Dunaújváros Hetilap

Ketten ünnepelték kerek évfordulójukat

doszerk - 2023. március 9. 10:00

Két 90 éves szépkorút ünnepelt a város vezetése: Mess Istvánt és László Jánost a jeles alkalomból Barta Endre alpolgármester és Szántó Péter önkormányzati képviselő köszöntötték családjuk körében.

Az önkormányzat hosszú évek óta köszönti szépkorú polgárait – a közelmúltban ketten ünnepelték 90. születésnapjukat.

A városalapító építőmérnök

Mess István 1933-ban Budapesten született, gyermekkorát Dunaföldváron töltötte, és az alapfokú iskoláit is ott végezte, majd a szakma alapjainak elsajátítását 1947-ben Budapesten kőműves tanoncként kezdte. A kezdetekre így emlékszik István bácsi:
– Tanonckoromban lebombázott lakóházak és iskolák újjáépítésén dolgoztam, a szakma minden fázisában részt vettem: habarcs- és betonkeverés, szállítás, falazás, vakolás, nyerstégla falazás. A lényeg, hogy megtanultam becsülni a fizikai munkát és a munkásokat.   
A tanonc évek közben kitűnővel érettségizett, majd a Műszaki Egyetemre járt, és végül 1958. októberében diplomázott. Az egyetemi évek alatt a 26. számú vállalatnál kezdte a kivitelezői munkát, majd a Városi Tanácshoz került, és végül a Terv-és Beruházási Osztály főmérnöke lett, majd innen ment nyugdíjba. 
Mindennapjai ma már csendesen, olvasással, tv-nézéssel telnek. Feleségével hosszú évtizedek óta boldog házasok, 2 gyermekük, 4 unokájuk és 3 dédunokájuk van, akikkel közösen ünnepelték a 90. születésnapot. 

A titok: a jó kedély

László János 1933-ban született Kisvárdán, egy 7 gyermekes család hatodik gyermekeként. Fiatalkorát Szabolcs-Szatmár Bereg megyében töltötte, majd 18 évesen került Kecskemértre, mint katona.
1953-ban Dunapentelére vezényelték, ahol megismerkedett Farkas Irén Katalinnal, a későbbi feleségével. 1956-ban összeházasodtak, majd a Dunai Vasműben kezdett el dolgozni, csoportvezető volt a meleghengerműben. Házasságukból 1963-ban egy leánygyermek született, Andrea. Jani bácsi szabadidejében szívesen gondozta a Lebuki-patak partján fekvő kis "nadrágszíj parcelláját", ahol zöldséget, gyümölcsöt termesztett. A kert gondozása mellett szívesen járt ki a vasmű főkapu mellett található garázsába, a nagy becsben tartott 1975-ös évjáratú Skoda 100-as autójához. 
1993-ban ment nyugdíjba, de a nyugdíjas éveit is aktívan töltötte, 2005-ig a lemezalakító szabadidő-parkjában gondnokoskodott. Két unokája született, Andrea és Rudolf. Bocskai úti lakását sokáig Maszat nevű spániel kutyájával osztotta meg, majd 2022-ben a dunasori idősek otthona lakója lett, ahol csak Jancsikaként emlegetik, hiszen Jani bácsi igazi mókamester. 
Jó kedve pedig igencsak ragadós, a közelében mindenki csak mosolyogni tud.

Boldog születésnapot az ünnepelteknek!

DMJV Önkormányzata
(Fotó: Végh Zoltán)

 

A rovat további hírei: Közélet

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

2024. ápr. 18.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület. Fontos témákról döntöttek.

A város közbiztonságáért – három díjazottal

A város közbiztonságáért – három díjazottal

2024. ápr. 18.

Kővágóné Kőkuti Eszter tűzoltó főhadnagy, Bak Róbert József rendőr főtörzszászlós, valamint – posztumusz díjazottként – Varga Éva "Hugi", a Pannon Polgárőrség nemrégiben elhunyt titkára érdemelte a szféra legrangosabb önkormányzati elismerését. Méltatások, főhajtással.
 

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

2024. ápr. 18.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Barta Endre alpolgármester a 90. születésnapját ünneplő Imre Józsefnét, Mária nénit köszöntötte otthonában.

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

2024. ápr. 17.

Az autizmussal élők társadalmi befogadását segítő közösségi kezdeményezést szervez a Jószolgálati Otthon Közalapítvány és Homonnai Ferenc: a Mozdulj kékben! című programra a Liget közi sportpályán várják az érdeklődőket szombaton, az akció során online árverést is szerveznek!

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

2024. ápr. 17.

A nyílt ülésen 32, majd zárt ajtók mögött további 3 témáról dönthetnek a képviselők a közgyűlésen – a tanácskozásnak a Városháza ad otthont csütörtökön délelőtt.

Új városok és új narratívák Rotterdamban

Új városok és új narratívák Rotterdamban

2024. ápr. 17.

Sikerrel debütált az Új Városok Nemzetközi Hálózatában a dunaújvárosi delegáció; a folyamat közvetlen előzménye, hogy a hollandiai székhelyű Nemzetközi Új Város Intézet (INTI), az új városokkal kapcsolatos kutatás és tudáscsere nemzetközi platformja 2023-ban bővítette európai hálózatát – ehhez csatlakozott uniós pályázat révén Dunaújváros.

A Föld napja 2024: közösségi kezdeményezésre várják a városlakókat

A Föld napja 2024: közösségi kezdeményezésre várják a városlakókat

2024. ápr. 17.

Takarítási akciót szervez az önkormányzat a Föld napja alkalmából. Három helyszínen várják az önkénteseket pénteken délután. Az akció célja a lakókörnyezet rendbetétele mellett az, hogy felhívják a figyelmet az egyéni szerepvállalás fontosságára a Föld megóvása érdekében.