Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

"Nemzedékek Petőfije" – dunaújvárosi díjazottakkal

Terdik Péter - 2023. március 26. 10:10

Két dunaújvárosi, illetve városunkból elszármazott alkotót is díjaztak az Anyanyelvápolók Szövetsége eseményén a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Gratulálunk!

Nemzedékek Petőfije – ezzel a címmel rendezett ünnepi délutánt a szövetség a Petőfi Irodalmi Múzeumban; az esemény részeként adták át Az Én Petőfim című Kárpát-medencei esszépályázat elismeréseit is, ahol két dunaújvárosi is elismerésben részesült. 

Volt kit, s volt mit ünnepelni

A magyar irodalmi élet több jeles képviselője is részt vett az a múzeum dísztermében rendezett díjkiosztón amelynek lényegét a szövetség hivatalos oldalán megjelent összegzés így írja le: "Petőfi Sándor a nemzedékeké: a kétszáz éve született költő életműve szinte összefogja az elmúlt húsz évtized történetét. Nemzedékek ismerkedtek meg általa a költészettel. Petőfivel együtt lehettünk lángoló szerelmesek, forradalmár hazafik, elmélázó világpolgárok. Ma sincs ez másként, költészete itt van velünk a bölcsőtől a koporsóig."

A rendezvény programsorát több meghívott vendég is színesítette, így volt például zongorajáték, de többen szavaltak is Petőfi Sándor alkotásaiból. Köszöntőbeszédet mondott Juhász Judit, a szövetség elnöke, valamint Szakonyi Károly Kossuth-díjas író is. 

Dunaújvárosiak a díjazottak között
 
A köszöntőbeszédeket a díjátadó követte. 2022 őszén írta ki az Anyanyelvápolók Szövetsége Az én Petőfim című Kárpát-medencei esszépályázatot. A pályázat célja Petőfi műveinek, pályájának, közéleti tevékenységének megítélése a jelenkor befogadóinak szemszögéből, a Petőfi-kultusz személyes megközelítése. A bírálóbizottság elnöke Kováts Dániel tanár volt, tagjai Molnár Zsolt történelemtanár, illetve Nyiri Péter, a Magyar Nyelv Múzeumának igazgatója. 
A beérkezett alkotásokat arany, ezüst, bronz fokozat szerint díjazták, illetve többen emléklapot vehettek át. Itt jön képbe a dunaújvárosi szál, ugyanis Pásztor Bertalan tanár pályaművét is díjatzták: Berci bácsi alkotása ezüst fokozatú elismerést érdemelt. Az arany fokozat harmadik helyezettje (holtversenyben) Pásztor Attila munkája lett. 
A díjátadót a Magyaróra című folyóirat 5. évfolyamának első, Petőfi Sándornak szentelt számának bemutatása, majd könyvbemutató, illetve a Tímár Sára Junior Príma-díjas népdalénekes és zenésztársai által előadott zenés produkció követte s zárta.
Az eseményről készült teljes összefoglalót és képgalériát az Anyanyelvápolók Szövetsége hivatalos oldalán, az anyanyelvapolo.hu weboldalon tekinthetik meg az érdeklődők.

Gratulálunk minden díjazottnak! 

(Fotók: Anyanyelvápolók Szövetsége)

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: "Ecset szerelem" az MMK-ban

DSTV: "Ecset szerelem" az MMK-ban

2024. ápr. 23.

Új kiállításról számol be a DSTV összeállítása az MMK-ból. Az intézmény földszinti folyosógalériáján nyílt meg Gusztos Piroska tárlata a napokban – és a kollekció nem véletlenül viseli az Ecset szerelem címet. Hangkép.

ICA-D: "Utószó" – Vágvölgyi B. Andrással

ICA-D: "Utószó" – Vágvölgyi B. Andrással

2024. ápr. 22.

Vágvölgyi B. András író, újságíró, filmrendező, filmesztéta lesz az Utószó című irodalmi antológia következő vendége a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) kedden délután.

Koncert, kiállítás, játszótéri ismeretterjesztés

Koncert, kiállítás, játszótéri ismeretterjesztés

2024. ápr. 19.

Mindezek ráadásul egy hétvégén, szombaton és vasárnap várják a muzsika, a művészet és a tudomány híveit – három helyszínen. Hírcsokor.

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

2024. ápr. 18.

Tárlatvezetésről tudósít a DSTV összeállítása. A Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) látható Töredékes emlékezet című kiállításon Boros Lili műtörténész,  a bemutató kurátora, valamint Asztalos Zsolt képzőművész vezette körbe az érdeklődőket. Hangkép.

Kalligráfia: konferencia és kiállítás a papírmúzeumban

Kalligráfia: konferencia és kiállítás a papírmúzeumban

2024. ápr. 17.

Nagyszabású bemutatóra, valamint rangos szakmai tanácskozásra készül a Magyar Papírmúzeum: a kalligráfia témájára fókuszáló programra pénteken várják a vendégeket.

Jótékonysági pedagóguskoncert – pénteken újra a gyermekosztály javára

Jótékonysági pedagóguskoncert – pénteken újra a gyermekosztály javára

2024. ápr. 16.

Gazdag műsorral, színes repertoárral és sok-sok fellépővel rendezik az immár 27. hangversenyt – a közönséget az evangélikus templomban várják pénteken délután!

DSTV: Pentelei Molnár János nyomában

DSTV: Pentelei Molnár János nyomában

2024. ápr. 16.

Pentelei Molnár János halálának novemberben lesz a száz éves évfordulója, derül ki a DSTV összegzéséből. A Dunapentelén született festőművész családi hátterét és formátumos életművét Kronászt Margit történész, muzeológus elevenítette fele. Hangkép.