépület földszintjén két büfé, az étterem gazdasági bejárata, eszköz- és hulladéktároló épült. Az épület körbejárhatósága mellett tágas, fedett terasz alakult ki, ami kora tavasztól késő őszig kellemes fogyasztóteret biztosít. Az emeletre pedig étterem és hozzá tartozó kiszolgálótér került, ahova lépcső vezet fel, az akadálymentesítést lift biztosítja. Az étterem teljes homlokzata üvegfal, így lenyűgöző kilátás várja a vendégeket.

Az éttermi teraszról indul az épületeket összekötő híd, amelyről a két öltözőépület közelíthető meg. Itt öltöző kabinok, vizesblokkok, mosdók, valamint zárható zuhanykabinok szolgálják a strandolók kényelmét, vagy éppen a sportolókét, hiszen az épületek felújításán kívül kültéri szabadidős létesítmények is kerültek a Szalki-szigetre. Az épületegyüttes két oldalán 1-1 homokos sportpálya épült strandfoci és strandröplabda részére. Az északi pálya mellé 2 szintes, 100 férőhelyes mobil lelátó került és létesült egy 1150 méter hosszú, tömörített murvával borított futókör is. A pályák kiszolgálására és a sporteszközök tárolására is kialakítottak az épületben egy helyiséget. Felújították a szabadtéri színpadot és a sziget északi, facsoporttal közrefogott zöldfelületére telepítették, így megnőtt a befogadóképessége. 
Pintér Tamás úgy fogalmazott, hogy az otthonunk, amely tele van lehetőségekkel, természeti adottságokkal, szakértelemmel és tehetséggel – ezek figyelembe véve pedig egy egészen egyedülálló, biztató jövőkép rajzolódik ki előttünk.

Nagyrendezvények sorának ad otthont a Szalki-sziget

Május: majális; termelői piac; Arany János Iskola Családi Nap; gyereknap
Június: Alfa DPT 8.0 Autós Találkozó; Parázs-Varázs; Opel Autós Találkozó;  Márkafüggetlen Autós Találkozó; Esőemberek Alapítvány Találkozó; termelői piac
Július: Alfa City
Augusztus: BMW Autós Találkozó; augusztális; Wichmann Tamás Nemzetközi Regatta

Megtöltjük élettel a várost!

Mezei Zsolt városüzemeltetési ügyekért felelős általános hatáskörű alpolgármester az elkészült beruházások mellett a Szalki-szigeten megvalósuló programokról beszélt, hiszen a különleges környezet nagyrendezvények számára eddig is és ezután is helyet fog biztosítani.
– Nem elég, ha csak betont, aszfaltot és festéket adunk át. A szigetet meg kell töltenünk programokkal, rendezvényekkel, hiszen ettől lesz élettel teli a helyszín. Az idei évben sok programot szervezünk, lesz gyereknap, Parázs-Varázs, autós találkozók. De most nem is sorolom fel mindet, a lényeg, hogy nyárra összesen 15 nagyrendezvényt kötöttünk le a Szalki-szigetre, amelyek mind a városlakók kikapcsolódását és szórakozását fogják majd szolgálni. Szeretném kiemelni a szabadstrandot is, ami a nyáron nagyobb tisztasággal fog üzemelni, több lehetőséggel. Tavaly a vízminőség is jó volt, remélhetőleg az idén is így lesz majd. A sportpályákon elindulhatnak majd a tömegsport rendezvények is, olyanok, amik a régi időkben megszokottak voltak. A Szalki-sziget a város ékköve lett. Szeretettel és büszkeséggel ajánljuk a városlakóknak!

(Fotó és archív felvételek: Végh Zoltán)

 

A rovat további hírei: Közélet

A sugárúttól a kitelepülésekig tart a sor!

A sugárúttól a kitelepülésekig tart a sor!

2024. ápr. 30.

A majálisra időzített véradással kezdődik a véradások sora, és sok-sok vidéki helyszínen számít az önkéntesek aktivitására a Magyar Vöröskereszt Dunaújvárosi Területi Szervezete. Nem csökken a vérigény – minden cseppje kincs! 

Vidámság a szerető család körében

Vidámság a szerető család körében

2024. ápr. 29.

Mészáros Istvánné, Mária néni április 23-án ünnepelte a 90. születésnapját. Az önkormányzati köszöntésre pedig hetek óta készült: gondosan kiválogatta a ruháját, és még a fotózáshoz is instrukciókat adott, hiszen fontos volt számára, hogy előnyös képek szülessenek a jeles alkalomról. 

Új járda, felújított parkolók, újjá varázsolt szabadidős teniszpálya

Új járda, felújított parkolók, újjá varázsolt szabadidős teniszpálya

2024. ápr. 28.

Tavaly elkezdődött, idén pedig folytatták a Mátyás király utca járdafelújítását, sőt parkolókat is újítottak fel, két hete pedig egy régi teniszpálya születhetett újjá. Tóth Kálmán, a terület önkormányzati képviselője Pintér Tamás polgármesterrel találkozott a rekonstrukciók helyszínein.

Petschnig Mária Zita szerint rossz irányba robogunk a zsákutcában

Petschnig Mária Zita szerint rossz irányba robogunk a zsákutcában

2024. ápr. 27.

Petschnig Mária Zita közgazdász tartott előadást a Dunaújvárosi Estek legutóbbi állomásán. A téma iránt érdeklődőket a Városháza „C” épületének emeleti dísztermében várta a szervező „Rajta, Újváros!” Egyesület.

Praktikus és hasznos felújítást végeztek a Technikum városrészben

Praktikus és hasznos felújítást végeztek a Technikum városrészben

2024. ápr. 27.

Eddig a füves területen kitaposott ösvények voltak, a lakók kérésének megfelelően most zúzott kővel alakítottak ki gyalogos utakat a Technikum városrészben, az Esze Tamás utca, Vörösmarty utca, Gábor Áron utca által határolt területen.

Rendszeres és kiemelt közbiztonsági ellenőrzések a város közterein

Rendszeres és kiemelt közbiztonsági ellenőrzések a város közterein

2024. ápr. 27.

Hajléktalan kérdésben tökéletes válasz valószínűleg nem létezik, megoldásra viszont szükség lenne. Amíg ez nem születik meg, addig a hajléktalanok problémát jelentenek a közterületeinken, és zavarják a mindennapjainkat. Szabó Zsolt alpolgármester a Technikum, és azon belül is a 6-os választókerület képviselője az egyenruhások segítségét kérte.

Gurisatti Gyula lett Dunaújváros díszpolgára

Gurisatti Gyula lett Dunaújváros díszpolgára

2024. ápr. 26.

A város 73. születésnapja alkalmából rendezett ünnepségen vehette át a kitüntető címet a többszörös búvárúszó világbajnok és paralimpikon Pintér Tamás polgármestertől a felújított Mondbach-kúriában pénteken délután.