Dunaújváros Hetilap

Rezsitámogatással segíti az önkormányzat az időskorúakat

Fábos Zsolt - 2023. március 9. 18:05

Új támogatási forma bevezetéséről döntöttek a képviselők a legutóbbi közgyűlésen – Időskorúak rezsitámogatása elnevezéssel a városvezetés javaslata nyomán.

A cél egyértelmű: a mostani nehéz gazdasági helyzetben ezzel is segítséget nyújtanak azoknak az idős városlakóknak, akik arra a leginkább rászorulnak.

Jár is, jut is, csak igazolni kell

Az egyszeri, ötezer forintos természetbeni támogatásban minden olyan nyugdíjas részesül, akinek az ellátásának havi összege nem haladja meg a 199 ezer 500 forintot és a DVG Zrt-nél, mint távhőszolgáltatónál fogyasztási hellyel rendelkezik. Aki nem kapcsolódik a távhőszolgáltatáshoz, az a víziközmű-szolgáltatás díj csökkentésére fogja megkapni ezt a támogatást. 
A támogatás megállapítása hivatalból történik, a jogosultságot a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatóság igazolja. 
A támogatást első alkalommal az április hónapban kibocsátott távhőszámlában, ennek hiányában a víziközmű-szolgáltatás díj számlában írják jóvá. A támogatást tartalmazó számlákat előreláthatólag a húsvéti hosszú hétvége után kézbesítik az érintetteknek. A támogatás a bejelentett lakcím alapján történik, így amennyiben többen élnek az adott ingatlanban,és a nyugdíjuk nem éri el a fent említett összeget, akkor mindannyian külön-külön is részesülnek az ötezer forintos támogatásban. 

Feszített a költségvetés, de kötelező segíteni

A jelenlegi energiaválság közepette a városvezetés ezzel a segítséggel szeretné megköszönni a több évtizedes munkát azoknak a városlakóknak, akik egész életükben Dunaújvárosért dolgoztak, és akik mind a mai napig szívvel-lélekkel elkötelezettek közösségünk értékeinek megőrzése mellett. A város költségvetését az energiaválság és a kormány elvonásainak (szolidaritási adó) következtében feszesre kellett szabni az idei évben, azonban ennek ellenére felelős gazdálkodással és tervezéssel sikerült forrást találni arra, hogy az elszabadult inflációnak legkiszolgáltatottabb városlakók megkaphassák ezt a juttatást, amellyel egy kis teher lekerülhet a vállukról.
Különösen nagy segítség ez, ha figyelembe vesszük, hogy az idősebb korosztály leginkább élelmiszerre és rezsire költ, aminek az árai a leginkább megemelkedtek az utóbbi időszakban, így ők azok, akik a leginkább elszenvedői a jelenlegi gazdasági folyamatoknak. Erről mindenki maga is meggyőződhet, ha csak bemegy bármelyik városban található üzletbe vagy ránéz a rezsiszámlákon található összegekre, amelyek régen nem látott szintre emelkedtek. A segítség természetesen mindig jól jön, azonban ez hatványozottan igaz a mostani helyzetben, amikor minden egyes forintnak megvan a pontos helye a háztartásokban.

Kérelemre is adható!

Az az időskorú, aki bármely ok miatt a Magyar Államkincstár által megküldött listán nem szerepel, és így nem kapja meg ezt a támogatást, de dunaújvárosi bejelentett állandó lakcímmel vagy tartózkodási hellyel rendelkezik és a dunaújvárosi bejelentett állandó lakcímén vagy tartózkodási helyén a távhőszolgáltatónál fogyasztási hellyel vagy ennek hiányában a víziközmű-szolgáltatónál fogyasztási hellyel rendelkezik, a támogatást az önkormányzat szociális osztályán kell kérelmeznie. 
A kérelem egy alkalommal, május 1-jétől június 15-ig nyújtható be, és csatolni kell hozzá a kérelem benyújtását megelőző havi nyugdíjszelvényt vagy a banki kivonatot, a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatóság által kiállított éves ellátásról szóló összesítőt, illetve a kérelmező nevére szóló, a távhőszolgáltató által kiállított közüzemi számlát, ennek hiányában a víziközmű-szolgáltató által kiállított közüzemi számlát.

(A kép illusztráció)

A rovat további hírei: Közélet

Minden dunaújvárosi kedvezményesen buszozhat

Minden dunaújvárosi kedvezményesen buszozhat

2024. máj. 04.

Sokat hallottunk már róla, volt is néhány állomása, mostantól viszont elérkeztünk oda, hogy minden dunaújvárosi lakos kedvezményes buszbérletet vásárolhat. A dunaújvárosiak többsége 1800 forintért válthat éves bérletet, a nyugdíjasok és a diákok továbbra is 1200 forintért buszozhatnak.

Fontos hely és fontos épület: az első lakóházra és a városépítőkre emlékeztek

Fontos hely és fontos épület: az első lakóházra és a városépítőkre emlékeztek

2024. máj. 04.

A város első épülete a Május 1. utcában épült 1950-ben, és május 2. az a dátum, amikor elkezdték építeni az első lakóházat. Gyakorlatilag e ház alapjainak lerakásával kezdődött a városépítés. Hetvennégy éve.

Immár 52. alkalommal rendezték meg az elsősegély versenyt (galériával)

Immár 52. alkalommal rendezték meg az elsősegély versenyt (galériával)

2024. máj. 03.

A "Közbiztonsági Hónap" programsorozatának fontos állomása volt a felmenő rendszerű elsősegély verseny a Kultik Moziban és környékén. Komoly erőpróba várt az indulókra a közelmúltban rendezett rangos viadalon.

DSTV: jótékonysági sportbál

DSTV: jótékonysági sportbál

2024. máj. 01.

Szerencsére vannak olyan rendezvények a városban amelyek sikerrel újjászülettek a koronavírus-járvány után. Ilyen volt a Vasvári iskola jótékony célú sportbálja múlt pénteken – a remélt bevételek az iskola fejlesztését, s ezzel együtt a gyerekek fejlődését szolgálták. Hangkép.

A sugárúttól a kitelepülésekig tart a sor!

A sugárúttól a kitelepülésekig tart a sor!

2024. ápr. 30.

A majálisra időzített véradással kezdődik a véradások sora, és sok-sok vidéki helyszínen számít az önkéntesek aktivitására a Magyar Vöröskereszt Dunaújvárosi Területi Szervezete. Nem csökken a vérigény – minden cseppje kincs! 

Vidámság a szerető család körében

Vidámság a szerető család körében

2024. ápr. 29.

Mészáros Istvánné, Mária néni április 23-án ünnepelte a 90. születésnapját. Az önkormányzati köszöntésre pedig hetek óta készült: gondosan kiválogatta a ruháját, és még a fotózáshoz is instrukciókat adott, hiszen fontos volt számára, hogy előnyös képek szülessenek a jeles alkalomról. 

Új járda, felújított parkolók, újjá varázsolt szabadidős teniszpálya

Új járda, felújított parkolók, újjá varázsolt szabadidős teniszpálya

2024. ápr. 28.

Tavaly elkezdődött, idén pedig folytatták a Mátyás király utca járdafelújítását, sőt parkolókat is újítottak fel, két hete pedig egy régi teniszpálya születhetett újjá. Tóth Kálmán, a terület önkormányzati képviselője Pintér Tamás polgármesterrel találkozott a rekonstrukciók helyszínein.