Pentelei nemzetőrök a csatamezőkön

doszerk - 2023. március 19. 8:45

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc pentelei hőseinek nevét olvashatjuk a forradalmi emlékműnél – emlékük él, a téma történelmi vonatkozásait Kronászt Margit történész-muzeológus vendégposztja összegzi.

Dunapentele a XIX. század közepén a megye egyik legjelentősebb települése volt, 1833 februárjában mezővárosi rangot kapott. Földrajzi helyzete kiváló volt a Duna közelsége és az itt elhaladó, Budát a Délvidékkel összekötő országút miatt.

Ellentétes erőhatások

A március 15-én kitört forradalom híre gyorsan terjedt. Pentelén az áprilisi törvényjavaslatok – főleg a jobbágyfelszabadítás hiányosságai – miatt elégedetlenség alakult ki. Fontos változások sorára emlékezhetünk: május 1-jén a nemesi közgyűlés helyébe megyei bizottmány lépett, melyben a földbirtokosok közül Mondbach Károly, a lakosság részéről a bíró és a jegyző képviselték Pentelét. Változott a közigazgatási helyzet, Dunapentele a csákvári járás V. kerületébe került Herczegfalvával (a mai Mezőfalva – a szerk.), Adonnyal és Rácalmással együtt. 
Szolgabírónak Podhorszky Napóleont nevezték ki, aki 1848 decemberétől Mondbach-kal együtt szembefordult a forradalmi eszmékkel. A megyei szinten jelentkező ellentétek itt is fennálltak: a lakosság szembement a törvényekkel, egyes birtokosok pedig előbb kiváró, majd nyíltan ellenforradalmi magatartást vettek fel.

Kibontakozó ellenállás

Az áprilisi törvények értelmében 1848. május 28-ig 237 fő nemzetőrt írtak össze, akik közül 223-an bizonyultak fegyverforgatásra alkalmasnak a mezővárosból. Tagjai között voltak földbirtokosok, értelmiségiek, korábbi jobbágyok, kézművesek és iparosok is – ideiglenes kapitánynak Jovanovics Tódort nevezték ki. Előkészítették és lebonyolították a népképviseleti országgyűlési választásokat is, ahol a szavazásra jogosult mintegy 250 pentelei lakos a rácalmási választási kerületbe került.

1848 nyarára a forradalmi hullám csillapodni látszott Európában, nem úgy hazánkban. A fő hadmozdulatok ugyan elkerülték Pentelét; helyi nemzetőrök részt vettek csatákban, ahol eleinte magyar győzelmek születtek, de a decemberi osztrák ellentámadás után fordult a helyzet. Az osztrákok móri győzelme után megkezdődött a megye megszállása. 1849 januárjában a pentelei elöljárók megtagadták az új uralkodó iránti hűségnyilatkozatot – egyes környékbeli települések pedig feltételekhez kötötték az aláírását. 
Ideiglenes megszállás és az azzal szemben kibontakozó ellenállás jellemezte a következő hónapokat. Március végén hadisarcot vetettek ki a településre, de már megjelentek népfelkelők is. A megye április végére szabadult fel, majd helyreállt a lakosság nyugalma, bírónak Téglás Jánost választották, jegyzőnek Varga Mihályt nevezték ki és leváltották a császárhű embereket.
A nyári feszült helyzetet a lakosság döbbenten figyelte: július közepén megkezdődött a megye újbóli megszállása, Világos után pedig a megtorlás is; szeptember végére ért véget a megye elfoglalása, ebben az időszakban a földbirtokosok ismét a császáriak oldalán léptek fel, élükön Mondbach Károllyal, valamint új támogatóra találtak Zalay Ferenc lelkész személyében. 

A következő hónapokban kiépülő rendszer hivatalnokai szerint a megye értelmiségei között kevés volt az uralkodóhű és a nép is a forradalmi eszmék híve volt.

Kronászt Margit
(Címlap- és nyitókép: illusztráció; részlet a lajtsromból: Intercisa Múzeum)

 

A rovat további hírei: Mozaik

Hogyan enyhítsd az orrdugulást?

Hogyan enyhítsd az orrdugulást?

2024. ápr. 19.

Te is szinte mindennapos orrdugulással küzdesz? Szerte a világon emberek millióit érinti, és nagyon zavaró tud lenni ez a probléma. Sokszor úgy érezzük, hogy nincs is rá hatékony gyógyír. A legtöbben különféle gyógyszeres orrspray-vel igyekeznek enyhíteni a tüneteket, pedig az irritálja a nyálkahártyát, és gyors függőséget alakíthat ki.  (X)

A piacon tartják a Csomagtartóvásárt – és vasárnap lesz a vásárnap

A piacon tartják a Csomagtartóvásárt – és vasárnap lesz a vásárnap

2024. ápr. 19.

Új helyen, de a régi lendülettel folytatja az újrahasznosításon és a közösségi élményen alapuló kezdeményezését a Csomagtartóvásár és Bolhapiac szervező csapata: az idei első vásárnap április 21-én, vasárnap lesz, a helyszínként pedig a dunaújvárosi piacot veszik birtokba az árusok, standolók.

"Süss fel, Nap!" a Dunai Kincses Kertben

"Süss fel, Nap!" a Dunai Kincses Kertben

2024. ápr. 18.

A jó idő reményében, igazi tavaszi kavalkádot ígérve szervezi meg a következő forgatagot a Dunai Kincses Kert szervező csapata – szombaton délután várnak mindenkit a Szalki-szigen.

A nyár slágere!

A nyár slágere!

2024. ápr. 18.

Kitalálod, mi lehet? Forró olajban kisütött kelt tészta, ami a mai napig a magyarok kedvence. Leginkább sós, de manapság készítik már édesen is. (X)

Miért és mire jó egy hőszivattyú?

Miért és mire jó egy hőszivattyú?

2024. ápr. 17.

Olyan korszerű fűtési megoldásra vágyik, amellyel környezetbarát módon tudja melegen tartani otthonát? Keresi azt a rendszert, amely télen-nyáron kellemes hőfokot biztosít otthonában? Szeretné alacsonyan tartani a rezsiköltségeket? Ha ezekre a kérdésekre "igen" a válasz, akkor Önnek érdemes kicsit jobban megismernie a hőszivattyúk működését, típusait. (X)

DSTV: 41 éve javítja a lábbeliket

DSTV: 41 éve javítja a lábbeliket

2024. ápr. 17.

Egy letűnő szakma utolsó dunaújvárosi képviselőjét mutatja be a DSTV összeállítása. Majlinger János cipész már több mint négy évtizede dolgozik, Technikum városrészi műhelyének titkaiba is örömmel avatja be a nézőt. Hangkép.

A legalapvetőbb kiegészítők, melyek nem hiányozhatnak a fürdőszobából

A legalapvetőbb kiegészítők, melyek nem hiányozhatnak a fürdőszobából

2024. ápr. 16.

Mindenkivel előfordult már, hogy a zuhany alól kilépve hirtelen rádöbbent, hogy nincs a kéznél törölköző, mert például a mosásban van vagy kint felejtettük. (X)