Dunaújváros Hetilap

Nem enged a 48-ból a közgyűlés

Öcaline - 2023. március 15. 16:05

Legalábbis a napirendre kerülő témák számát illetően: a nyílt ülésen 47, zárt ajtók mögött további egy tétel szerepel majd a képviselők előtt a Városháza közgyűlési termében csütörtökön.

A két ülés közötti munkát összegző tájékoztatóval, valamint a lejárt határidejű határozatok végrehajtását összegző jelentéssel kezdődik az önkormányzat nyílt ülése március 16-án, csütörtökön 9 órától a Városháza közgyűlési termében.

Zsebbevágó tételek

A bevezető után azonnal fontos kérdések sora vár a képviselőkre: egyebek mellett megalkothatják a temetőkről és a temetkezés rendjéről szóló önkormányzati rendeletet, javaslat születhet a köztisztviselők illetményalapjáról, valamint a személytaxi-szolgáltatás legmagasabb hatósági díjának megállapításáról is. 
A közgyűlés dönthet a családi események engedélyezésének szabályairól, valamint a lebonyolításáért fizetendő szolgáltatási díjak mértékéről szóló rendelet hatályon kívül helyezéséről, az Iváncsa község képviselőtestülete által hozott határozathoz fűzendő javaslatról, valamint egy, összesen 594 millió forintos fejlesztési hitelszerződés-csomag megkötéséről is. Ez utóbbi nyomán javaslat születhet a fejlesztési hitelszerződés összegéből megvalósuló beruházásokra is.

Fontos fejlesztések

A testület dönthet a város közigazgatási területén végzendő közfeladatok ellátására vonatkozó szolgáltatási keretszerződés megkötéséről (az áprilistól decemberig tartó időszakra), a Mátyás király úti zöldterületen tervezett új parkolóhelyek közterület-alakítási tervének jóváhagyásáról, valamint a Névtelen árok vízilétesítmény-üzemeltetési szerződéséről is.
Döntés születhet a közgyűlésen a Látogatóközpont kialakítása a Mondbach kúriában és a Baracsi úti Arborétum fejlesztése című TOP-os projekt kivitelezési szerződéséhez kapcsolódó költségvetési sorok közötti átcsoportosításról, valamint ennek nyomán a kontraktus megkötéséről is dönthetnek a képviselők. Szintén fontos mérföldkőhöz érkezik a CSÁO 2022 – egy lépéssel közelebb című projekt: a beruházási és felújítási feladatok ellátására vonatkozó szerződésről születhet döntés holnap.

A tervektől az intézményekig

A közgyűlésen véleményezhetik a Fejér vármegye területrendezési terve egyeztetési anyagát, majd elfogadhatják az Egészségmegőrzési Központ tavalyi tevékenységéről szóló beszámolót. Kapcsolódó tétel: napirenden lesz a központ által működtetett fogorvosi ügyeleti ellátásra kötendő feladat-ellátási megállapodást, valamint Dunaföldvár Város Önkormányzatával új feladat-ellátási megállapodás jóváhagyását célzó javaslat is.
Több egészségügyi vonatkozású döntés vár a képviselőkre, így határozhatnak a 16. számú fogászati körzetet ellátó Gemini Dent Kft.-vel fennálló feladat-ellátási szerződés megszüntetéséről, valamint az alapellátási szintű központi háziorvosi ügyeleti feladatok ellátására az Inter-Ambulance Egészségügyi és Szolgáltató Zrt.-vel fennálló feladat-átadási szerződés megszüntetéséről, és az Emergency Service Kft.-vel feladat-átadási szerződés megkötéséről is.
Véleményezhetik a képviselők a Gárdonyi Géza Görögkatolikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola névváltoztatásának tervét, valamint a Dunaújvárosi Tankerületi Központ intézményátszervezési javaslatait is. Döntés születhet az Ovi-Sport Közhasznú Alapítvánnyal kötendő támogatási szerződésről, a  Modern Művészetért Közalapítvány támogatásáról, továbbá a Dunaújvárosi Sporthorgász Egyesülettel kötendő támogatási szerződés jóváhagyásáról is. Módosíthatja a testület az MMK Nonprofit Kft. költségvetési előirányzatát, és dönthetnek a DVG-vel és a Mezőföldi Regionális Víziközmű Kft.-vel kötött megállapodása módosításáról is. Napirenden lesz Barta Endre képviselő indítványa, és döntés születhet az önkormányzatának tulajdonában lévő üres és rossz műszaki állapotú lakások piaci elven történő bérbeadásáról is – egy pályázat kiírása keretében.
Dönthet a testület a Miskolci Zsidó Hitközség részére ingatlan ingyenes biztosításáról, majd bérleti szerződés megkötéséről is (méghozzá az Erdő sori volt kollégium egyes helyiségeinek használatáról). Az intézményi döntések sorában szerepel az MMK Közhasznú Nonprofit Kft. tavalyi beszámolója elfogadását, felügyelőbizottsági tagjainak, valamint ügyvezetőjének megválasztását célzó javaslat is.
Több ingatlan is a DVG üzemeltetésébe kerülhet a képviselők döntése nyomán, emellett a közgyűlés dönthet a DVG Dunaújvárosi Vagyonkezelő Zrt.-vel kötendő megbízási, vállalkozási, üzemeltetési és őrzési szerződések megkötéséről is – az áprilistól decemberig tartó időszakra. Több más tétel mellett határozhat a testület a DVG és a Dunaújvárosi Gazdasági Ellátó Szervezet között létrejött haszonkölcsön-szerződés megszüntetéséről, bérleti kontraktus kötéséről, illetve a város déli iparterületén található önkormányzati ingatlanok pályázati úton történő együttes értékesítéséről is. A nyílt tanácskozás végén dönthet a testület a Virágos Dunaújvárosért 2023. című virágosítási verseny megrendezéséről, és a közétkeztetés biztosítását célzó közbeszerzési eljárás eredményéről is.
 A nyílt ülés után zárt ajtók mögött folytatódik a testület munkája – egyetlen napirenddel: a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díj idei adományozásáról dönthetnek a képviselők.

(Archív fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Közélet

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

2024. ápr. 18.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület. Fontos témákról döntöttek.

A város közbiztonságáért – három díjazottal

A város közbiztonságáért – három díjazottal

2024. ápr. 18.

Kővágóné Kőkuti Eszter tűzoltó főhadnagy, Bak Róbert József rendőr főtörzszászlós, valamint – posztumusz díjazottként – Varga Éva "Hugi", a Pannon Polgárőrség nemrégiben elhunyt titkára érdemelte a szféra legrangosabb önkormányzati elismerését. Méltatások, főhajtással.
 

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

2024. ápr. 18.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Barta Endre alpolgármester a 90. születésnapját ünneplő Imre Józsefnét, Mária nénit köszöntötte otthonában.

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

2024. ápr. 17.

Az autizmussal élők társadalmi befogadását segítő közösségi kezdeményezést szervez a Jószolgálati Otthon Közalapítvány és Homonnai Ferenc: a Mozdulj kékben! című programra a Liget közi sportpályán várják az érdeklődőket szombaton, az akció során online árverést is szerveznek!

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

2024. ápr. 17.

A nyílt ülésen 32, majd zárt ajtók mögött további 3 témáról dönthetnek a képviselők a közgyűlésen – a tanácskozásnak a Városháza ad otthont csütörtökön délelőtt.

Új városok és új narratívák Rotterdamban

Új városok és új narratívák Rotterdamban

2024. ápr. 17.

Sikerrel debütált az Új Városok Nemzetközi Hálózatában a dunaújvárosi delegáció; a folyamat közvetlen előzménye, hogy a hollandiai székhelyű Nemzetközi Új Város Intézet (INTI), az új városokkal kapcsolatos kutatás és tudáscsere nemzetközi platformja 2023-ban bővítette európai hálózatát – ehhez csatlakozott uniós pályázat révén Dunaújváros.

A Föld napja 2024: közösségi kezdeményezésre várják a városlakókat

A Föld napja 2024: közösségi kezdeményezésre várják a városlakókat

2024. ápr. 17.

Takarítási akciót szervez az önkormányzat a Föld napja alkalmából. Három helyszínen várják az önkénteseket pénteken délután. Az akció célja a lakókörnyezet rendbetétele mellett az, hogy felhívják a figyelmet az egyéni szerepvállalás fontosságára a Föld megóvása érdekében.